Tuorein sisältö

Farming Simulator 15

Arvioitu: Xbox One
Genre: Simulaatiot
Pelaajia: 1, verkossa 2-6
Ikärajoitus: 3
Kehittäjä: Giants Software
Julkaisija: Focus Home Interactive
Julkaisupäivä: 19.05.2015
Pelin kotisivut
Esa Toikkonen

29.05.2015 klo 10.36 | Luettu: 7518 kertaa | Teksti: Esa Toikkonen

Tervetuloa maaseudun rauhaan
Mitä erikoisimmat simulaattorit ovat viime aikoina yltäneet yllättävän hyviin myynteihin. Miltä kuulostaisi esimerkiksi roskakuski- tai latukonesimulaattori? Useimmat näistä tulevat Saksasta hätäisesti pienellä budjetilla kasaan kyhättyinä teoksina, joten niiden laatu ei yleensä päätä huimaa. Selkeästi suurimman läpimurron näistä eri ammattialoja koskettavista simulaatiopeleistä ovat tehneet Farming Simulatorit. Näitä maatalouteen keskittyviä pelejä on myyty jo miljoonia ja panostus niiden laatuun on kasvanut osa osalta.


Omakohtaista kokemusta itselläni sarjan aiemmista osista on ainoastaan selkeästi kevyemmällä otteella toteutetusta iPad-versioinnista. Oikeita maatalon töitä on taas tullut tehtyä pienestä pitäen. Peli opastaa tärkeimpien työkoneiden käytön opetusmuodossa, joten kuka vain pääsee pelissä alkuun.

Valmiiseen pöytään


Peliä voi pelata yksin, tai verkon kautta maksimissaan kuuden hengen porukalla. Aluksi pelaajan tulee valita haluaako jemmata jyviään pohjoismaisessa maisemassa vai Amerikan laakeilla pelloilla. Pohjoismainen alue on laajempi ja mäkisempi, minkä rinnalla pienempi ja tasaisempi Jenkkilä tuntuu hieman tylsältä. Vaikeusasteita pelistä löytyy kolme. Selkein ero eri asteilla on erinäisten maksujen suuruus sekä lähtötilanteen velkatilanne.


Maaseudun rauhassa ei tarvitse aivan tyhjästä aloittaa. Tila on olemassa ja muutama peltokin omistuksessa. Yhdellä näistä on jopa vehnä odottamassa puintiaan. Heti kättelyssä pelaajan tallista löytyy muutama traktori, kylvökone, kultivaattori, viljakärry ja porilaista tekoa oleva Sampo Rosenlewin leikkuupuimuri. Näillä pääsee alkuun, mutta hyvin äkkiä omistamisen halu kasvaa ja pellot sekä koneet vaihtavat omistajia.

Kankeutta ja veemäinen kameramies


Koneiden ohjastaminen on kankeaa ja pomppoilevaa. Sitähän se on todellisuudessakin, mutta eri tavalla. Kamera hyppii aina siellä sun täällä, mikä ei avita hommaa yhtään. Jotta kamera jotenkin toimisi, on sitä oltava jatkuvasti itse säätämässä. Kuvakulman voi vaihtaa työkoneen takaa myös hytin sisuksiin, mutta se ei varsinaisesti helpota ajamista. Päinvastoin. Hytistä näkee huonosti ulos ja esimerkiksi kärryn halliin peruuttaminen on mahdottoman tuntuista. Se on muutenkin tarpeeksi haastavaa ohjauksen ollessa turhan liukas.


Koneiden ohjaus hoidetaan ohjaimen tatilla ja kaasutus liipaisimella. Muut eri koneissa vaihtelevat toiminnot ovat piilotettu näppäinyhdistelmien taakse. Esimerkiksi puintia aloitellessa on painettava olkanäppäintä ja X-painiketta. Tässä hyvänä yksityiskohtana on huomioitu puimurin säiliö, joka tulee avata ennen puinnin aloittamista omalla komennollaan. Näppäinyhdistelmät ovat aluksi sekavan tuntuisia, mutta niihin tottuu pikkuhiljaa ja eri toiminnot esitetään aina ruudun yläreunassa.

Voiko renkiin luottaa?


Farmilla puuhastelu kuulostaa aikaa vievältä, mutta pelissä yksittäisten hommien läpivientiä voi tehostaa palkkaamalla työntekijän. Käytännössä tämä tapahtuu napin painalluksella, kun suoritettava työ on aloitettu. Esimerkiksi pelaaja voi jättää kylvötyön tietokoneelle, kunhan itse laittaa kylvökoneen maahan, aloittaa työn ja painaa sopivaa nappulaa. Työntekijät eivät ole tietenkään ilmaisia, vaan vievät maltillisen korvauksen pelitililtä. Työntekijöitä voi olla käytössä useita samanaikaisesti. Tarkkana kuitenkin tulee olla, koska esimerkiksi pellonreunassa sijaitseva rakennus saattaa olla alaisille kohtalokas. Välillä he sekoavat täysin keskellä peltoa ja lähtevät ajamaan minne sattuu. Rengit eivät huomaa myöskään tarkistaa kylvökoneen säiliön tilaa, vaan saattavat kiertää peltoa tuntikaupalla, ilman että säiliössä olisi jyvän jyvää. Näppäriä ovat, kunhan seuraat heitä tarkasti.


Kun vilja on puitu, sen voi myydä. Eri viljojen, perunoiden ja muiden viljeltävien kasvien arvot vaihtelevat jatkuvasti, joten on järkevää tarkkailla eri laatujen hintoja ja myydä silloin kun ne ovat huipussaan. Viljelyn ohessa kylien ilmoitustauluilta voi käydä kurkkaamassa sopivia urakalla tehtäviä töitä. Näistä voi näppärästi tienata lisää varallisuutta koneiden ostoon. Tehtäviä tosin ei yleensä ole paljoa tarjolla ja niissä ei liikaa vaihtelua ole. Esimerkiksi pahimmillaan kävin saman iltapäivän aikana niittämässä saman kedon kahdesti.

Pelin ote on monessa kohtaa kevyt ja siinä on jätetty huomiotta monia todellisuuden ongelmia. Sateet kun eivät häiritse, voi joka päivä olla työpäivä. Kun ei ole sateita, ei tarvita ojia. Kun ei ole ojia, ei voi niihin jäädä jumiin ja pahimmillaan rikkoa koneitaan. Yleisesti ottaen koneiden vahingoittaminen on mahdotonta. Pelloilla ei ole kiviä, joten ei tarvitse pelätä että puimuri niitä söisi. Viljakaan ei mene millään lakoon, vaikka kuorma-autolla sahaisi puimavalmiin tavaran päällä.

Kotimaiset merkit kunniaan!



Pelin suurimpana uudistuksena on mainostettu metsätöiden liittämistä maanviljelijän työkuvioihin. Peliä aloitellessaan pelaajalla on varaa vain Jonseredin moottorisahaan, mutta työtuntien karttuessa pelaaja voi kuluttaa tilinauhansa oikeaan harvesteriin. Kotimaisen Ponssen valikoimista löytyy kahden eri kokoluokan tuotetta. Vaikka tuntuma koneeseen ei paras mahdollinen olekaan, on puiden kaato tervetullut lisä tähän simulaattoriin. Tekeväthän maanviljelijät todellisuudessakin paljon metsätöitä.

Verkossa pelaaminen on käytännössä toisen tilalla avustamista tai omalle tilalle lisäavun hakua. Pelihuonetta luotaessa voidaan valita täysin uusi maatila, tai vanhan tilan jatkaminen tallennustiedoston kautta. Toisen farmille auttamaan voi mennä kutsun tai serverilistauksen kautta. Tuntemattomien kanssa pelaaminen ilman mikkiä on käytännössä toivotonta säätämistä, mutta mikrofonin kanssa tutulla porukalla pelaaminen voi olla jo tuottavaa. Tai sitten koneilla voi kikkailla muuten mielensä mukaan.


Farming Simulator 2015 on selkeästi genrensä ykköspeli. Vuosi vuodelta yksityiskohtaistunut maanviljelyssimulaattori alkaa sisältää jo niin paljon erilaisia laitteita, että niitä tutkii mielellään pitkän tovin. Toki vikalistakin on pitkä, mikä johtunee hieman turhan kevyistä tuotantoarvoista. Suunta on kuitenkin oikea. Mielikuvaa maatalouden pyörittämisestä ei pelin kautta kannata luoda, mutta siinä pääsee kurkistamaan näppärästi isojen koneiden maailmaan. Jos olet aina unelmoinut maatilasta, mutta satojen tuhansien eurojen laina on pelottanut, on tämä sinun pelisi.

V2.fi | Esa Toikkonen

Farming Simulator 15 (Xbox One)

Kevyt väylä päästä käsiksi monen lapsuuden haaveisiin ja tie satojen tuhansien arvoisten työkoneiden hytteihin.
  • Erityyppisiä koneita laaja kavalkadi
  • Maalla puuhastelu koukuttaa
  • Visuaalisessa ulosannissa petrattavaa
  • Koneet väärällä tavalla kankean tuntuisia
  • Renkeihin ei voi luottaa
< Assassin's Creed Chr... Puzzle & Dragons Z +... >

Keskustelut (1 viestiä)

frpjifdjio

30.05.2015 klo 23.05

joko saa muuttua mökkihöperöksi maajussiksi ja antaa lampaille ja muille seuralaisille tai sitten hakea maajussille morsiameen ohjelman kautta piikoja
lainaa

Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova