Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Samsung Galaxy Book Pro 13,3” 4G -kannettava

Anne Kukkura

03.08.2021 klo 17.50 | Luettu: 2782 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

Höyhenenkevyt paketti suorituskykyä Samsungilta
Samsungin Galaxy Book -läppärien sarja on saanut jatkoa uusista Pro- ja Pro 360 -malleista, joita on saatavana sekä 13- että 15-tuumaisina malleina. V2.fi:n testattavaksi tuli 13,3-tuumainen Pro-malli 4G-ominaisuudella.


Sirosti muotoillusta pakkauksesta löytyvät läppärin lisäksi lyhyet aloitusohjeet, SIM-korttipaikan avausnasta sekä 65 watin USB-laturi johtoineen. Laturi on vain hiukan tavallista pikalaturia suurempi ja koneen USB-C-porttiin sopivalla latausjohdolla on pituutta 180 cm verran, joka riittää hyvin pienemmille työpisteille. USB-C-portteja Galaxy Book Pro:ssa on kaksin kappalein ja toisessa niistä on myös Thunderbolt 4 -tuki. Lisäksi koneesta löytyvät HDMI-liitäntä, 3,5 mm kuulokeliitäntä, USB-A (3.2) -portti sekä sisäinen Micro SD-kortinlukija. Sisäistä 4G-modeemia käyttävä SIM-korttipaikka löytyy siististi kortinlukijan vierestä. Lisäksi läppäri tukee WiFi 6-protokollaa sekä Bluetooth v 5.1:ä, joiden myötä langattomien yhteyksien mahdollisuudet ovat kattavat. Porttien määrä on hyvä näin pienelle koneelle ja niiden väliin on jätetty sopivasti tilaa, jotta erikoisemmatkaan johdot tai laitteet eivät ota kytkettynä kiinni toisiinsa. Akun tilasta kertoo pikkuinen LED-valo vasemman puolen Thunderbolt-portin vierellä.

13-tuumainen kone on ohut ja sievä. Näyttökannen tumma sinisävy on hillityn näköinen, mutta valitettavasti alumiininen kotelointi on melkoinen sormenjälkien kerääjä, mikä tekee myös kannesta suttuisen. Samsung-brändi näkyy vain pienenä tekstinä kannen laidassa. Paksuutta laitteella on 11,3 mm verran ja paino jää alle 900 gramman. Kepeys ja pieni koko tekevät koneesta mukavan, helposti liikuteltavan osan vaikkapa työpöydän ja sohvan välillä.

Sopivan napakkaa vääntöä tarjoavat Intelin Core i7-1160G7 sekä sen integroitu Intel Iris Xe Graphics -näytönohjainpiiri. Pelaamiseen tämä läppäri ei ole välttämättä oikea valinta Xe:n takia, mutta toimistotyöskentelyn ja kohtuullisen moniajon lisäksi se pärjää kuvankäsittelyssä ja videotyöskentelyssä oikein hyvin. Kevyt pelaaminen tai prosessoripainotteisten pelien pelaaminen matalilla asetuksilla ei kuitenkaan ole poissa laskuista. Todella raskaat työkuormat sen sijaan ovat liian korkeita ylämäkiä laitteen suorituskyvylle, mutta vaikkapa harrastelijalle tai ammattilaisten liikkuvaksi, kevymmäksi ja hiukan ympäripyöreämmäksi työasemaksi Samsung Galaxy Book Pro 13,3 voi olla hyvä väline. Tähän liittyvät läheisesti myös nopea 512 GB NVMe-tallennustila (vaihdettavissa 1 TB levyyn), 16 GB RAM-muisti sekä näyttö, jonka värikattavuus on suhteellisen hyvä.


AMOLED-näytön resoluutio on 1920 x 1080 pikseliä ja sen päivitys rajoittuu 60 Hz nopeuteen. 8-bittiselle paneelille määritellään tuetuiksi väritiloiksi AMOLEDin natiivisävyt, sRGB, Adobe RGB sekä DCI-P3. Markkinointimateriaalista ei löydy täsmällisempiä prosenttilukuja varsinaisista kattavuuksista, mutta silmämääräisesti arvioiden ja muilla laitteilla rinnakkain vertaillen sävykattavuus on jokaisessa väritilassa hyvä.

Lisäksi värienhallinnan voi jättää vaihtumaan automaattisesti Samsungin asetusohjelman toimesta, mutta se ei tunnista kolmannen osapuolen ohjelmia, mikä tekee siitä hiukan turhan. Näytön tarkkuus on hyväksyttävän näköinen 125% skaalauksella, joka onkin oletusvalinta, mutta 100% skaalalla pieni teksti menee liian rakeiseksi ja AMOLED-tekniikan pienoiset värivääristymät tulevat paremmin esille korkean kontrastin kohdissa. Näytön tuottamat tummimmat sävyt jäävät hiukan haaleiksi, mutta yleisellä tasolla kontrastisuhde on hyvä. Näytön kirkkaudeksi luvataan 400 nitiä, mutta käytännössä se vaikuttaa hiukan himmeämmältä. Sisätiloissa työskentelyyn useimmissa valaistustilanteissa se tuntuu kuitenkin riittävän. Kirkkaus jakautuu tasaisesti näyttöteknologian ansiosta eikä silminnähtävää vilkkumista ole. Yleisesti ottaen näytön tuottaman kuvan laatu tuntuu melko luotettavalta ja sitä on kiva katsella.

Akunkäyttöä on pyritty optimoimaan tehokkaasti suoraan paketista. Windowsin virranhallinta-asetusten lisäksi Samsungin oma asetusohjelma auttaa muotoilemaan valinnat, jotka sopivat käyttäjän omiin mieltymyksiin ja käyttötarkoituksiin. Sain testiaikana venytettyä akkuvirtaa kahdesta ja puolesta kahdeksaan tuntiin käytöstä riippuen, mutta valmistajan mukaan jopa 21 tunnin akunkesto on mahdollista saavuttaa. Millä käytöllä, sitä en tiedä, mutta ottaen huomioon kaikki mahdollinen optimointi ja laitteen sisältämä fiksu suorituskykyautomatiikka, en lähde sitä hevin kiistämäänkään. Näytön sammutuksella ja tuulettimien säästeliäällä, mutta tehokkaalla käytöllä saa sähkön riittämään ja ohjelmien tarvitsema prosessointivääntö annetaan silloin ja sellaisena, kuin se tarvitaan. Prosessori osaa kihahtaa lämpimäksi suurimmissa tehopiikeissä, mutta se myös jäähtyy todella nopeasti. Homma toimii.


Mukana on runsaasti muitakin valmistajan ohjelmia, joista suuri osa toimii apuna muiden Samsung -tuotteiden yhdistämiseen ja käyttöön. Tabletit, puhelimet, älyvalot sun muut saa niputettua ja valjastettua helposti rinnakkain. Ajattelu laajennettavuuden, käytettävyyden ja synkronoinnin takana on mielestäni fiksua, vaikka erillisten ohjelmien määrä saikin ensin huolestumaan, olisiko kyse bloatwaresta. Onneksi siltä ei kuitenkaan vaikuta, vaan suurimman osan käytöstä voi hyvinkin päättää itse ja ohjelmat itsessään eivät ole raskaita.

Näppäimistö tyypillinen kalvokytkimille perustuva tenkeyless-läppärinäppis. Klikkaukselle jää melko vähän syvyyttä ja kirjoitustuntuma ei ole kummoinen, mutta näppäimet ovat kookkaat ja osuvat hyvin sormien alle. Näppäinten hipelöinti ei tuota suuresti melua, mikä on mukavaa. Näppäimistössä on myös taustavalaisu, joka ei ole korkeimmillaan hirveän kirkas, mutta riittävä piirtämään näppäinten rajat hämärässä. Kosketuslevyhiiri on näppäimistön tapaan suuri, mutta ei epämiellyttävän valtava. Syötteessä on pientä viivettä, mutta se vaikuttaa kohtuullisen tarkalta, joten aivot tuntuivat tottuvan myös viiveeseen testikäytön aikana. Levyä voi klikata mistä kohtaa tahansa, paitsi aivan sen ylälaidasta. Toisaalta levyä voi klikata myös alapuolelta, mitä ei varmasti olisi tarkoitus pystyä tekemään. Lisäksi kosketuslevyn alalaita valuttaa kursoria, mikäli sitä yrittää pitää sormella paikallaan tuolla alueella. Kosketuslevyn laatu on siis aika kyseenalainen.

Alumiininen runko on kevyt, mutta myös taipuisa, mikä tuntuu huolestuttavalta erityisesti laitetta liikuteltaessa ja näppäimistöä käytettäessä. Hiirenkin kohdalla on ylimääräistä joustoa, mutta ei yhtä paljoa kuin muualla koteloinnissa. Paino jakautuu rungossa niin, että koneen kansi on avattavissa yhdellä kädellä sen ollessa pöydällä. Näyttökannen sarana on melko tukeva, eikä näyttö heilu hirveästi kirjoittaessakaan.


Web-kameran kuvanlaatu on sanalla sanoen heikko. 720p-resoluutio on yhtä tunkkainen ja tyly kuin useimmissa halvemmissa läppäreissä. Värit ovat myös suunnilleen samalla viivalla. Kasvojentunnistus on läsnä, mutta se on hiukan hidas ja kuvanlaadusta on vaikea sanoa, onko tarkennus oikeasti toiminut. Windows Hello -kirjautumista kamera ei tue, vaan biometrinen tunnistus on jätetty näppäimistön oikean yläkulman virtapainikkeeseen, joka sisältää sormenjälkitunnistimen. Mikrofoneja sen sijaan on kaksi kappaletta ja ne löytyvät kameran molemmin puolin näytön ylälaidasta. Niiden laatu on parempi kuin mitä odotin, joten käytettävyys vaikkapa videopalavereita silmälläpitäen on riittävä. AKG:n sisäänrakennetut stereokaiuttimet löytyvät rungon pohjan sivuilta molemmin puolin. 2 x 4 watista ponnistava äänenlaatu on rahtusen parempi kuin useimmissa muissa Windows-läppäreissä, sillä ääni ei säry ja bassoakin on mukana. Kovin suurta tehoa ei kannata odottaa, mutta sopivissa puitteissa ja lähellä konetta ääni kuulostaa suoraan kaiuttimista hyväksyttävältä. Jos kaiuttimia ei jaksa kuunnella, hyvä vaihtoehto on käyttää Samsungin omia langattomia nappikuulokkeita (jos sellaiset omistaa), joiden luvataan yhdistyvän tietokoneeseen automaattisesti.

Laitteessa on mukavaa potkua monenlaiseen käyttöön miellyttävän pienessä paketissa. Voisin hyvinkin kuvitella käyttäväni tällaista kuvauskeikoilla, työmatkoilla ja tilanteissa, joissa esimerkiksi kuvia tulisi saada nopeasti asiakkaan tarkasteltavaksi. No, mikseipä siellä sohvallakin iltojeni somejumituksissa. Kirjoittamisen ja tehoja vaativan pelaamisen jättäisin yhä pöytäkoneella tehtäväksi. Suurin huolenaihe oikeastaan onkin rakenteiden laatu, sillä näppäimistö ja kosketuslevy tuntuvat liian halvoilta ja rungon taipuminen ei herätä suurta luottamusta. Hintaankin nähden nämä ovat isoja puutteita, mikä verottaa loppuarvosanan tähtien osuutta hiukan.

Laitteen sisuksista löytyy:
Windows 10 Pro
Intel Core i7-1160G7, 4 ydintä (2.1 GHz / 4.4 GHz)
16 GB LPDDR4x RAM
13,3” FullHD-näyttö
Intel Iris Xe Graphics
512 GB NVMe SSD-tallennustila, laajennettavissa M.2-paikan avulla 1 TB saakka
Micro SD-kortinlukija
USB-A 3.2, Thunderbolt 4 (USB-C), USB-C, HDMI-liitäntä, 3,5 mm kuulokeliitäntä
11,2 mm x 199,8 mm x 304,4 mm
0,868 kg



Samsung Galaxy Book Pro 13,3” 4G
Hintaluokka: 1550 €
Lisätietoa: Samsung






V2.fi | Anne Kukkura
< Retro Rewind: Kummaa... Pelataanpa: 2 x koli... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova