Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Creative Sound Blaster Blaze V2 -kuulokkeet

Manu Pärssinen

23.12.2022 klo 14.59 | Luettu: 673 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Huokeamman hintaluokan peliluurit
Useimpien V2.fi:ssä arvosteltujen pelikuulokkeiden hintalappu on lähellä sataa euroa, jossain 70-120 euron välimaastossa, joten otetaanpa pitkästä aikaa testiin vähän huokeamman hintalapun äänentoistoa. Creative Sound Blaster Blaze V2 -kuulokkeiden hinta on reilusti 50 euron alapuolella - tosin toistaiseksi Suomessa niitä voi ostaa vain Creativen verkkokaupasta.


Blaze V2:t saapuvat hintaansa jopa hieman tyylikkäämmän oloisessa, minimalistisen mustaoranssissa laatikossa, jossa mainostetaan muun muassa niiden 7.1-tilaääntä (Windows-sovelluksen kautta), 3,5 mm -liitäntää, melua vaimentavaa mikrofonia, “voimakasta akustiikkaa” sekä piuhasta löytyvää kaukosäädintä. Aika perusominaisuuksia siis. Muutaman ohjekirjasen, irrotettavan mikrofonin ja pienen puhinasuojan lisäksi muuta laatikossa ei sitten olekaan.

Kuulokkeiden kumipäällysteinen kaapeli on mukavan mittainen moneen tarkoitukseen (2,5 metriä) ja 3,5 mm -liitäntä tuo tietenkin yhteensopivuuden lähes minkä pelilaitteen kanssa - lukuunottamatta niitä mobiililaitteita, joissa se on korvattu USB-C-liittimellä. Luurien elementit ovat 40 mm kokoluokkaa, niiden taajuusalue on 20-20000 Hz ja impedanssi 32 ohmia. Käteen otettaessa kauttaaltaan muoviset kuulokkeet tuntuvat melko heppoisilta ja taipuisilta - hintaluokan siis tuntee käsissään - mutta on siinä plussapuolensakin: ne painavat vain 187 grammaa ja venyvät isompaankin päähän.

Korvapehmikkeet ja pääpannan pehmennin ovat kangaspäällysteiset ja taas hintaluokan huomioon ottaen kohtuullisen mukavat: eivät nämä pilviltä korvilla tunnu, mutta eivät karkeiltakaan. Täysmustissa luureissa on kohtuullisen minimalistisen tyylikäs ulkoasu, josta erottuvat vain hopeiset SB-symbolit kupeissa sekä harmaa Creative-logo pannassa. Kaukosäädin nappeineen ja rullineen on taas sitä, mitä halpiskuulokkeissa yleensäkin: Kinder-munien muovilta tuntuva kevyt kotelo, jossa varsinkin mikrofonin pois/päälle-painike muljuaa epämiellyttävästi, eikä sitä pysty käyttämään kuin kynnen kärjellä.


Yritin testata luvattua tilaääntä Windowsilla. Se vaatii Creative app for Windowsin sekä tietenkin Creative-tilin luomisen, ellei sellaista jo omista. Ensimmäiset yritykseni antoivat todella avuliaan “Registration Failed” -ilmoituksen… Olisipa vielä laitteita/pelejä/sivustoja, joiden käyttämistä varten ei tarvitse rekisteröityä. Koska kuulokkeet ovat 3,5 mm -liitännällä, ei tietokone tietenkään automaattisesti ymmärrä, että siihen on Blazet kytketty. Päättelin, että se pitää lisätä (rekisteröidä) Products-osaston kautta ja kaivoin vielä sarjanumeronkin laatikon takaa. (Miten muuten mahtaa käydä, jos antaisin kuulokkeet eteenpäin?) Rekisteröinnin jälkeen sovellus kaatui, mutta suostui käynnistymään kuitenkin uudelleen - kuulokkeita ei vain sovelluksessa vieläkään näkynyt. Tarkistin asiaa pikaoppaasta - sen mukaan rekisteröinnin jälkeen pitäisi ruudulle tulla vielä QR-koodi varsinaisen Sound Blaster Studio Essential -sovelluksen aktivointiin. Eipä tullut. Sitten sovellus kaatui taas. Pidin vuorokauden tauon.

Seuraavana päivänä koneen käynnistyksen jälkeen sainkin ruudulle ilmoituksen, että SBS Essential on valmiina aktivoitavaksi. Creative app näyttikin erilaiselta ja salli minun asentaa ääniajurit. Sitten kone piti käynnistää uudelleen. Tämän jälkeen kaikki lopulta toimi, mutta muutaman testin perusteella tilaääni oli vaisu tapaus: stereokuva toki toimi, vaikkei kovin avonaiselta kuulostanutkaan, mutta "etu"- ja "taka"äänet eivät kovin isossa tilassa olleet.

Käytin testijakson aikana kuulokkeita podcastien kuunteluun nukkumaan mennessä, sekä pelien kanssa Xboxilla (mm. Need for Speed Unboundin moottorimörinät ja bassomusiikki) sekä iPadilla kevyitä mobiilipelejä pelaten. Vakiona Blazejen ääni on odotetun pelikuulokemainen, eli keskiäänet ja vähän siitä ylöspäin ovat selkeitä ja tarkkoja, mutta bassopuoli hieman mumiseva - ei tosin pahin tapaus. Äänenkuvaa voisi kuvailla kauttaaltaan voimakkaaksi, eli siinä laatikon antama lupaus täyttyy.


Musakuuntelu ei ole Blaze V2:n ykköskäyttö, mutta pitihän sitäkin testata vakiotestilistallani. SBS Essential auttaa PC-käyttäjiä tässä, sillä siitä löytyy esiasetusten lisäksi (Music, Gaming, Movies) lisäksi kohtuullisen monipuolinen taajuuskorjain, Acoustic Engine -korjaus sekä muita toimintoja. Peleihin äänentoisto on (taas hinnan huomioon ottaen) silti riittävä, podcastit ovat ihan mainiota kuunneltavaa, samoin chattaily suuntaan ja toiseenkin. Musiikin kanssa äänenlaadussa saa sitä, mitä maksaa. Ja myönnettävä on, että viime vuosina yhä halvemmat kuulokkeet ovat alkaneet kuulostaa yhä paremmilta.

Softapuolen kanssa minulla oli siis jonkun verran ongelmia - ehkä niitä ei tosin kaikilla esiinny, varsinkin jos kuulokkeita käyttää vain konsolien tai mobiililaitteiden kanssa. Muuten Blazet vastasivat jotakuinkin niille asettamiani odotuksia, mutta kun reilun kympin lisää maksamalla saa vaikkapa SteelSeriesin Arctis 1:t, niin ostoskoriklikkailussa Sound Blasterit saattavat jäädä toisiksi, elleivät lompakon nyörit ole tosi tarkalla.Creative Sound Blaster Blaze V2 -kuulokkeet
Hintaluokka: 45 euroa
Lisätietoa: Creative

V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi pelasi: Lovecr... Matiaksen matalapain... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova