Tuorein sisältö

V2.fi pelasi: Total War: Warhammer III – Forge of the Chaos Dwarfs (PC)

Miikka Lehtonen

14.06.2023 klo 18.59 | Luettu: 1340 kertaa | Teksti: Miikka Lehtonen

Paljon hyvää, mutta myös paljon liikaa hintaa
Total War: Warhammer III elää keskellä kiinnostavia aikoja. Keväällä julkaistiin pelaajien hartaasti odottama Immortal Empires -pelitila, jossa aiempien Total Warhamsien omistajat voivat tuoda kaikki aiempien pelien kansakunnat ja lisäsisällöt yhteen eeppiseen sotaan, jota käydään valtavan kokoisella pelialueella.


Uusi sisältö ei suinkaan lopu tähän, sillä peliin on julkaistu myös tasaista tahtia maksullisia laajennuksia, jotka ovat lisänneet siihen uusia sankareita tai kokonaisia kansakuntia. Ja mikäpä olisikaan otollisempi aika tällaiselle touhulle kuin se Immortal Empiresin valtava sota? Kannattaa takoa, kun ahjo on kuuma! Ja ahjot ovat hyvin kuumina myös kaikkien niin kutsutun Oldhammerin – sen vanhan, Age of Sigmarin korvaaman Warhammerin – fanien suurten suosikkien, kaaoskääpiöiden, kotimailla.

Kuten tästä vuosikymmenen huikeimmasta aasinsillasta voi ehkä päätellä, Total War: Warhammer III:n tuorein maksullinen lisäsisältö tuo peliin hyvin vihaiset kääpiöt eeppisine sotakoneineen.

Kivaa sisältöä, liikaa hintaa


Chaos Dwarfit ovat todellakin yksi Oldhammer-faniporukan suurista kulttisuosikeista. Osittain tämä johtuu ehkä siitä, että Chaos Dwarfit eivät koskaan ole saaneet ansaitsemaansa, tai oikeastaan minkäänlaista merkittävää huomiota Warhammer-julkaisija Games Workshopilta. Säännöt kyllä ovat löytyneet peleistä, mutta jos on halunnut pelata Chaos Dwarf -armeijalla, edessä on ollut paljon sähellystä, miniatyyrien konvertointia ja käytettyjen figujen etsintää. Niinpä porukkaan on aina liittynyt sellainen mytologinen hohto. Ei sovi myöskään unohtaa sitä, että babylonialaista ja assyrialaista tyyliä tihkuvat kääpiöt eeppisine sotakoneineen ja hirviöineen vain ovat objektiivisesti siistejä.


Hyvät uutiset ovat, että tämä on totta myös Forge of the Chaos Dwarfs -lisäsisällön osalta. Kaaoskääpiöt ovat ihan oma itsenäinen porukkansa, jolla on omat erikoissääntönsä, yksikkövalikoimansa ja legendaariset komentajansa. Tarjolla on Hashut-jumalan palvontaa ja tämän tarjoaminen voimien kalastelua, sekä poliittista suhmurointia muiden kaaoskääpiöperheiden kesken. Kaaoskääpiöt voivat myös parannella yksiköitään ja näiden varustusta keräilemällä resursseja ja tietenkin vangitsemalla runsaasti vankeja orjaleireilleen. Brutaalia menoa, mutta sellaista se on.

On nostettava kehitystiimille hattua myös siitä, että yksikkövalikoima on laaja. 26 uutta yksikköä on vähintään siellä Total War: Warhammerin lisäsisältöjen yksikkömäärän kärkisijoilla, ja positiivisesti monet uusista yksiköistä ovat todellakin uusia, eivätkä vain eri näköisiä versioita olemassaolevista yksiköistä. Miten en muka voisi fanittaa vihaisia kääpiöitä, joiden tykistö ampuu valtavia magmamönttejä vihollisten niskaan?


Miinuspuolella kaaoskääpiöiltä löytyy vain kolme lordia, mikä taas on valitettavan pieni määrä. Lisäharmina kaikki kolme lordia ovat kovin samanlaisia. Yksi on melee-tyyppi, joka tykkää loitsuista. Toinen on melee-tyyppi, joka tykkää tykistöstä. Kolmas on melee-tyyppi. Eikö tähän olisi mitenkään löytynyt neljättä tyyppiä, joka olisi ollut erilainen? Kun nämä lordit kuitenkin ovat se merkittävä tapa kustomoida yhden porukan sisäistä pelikokemusta, vähäinen määrä ja liian suuri samanlaisuus ovat vähän ikäviä juttuja.

Hieman ristiriitainen paketti, siis. Hyviä yksiköitä ja runsaasti, mutta kehnolla sankarivalikoimalla. Tämä pilleri olisi paljon helpompi niellä, jos sen päälle ei olisi lätkäisty kovaa hintalappua. Forge of the Chaos Dwarfsin 25 euron suositushinta tuntuu auttamatta kovin korkealta, kun huomioidaan, että aiemmat uusia pelattavia kansoja lisäävät sisältöpaketit ovat maksaneet pahimmillaankin 19 euroa. Yllättävä 25% hinnannousu tuntuu siis aika kovalta, varsinkin kun sen tueksi ei löydy mitään kovin hyviä perusteita.


Niinpä olemmekin ikävässä välikädessä. Minulla oli kaaoskääpiöiden kanssa kivaa. Tykkään Chaos Dwarfeista ideana, porausasemien rakentelu ja jumalan laavaveren poraaminen on hauska rodullinen mekanismi ja kääpiöillä pelaaminen on muutenkin hauskaa. Mutta olisiko minulla ollut yhtä kivaa, jos olisin joutunut maksamaan huvista 25 euroa? Ehkä ei. Niinpä suosittelisinkin kaikkia paitsi kaikkein kovimpia ja innokkaimpia faneja odottamaan väistämättömiä alennusmyyntejä.



Hyvää: Mukavasti uusia yksiköitä, hauskat rodulliset pelimekanismit, kaaoskääpiöt näyttävät hyviltä
Huonoa: Vain kolme uutta lordia, jotka ovat vielä liian samanlaisia ja turhan kova hintalappu

V2.fi | Miikka Lehtonen
< Pelataanpa: Towers I... Retro Rewind: Sega T... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova