Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Roccat Syn Max Air -pelikuulokkeet

Manu Pärssinen

11.06.2023 klo 12.16 | Luettu: 2050 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Isoa pienillä puutteilla
Roccatin lippulaivapelikuulokkeet saapuvat paketissa, joka heijastelee niiden hintaa. Kookas laatikko avautuu kyljestään kuin aarrearkku ja sisältö on runsaan pehmustuksen ympäröimänä muovikalvon alla kuin lasivitriinissä konsanaan. Laatikosta löytyvät kuulokkeet, kaksi laadukkaan oloista USB-C-kaapelia, USB-A-C-adapteri, irrallinen mikrofoni sekä latausteline. Hetken aikaa ihmettelin pieniin USB-palikoihin tottuneena, että missäs näiden kuulokkeiden lähetin sitten on, ennen kuin tajusin, että se latausteline toimii samalla myös lähettimenä. Alla uboxing-video.



Havaitsin muutaman ongelmanselvitys-session jälkeen, että kuulokkeet kannattaa pistää suoraan koneeseen kiinni, eikä hubin tms. kautta. Välillä nimittäin kävi niin, että vaikka Windows tunnisti ne, Swarm ei, tai sitten kumpikaan ei löytänyt niitä lainkaan, vaikka kuinka irroitteli piuhoja. Eräällä kuuntelukerralla kuulokkeet toimivat mainiosti kaksi tuntia, sitten niiden kautta en saanut enää mitään ääniä (paitsi sisäiset ilmoitusäänet) kuulumaan, vaikka yhteys telakkaan tuntui olevan kunnossa. Bluetooth toimi kyllä, mutta ääniyhteys PC:hen ei. Jotain muutakin pientä teknistä häikkää siis saattaa olla, mutta voi myös olla, että se johtui minun koneestani.


Lähetin/latausteline on melkoinen mötikkä: 15 cm halkaisijaltaan oleva paksu kiekko, mikä saattaa olla haasteellista, jos pöydällä on ahdasta. Odotin myös että Roccatin Stellar Wireless - langatonta teknologiaa hyödyntävä kookas lähetin olisi myös tehokas, mutta se ei selvinnyt keittiötestistäni yhtä hyvin kuin monet pienemmät palikat: Kun kävin luurit päässä syöttämässä kissat, ääni alkoi säristä ja pätkiä. Pieni ongelma on myös kytkentä, jolla kuulokkeet ladataan - kun ne asettaa telineeseen, olin harvoin jos koskaan 100% varma siitä, että ne ovat oikeasti latautumassa, sen verran huteralta tekniikka vaikutti. Plussaa on se, että kuulokkeet saa samaan aikaan myös Bluetooth-yhteyteen, joten esimerkiksi puheluihin vastaaminen kävi kätevästi ja kuulokkeiden painiketta voi käyttää avustajan käynnistämiseen ja musiikin kontrollointiin.

Siitä kuulokkeiden painikkeesta - se onkin virtanapin lisäksi ainoa nappi, joka luureista löytyy. Sinänsä hyvää designiä, mutta vaatii vähän opettelua, että kuinka monta painallusta mikäkin toiminto vaatii. Syn Max Aireissa on myös pyöriteltävät rullat molempien korvien takana - toisesta säädetään äänenvoimakkuutta ja toisesta mikrofonin/peliäänten tasoa. Rullat ovat miellyttävän tuntuiset pyöritellä.

Kuulokkeiden pyöristetyn suorakaiteen muotoiset korvakupit ja muutenkin minimalistinen muotoilu ja design on miellyttävän näköistä, varsinkin jos AIMO-yhteensopivan RGB-valaistuksen kytkee pois päältä. Valot päällä kuulokkeiden yhteen reunaan tulee kuusikulmiokuviointi, mikä ei sekään mitenkään ruma ole ja erottuu ainakin kilpailijoista. Korvien ympärille tulevat tyynyt ovat erinomaiset mukavat - eivät ehkä kaikkein mukavimmat kokeilemani, mutta kärkikolmikossa. Niissä on myös ProSpecs-ominaisuus, joten silmälasitkaan eivät paina päätä, vaikka kuulokkeet itsessään painavat hieman yli 350 grammaa. Niitä piti päässään mukisematta useita tunteja.


Musiikkia kuunneltaessa laulu kuulostaa hienolta, tilavalta, mutta bassomaailma mutaistuu, mikä oli vähän pettymys, kun on monia pelikuulokkeita, jotka hoitavat homman tasapainoisemminkin. Näistä kuulee heti pelipainotteisuuden - bassot möyhivät räjähdyksiin valmistautuen ja ihmisäänet sekä tarkat keskiääni-iskut korostuvat. Kun kohdalle osuu sopiva viisu, Syn Max Airit kuulostavat vakuuttavilta, mutta vakioasetuksilla äänimaailma ei ollut minun makuuni - esimerkiksi Musen “Knights of Cydonia” kuulosti luureilla oudon voimattomalta, mutta Eefje de Visserin akustinen “Ongeveer” upealta. Podcastejakin näillä kelpaa kuunnella.

Sitten apuun tulee Swarm-ohjelmisto ja erinäisiä korostuksia poistamalla sekä taajuuskorjainta tuunaamalla alkaa havaita, että kyseessä ovat tosiaankin 250 euron kuulokkeet. Edelleen bassopää on hieman epävarma ja pehmeä, mutta keskiäänet ja diskantit saa niin halutessaan to-del-la tarkoiksi ja selkeiksi. Muutaman minuutin säädöllä sain kuin sainkin asetukset, jotka soveltuivat useimpien soittolistani kappaleiden kuunteluun ilman isompia ärsytyksiä. Ilmavuutta ja erottelevuuttakin riitti, sitä alapäätä lukuunottamatta. Musaprofiilin saa myös tallennettua, joten jos näitä siihenkin käyttää, ei sitä tarvitse joka kerta uudelleen säätää. Ja nyt se Musekin maistui huomatttavasti paremmalta ja vaikkapa The Phenomenal Handclap Bandin “Skyline” jopa hienolta. Kaiutinelementit ovat Turtle Beachin valmistamat 50mm “Nanoclear”-elementit.

Taas toistelen sitä, etten ole tasoltani mikään pro-pelaaja, mutta ihan ääniprofiilinkin perusteella pystyn sanomaan, että vaikkapa PUBGin vihulaisten havainnointi Syn Max Aireilla on varmasti pätevämpää kuin parisataa halvemmilla kuulottimilla. Muutama testimatsi ja parin muunkin pelin kokeilu vain vahvisti tätä mielikuvaa - ilmavan laaja ja keskiääniä tarkasti erotteleva toisto on peleissä edukseen. Kyllä nämä tekevät sitä, mitä paketissa on luvattu. 3D-äänitehoste on toteutettu vähän harvinaisemmalla Waves Nx -teknologialla, mikä kyllä selvästi laajentaa äänikuvaa entisestään. 3D-ääntä mainostetaan kuulokkeiden laatikossa näyttävästi, joten itseäni vähän yllätti, miten pieni vaatimaton nappula se lopulta oli Swarmissa - itse en sitä edes heti huomannut.

Mikrofoni saapuu paketissa irtonaisena ja se napsautetaan paikoilleen, kunhan suojatulppa on ensin poistettu. Kun alunperin sain nämä kuulokkeet testiini, en saanut mikrofonia toimimaan sitten millään - googlailun, uudelleenparituksen, päivitysten ym. jälkeenkään. Päädyin siihen johtopäätökseen, että postissa saapui maanantaikappale ja Roccatilla oltiin samaa mieltä, joten tätä kirjoitettaessa päässäni on toinen setti. Nyt pelaa, poimii puheen tarkasti ja vaimensi taustakohinoitakin ihan pätevästi. Testipätkä on alla ja voisin väittää, että tässäkin kohtaa hintalapulla on selkeästi ollut vaikutusta: parin viimeisimmän kuuloketestini mikrofonit eivät edes näin hyvältä kuulostaneet. Mikki mutetetaan nostamalla se pystyasentoon ja käynnistyessään se pitää voimakkaan PUU-BOOP-äänen ja sen päälläolon voi havaita myös latausalustan pohjavalon vaihtumisesta. Samalla valolla kuulottimet viestivät myös muista asioista.



Syn Max Airit ovat mukavat päässä ja on kätevää, että ne latautuvat säilytystelineessään, vaikka se kookas kalikka onkin. Ääniprofiili perusasetuksilla ei minua miellyttänyt, mutta Swarmista säätämällä homman saa yleispätevämmäksi muuhunkin kuin pelikäyttöön. Satunnainen ekninen takkuilu laskee hieman tähtiäni, samoin hintalappu - alle kahteensataan tämä olisi ollut jo vallan kilpailukykyinen paketti.



Roccat Syn Max Air
Hintaluokka: 250 euroa
Lisätietoa: Syn Max Air

V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi ennakoi: The T... Pelataanpa: Towers I... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova