Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Logitech G733 Lightspeed -kuulokkeet ja G203 Lightsync -hiiri

Anne Kukkura

30.09.2020 klo 09.29 | Luettu: 3235 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

Logitech ilahduttaa väreillä
Logitechin räiskyvään Lightsync-RGB-valaistuun tuoteperheeseen kuuluvat uutukaiset G733-kuulokkeet sekä G203-hiiri edustavat hauskaa pelitarvikkeilla tyylittelyä. Perinteisempien mustan ja valkoisen lisäksi kuulokkeita ja hiiriä voi ostaa raikkaan lilan ja laventelin tai klassisen sinisen ja turkoosin yhdistelminä. Kuulokkeissa on lisäksi värikäs, käännettävä ja vaihdettava joustohihna, jonka pariksi voi myös ostaa erillisen popfilterin mikrofonille, jos oikein tosissaan haluaa ryhtyä fiilistelemään.

G733 Lightspeed-kuulokkeetKuulokkeet vaikuttivat aluksi hiukan kookkailta, mutta päähän ne asettuivat todella kevyen ja huomaamattoman tuntuisesti. 278 g:n paino ei tosiaankaan niskaa rasita. Joustava, pehmeä hihna tulee vasten päälakea. Nauhaa voi säätää hiukan, sillä mahdollisia pykäliä kuulokkeiden tiukkuuden ja samalla korkeuden määrittämiseen on kaksi. Pannan päätyjen pituutta voi myös säätää kuulokekupeista samasta nivelestä, josta ne myötäävät hiukan eri suuntiin. Kuulokkeiden koko runko on joustavaa muovia, joka toki takaa keveyden tunteen, mutta huolestuttaa hiukan pitkäaikaisen käytön kannalta. Pudottamistestiä en kehdannut tehdä, vaan melko varmasti voisi sanoa, etteivät panta ja kiinnikkeet kestäisi montaa kovaa kolahdusta. Huolellisella käyttäjällä tämä ei kuitenkaan muotoudu kynnyskysymykseksi.

Kuulokekuppien pehmusteet ovat muistivaahtomuovia, joka on päällystetty pehmoisella reikäneuloskankaalla. Yhdistelmä tuntuu useidenkin tuntien käytössä viileältä sekä hengittävältä, sulkien samalla jonkin verran ulkopuolista ääntä ulos. Kuppien etupuolelle on suunnattu kaksi sievää ja kustomoitavaa RGB-valoraitaa. Ainoa murhe raidoista tuli, kun ne heijastuivat silmälasien sisäpinnalta näkökenttään outoina haamukuvioina. Hiukan enemmän sivuille sijoiteltuina mitään tuskin olisi rilleissä asti vilkkunut.

Äänentoiston laatu ilahduttaa, vaikka elementtien halkaisija onkin hiukan tyypillistä pienempi, 40 mm. Oletusasetus kuulostaa PC:llä hyvältä, mutta vieläkin parempia sävyjä sain irti Logitechin G HUB -sovelluksen avulla. Bassossa on potkua ja sen voimakkuudesta huolimatta myös keskiäänet ja diskantit toistuvat raikkaina. Kuulokkeiden 7.1-toteutus toimii DTS:X 2.0 -standardilla ja on yksi parhaimpia tähän mennessä kuulemiani. Logitechin ohjelmasta käsin säätämällä saa siitäkin rutistettua enemmän herkkua korville. Eri tasot ja äänilähteet erottuvat niin stereo- kuin surround-tiloissakin kivasti riippumatta siitä, onko kuuntelun kohteena videopeli vai elokuva. Päivittäinen musiikin kuuntelu toimii, mutta jos tarkoitus on kuunnella enimmäkseen musiikkia, kannattaa tutkia muita vaihtoehtoja. Sama koskee konsolitukea: kuulokkeet toimivat PlayStation 4- ja Switch -konsoleissa (telakoituna) mutta äänenlaatu ei säily yhtä hyvänä kuin PC-käytössä, joten enemmän konsoleilla pelaavan kannattaa myös pohtia, olisivatko nämä varmasti mieluisin ostos.


Kuulokkeet toimivat USB 2.0 -donglen kautta radiotaajuuksilla, joten Bluetooth-yhteensopivuutta ei ole. Toimintasäteeksi luvataan kuitenkin 20 m optimitilanteissa. Myöskään 3.5 mm porttia ei ole johtoliitettävyyttä varten, mikä selittyy varmasti mikrofonilla varustettujen pelikuulokkeiden keskihintaluokkaan asettumisella. Irrotettava mikrofoni on nätti ja näppärä, säätövara vain jää heikoksi. Mikrofonin varsi taipuu jonkin verran vaakatasossa, mutta pystysuunnassa vähäisesti, mikä tuntuu ärsyttävältä mieleistä kulmaa hakiessa. Mikrofonin äänenlaatu on hyvin samankaltainen kuin aiemmin testaamissani Logitechin G935 -kuulokkeissa, eli äänichattiin kyllin selkeä ja taustamelua vaimentava, mutta esimerkiksi videospiikkejä en lähtisi sillä tekemään. Logitechin omistuksessa olevan Blue Microphonesin Blue Vo!ce-ominaisuus auttaa korjaamaan mikin sävyjä monipuolisesti, mutta laitteen ja sen langattoman lähetystavan rajoitteista ei ohjelmallinen säätökään auta yli.

Kuten tavallista on, löytyvät kaikki kontrollit mikrofoniliitännän lisäksi vasemmasta kuulokekupista. Ylimpänä on teksturoidulla pinnalla varustettu ja hyvin sormenpäähän erottuva mikin vaimennuspainike, sen alla kuulokkeiden äänenvoimakkuuden säätö ja alimpana sileäpintainen virtapainike. Iso plussa siitä, ettei hetkeäkään tarvinnut arvailla, onko sormi oikealla napilla ja myös siitä, että äänenvoimakkuuden pykälöity rulla on sopivan suuri ja napakka ja sijoiteltu niin, etten tullut vahingossa vääntäneeksi volyymia liian suurelle. Mielenkiintoista kyllä, suurimman osan aikaa äänenvoimakkuuden säätö toimi synkronoituna Windows 10:n pää-äänenvoimakkuuden kanssa, mutta välillä sitten ei. Minulle ei selvinnyt, oliko vika testissä olleessa laitteessa vai onko kyseessä jokin tyypillinen bugi.Vasemmalta löytyy myös USB C -portti kuulokkeiden lataamista varten. Lataus toimii nopeasti ja akunkesto on oikein mainiot 29 tuntia ilman valaistusta. Jos RGB-valaistusta haluaa käyttää, vaihtelee kesto asetuksista riippuen jossakin 20-25 tunnin välillä.

On selvää, ettei korkeamman keskihintaisen laadun päätyyn sijoittuviin langattomiin pelikuulokkeisiin voi saada kaikkia mahdollisia toivomiaan ominaisuuksia, mutta G733 -kuulokkeet onnistuvat hyvin olemaan juuri sitä, mihiin ne tähtäävät. Käyttömukavuus on todella hyvä, myös käytön helppous, ulkonäköasioita unohtamatta. Pieniä, mielestäni kohtuullisia asioita jäin kaipaamaan, mutta hintaluokassaan kuulokkeet ovat kelle tahansa PC- (tai varauksella PS4-/Switch-) pelaajalle harkinnan arvoinen tuote uusia kuulokkeita ostaessa.Logitech G733 Lightspeed
Hintaluokka: n. 150 €
Lisätietoa: Logitech

G203 Lightsync -hiiriG203 Lightsync edustaa osaltaan halvempien RGB-valaistujen pelitarvikkeiden hintaluokkaa. 85 g painava pieni hiiri ei napsaise lompakkoon suurta lovea, mutta on sellaisenaan kiinnostava. Muovikuori on tukevan tuntuinen ja erillisten osien väliset raot on jätetty kapeiksi, mikä lisää aina mielikuvaa laadusta. Pinnassa on kevyt teksturointi, joka ei kovaa kämmenhikoilijaa helpota, mutta ainakin hento kiillottuminen vaikuttaa jäävän vain painikkeiden kohdalle. Muoto on symmetrinen sekä kapeahko ja profiili matala. Oma käteni tosin tuntui uupuvan aina pidemmän käyttöjakson jälkeen, sillä en saanut painoa tarpeeksi kämmenen keskiosaa ja ulkosivua vasten. Hiiren käyttömukavuutta olisi voinut lisätä jokin kuviointi tai muotoilu erityisesti oikealla kyljellä. Otteen saaminen oli vaikeaa erityisesti siinä vaiheessa, kun käsi oli jo väsynyt.

Kolme hyvännäköistä RGB-valoaluetta vastaa värishow’sta. Alueiden ja efektien erillinen säätäminen sekä säilytys tapahtuu G HUBin kautta, missä voi ohjelmoida peruskomentoja myös painikkeille. Näppäimiä on yhteensä kuusi kappaletta, mikä tarkoittaa tavallisten 1- ja 2-näppäinten sekä klikattavan rullan lisäksi kahta oikeakätisesti (vasemmalle kyljelle) asetettua sivunäppäintä sekä DPI-vaihtonappulaa. Näistä kolme ensimmäistä klikkaavat ja pyörivät mukavasti, mutta sivupainikkeiden klikkaus tuntuu jotenkin hiukan liian syvältä ja pehmeältä, erityisesti pelatessa. DPI-painike toimii itsessään hyvin, mutta sijoittelu on jotenkin liian takana ja koholla, sillä etusormen nivel osui usein nappiin vahingossa, klikaten sitä aina kerran tai pari kerrallaan.

Hiiren optisesta sensorista ei kerrota muuta, kuin että se on valmistajan oma “Gaming Grade” eli juuri pelaamiseen soveltuva. Kiertävän tarkkuussäädön neljälle eri asetuskohdalle voi valita haluamansa arvot väliltä 200-8000 DPI, mikä huomioi erilaisten käyttäjien tarpeet hyvin. 8000 DPI ei tunnu enää hirvittävän tarkalta käyttää, mutta riittävän laadukkaalta pelaamiseen ja perustavanlaatuiseen työpöytäkäyttöön.


USB -johtoa on riittämiin, 2,1 metrin mitalta. Valkoinen, kumipintainen johto näytti vähän hassulta laventelinsävyisen testihiiren parina. Johto on kapea, mutta sen verran nihkeä, että se kaipaa joko siistiä, tyhjää pöytäpintaa väylälleen tai johtotelineen parikseen, jotta ärsyttävältä takertumiselta voitaisiin välttyä. Hiiren alla olevat levyt ovat kuitenkin kehumisen arvoiset, sillä niiden kanssa ei ilmaantunut mitään ongelmia, vaan ne liukuivat yksinkertaisen miellyttävästi hiirimattoa vasten.

Jos budjetti on kovilla tai hiirestään ei vain halua maksaa suuria summia, voi G203 Lightsync olla tsekkaamisen arvoinen laite. Säätövaraa asetusten suhteen on, jolloin käyttö voi olla mitä tahansa aina kotitoimistosta illan pelihetkiin saakka. Suosittelisin kuitenkin kokeilemaan hiirtä ennen ostopäätöstä, jolloin voi varmistua siitä, että muoto on todellakin mieluinen ja omaan käteen sopiva.Logitech G203 Lightsync
Hintaluokka: n. 40 €
Lisätietoa: Logitech

V2.fi | Anne Kukkura
< Pelataanpa: Wing Com... V2.fi pelasi: Total ... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova