Tuorein sisältö

Turbo Chameleon 64

Vieras

24.08.2011 klo 14.30 | Luettu: 11096 kertaa | Teksti: Vieras

Kuusnepan monitoimi-ihme
Vierastoimittajamme Commodore 64 -retroilun kovasta ytimestä, Jarkko "Grue" Lehti kertoilee jälleen uudesta lisälaitteesta, jolla ensi vuonna 30 vuotta täyttävä sotaratsu saa puhtia piireihinsä.

Turbo Chameleon 64 on saksalaisen Jens Schönfeldin uusin Commodore 64:lle suunnittelema laite. Laite on pitkälti surullisen kuuluisan ja täysin flopanneen Commodore One -tietokoneen jälkeläinen, sillä se sai alkunsa Commodore Onen FPGA-laajennuksesta ja haki vasta myöhemmin nykyisen muotonsa. Schönfeldillä on ilmeisesti alunperin ollut visio VGA-ulostulosta C-64:lle ja tämän ympärille Chameleon hyvin pitkälle rakentuukin.



VGA-ulostulon tekeminen C-64:lle ei ole kuitenkaan yksinkertaista, vaan projekti on vaatinut käytännössä koko C-64:n rakentamisen emuloituna Chameleonin sisälle, eli jos oikein tarkkoja ollaan, laite käyttää C-64:ää vain näppäimistönä, ohjainportteina sekä äänikorttina. Tämä viritys on kuitenkin mahdollistanut siinä sivussa kaikkea kivaa, kuten hyvin nopean turbon, joka kiihdyttää C-64:n prosessorin nopeuden moninkertaiseksi. Lisäksi mukana on lerppuasema-emulaatio, sekä iso kasa sekalaisia lisälaajennuksia, kuten REU-muistilaajennus, GeoRam, Easyflash ja kasa erilaisia moduleita, Action Replayta sukulaisineen unohtamatta. Chameleon voi käyttää SD-kortteja massamuistinaan ja ainakin allekirjoittaneen 8 Gt:n kortti toimi ongelmitta testausten aikana.

Paperilla laite näyttää kerta kaikkiaan mahtavalta, mutta totuus ei ole aivan näin ruusuinen. Laite ei nimittäin ole vielä valmis, vaan edelleen betavaiheessa. Moni asia toimii, jotkut asiat toimivat melkein ja kasa ominaisuuksia on vielä kokonaan toteuttamatta.

VGA-ulostulo on ainakin tässä kehityksen vaiheessa allekirjoittaneelle käyttökelvoton, sillä sen kanssa käytettävät virkistystaajuudet ovat jotain muuta kuin 50hz, mikä käytännössä tarkoittaa, että kuva on nykivän epätasaista. Tämä on erittäin kiusallista varsinkin pelattaessa pelejä, jotka vierittävät pelikenttää. Onneksi VGA:n voi kytkeä pois päältä asetuksista kokonaan, jolloin turbo-ominaisuus saa entisestään lisää vauhtia. Täytyy kuitenkin pitää mielessä, että VGA-ominaisuus on vielä kehityksen alla, ja mahdollisesti laitteen päivitysten mukana saadaan mukaan myös 50 Hz:n tila, mikä mahdollistaisi yhteensopivan monitorin kanssa nykimättömän kuvapäivityksen.



Chameleonia on myös mahdollista käyttää erillisenä laitteena, jolloin siihen on kytkettävissä ps2-näppäimistö ja -hiiri. Hiiri on myös näkyvissä niille C-64:n sovelluksille jotka sitä tukevat, kuten monille piirto-ohjelmille. Oikeastaan ainoa käyttötarkoitus VGA-liitännällä on silloin, kun moduli ei ole kytkettynä C-64:n perään. Tässä on kuitenkin se hankaluus, että peliohjainliitännät puuttuvat modulista, joten pelien pelaaminen hankaloituu. Chameleonille on myös olemassa Amiga-emulaatio Minimig-laajennuksena, mutta allekirjoittanut ei ole saanut aikaiseksi sitä kokeilla; ehkäpä tästä olisi iloa jollekin Amiga-fanille? (toim. huom. V2.fi on testannut myös Minimigin, katso video täältä)

Karu totuus kuitenkin on se, että nykyisellään, Chameleonin 60 Hz:n ruudunpäivityksellä vekottimessa ei ole mitään järkeä erillisenä laitteena. Se maksaa n. 200 euroa ja on kuitenkin vain emulaattori - samaan ja ihan yhtä nykivään toiminnallisuuteen päästään vaikkapa ilmaisella VICE C-64 -emulaattorilla. Chameleon on siis parhaimmillaan kytkettynä C-64:n moduliporttiin, käyttäen C-64:n omaa video- ja ääniulostuloa.

Laitteen käyttö on alkukankeuden ja totuttelun jälkeen melko suoraviivaista. Muutettavia asetuksia on runsaasti ja suoraan sanottuna C-64:ää vähemmän tuntevalle voi olla hyvin haasteellista niiden toiminnan ymmärtäminen, mikä olisi kuitenkin tärkeää esimerkiksi turbon käytön kannalta.

Tässä vaiheessa laitteen mukana ei tullut mainittavampaa dokumentaatiota, ja ensimmäinen tarpeellinen toimenpide olikin laitteen oman ohjelmiston päivittäminen. Päivitys vaati onnistuakseen dokumentaation lukemista ja metsästämistä liiankin paljon. En voi siis suositella laitetta näin betavaiheessa kenellekään, joka ei tunne tarkemmin C-64:n käyttöä ja vieroksuu dokumentaation omatoimista etsimistä ja lukemista.



Odotin Chameleonista eniten turbo-ominaisuuden kannalta ja voi pojat, se toimii paremmin kuin uskalsin ikinä kuvitella! Turbon nopeutta voi säätää asentoihin 2, 3, 4, 5, 6 MHz ja "unlimited". Laite tottelee myös $d030 -rekisteriä, jolla kytketään C-128:ssa 2 MHz:n tila päälle, ja näin ollen moni jo aikanaan nopeusoptimoitu peli/demo toimii hyvin myös Chameleonilla. Huomattavaa kuitenkin on, että itse Chameleon ei toimi ollenkaan C-128:n kanssa, vaan vaatii isännäkseen aina aidon C-64:n.

Turbo kuitenkin myös sotkee asioita, sillä useassa pelissä (ja kaikissa demoissa) toiminta on laskettu sekä ajoitettu tarkalleen kellojakson tarkkuudelle, ja kun prosessorin nopeutta mennään muuttamaan, ajoitukset sekoavat aiheuttaen erilaisia ikäviä ilmenemismuotoja. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että osa ohjelmista toimii huonosti kiihdytettynä - jotkut kyllä toimivat yllättävän hyvin. Turbo ei myöskään toimi samalla tavalla kuin esim. VICE-emulaattorin warp-moodi, joka nopeuttaa lisäksi levyltä latausta jne. vaan se todellakin nopeuttaa pelkän prosessorin toimintaa, jättäen levyaseman ja muut lisälaitteet omalle nopeudelleen. Tästä on paljon hyötyä ohjelmien käytettävyyden kannalta, sillä myös peliohjaimia ja näppäimistöä luetaan tällä lähestymistavalla käyttökelpoisemmin. Levylataukset kuitenkin toimivat, sillä turbo kytkeytyy automaattisesti pois käytöstä latausten ajaksi, etteivät tarkasti ajoitetut latausrutiinit lakkaisi toimimasta.

Kokeilin monia vakio-C-64:lla tuskallisen hitaita pelejä ja näistä suurin osa toimi todella hyvin. Esimerkiksi täytettyä vektorigrafiikkaa sisältävä The Sentinel -peli nopeutui vauhdikkaammaksi kuin tuoreessa muistissani oleva Amiga-versio. Leaderboard Golf piirteli maisemansa silmänräpäyksessä, kun aiemmin ruudun piirtymistä odotellessa kynnet ja parta ehtivät kasvaa. Freescape-pelit kuten Driller suorastaan lensivät ja niin lensi myös Mercenary, joka nopeutui suorastaan hämmentävän paljon. Kuvittelisin myös monen hidastempoisen strategiapelin nopeutuvan pelattavalle tasolle, kun normaalisti tietokone miettii vuorojaan ikuisuuksia.



Demopuolella asiat eivät sitten olekaan ihan niin ruusuisia: levyasemaemulaatio on vielä keskeneräinen ja kaikki laturit eivät toimi ollenkaan. Lisäksi Chameleonissa tuntuu olevan vielä ajoitusbugeja, minkä seurauksena moni demo piirtelee ruudulle vähän miten sattuu, osan kuitenkin toimiessa normaalisti. Turbon käyttämisessä ei luonnollisesti ole mitään järkeä demojen kanssa, jotka on viilattu ja optimoitu vakio-C-64:n nopeudelle.

Chameleonia kannattaa harkita, jos pakista löytyy pioneerihenkeä tai on muuten vain fanaattinen C-64-käyttäjä jonka pitää saada kaikki mahdolliset lisälaitteet. Jos pääasiallinen C-64:n käyttötarkoitus on vain pelata ja katsella demoja luotettavasti, kannattaa enemmin hankkia esimerkiksi 1541 Ultimate-II -moduli, joka on helppokäyttöisempi ja ainakin toistaiseksi huomattavasti varmemmin toimiva vaihtoehto (siitä on enemmän juttua vanhassa Listasunnuntaissa). Varmaa kuitenkin jo tässä vaiheessa on se, että Chameleon lunasti paikan sydämessäni C-64:n kiihdyttäjänä.

Tulevaisuus näyttää, onko Chameleonista lunastamaan paikka C-64:n parhaana moduulina, koska potentiaalia sillä on todella paljon. Jatkossa näemme myös, valmistuvatko ominaisuudet ikinä täysin tyydyttävälle tasolle, vai jääkö laite ohjelmistoiltaan keskeneräiseksi.



Teksti: Jarkko "Grue" Lehti
Lisätiedot: Individual Computers

V2.fi | Vieras
< Xenoblade Chronicles... Lauantai-illan Kevyi... >

Keskustelut (5 viestiä)

Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

24.08.2011 klo 15.10

Verrattuna 1541 Ultimate II:n julmetun tyylikkääseen koteloon on Chameleon kyllä aika... noh, ruma. Saapa nähdä miten softatuki kehittyy, Jens on "joskus" muutaman projektin hylännyt melko ikävästi.
lainaa
grue

Rekisteröitynyt 23.08.2011

24.08.2011 klo 16.52

Kuvissa näkyvä ethernet portti ei kuulu Chameleonin vakiovarustukseen vaan se on erikseen hankittava.
Artikkelissa unohtui myös mainita että nykyisellä ohjelmistoversiolla esimerkiksi tietojen tallennus sd-kortille ei onnistu, mutta kyseinen ominaisuus on tulossa seuraavaan ohjelmistoversioon. Toteutus tulee olemaan kuitenkin manuaalinen, joten tiedot emuloidusta lerppuasemasta pitää aina erikseen muistaa käydä tallentamassa menun puolelta...
lainaa
RtA

29.08.2011 klo 22.28

Aika nostalginen toi ruudun vilkkuminen
lainaa
virgo

08.05.2012 klo 11.18

myös unohtui maininta tubla SID piiristössä
jota myös emuloidaan osoite avaruudenkin voi
asettaa ohjelman tukemiiin osoitteisiin
mahdollisuudet $d4xx,$d500,$d600...
osaa myös monottaa kanavat molemmille
jos ei halua käyttää kahta sidiä

basic ohjelmoijille turbomoodit tarjoavat mahdollisuuden kehittää jopa jouhevaa 3D vektori grafiikkaa sen verran poweria siinä on
lainaa
LateHuominen

Rekisteröitynyt 18.01.2015

03.02.2020 klo 11.09

Onko tämä kehittynyt, eikös v2 ole jo tullut? Olisiko V2.fi:n aika tehdä uusi katsaus?
lainaa

Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova