Tuorein sisältö

Rocksmith 2014

Jarkko Rotstén

18.12.2013 klo 14.34 | Luettu: 6550 kertaa | Teksti: Jarkko Rotstén

Kitarointitaito koetuksella
Peliohjaimilla ohjattavat musiikkipelit ovat aina herättäneet nyrpistelyä oikean soittimen omistajien suunnalta. On totta, että ohjaimen rämpyttäminen ei ole ollenkaan sama asia kuin oikean kitaran soittaminen. Vaan eipä pyssyllä räiskiminenkään ihan samanlaista ole peliohjaimella kuin oikealla tussarilla, mutta silti räiskintäpelit ovat useimmiten perin hauskoja. Sama pätee myös musiikkipeleihin. Rocksmith on hieman toisenlainen musiikkipeli. Se on oikeastaan enemmän kuin vain peli, sillä Rocksmithin kannessa uhotaan sen olevan maailman helpoin ja nopein tapa opiskella kitaransoittoa. Ohjaimena toimii siis ihan ehta sähkökitara tai -basso.

Tässä ensin videolla ensimmäisen Rocksmitheily-tunnin tunnelmia.



(kyllä, Manu on käynyt sittemmin parturissa)

Ja sitten tarkempaa analyysiä:


Rocksmith tuntuukin enemmän nimenomaan viihdyttävältä opetusvälineeltä kuin peliltä. Pelillisemmät ominaisuudet tuntuvat paikka paikoin hieman päälleliimatulta ja pikaisesti kyhätyiltä. Guitarcade-minipelejä kokeilee lähinnä mielenkiinnosta, eikä varsinaista uramoodia tarjolla ole. Pääpaino on siis kitaransoiton ja sitä myötä eri biisien opettelussa.


Vaan pelko pois, opetusohjelmamaisuudestaan huolimatta Rocksmith ei ole suinkaan otsa rypyssä toteutettu, vaan soittamisen hauskuus on edelleen tärkeintä. Peli opettaa soittamista melko monipuolisesti, mutta nuottien kanssa ei tarvitse (onneksi?) tupeltaa. Biisit esitetään hyvin guitarheromaisesti. Kullakin kielellä on oma värikoodinsa. Liukuhihnalta lipuu eri värisiä palkkeja, joiden perusteella pelaajan on kohtuullisen helppo löytää oikeat nuotit kaulalta.

Biisien lisäksi tarjolla on kymmenittäin erilaisia soittoharjoituksia ja interaktiivisia opetusvideoita, joista on silkkaa hyötyä, jos ne vain malttaa käydä läpi. Siinä missä Guitar Herot ja Rock Bandit pystyi ottamaan haltuun muutaman ehtoon harjoittelulla, ei oikeaa kitaransoittoa todellakaan opi yhdessä eikä vielä kahdessakaan illassa. Peli osaa kuitenkin säännöstellä kappaleiden vaikeustasoa pelaajan soittotaidon mukaan.


Pelin kappalevalikoiman tasokkuus lienee yhtä hyvä kuin pelaajan oma musiikkimaku. Itse olen etenkin klassikkorockin ystävä, mutta itseäni kiinnostavaa soitettavaa tässä noin 60 kappaleen listalla oli hieman reilu kourallinen. Yllättävän paljon biisilistalla on musiikkiharrastajallekin täysin tuntemattomiakin kappaleita. Pelin verkkokaupasta biisejä voi toki ostaa noin kahden ja puolen euron kappalehintaan, ja siellä näytti olevan enemmän myös itseäni kiinnostavia viisuja.

Suurin osa Rocksmithin teknisistä ratkaisuista on jokseenkin perusteltuja, joten en sinänsä lähde niitä suuresti lähteä kritisoimaan. Pelin konsoliversioissa on kuitenkin yksi iso ongelma. Äänessä on useamman kymmenen millisekunnin viive, joka tekee soittamisesta välillä todella vaikeaa. Ongelma saattaa pienentyä, jos ei käytetä optista ääniulostuloa tai oteta ääniä HDMI:n kautta. Vaan kun useimmilla taitaa nykyään olla pelikonsoli juurikin näillä kyseisillä metodeilla kytkettynä laitteistoon. Yhden pelin takia piuhojen uudelleen vetäminen ei kuulosta erityisen kiehtovalta.


Kuten videollakin mainitsin, ei Rocksmith välttämättä ole se paras mahdollinen tapa soiton opiskeluun, mutta sanottakoon, että varmasti se on sieltä kevyimmästä ja viihdyttävimmästä päästä. Itse olen rämpytellyt kitaraa ja bassoa huonosti pienen ikäni, mutta koskaan en ole halunnut lähteä soittotunneille. Kaltaiselleni sunnuntaisoittelijalle Rocksmith on enemmän kuin tervetullut, viihdyttävä tapa opetella skeban skulaamista aivan omaan tahtiin ja juuri silloin kun siltä tuntuu.


V2.fi | Jarkko Rotstén
< XCOMin ja Bioshockin... Marvel Heroes -joulu... >

Keskustelut (2 viestiä)

Liimaletti

19.12.2013 klo 12.51

Itselläni on ollut vähän muitakin ongelmia tämän pelin suhteen. PC:llä pelailen ja ei meinaa millään saada kunnolla kuulumaan oman kitaran ääntä musiikin yli. Volaakin saa laittaa vahvarista kunnolla ennen kuin pelistä edes kuuluu mitään. Mikrofoniherkkyyden säätö ajureista ei oiken tunnu auttavan asiaa ja viive optisella kaapelissa on ikävä. Tämä onneksi on omalla kohdallani helppo vaihtaa analogiseen kaapeliin, mutta moni varmasti pelaa peliä konsoleilla ja heillä saattaa olla HDMI kaapeleilla kytketty Console-to-TV-to-Amp tai Console-to-Amp-to-TV johdotus ja viive on sen mukainen.

Toinen juttu mikä olisi kiva jos pelissä mainittaisiin selvemmin, että ns. kelluvien tallojen kanssa pelistä tulee aloittelijalle enemmän harmaita hiuksia kuin olisi tarpeen. Niiden virettä kun ei noin vain biisien välillä vaihdetakkaan (esim. juurikin V2:n esittelyvideolla olevalla Stratocasterilla). Olisi siis parempi jos se mainittaisiin selvemmin, että ns. kiinteä tallaiset kitarat olisi suositellumpi vaihtoehto, ainakin jos ei aio soittaa vain yhden virityksen biisejä.

Eli, jos olet aikeissa ostaa pelin ja aloittaa kitaraopinnot tämän avulla, osta ns. Fixed Bridge (kiinteä talla) kitara. Vibrakammen voi aina korvata vaikka pedaalilla.
lainaa
Haza

Rekisteröitynyt 12.09.2013

19.12.2013 klo 21.27

Noniin v2 pääsi myös arvostelemaan tämän. Arvostelkaa peli myös semmosen ihmisen näkökulmasta joka ei ole koskaan edes koskenut kitaraan mutta on kiinnostusta. Nämä kokeneen soittajan jutut on aina koneen soittajan.

Komppaan arvostelijaa, että peli on loistava sunnuntai soittelijalle tai mieluisammasta päästä opetella kitaraa mutta täydellinen se ei ole mutta hyvä lähtökohta jos myöhemmin haluaa vakavemmin soitella. Olen soitellut kitaraa joitakin vuosia ja välillä pitänyt pitkiä taukoja. Tämä peli innostaa soittamaan pitkiä aikoja.

Huonona puolena voisin mainita että jos olet tottunut soittamaan tabulatuurista, joutuu vähän totuttelemaan värikoodattuun kieleen.

Jos omistaa vanhan pelin. Vanhan pelin biist saa siirrettyä maksua vastaan uuteen. Lisäbiisit ovat mielestäni kovissa hinnoissa.

PC versiossa viiveen saa lähes olemattomiin asetuksista jos konetehoa löytyy. En ole nähnyt konsoliversiota mut kannattaa tarkistaa saisko viiveen korjattua siitäkin.

Suosittelen peliä lämpimästi kaikille kitarasta innostuneille.

Ainiin ja mainitsen huonona puolena PC version omistajille: Sinun pitää kirjautua Steam ja myös Ubin omaan palveluun Uplay ennen kun pääset pelaamaan pelejä. Biisien ostot tosin onnistuu Steam kautta.
Muokannut: Haza 19.12.2013 klo 21.31 lainaa

Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova