Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Steelseries Apex 5 ja Rival 3

Anne Kukkura

29.02.2020 klo 22.06 | Luettu: 5808 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

Steelseriesin budjettivehkeet pelaamiseen
Steelseriesin alkuvuoden 2020 tarjontaan kuuluvat Rival 3 -hiiri ja Apex 5 -näppäimistö jatkavat nimiensä mukaisesti jo olemassa olevia tuotesarjoja. Molemmat uutuudet sijoittuvat valmistajan valikoimassa hintahaitarin edullisempaan päätyyn. Mitä uutta laitteilla on tarjota lisälaitteiden hankintaa harkitsevalle pelaajalle?

Rival 3


Rival 3 -hiirellä on painoa vain 77 g. Ulkomitat (120,60 x 67,00 x 37,90 mm) huomioiden se on siis pienehkö ja kepeä laite. Verrattuna muihin tyypillisiin saman kokoluokan kevyisiin hiiriin sen muovikuori on kuitenkin kokonainen ja rei’ittämätön. Päällysosa tuntuu yllättävän tukevalta kevyestä rakenteesta huolimatta ja sen muotoilu on pehmeän virtaviivainen. Muoto tarjoaa hyvän otteen sivujen molemmin puolin, vaikkei mitään kuviointia pinnassa olekaan. Mattamusta muovimateriaali kerää itseensä valitettavan helposti näkyviä rasvatahroja ihosta ja muuttuu nihkeissä käsissä aika liukkaaksi pidellä, joten estetiikka ja käsiteltävyys kärsii näistä syistä hieman. Toinen käytettävyyteen suoraan vaikuttava epämiellyttävä piirre on kumipintainen 1,8 m pitkä johto, joka tuntuu suhteessa hiiren painoon hyvin jäykältä ja nihkeältä. Pohja taas liukuu kankaisella hiirimatolla oikein hyvin, joten paras apu kokemuksen parantamiseksi on ehdottomasti johtopidike.


1- ja 2-painikkeiden klikkaus on aika miellyttävä ja hiljainen, ehdottomasti parhaimmillaan herkkyyden kannalta hiiren etureunasta painettuna. Kuvioitu, kumipintainen rulla pyörii myös mukavasti, vaikka klikkauksessa ja pykälissä onkin hieman reippaammin pehmeyttä. Rungon symmetrisestä muodosta huolimatta malli on oikeakätinen. Vasemmalta puolelta löytyy kaksi lisäpainiketta sekä rullan takana oleva DPI-, tai kuten valmistaja itse sitä mieluummin kutsuu, CPI-painike. Sivunappuloiden sijoittelu on mukava ja niiden pehmeä, mutta sopivasti vähän painotettu klikkaus tuntuu hyvin samanlaiselta keskenään CPI-painikkeen kanssa. Tarkkuus on asetettavissa aina 8500 CPI:iin saakka, mikä on useimmille pelaajille ja tehokäyttäjille toimiva skaala. Sensoriin ei ole panostettu mitenkään kummoisesti, mutta sen laatu oli kuitenkin yllättävän hyvä paitsi työskennellessä, myös esimerkiksi FPS-pelejä pelattaessa.


Oletuksena hiiressä on aktiivisena kolme eri tarkkuusasetusta, mutta Steelseries Engine 3:n kautta hiiren laiteohjelmiston päivitettyään saa käyttöönsä lisää asetusvaihtoehtoja, kuten myös kaikkien kuuden painikkeen uudelleenohjelmointimahdollisuudet. Ohjelmiston käyttö oli yksinkertaista ja helppoa ja profiilien tallentaminen hiiren sisäiseen muistiin onnistui ongelmitta. Muutenkin hinta huomioiden sisäinen asetusten tallennus on oikein kiva lisä.

RGB-valaistuskin tietysti löytyy. Valaisualueita on kolme ja niiden säätäminen onnistuu samaisesta Steelseries Engine 3 -ohjelmistosta vaivatta. Värisaturaatiota ja kirkkautta on paljon säädettäväksi ja animoidut efektit näyttävät oikein sulavilta. Loppuyhteenvedoksi hiiren osalta voisin suositella sitä yhtenä vaihtoehtona tiukemmalla budjetilla oleville pelaajille ja niille, jotka haluavat työpöytäkäyttöön jotakin perushiirtä paremmin säädettävissä olevaa.


Hintaluokka: 40 €
Lisätietoa: Steelseries

Apex 5


Uusi Apex-malli on omalla tavallaan mielenkiintoinen tapaus. Täysikokoinen, napsuvalla mekanismilla varustettu kalvokytkinnäppäimistö ei ole mitenkään ainutlaatuinen idealtaan, mutta toteutuksena kuitenkin uusi. Mekanismin tuntuma jäljittelee Cherry MX Blue -kytkimiä, luoden jokseenkin samansuuntaisen vaikutelman. Mekaanisiin näppäimistöihin tottunut huomaa kuitenkin eron etenkin kirjoittaessa, mutta jos kytkintyypillä ei ole käyttäjälle mitään väliä, ei se varmasti muodostu tämän kohdalla kynnyskysymykseksi. Samanaikaisia rekisteröityviä painalluksia luvattaan 24:n näppäimen verran ja kytkinsysteemille taas elinikää 20 miljoonaa painallusta.


Runko on alumiinia, mikä lisää mukavaa tukevuutta näppäimistön päivittäiseen käyttöön. Painoa löytyy tarpeeksi eikä laite lähde kirjoittaessa tai pelatessa luistelemaan pöydällä. Toisaalta pientä taipumista on, mutta peruskäytössä se on todella vähäistä, lähes huomaamatonta. Kokoa on rajoitettu kapeilla ulkoreunoilla ja jättämällä erilliset makronäppäimet kokonaan pois. Näppäimistö on kuitenkin täysin uudelleenohjelmoitavissa samasta Steelseries Engine 3 -ohjelmistosta, joten tämä ei varsinaisesti käyttöä haittaa. Painikkeet ovat kohotettuna rungon päälle tehden näppäimistön ulkonäöstä modernin ja siistin, helpottaen myös tietysti puhtaanapitoa. Vaikka mukana tuleva, magneeteilla kiinittyvä rannetuki on kiva lisä, kulma ei tunnu tarjoavan erityistä tukea. USB-kaapelin reitin voi valita kolmesta eri urasta rungon alta, mutta johto on kiinteä eikä siis vaihdettavissa.


Kytkinkikkailun lisäksi toiseksi myyntivaltiksi tarkoitettu kaksivärinen OLED Smart -näyttö herättää ristiriitaisia ajatuksia. Näyttöä voi käyttää asetusten tekemiseen ja selaamiseen (minkä voi tosin tehdä nopeammin tietokonesoftan kautta), näyttämään mediatietoja ja vaikkapa myös pluginien välityksellä tietoja peleistä tai Discordista. Mediaselailuun, kuten musiikin kuuntelemiseen suunniteltu kahden napin design, eli klikattava pyörä ja yksi valikkopainike edustavat pelkistettyä tyyliä. Pause/play-toiminnot tapahtuvat valikkonappulaa kerran painamalla, mutta muut toiminnot tupla- ja triplaklikkausten takana eivät tunnu kovin intuitiivisilta. Pyörivä, reunaan sijoitettu ännenvoimakkuuden säätö/vaimennus on kuitenkin pykälineen kivan tuntuinen ja napakan metallinen. Näyttö jää siis mediapainikkeiden vasemmalle puolelle ja käyttäjän ja näppäimistön välisestä kulmasta riippuen ärsyttävimmillään myös numeronäppäimistön taakse, jolloin sen tarjoamalle informaatiolla ei ole juurikaan arvoa. Muutenkin voidaan miettiä, kuinka moni lopulta oikeastaan katsoo näppäimistöään pelatessa, sillä myös esimerkiksi Discordin saa näkymään tasona pelin päällä. Näyttöön voi myös piirtää tai asettaa haluamansa 128 x 40 pikselin kokoisen kuvan tai animoidun .gif-tiedoston, joten hyöty ja ilo on pitkälti riippuvaista siitä, mitä pieneen, karkeaan ruutuun itse keksii ja kuinka sitä tahtoo käyttää.

Muita mainittavia ominaisuuksia ovat luvattu yhteensopivuus PS4- ja Xbox One- konsolien kanssa sekä RGB-valaistus. Värit eivät toistu kovin tasaisesti näppäinhattujen lävitse, mutta kirkkaus ja sävyt näyttävät kuitenkin mallikkailta. Apex 5 on hintaluokassaan hyvä tuote, mutta jos näyttö ei erityisesti kiinnosta tai aito mekaanisten kytkinten tuntuma on tärkeä, löytyy saman hintaisista myös muita varteenotettavia vaihtoehtoja.


Hintaluokka: 130 €
Lisätietoa: Steelseries

V2.fi | Anne Kukkura
< Pelataanpa: Hiihtolo... Pelataanpa: Dreamcas... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova