Kansikuva

Kansikuva
  • Genre: (Fantasia)
  • Ikärajoitus: 12+ vuotta
  • Ensi-ilta: 01.03.2013

 

Lue myös

Lumoava kirous

02.03.2013 klo 15.00 | Teksti: Jari Tapani Peltonen | Luettu: 2144 kertaa
Jari Tapani Peltonen Arvosana


Twilight-studio Summit jaksaa lypsää. Tällä kertaa tuppukylän poika rakastuu noitatyttöön. Ethan (Alden Ehrenreich) on veijarimainen lihasnörtti, slurps. Hahmon sauva osoittaa kohti sellaista karjaa kuin goottiromantiikkaa arvostavia pikkutyttöjä, jotka eivät kuitenkaan ole varmoja, haluavatko he ostaa mattoveitsen vai odotella että kirjaviisas kolli tulee ja johdattaa heidät takaisin valoon. Jo ennen kuin Ethan tapaa saatanallisena pidetyn noitatytön, hän näkee tytöstä unia. Lena (Alice Englert) ei ole superfriikki, slurps, vaan vain tummahiuksinen ja kalpeahko, mutta samaistuin Ethaniin. Toki heppuliini ihastuu ulkopuoliseen murjottajaan pienen kylän tunnelmiin kyrsiintyneenä. Kun Lena lämpenee, tutustumme hänen setäänsä, jota Jeremy Irons näyttelee huvittavasti "Saatana suattaapi välittää" -tyyliin. Tässä vaiheessa aloin pitää elokuvasta Lumoava kirous (Beautiful Creatures).

Sitten näemme pilipalisotkutehosteita. Lenan imettyä ne haarovälin seutuville aloitamme mytologian opiskelut. Noidat ovat aina eläneet ihmiskunnan sivussa ja on hyviä ja pahoja. Muinainen kirous vaikeuttaa teinirakkautta. Sivuhahmo paljastuu selittelijäksi ja muinaisesta onkalostakin löytyy selityskirja, jota ei saa koskea, jos et saa. Mieluummin työnnän silinterihatusta vetäistyn jäniksen papanat korviini kuin kuuntelen tällaista keksimällä keksittyä ja totaalisen mielikuvituksetonta potaskaa. Mytologian tehtävä on hukata aikaa sen kohtauksen aikana, kun sitä selitetään. Jopa loppuratkaisu on sisäisestä logiikasta vapaata humpuukia, joka säveltää uusia sääntöjä fiilispohjalta. Synkät ajat ovat teoreettinen mahdollisuus, koska murrosikäiset naiset eivät osaa hillitä itseään yhtä hyvin kuin miehet? Näin leffa suoraan sanoo.

Heti kun näyttää siltä, että Ethan ja Lena tahtovat hengailla, heitä ryhdytään käsittelemään rakastavaisina, joiden yhteys luultavasti pelastaa maailman legendojen ennustamalla tavalla jatko-osassa. Lena ei ole kummoinen hahmo, mutta romanttisia komedioita vahdanneeni oletin, että hänkin alkaa avautua kiintoisasti lihasnörtin varastettua hänen sydämensä. Myöhemmissäkin vaiheissa nähdään yksittäisiä asiallisia kohtauksia, mutta se vaihe jossa romanssille annetaan tunteisiin vetoava merkitys puuttuu kokonaan. Lena alennetaan sivuhahmoksi ja Ethan sivuhahmon passiiviseksi poikaleluksi. "Haluuksä alkaa mun kaa?" "Okei." Sellainen romanssi tämä on.

Emma Thompsonin ja viihdyttävästi vaatetun Emmy Rossumin yliampuva irroittelu vaurioittaisi parempaa pätkää, mutta jopa kyynärpään lyöminen terävään kulmaan piristäisi tätä istuntoa. Ehkä pidin siitäkin, kun sain olla närkästynyt ammattilaisloukkaantuja. Hyvät tyypit suhtautuvat ylimielisesti ja pahat tyypit vihamielisesti tuppukylän kirkkokansan "typeryyteen" (Saatanasta puhuminen on noitien mielestä lapsellista). Kehtaako leffa kritisoida uskontoa, vaikka leffassa jankutetaan siitä, kuinka hyvä ja paha ovat selkeitä käsitteitä, jotka saattavat ihmisen jopa vallata? Kun leffa lopulta tasapainotti sanomaansa, ajattelin että kiva. Tämän jälkeen näyttelijät saivat luvan kanssa kimittää ja kiljua pitääkseen hermostoni toiminnassa.

Twilightissa pelattiin pesäpalloa. Tästä pätkästä löytyy sisällissodan elävöittämisnäytelmä. Mitä? Miksi? Missä mennään? Kukaan ei tiedä. Studiopomo heräsi nokosilta ja pöllähtäneenä kyseli vain kynittiinkö me ne teinit. Alussa virittyvä hömppäherkkyys on jotenkuten samansuuntaista kuin saman ohjaajan Richard LaGravenesen sympaattisessa filmissä P.S. Rakastan sinua. Ohjaajalla kuitenkin on selkeä mukavuusalue: kun noitatyttö rankaisee poikaystävää pienellä sadepilvellä, tämä vielä toimii, mutta kun tarina rankaisee katsojaa tarpeettomalla hirmumyrskyllä, tehoste on painoton ja turhauttavan merkityksetön kaikilla mahdollisilla tavoilla. LaGravenese olisi saanut enemmän irti Twilight - Houkutuksesta, jossa ei ole mytologiaa.


Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa
____
V2.fi
Jari Tapani Peltonen

Muita tekstejä tältä kirjoittajalta

Arvostelu: Sabotage (26.08.2014 klo 22.00)
Arvostelu: Teenage Mutant Ninja Turtles (23.08.2014 klo 18.40)
Arvostelu: The Raid 2: Berandal (22.08.2014 klo 13.13)
Artikkeli: Yli-ikäinen Mutantti Nostalgia Peltonen (19.08.2014 klo 23.59)
Arvostelu: The Expendables 3 (16.08.2014 klo 18.35)

Keskustelut (0 viestiä)

Keskustelu jatkuu Keskustelualueella.

 

Mainos