Tuorein sisältö

Turisas: Turisas2013

J.A. Kaunisto

27.09.2013 klo 22.20 | Luettu: 4541 kertaa | Teksti: J.A. Kaunisto

Soturimetalliorkesteri Turisaksen edellinen albumi Stand Up and Fight huudatti törvet tötteröllä soturijoukon äänet käheiksi. Tuore levy Turisas2013 on liikkeellä astetta kevyemmällä sotavarustuksella. Oikeastaan mitään ei ole jätetty pois, vain painotuksissa on eroja ja uusina kuvioina vaikuttavat reilummin progressiiviset hetket sekä pophenkisempi kuvasto. Myös selväjärkistä vokaalia on heittää tulille entistä enemmän. Turisas2013 on selkeämmin bändilevy, isot orkesterikuviot korvataan osin vahvemmalla syntikalla.

Albumi on huomattavasti teatraalisempaa aineistoa. Biisien sisällä tapahtuu kuin moninäytöksisessä musikaalissa ja viisujen sisäiset muunnelmat ovat paikoin dramaattisia. Ääripäät ovat etäällä. Aggressiivisuus ja äijäuho läikehtivät laimeampana. Siitä huolimatta soturiuhoa nostatetaan mutta niukemman kaavan mukaan. Kuin viittauksenomaisesti. Sinkkubiisi Ten more miles sisältää tuttua hengen nostatusta mutta samalla viitekehys asettyy jonkinlaisen euroviisuheavyn laatikkoon. Kertosäe on kieltämättä komea.

Piece by piece ja Into the fire harrastavat sinfonista powerlaukkaa mutta viisujen olomuoto pysyy ilmavana - soturiarmeijan koko on vähintäänkin puolittunut ja soundi vaikuttaa tuoreelta. Run Bhang-eater, run sotkee iloiseen humppametalliin Istanbulin tuliaisia - viisu yltyy melkoisenski etnojazzmetalliteokseksi - kuin Piirpauke veivaamassa melodista kuoloa. Greek fire tyrkyttää silmät ja suut täyteen asennemetallin ja modernin metallin seosta.

Ja pitäähän Turisaksen levyllä olla tukkaheavyn soundeja tapailevaa folkmetallia The days passed -siivun muodossa. Etnokelttipunkkia hehkuttava No good story ever starts with drinking tea humaltuu reipashenkisistä alkoholin iloista kuin taannoinen Kreikan euroviisubiisi! We ride togehter on mahtipontinen kuin Turisas Queen-coverin kimpussa...hämmentävää.

Turisas tekee pientä viilausta ja kevennystä mutta kokonaisuus haiskahtaa edelleen karvaiselta äijämenolta. Muutokset kuuluvat yksityiskohdissa ja niiden runsaudessa. Jopa tiettyä leikkimielisyyttä on ilmassa. Turisaksen tuorein ei lietso soturijoukkoa vastaavaan alkukantaiseen hurmioon kuin aikaisemmin mutta sävykkäämpi ulkomuoto paljastaa orkesterin monipuolisuuden ja arvaamattomuuden - tältä porukalta voidaan odottaa tulevaisuudessa melkein mitä tahansa.

V2.fi | J.A. Kaunisto
< 2 Guns... Mieletön elokuu... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova