Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Netgear Nighthawk X6

Manu Pärssinen

07.12.2015 klo 12.40 | Luettu: 5729 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Tuntosarvet pystyssä
Netgearin Nighthawk X4 wifi-purkki sai ylistäviä arvioita ja tähtimääriä ympäri maailmaa, varsinkin viat korjaavan päivityksensä jälkeen. Samaa, tai jopa parempaa odotettiin Nighthawk X6:lta. Ainakin hinta nousi sadalla eurolla.


Kiikutin alienien facehuggerin ja Darth Vaderin torakkalapselta näyttävän, mutta silti jollain tavalla myös monoliittisen uskottavan laitteen kotiini. Asun koukeroisessa kerrostaloasunnossa, jossa internetyhteys tulee yhden huoneen kulmaan, eikä langaton verkko aina ole joka huoneessa kovin varmatoiminen. Verkkoyhteyden ottaa vastaan Elisa Viihde -paketin mukana tullut 70 euron Zyxel Kotiboksi ja olohuoneessa sitä on eteenpäin poikani huoneeseen asti jakanut muutaman kympin Dlink.

Laitteen asennus oli suorastaan lällärimäisen helppoa. Verkko- ja virtapiuhat kiinni, koneen pohjasta salasana ja se siitä. Sen jälkeen kun otti läppärillä yhteyden yhteen X6:n luomista verkoista, käynnistyi Genie-ohjelma, jolla voi tehdä haluamiansa säätöjä, tai jättää ne tekemättä. Sama ohjelma löytyy myös iOS:lle ja Androidille, sekä web-pohjaisena ja sovelluksena Windowsille. Suurin homma oli raivata vanhan wlanpurkin paikalle noin kuusi kertaa enemmän tilaa.

Bitti kulkee kulkee kulkee


Laboratorio-olosuhteista ei toki ole kyse, mutta Speedtest.netin ja kannettavan tietokoneen avulla sain jotain osviittaa siitä, kuinka paljon X6 paransi tai huononsi tilannetta. Suunnilleen tällaista Elisa syöksee suoraan piuhasta:


2,4 Ghz:n taajuudella olohuoneen kirjahyllystä sain Dlinkillä tällaisia yhteyksiä:


Ja Nighthawkilla tällaisia:


Jonkin verran eroja, siis oli, varsinkin reitittimen läheisyydessä - aivan lähelle se puski dataa huonommin, hieman kauemmaksi paremmin ja muihin huoneisiin suunnilleen saman verran. Kirjahyllyssä reititin oli tosin osittain vähän piilossa, joten siirsin X6:n avoimempaan paikkaan ja yritin yhteyksiä uudelleen.


Kovin sekalainen tulos siis. Yllättävintä oli, että nyt pojan huoneeseen kantavuus ei riittänyt lainkaan, vaikka vekotinta käytännössä siirrettiin vain metri sivusuunnassa. Ehkäpä jokin väliseinäni on tehty lyijystä. Pieni googlailu osoitti, että muuallakin ollaan oltu pettyineitä X6:n 2,4 GHz -kykyihin.

No, 2,4 GHz on muinaista teknologiaa (köh), ja toki Nighthawkia kannattaa käyttää 5 GHz:n hyödyntämiseen. Kuorman jakamista varten se tarjoilee kaksi erillistä 5 GHz -verkkoa ja sitten alkoikin lyyti kirjoittaa.


Ja vertauskohtana Zyxel “Kotiboksi”:


Heikoimmillaan Nighthawk oli siis samaa tasoa Zyxelin kanssa, parhaimmillaan lähes 20 Mbps nopeampi. Mutta onko se 200 lisäeuron arvoista?

Kuori omituinen, sisällä ominaisuuksia, maksaa omaisuuksia


Ehkä laitteen hintatasoa hieman selittää sen tuhottoman pitkä lista lisäominaisuuksia. Aiemmin jo mainitsinkin, että X6 tarjoilee kaksi 5 GHz:n verkkoa, minkä tarkoituksena on jakaa kuormaa tasaisemmin eikä tukkia yhtä putkea. Kotonani otettiin nyrkkisäännöksi, että läppärit ja konsolit kytkettiin yhteen verkkoon ja mobiililaitteet toiseen. Kaiken kaikkiaan kahtiajako tuntuu järkeenkäyvältä ominaisuudelta ja Netgear on sen isomman tulemisen etulinjassa.


X6:sta löytyy yksi USB3.0 ja yksi USB2.0 -liitäntä ulkoisen kiintolevyn tai tulostimen kytkemistä varten. Niihin pääsee sitten verkkoon kytketyillä laitteilla käsiksi. Laitteen sydämenä sykkii 1 GHz:n prosessori apuprosessoreineen ja sisuksista löytyy 128 Mt flash-muistia sekä 256 Mt RAM-muistia. Nämäkin luvut hieman selventävät hintalapun muodostumista. Kuten aiemmassakin mallissa, päällä vilkkuvat LEDit saa kytkimestä sammutettua, mikäli ne häiritsevät näkökentässä.

Nighthawk X4 sai kehuja monipuolisista QoS-säädöistään, eli se osasi antaa erityylisille bittivirroille lähes maagisesti eri prioriteetteja, esimerkiksi enemmän ytyä verkkopeliin kuin sähköpostin latailuun. X6:ssa konfigurointia on jostain syystä karsittu, mutta toisaalta kyseessä on niin erityisiin tilanteisiin liittyvä vipu, ettei sitä tule normaalikäytössä viilattua. Omat valinnat löytyvät muun muassa iTunesille ja DLNA-jaoille.

Mutta onko tämä kaikki 200 lisäeuron arvoista? Ei se taida olla. Ehkä satasen, jos haluaa lisäksi elvistellä huoneen nurkassa olevalla massiivisella teknotorakalla. Siksi Nighthawkille ropsahtaa tähtiin hintasakkoa.

Hintaluokka: 300 euroa
Lisätietoa: Netgear


V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi testasi: Sound... V2.fi testasi: Netge... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova