Tuorein sisältö

Möröt vastaan muukalaiset 3D

Ensi-ilta: 03.04.2009
Genre: Animaatio, Komedia, Lasten, Sci-fi
Ikäraja: 7
Jari Tapani Peltonen

01.04.2009 klo 20.00 | Luettu: 11019 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

3D-lasien on käytävä herra kriitikon turhan nysällä nenällä vielä pariin kertaan, ennen kuin 3D-leffojen kritiikistä tulee edes teoriassa asiallista. Bolt oli kehno leffa, jonka kriitikko katsoi mielellään toiseenkin kertaan 3D:nä. Möröt vastaan muukalaiset on vielä vetelämpi tapaus, korkeintaan kahden tähden parodiaviritelmä, jota kehitysmaan tuppukylän junttikriitikko kuitenkin tuijotti välillä suorastaan lumoutuneena. Möröt vastaan muukalaiset täyttää lupauksen, ettei 3D ole pelkkä temppu, vaan luonnollinen askel evoluutiossa. Dreamworksin ensimmäisessä 3D-kyhäelmässä asiat hyppivät silmille vain valituissa kohtauksissa: tärkeintä on tyylikäs syvyysvaikutelma. Jopa kolmiulotteinen kirkon käytävä kiihottaa kokemattomia silmiä, varsinaisesta jytinästä puhumattakaan.

Möröt vastaan muukalaiset on Dreamworksin vastaus Pixarin Ihmeperheelle. Valtio valvoo tiukasti kummajaisia, joiden on liittouduttava, kun kelmi kiusaa siviilejä isolla robotilla. Eipä ole epäilystä, kumpi teos on moniulotteisempi kuvainnollisessa mielessä. Möröt vastaan muukalaiset alkaa, kun maapallolle tippuu meteoriitti, joka saa morsiamen kasvamaan jättiläiseksi kesken häiden. Susan, tai nykyään Megarella lukitaan valtion tukikohtaan, jossa hän tapaa torakkapäisen tiedemiehen, elävän hyytelön, jättiläistoukan ja puuttuvan lenkin ihmisen ja kalan väliltä. Meteoriitin voimat olivat ainutlaatuisia ja niinpä niitä havitteleva hullu nelisilmäinen mustekala Gallaxhar hyökkää maapallolle. Möröt ja muukalaiset päättävät tapella.

Vaikka Susan on nainen, hän on myös päähenkilö – kyllä, tietokoneanimaatiossa. Sukupuolesta huolimatta Susankin on itseluottamusta etsivä nössö kuten kung fu pandat ja kumppanit. Tyttöraasu aloittaa sulhasen varjoon jäävänä hissukkana, mutta kuinka ollakaan, itsensä hyväksyminen on helpompaa virallisena outolintuna ja pian girl power jyllää. Muun jengin tehtävä on heitellä huonoja vitsejä ja saada jotain aikaan toiminnallisuuksien yhteydessä. Toverihenkeä löytyy, mutta kummoista tiimiä möröt eivät muodosta. Myös hölmöt Fantastic Four -elokuvat unohtivat onnettomuudekseen sen sarjakuvista tutun perusasian, että jos ihmeellisillä kyvyillä varustetut friikit toimivat yhdessä, heidän tulisi sulautua yhdeksi villiksi voimaksi viimeistään loppuhuipennuksessa.

Möröt ovat mukaelmia klassisista elokuvahirviöistä. Vitsi on ontto, mutta ainakin sitä saa onnitella itseään tajutessaan jotain sellaista, kuin että tohtori Torakalla on samanlaiset viikset kuin Kärpäsen (1958) hullun tiedemiehen velipojalla. Lapsekas hyytelömies B.O.B. ei ole kovinkaan läheistä sukua valuvalle kuolemalle, The Blobille. Puuttuva Rengas ahdistelee naisia kuten Mustan laguunin hirviö, ja tämä taisi olla vitsi? Ns. Ötökkäsaurus on yhtä jäykkä kuin Godzillan kollegat Japanin kumipukuspektaakkeleissa, mikä ehkä hymyilyttää. Sitä saapi ihmetellä, miksi pikkutuhmia Shrek-satuja tehtaillut Dreamworks tahtoi tehdä lapsellisen lastenelokuvan klassisten kauhuleffojen möröistä, joita edes kaikki vanhemmat eivät muista pelänneensä. Möröt vastaan muukalaiset ei ammenna sisältöä niinkään klassikoista, kuin niistä 7-vuotiaidenkin tunnistamista kliseistä, joille on naureskeltu kohta 80 vuotta. Hullu tiedemies nauraa maanisesti... Kuinka kekseliästä.

Silmäkarkkia ahmiessa on yksi lysti, mistä se on tehty, mitä hyötyä siitä on, tai mitä, kuka, häh. Tässä on mörköjä, avaruusaluksia, räjähdyksiä ja tuhoa ja se on melkein käsinkosketeltavaa – hip hei! Jutustelukohtaukset saisivat laahustaa todella pahasti, ennen kuin ne alkaisivat tylsistyttää, mitä ne silti toisinaan tekevät. Mietin jälkikäteen, että ehkä pätkä on turhankin maltillinen. On hienoa, kun toiminta imaisee mukaansa niin, ettei huomio kiinnity pelkästään 3D-spedeilyyn. Kuitenkin juuri tällaiseen pinnalliseen puppuun jos mihin mauttomat silmille pomppivat tehosteet sopisivat. Katsojaa naamaan osuva pingispallo on rehellisesti sanoen vaikuttavin hetki koko elämyksessä, koska semmoista nyt vain ei kovin usein elokuvateattereissa ole tähän mennessä tapahtunut.

En sano suomenkielisestä dubbauksesta muuta, kuin että Gallaxhar totisesti näyttää Jorma Uotiselta, joka hänelle äänensä lainaa. Jos Möröt vastaan muukalaiset 3D olisi dubattu saksaksi eikä tekstitystä olisi saatavilla, se luultavasti toimisi paremmin, koska mielikuvitus saisi töitä. Leffa on kehno, mutta sille on turvallista antaa ruhtinaalliset kolme tähteä, koska sitä ei ole enää mahdollista nähdä 3D:nä siinä vaiheessa, kun kriitikko ja katajainen kansa ovat oppineet vaatimaan laadukkaampia 3D-elämyksiä.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Lukija... Maj Karma - Salama... >

Keskustelut (2 viestiä)

KaXze

Rekisteröitynyt 27.08.2008

02.04.2009 klo 20.07

Voi ollakkin aika hauska leffa :D täytyypi ostaa kun ilmestyy ;)
lainaa
Onskudesutti

12.07.2012 klo 00.21

Jännää että ehkä ekaa kertaa ikinä, mun mielestä suomidubit on.... osaavia/sopivia?? XD pelottavaa.
lainaa

Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova