Tuorein sisältö

Retro Rewind: Soppaa, sytyttimiä ja Suomi-väriä - sukellus peliaiheisten oheistuotteiden maailmaan

Manu Pärssinen

06.04.2024 klo 12.00 | Luettu: 904 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Manun kummat tavarat

Lähes kaikilta pelikeräilijöiltä löytyy komeroistaan Commodorea tai Nintendoa, mutta paljon on heitäkin, jotka haalivat hieman kummallisempaa kamaa. Keräilijäryhmä Pelikonepeijoonien Manu kaivoi vitriinistään omituisia peliesineitä.

Tällä kertaa laitetaan vehkeet syrjemmälle ja otetaan katsaus yhteen erikoisosa-alueeseen keräilyssäni: oheistuotteisiin. Niin paljon kaikenlaista pelifirmojen tai pelien logoilla varustettua kamaa on vuosien varrella haltuuni päätynyt, että kaveripiirissäni on moisille tavaroille aivan oma sanansa: ”manullesemmosta”. Tässä pieni otos kummallisuuksiin.


V2.fi:n Manun peliluola -videosarjan yhdessä osassa kummasteltiin hartaudella säästämiäni Mario-pääsiäismunia (kohdasta 17:43 eteenpäin), mutta nämä Campbellin Mario-pastakeitot ovat ehkä vieläkin pilaantumisherkempiä. Niiden parasta ennen -päiväys on tätä kirjoitettaessa ollut kahdeksan vuotta sitten. Laatikoistani löytyy myös monenmoisia Nintendo-makeisia.


Oheistavarakeräilyni yksi periaate on se, että mitä kauempana tuote on sen pelin edustamasta aihepiiristä, mitä se mainostaa, sen parempi. Zippo-sytkä mainostamassa Battlestations: Pacific -peliä sopii vielä pelin aikakauteen, mutta entä Silent Hill 3 -sytytin? Xbox? Xbox-sytkän takana on muuten turkulaisen pelimaahantuoja Toptronicsin logo, joten se on osaltaan myös suomalaista pelihistoriaa.


Perimätiedon mukaan tämä varsin varhainen Angry Birds-lelu jäi julkaisematta, koska viranomaiset olivat huolissaan siitä, että lapsukaiset satuttaisivat sen ritsa-ominaisuudella itseään tai muita. Itselleni lelu päätyi pienen neuvottelusession jälkeen Finnish Game Awards -gaalasta.


Pelilehdistön edustajana olemisessa on silloin tällöin yllättäviä etuuksia. PlayStation lähetti eräänä jouluna lehdistölle joulutervehdyksen pleikkarin painikesymbolien muotoisten piparkakkumuottien muodossa. Sopi meikäläiselle: tämä alkaa jo olla esineenä tarkoitukseltaan melkoisen kaukana pelien maailmasta.


Oheistuotekeräilyssäni on myös useita erityisiä alahaaroja, joista yksi ovat peliaiheiset autot. Kiinnostus niihin lähti aikanaan Dreamcast-aiheisista Hot Wheelseistä ja sittemmin on tullut poimittua mukaan paljon muutakin. Autopelien logoilla varustetut pikkuautot ovat sinänsä itsestäänselvyyksiä ja helppoja tapauksia, mutta Hot Wheelsin valmistama Minecraft-kaivosvaunu tai Pong-aiheella koristeltu pakettiauto ovat jo vähän erikoisempia kulkupelejä. Kuvassa on vain osa autokokoelmastani.


Ja heti toiseen alafetissiin: peliaiheiset kellot. Suurin osa omistamistani kelloista on esillä Suomen pelimuseon vitriinissä, mutta kotikaapista löytyivät vielä Tomb Raider -, Command & Conquer - sekä Sonic Heroes -kellot. Fahrenheit-peliä mainostavassa pöytäkellossa on tietenkin myös lämpömittari.


80- ja 90-luvun vaihteen konesotien veteraanit yhteiskuvassa – aitoja esineitä kyseiseltä aikakaudelta. Atari-minifrisbeetä on näkynyt välillä suomalaisilla kauppapaikoilla, mutta en ole varma sen alkuperästä. Commodore-puhelinmuistion (antakaas kun vaari kertoo mikä sellainen on) takaa sen sijaan löytyy merkin maahantuojan logo: Oy PCI-Data Ab, Vaasasta.


Konesodista puheen ollen. Tämä mitali on myönnetty Sega Dreamcastin kunniakkaasta puolustamisesta Sonyn ja Microsoftin iskujoukkoja vastaan vuosituhannen vaihteessa erinäisillä keskustelualueilla. Toki mitali piti itse myöntää, tilata ja maksaa, mikäli sellaisen halusi.


Ja viimeisimpänä vaan ei vähäisimpänä, vähän erilainen esine: E3-tapahtumassa vuonna 1998 lehdistölle annettu StarCon-pelin demoversio. Erityisen levystä tekee se, että Star Control -sarjaan kuuluvaa StarCon-peliä ei lopulta koskaan julkaistu PlayStationille. Minun haltuuni levy päätyi muistaakseni edesmenneen Tampereen Rautatienkadun Game House -pelikaupan “sekalaista tavaraa” -laarista.Julkaistu aiemmin Retro Rewindin numerossa 3/2021
Lisätietoa Retro Rewind -lehdestä: https://retrorewind.fi
Tilaa Retro Rewind osoitteesta https://tilaaskrolli.fi

V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi osallistui: ID... Pelataanpa: Laatua A... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova