Tuorein sisältö

Shardlake 4/4: Sean Bean tosiaan käy sylkäisemässä

05.05.2024 klo 18.45 | Luettu: 459 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Minisarja - Jakso 4/4


Shardlake löysi murha-aseen. Lontoossa hän kuulee sen historiasta enemmän kuin kehtasi toivoa. Tapaus on kesken, mutta hän listaa erisnimiä esimiehelleen Sean Beanille, joka listaa niitä takaisin. Muutamat nimet ovat tuttuja vain historiasta. Inhoan nimiä. Mikään olennainen ei kuitenkaan jää epäselväksi Beanin syljen lentäessä. Hänen historiallinen hahmonsa Thomas Cromwell pelaa valtakunnanpolitiikkaa, ja Bean on hieno saatana, jos hän ei yritä olla olematta, joten: virallinen totuus on tärkeämpi kuin kirjaimellinen totuus. Fiktiivinen juristi Shardlake yrittää pitää itsensä kunnian miehenä ja hengissä. Déjà vu. Kirjoitinko tämän kappaleen jo nähtyäni trailerin?

Murhaluostari aiotaan sulkea siksikin, että varat saadaan parempiin taskuihin. Se on huvittavan kieroa: murhista epäillyt ovat kuspississä, mutta yhteiskunnan korruptio ei lupaa onnellista loppua muillekaan. Kun Shardlake pitää etsivän puheen herrasväelle olohuoneessa (TM), ensisijainen tavoite ei ole paljastaa hovimestaria murhaajaksi, mutta ehkä sankarikin saa hieman tyydytystä Al Capone -tyyppisestä ratkaisusta: luostari on jäänyt kiinni verojen kiertämisestä.

Murhatkin kyllä selitetään. On normaali yhdistelmä ennalta-arvattavia ja jokseenkin yhdentekeviä paljastuksia ja vähän käsikähmää: setti ajaa asiansa & hyväksyn sen, mutta näistä rutiinisuorituksista johtuen vaadin rikostutkimuksiin Notre Damen kellonsoittajan tasoisia mausteita, joita sarja siis tarjoaa.

Sarjan omiin synteihin lukeutuu hutilointi, mikä on ilmeisintä nyt lopussa. Vaikka on kiva pohtia suurta kuvaa Beanin sylkiessä, Lontoon reissu on tekninen virhe, kun tiukka rajaus tapaa antaa kartanomysteereille sielun. On erisnimistä ja editoinnista johtuvia epäselvyyksiä. On banaali, pikakelattu kolmiodraama. Sarja on silti helppoa katsottavaa, koska Arthur Hughesin Shardlake on sympaattinen altavastaaja. Useampi epäkohta voidaan korjata ja korjataan, kunhan "minisarja" myöntää olevansa minisarja vain jos katsojaluvut pettävät.


Keskiarvo 4 jakson jälkeen on 3,25 tähteä:


Lopullinen arvosana sarjalle (tai 1. kaudelle):


< Jakso 3/4

Katsottu: Disney+

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Maineikas suomirocki... Suomen Virallisella ... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova