Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Pieni ja pienempi pelinäppäistö - Roccat ja Razer

Manu Pärssinen

16.11.2020 klo 13.21 | Luettu: 2787 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Teekooäl ja kuuskyt prossaa
Olen sekä pöytätilan optimoinnin että ergonomian (hiiri lähellä, kyynärpäät lähes kiinni vartalossa) vuoksi ollut jo pitkään TKL-näppäimistöjen, eli sellaisten, joissa ei ole erillisiä numeronäppäimiä, fani. Tänä syksynä sekä Roccat että Razer tarjoilivat taas yhdet näkemykset moisesta pelinäppäimistöstä, joten otimme molemmat testiin.

Roccat Vulcan Pro TKL


Ehkä nimikin hieman antaa niitä viboja, mutta Roccatin Vulcan-näppäimistössä ihastuin alkujaan siitä näkemiini kuviin - pienikokoinen, ohut, tekninen, jopa hieman industriaalinen design hohkasi jotain scifimäistä, jotain Star Trekistä. En pettynyt laitteen ulkonäköön sen saapuessa omalle työpöydällenikään, vaan mielestäni se on yksi tyylikkäimmistä tätä tyylisuuntaa edustavista naputtimista.


Ulkonäön lisäksi aivan ensimmäinen positiivinen havaintoni oli se, että näppäimistön mukana tulee irroitettava USB-C-kaapeli. Se on laadukkaan oloinen ja hieman liukasta kumimateriaalia, eikä jäänyt hankaamaan mihinkään kulmaan. Erityisesti se oli mieleeni nyt, kun testissä oli yhtä aikaa useampia näppiksiä - niitä oli helppo vaihdella keskenään. TKL-näppäimistöissä tulee aika harvoin rannetukea mukana ja sitä jäin vähän Vulcaninkin kanssa kaipaamaan, mutta helppo sijoittelu ja kätevä koko sekä mataluus salli mukavan asennon ranteille, joten muutaman päivän totuttelun jälkeen ei tämän suhteen ollut ongelmia.

Roccatista löytyy Roccatin omien sanojen mukaan “mikserityyliset” mediapainikkeet, mutta niiden toiminnallisuudet ovat hieman vajavaiset. Pause onnistuu ja äänenvoimakkuuden säätö miellyttävän tuntuisesta naksuvasta säätimestä, mutta kappaleen vaihtoa varten täytyy mennä FN+F12/F9-näppäinyhdistelmiin ja väkisinkin vilkaista näppäimiä. Päivittäisessä käyttönäppäimistössäni tämä on ratkaistu kätevästi tuplaklikkailuilla, eikä mediapainikkeiden toimintoja saa Swarm-ohjelmistossakaan säädettyä - paitsi vaihdettua varsinaisella näppäimistölle olevien toimintojen näppäimiä..

Suurin ero Vulcan TKL:ään ovat Prosta löytyvät Titan Optical -optiset kytkimet, jotka aluksi tuntuivat hieman äänekkäiltä. Ne eivät ole kuitenkaan lähellekään äänekkäimmät näppäimet, joita olen testannut ja jonkin verran meteli riippuu kirjoittajan painalluksistakin, sillä hyvin kytkimet ottavat vastaan hellemmänkin naputtelun. Ääni ei ole myöskään metallisen koliseva, vaan miellyttävämpi. Kytkimille luvataan jopa 100 miljoonan painalluksen elinikä ja se mainoslause, jonka Roccat lupaa “optinen nopeus, mekaaninen tuntuma” pitää paikkansa - ja minä pidän siitä tuntumasta.

Aina välillä sitä unohtaa käytettyjä termejä ja “Game Mode -toiminto” kuulostaa pakkauksen kyljessä jännittävältä, mutta toki se vain kytkee Windows-näppäimet pois toiminnasta kuten ennenkin. Vulcan tukee Roccatin AIMO-valaistusta ja pätevä SWARM-ohjelmisto sallii makrojen tai pikanäppäinyhdistelmien iskemisen lähes kaikkiin näppäimiin. Perehtyvä pelaaja saa varmasti säädettyä kokonaisuudesta monipuolisen ja itselleen sopivan..

Roccat Vulcan Pro TKL:n suunnittelusta ja rakenteesta huokuu monessa kohtaa tietynlainen viimeisen päälle viimeistely, mutta silti monille 169 euron hintalappu voi tuntua melkoisen korkealta. Itselläni se nousi testaamieni TKL-näppäimistön kärkipäähän.

Lisätietoa: Roccat
Hintaluokka: 169 euroa



Razer Huntsman Mini 60%


No nyt on näppäimet vähissä! 60-prossaisilla näppiksillä on oma kannattajakuntansa ja syksyn saapuessa pääsin ensimmäistä kertaa itsekin moista hipelöimään. Pakko sanoa, että jotenkin koosta, muodosta ja näppäimistön tuntumastakin tuli flashbackeja 80-luvulle ja Commodoreen, mutta nykytekniikalla toteutettuna. Razer Huntsman Mini on heti ensikosketuksesta lähtien tukevasti ja hyvin rakennetun tuntuinen näppäimistö, mutta millaista sen käyttö on eri tarkoituksiin?


60%-näppäimistö tarkoittaa sitä, että numeronäppäinten poiston (TKL) lisäksi näppäimistöstä on poistettu F-näppäimet, INS/HOME/PAGEUP/jne.-näppäimet, sekä nuolinäppäimet. Huntsman Minissä niihin kuitenkin pääsee käsiksi painamalla Fn-painiketta. Esimerkiksi nuolinäppäimet löytyvät I-, J-, K- ja L-näppäimistä ja F-näppäimet numeronäppäinten alta. Eipä sitä tullut tajuttua, kuinka paljon käytän kirjoitushommissani esimerkiksi nuolinäppäimiä tai Homea, Endiä ja Page-näppäimiä ja sormet olivatkin nopeasti solmussa kun tällä näppäimistöllä yritti tehdä ns. oikeita töitä. Toki kaikkeen voi tottua, enkä näe mahdottomana, että näppäränäppiset oppivat viikossa, mitä kautta mikin toiminto löytyy. Medianäppäimetkin Huntsman Minissä on, samoin Fn:n kanssa käytettäessä tab-q-w-e-r-t-näppäinten alla. Näppäimistön valaistus auttaa asiaa, kun Fn:ää painettaessa tuplatoimintonäppäimet kirkastuvat.

Koska kirjoitusnopeus on minulle päivittäisessä elämässä erinomaisen tärkeä asia, enkä halunnut tehdä sen suhteen kompromisseja, aloin suhtautua Huntsmaniin sinä, mikä se oikeastaan pääasiallisesti onkin: peliohjain. Samoin kun autopelejä pelatessa voi vaihtaa rattiin tai gamepadiin, miksei sitä voisi battle royalea varten vaihtaa eri näppäimistöönkin? Ainakin jos siihen budjetti piisaa... Ja kyllähän Razer Huntsman tässä tarkoituksessa loistaa. Kaikki eivät välttämättä pidä lineaaristen kytkinten hieman pehmeästä fiiliksestä (Razer Red), mutta minä pidän - varsinkin kun käskyt silti menevät perille sulavasti ja nopeasti. Ja hiljaisesti, sillä näppäimet, välilyönnin pientä kilahdusta lukuun ottamatta, pitävät tuskin mitään ääntä, vaikka niitä takoisi voimalla.

Selkeä ydinkohderyhmä ovatkin laadukasta ja kätevän kokoista työvälinettä estivät liukasnäppiset FPS-pelaajat. Pelikäytössä testailtuna en osaa moittia laitteen sopivuutta kyseiseen käyttötarkoitukseen. Jotenkin sen näppäintuntuma antaa aivoille ja sormenpäille juurikin oikeanlaisen pelaamisfiiliksen, eikä pöydältä paljon vaadita tilaa. Kuten jo mainitsin, näppiksen USB-C-liitäntäinen piuha on irrotettava, mikä pitäisi kyllä nykyään olla jo vakio-ominaisuus.

HM60% tukee tietenkin Razerin Synapse -ohjelmistoa, joten valaistusta ja makroja voi säätää mieleisekseen. Silti on mietittävä, kuinka paljon haluaa sijoittaa peliharrastukseensa. Jos jo omistaa viimeisimmän graffakortin, vikkelimmin päivittyvät monitorit ja koko huoneen valaisevat RGB:t, voisi seuraava hankinta olla täysin ja ainoastaan pelikäyttöön vihitty näppäimistö, jota somepostailua varten ei edes oteta esiin. Itse tyydyn vielä kompromisseihin, joilla sekä kirjoittaminen että pelaaminen onnistuvat mahdollisimman hyvin.



Lisätietoa: Razer
Hintaluokka: 140 eur

V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi-kilpailu: Voit... V2.fi avasi laatikon... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova