Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Huawei P8

Esa Toikkonen

29.06.2015 klo 13.12 | Luettu: 5775 kertaa | Teksti: Esa Toikkonen

Huawei haastaa kilpailijoiden lippulaivamallit
Huawei on suuri kiinalainen telelaitteita valmistava yritys, joka tuli suomalaisille tutuksi mokkula-villityksen alkaessa. Sittemmin yritys on tuonut Suomen markkinoille useita Android-käyttöjärjestelmään perustuvia puhelimia. Alkuun tarjolla oli edullisemman luokan malleja, mutta pikkuhiljaa laatutaso on kasvanut ja nykyään parhaat kalleimman luokan Huawei-puhelimet haastavat suurimpien puhelinvalmistajien lippulaivamalleja. Edellinen Huawein huippumalli Ascend P7 maksoi markkinoille tullessaan noin 400 euroa, kun taas seuraaja on satasen kalliimpi. Samalla mallinimeä on yksinkertaistettu.


Puhelimen hinta lupaa hyvää laatua, mikä näkyy jo pelkästään laitteen paketoinnissa. Pahvia ja muovia yhdistelevässä paketissa puhelimen kylki tulee esiin näppärästi, paketin avaamisen jälkeen päästään erilliseen pahvisisukseen, jonne muut oheislaitteet on siististi piilotettu. Paketti sisältää puhelimen lisäksi laturin, lataus/data-johdon ja hyvälaatuiset nappikuulokkeet.

Yleisilmeeltä puhelin on erittäin tyylikäs. Yhtenäinen, 6,4 millimetriä paksu alumiinirakenne ei natise, eikä anna periksi vaikka kuinka vääntelisi. Laitteen kyljestä löytyvät fyysiset painikkeet äänensäädölle ja virtanäppäin. Etupuolesta suurimman osan haukkaa 5,2-tuumainen näyttö, jonka yläpuolelta löytyy kameran ja puheluissa käytettävän kaiuttimen lisäksi valoisuus- ja etäisyysanturit. Näyttö perustuu IPS LCD –tekniikkaan, ja sen resoluutio on 1920x1080. Mielestäni tarkkuus on täysin riittävä, kun muuten näyttö on erittäin hyvä. Värit toistuvat näytöltä eloisina, katsoi laitetta mistä kulmasta tahansa.

Mikäs se siellä sykkii?



Huawei käyttää P8:n sydämenä omaa tekniikkaansa. Laitteen suorittimen virasta vastaa 64-bittinen HiSilicon Kirin 930 -järjestelmäpiiri. Piiri koostuu neljästä 2,0 GHz kellotaajuudella toimivasta Cortex-A53e-ytimestä ja neljästä 1,5 GHz kellotaajuudella toimivasta Cortex-A53-suoritinytimestä. Grafiikkaa laitteessa pyörittää Mali-T628 MP4 GPU ja keskusmuistia laitteesta löytyy kolmen gigan verran. Teknisesti puhelimen rautapuoli on oikein pätevä, joskin se jää tehovertailussa esimerkiksi Samsungin lippulaivan suorittimelle. Tehoa kuitenkin piisaa ja se riittää täysin sujuvaan käyttöön. Lagia ja muutakaan laitteen tökkimistä ei juuri koskaan ilmennyt.

Käyttömuistia puhelimesta löytyy 16 gigatavun verran, josta käyttäjän käytettäväksi jää noin 10,4 gigaa. Kolmisen viikkoa kestäneen testijakson aikana sain helposti tilan täyteen kuvilla, mediatiedostoilla ja sovelluksilla. Tila ei riitä siis hiemankaan aktiivisemmassa käytössä. Onneksi hätä ei ole tämännäköinen ja puhelimen muistia voi laajentaa micro-SD-kortilla. Yhteyksiinsä P8 käyttää pienintä SIM-kortti mallia, nanoSIMiä, minkä vuoksi suurin osa puhelintaan päivittävistä joutuu kortin vaihtamaan. 4G-yhteyksiä tukeva laite löytää hyvin yhteyden huonommassakin verkossa, joten surffailu oli yleisesti ottaen melko mutkatonta.


P8:n käyttöjärjestelmäpohjana toimii Androidin Lollipop, mutta sitä on ehostettu Huawein omilla EMUI 3.1 UI –muunnoksilla. Ne sisältävät kourallisen tarpeellisia hyötyohjelmia, esimerkiksi akun säästämiseen. Näkyvin muutos tavalliseen Android-käyttöjärjestelmään on sovellusvalikon puuttuminen. Tämän vuoksi kaikki sovellukset näkyvät puhelimen aloitusnäytön eri välilehdillä. Sovellusmäärän kasvaessa onkin fiksua luoda kansioita, joihin sovelluskirjoa voi järjestellä. Kaikki eivät varmastikaan tykkää erillisen sovellusvalikon puuttumisesta, mutta omasta mielestäni se tietyllä tapaa selvensi laitteen käyttöä, kun samojen sovellusten kuvakkeet eivät roiku monessa paikkaa.

Puhelimien käyttö on aikojen saatossa muuttunut paljon, mutta edelleen sanoisin puheluiden puhumisen olevan se tärkein ominaisuus. Tämä Huawein laitteella toimi ainakin erinomaisesti. Puheluita puhuessa vastapuhujan ääni kuului pieniä poikkeuksia lukuunottamatta oikein hyvin. Oli myös mukava huomata, ettei langan toisessa päässä kertaakaan pyydetty toistamaan sanomisia. P8:ssa on älykästä tekniikkaa huomioimassa taustamelua ja poistamassa sitä, ja se toimi testijakson perusteella hyvin.

Valokuvaustuokio


Puhelimessa on 13 megapixelin takakamera, jolla saa hyviä valokuvia vaihtelevissa olosuhteissa. Optinen kuvanvakain varmistaa sen, ettei pieni käsien heiluminen pilaa kuvaa. Parhaille puhelinkameroille ei P8:n kamera ihan pärjää, mutta erityismaininta täytyy antaa siitä, että kamera ei ulkone lainkaan puhelimen rungosta. Koko optiikka on siis onnistuttu mahduttamaan 6,4 mm:n paksuuteen, kuvien ollessa kuitenkin oikein hyviä. Hämärissä olosuhteissa otetut kuvat ovat myös kelvollisia. Selkein miinusmerkintä täytyy antaa kuvausoptiikan sijoittamisesta aivan rungon nurkkaan, minkä vuoksi moni nappaamistani kuvista meni piloille sormien varjostaessa kuvan yläkulmaa (sama näkyy myös jutun lopussa olevalla videolla).


Kameralla pystyy kuvaamaan myös videoita siedettävällä laadulla. Kameran yhteydessä oleva tuplasalama toimii taskulamppuna, jonka saa käyttöönsä näppärästi avaamatta puhelimen lukitusta. Puhelimen etupuolella näytön yläpuolella sijaitsee toinen, 8 megapixelin kamera. Sillä nykyajan selfieiden otto onnistuu helposti ja vieläpä hyvällä laadulla.

Puhelimessa on 2680 milliampeeritunnin akku, jolla pärjää kevyesti päivän normaalissa käytössä, mutta viimeistään seuraavana päivänä puhelin pitää laittaa lataukseen. Ainakin tämä päti allekirjoittaneen kohdalla. Normaaliin käyttöön kuuluu jonkin verran sosiaalisen median ja uutissivustojen selausta, teksti- ja whatsapp-viestien lähettelyä ja puheluita. Omalla kohdallani akunkesto on siis aivan riittävä, kun puhelimen voi laittaa yöksi latautumaan.

Puhelimen näppäriin ominaisuuksiin lukeutuu ruutukaappauksen otto, mikä onnistuu tuplakopauttamalla ruutua rystysellä. Kaappauksen oton jälkeen pystyy välittömästi rajaamaan kuvan näyttämään vain halutun osan ruudusta. Kaappauksen voi tehdä myös painamalla rystystä näyttöön ja raahaamalla sitä sen alueen ympäri, jolta kaappauksen haluaa. Painalluksen täytyy olla suhteellisen voimakas, ettei puhelin käsitä sitä normaaliksi selaukseksi. Kummallakin tavalla otettu kuva tallentuu välittömästi galleriaan ja on helposti jaettavissa vaikkapa sosiaaliseen mediaan tai verkon pilvipalveluihin.

Vihaan aiempaa enemmän aamuherätyksiä



Perusominaisuuksiin lukeutuva herätyskello löytyy totta kai, mutta sen käyttö heräämishetkellä on tehty ainutlaatuisen sekavaksi. Ruudussa kellon alla näkyy kaksi riviä tekstiä, mutta silmäni eivät aktivoidu tarpeeksi nopeasti lukemaan niitä niin, että sammuttaisin herätyksen haluamallani tavalla. Välillä tuli valittua torkku-toiminto, vaikka tarkoitus oli toinen ja sama toisinpäin. Kerran herätessäni täydestä unesta sain kellon niin sekaisin, etten löytänyt muuta keinoa kuin sammuttaa puhelin jatkuvan soinnin lopettamiseksi.

Huawei keksi melkoisen kirittäjän huippumallinsa kesämyyntiin. Kun puhelimen ostaa elokuun loppuun mennessä, korvaa valmistaja yhden näytönvaihdon kolmen vuoden takuuaikana. Käytännössä jos pudotat puhelimen ja näyttö menee pirstaleiksi, takuu korvaa ensimmäisen näytön korjauksen. Nykyaikana tulee nähtyä harva se päivä ihmisiä käyttämässä puhelinta hajonneelta näytöltä. Ruudut hajoavat siis todella helposti, vaikka markkinatermein olisi Duudsonin kestävä laite. Ruudun vaihto maksaa satasia, ja moni vaihtaa ennemmin puhelinta kuin ruutua, joten tämä takuu on todellakin paikallaan.


Kokonaispakettina P8-tarjoaa erittäin hyvän haastajan kilpailijoiden lippulaivoille. Tyylikäs ulkoasu ja vaivaton käyttö huokui puhelimesta koko testijakson. Toisaalta laite voi olla monen mielestä jopa hieman tylsä, koska erikoisominaisuuksia siinä ei ole mielettömiä määriä. Vähän enemmän puhelimeltaan vaativalle laite on hyvä vaihtoehto, johon kannattaa tutustua lähimmässä elektroniikkaliikkeessä. Puhelimen ohuuteen totuin niin paljon, etten testijakson jälkeen ole halunnut omalle OnePlus Onelleni pukea enää suojakuoria.

Arvosana


Hyvää

  • Näyttää todella komealta
  • Jämäkkä rakenne
  • Sujuva käyttää
  • Kilpailukykyinen hinta


Huonoa

  • Aamuherätysten lisäksi vihaan puhelimen sekavaa herätyskelloa
  • Voisi yrittää enemmänkin erottautua kilpailijoistaan


Kameralla kuvattu testivideo


V2.fi | Esa Toikkonen
< Paavo Pesusieni -kil... Sarjamulkaisu: "The ... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova