Tuorein sisältö

Jack Reacher: Tappajan jäljillä

Ensi-ilta: 04.01.2013
Genre: Rikos, Toiminta, Trilleri
Ikäraja: 16
Jari Tapani Peltonen

03.01.2013 klo 18.10 | Luettu: 13226 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Pang. Pang. Kylmäverinen ampuja lopettaa ihmisiä ilman syytä. Ennen kuin uhrit hautaan lasketaan, epäilty on kiikissä ja kova tuomio on luvattu. Epäilty pyytää paikalle jonkun kumman Jack Reacherin. Reacher on entinen sotilaspoliisi, joka kulkee omia polkujaan. Reacheria on mahdotonta tavoittaa, mutta hän saapuu oma-aloitteisesti paikalle toteamaan, että epäilty todennäköisesti on syyllinen. Vai olisiko tässä sittenkin dekkarimainen salajuoni meneillään?

Tip tap. Tip tap. Tipe tipe tip tap. Reacheria näyttelee Tom Cruise. Cruise on Hollywoodin kovimpia action-tonttuja, mutta moni kiukkuilee, sillä Lee Childin romaanisarjassa Jack Reacher on iso lihasvuori. Minä en ole mitään lukenut, joten paheksuin Cruisen pikkuisuutta vain kohtauksessa, jossa hänen vihjataan olevan vaarallisen näköinen. Yksi syy miksi elokuva toimii niinkin hyvin kuin se toimii on se, että Cruise ei näytä vaaralliselta. Reacherin on tarkoitus herättää ristiriitaisia ajatuksia: pysäyttämätön jättisonni on myös hyvin älykäs. Se, että nokkela hobitti on kovanaama, on samantapainen ristiriita. Huomataan myös, että Cruisen näyttelemät sankarit ovat yleensä makeaa elämää eläviä määrätietoisia herrasmiehiä. Reacher on kulkuri. Kun Cruise haluaa kituuttaa pikkurahalla, sekin on ristiriita. Näistä syistä tuomitsen Cruisen kelpo Reacheriksi. En vertaa häntä oikeasti onnistuneisiin hahmoihin, vaan mitäänsanomattomiin keski-ikäisiin punkeroihin ja risuturpiin, joihin on yleensä tyytyminen näissä tarinoissa.

Mykkä aloituskohtaus teki jotakin hengitykselleni. Leffahan on jännittävä. Viattomien kuolemat kouraisivat. Tämä jää ainoaksi aidosti laadukkaaksi kohtaukseksi, mutta kokonaisuudessa on omat arominsa. Tekijät varmasti tietävät miten ennalta-arvattavia useimmat käänteet ovat. Selkeys ei ole synti ja paria paljastusta pantataan oikeaoppisesti. Tylsistyin vasta huipennuksen aikana, koska vasta tuolloin oli varmaa, ettei tätäkään tarinanraakiletta olisi kannattanut filmata. Hyvin filmattu, siis. Tavallaan.

Reacher ratkoo tapausta kera asianajajan, joka on yleisen syyttäjän tytär. Nainen kyseenalaistaa isänsä virkainnon. Asetelma on alustavasti kiinnostava, mutta käytännössä naisen tehtävä on kuunnella Reacheria. Rosamund Piken lukuisat pöllähtäneet ilmeet eivät auta heikosti kirjoitettua naista tuntumaan käytännölliseltä. En puhuisi mitään tisseistä, mutta taustatöitä tehdessäni opin, että muutkin puhuvat, koska Pike oli kuvauksien aikaan siunatussa tilassa, joten todettakoon, että tavat joilla paisuneita hinkkejä tuodaan esille saavat päähenkilöttären näyttämään hetkittäin jopa bimbomaiselta, mikä tuskin on tarkoitus. Tämä on positiivinen asia, kuten ovat roskadekkareiden huonot puolet yleensäkin, koska on kivaa kun jokin jää mieleen. Muissa rooleissa nähdään 30-50-vuotiaita pahvinaamoja ja niitä vanhoja ukkoja jotka olet nähnyt ennenkin. Taas sitä saa: Robert Duvall on leppoisa vanha Robert Duvall.

Yhdelle konnalle on askarreltu luonnetta perusperinteisesti ruumiinvammoilla ja ulkomaalaisuudella. Hahmo on "tärkeä", mutta jos asiaa ajattelee, hänellä on tasan se merkitys, että hän esittelee ruumiinvammoja ja mainitsee tulleensa ulkomailta. Tarinan yksityiskohdat ovat puutaheinää. Jos vaikkapa tämä kansalaisuusrajoittunut konna sanoisi "pöllin rahaa ostaakseni plutoniumia", lause voitaisiin vaihtaa muotoon "joudun syömään timantteja koska pussi huumeita jäi jumiin suoleeni" ja kokonaisuus olisi täsmälleen sama: Cruise riehuu ja keksii kuka on syyllinen... johonkin.

Ken tietää miksi Cruise slummailee keskinkertaisessa toimintadekkarissa, jossa hän ei voi näytellä maineikasta sankaria siten, että hahmon fanitkin innostuvat. Cruise joka tapauksessa on motivoitunut näyttelijä, joka tekee omat stunttinsa: hänen kaahailunsa, mätkintänsä ja uhonsa eivät ole ainakaan keskitason alapuolella. Ajoittain koin sen koomisena, kun Cruise tekee mitä yleensäkin ja ohimennen mainitsee, että hänellä on vain yksi paita, koska hän on kulkuri Jack Reacher. Toisaalta se hieman kiinnostaa minua, mitä Reacher seuraavaksi tekee. Ehkä tahdon yksinkertaisesti katsoa Cruisen seuraavan elokuvan. Se on tieteisfilmi Oblivion. Siinä Cruise on Jack Harper.


Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< 2 Wolves - Men Of Ho... Selviytyminen... >

Keskustelut (2 viestiä)

OldHorny

Moderaattori

Rekisteröitynyt 11.10.2007

04.01.2013 klo 04.16 2 tykkää tästä

Kyllä itseäni hetken kummastutti Tom Cruisen valinta Jack Reacherin rooliin. Kirjoissa äijä kuitenkin on melkein kaksi metriä pitkä, päälle satakiloinen karpaasi. Omasta mielestäni yksi parhaimpia toimintahahmoja kirjallisuudessa. Jos tähän leffaan on yhtään saatu kirjojen nokkeluutta messiin, olen myyty, aivan sama kuka näyttelee. Jack Reacher on ÄIJÄ!
lainaa
Minä

06.01.2013 klo 19.04 4 tykkää tästä

Ihan sama vastaako hahmo mitään kirjoja. Leffa oli keskimääräistä toimintarymistelyä laadukkaampi, kauniimpi ja älykkäämpi. Tom Cruise on yksi kovimmista jätkistä, jonka kaikki leffat on vaan pakko nähdä.
lainaa

Kirjoita kommentti




V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova