Tuorein sisältö

Mutkan kautta ostoksille Japaniin

Mikko Heinonen

28.03.2012 klo 20.17 | Luettu: 11162 kertaa | Teksti: Mikko Heinonen

Testissä Jauce.com
Japani on peliharrastajalle mielenkiintoinen paikka, mutta sillä on muutamia merkittäviä huonojakin puolia. Sekä hyvät että huonot palautuvat oikeastaan samaan asiaan: Japani on maantieteellisesti kovin kaukana länsimaista. Juuri tämän ansiosta se kehittyi hyvin omalaatuiseksi kulttuuriksi, niin viihteen kuin lähes kaiken muunkin alalla, ja onnistui synnyttämään mm. täysin oman ekosysteeminsä kotitietokoneiden ja pelikonsoleiden tiimoilta. Etenkin 80- ja 90-luvuilla japanilaiset saivat koteihinsa laitteita, joista meikäläisittäin saatettiin korkeintaan uneksia. Monet peliharrastajat ja keräilijät himoitsevat luonnollisesti nykyisin näitä kapistuksia kokoelmiinsa, toiset taas haluavat pelata vaikkapa vain Japanissa julkaistuja shoot'em up -pelejä.

Tilannetta mutkistaa kuitenkin se, että japanilaiset puhuvat... japania. Kieli on vieras, kirjoitusjärjestelmä on vieras ja keskimääräisen japanilaisen englannin kielen taito parhaimmillaankin hutera. Tämän vuoksi kauppaa ulkomaalaisten kanssa ei juuri internetissä tehdä, eikä esim. länsimaissa suosittu Paypal-maksujärjestelmä ole erityisen yleinen.

Edullisinta ja helpointa japanilaisten esineiden ostaminen on tietenkin suoraan Japanista, kuten matkaraportissani kertoilin. Aina ei kuitenkaan ole mahdollisuutta ostaa lentolippuja ja liihottaa paikan päälle. Samoin Japanissa toimii kyllä länsimaisia myyjiä, jotka ostelevat pelejä paikan päältä ja myyvät niitä eteenpäin mm. eBayssa, mutta hinnoissa on usein mukana reiluhkot katteet.

VälimiesmenettelyTässä vaiheessa vaihtoehdoksi nousee käyttää välityspalvelua. Tällaisen palvelun avulla ostaja voi tarjota suoraan kohteesta Japanissa käynnissä olevassa nettihuutokaupassa, ja voittohuudon sattuessa kohdalle välityspalvelu hoitaa huudon maksamisen myyjälle, pakkaa sen ja lähettää edelleen. Ilmaista tämäkään ei ole, mutta asiaa auttaa se, että Japanin huutokaupoissa tuotteiden hinnat ovat ainakin toistaiseksi keskimäärin kohtuullisia.

Päätin siis testata, miten tällainen palvelu toimii ja mitä ostaminen sen kautta maksaa. Minulle suositeltiin Jauce.com:ia (Japan AUction CEnter), jonka harrastajakollega oli aiemmin hyväksi havainnut.

Jauce.comin kautta on mahdollista tehdä tarjouksia Yahoo! Auctions -palvelussa, joka on Japanissa samanlaisessa asemassa kuin Huuto.net Suomessa ja eBay maailmalla, eli ehdottomasti suosituin. Hupihuutelun eliminoimiseksi järjestelmä toimii niin, että jokainen käyttäjä tekee oman "Jauce-tilinsä" ja siirtää sinne rahaa jeneinä (1 JPY = 0,009 €). Tässä vaiheessa veloitetaan pieni käsittelykulu (muutama sata jeniä = muutama euro). Vasta tilillä olevilla rahoilla voi tehdä huutoja, ettei palvelu joudu lunastelemaan ihmisten huutamia esineitä. Rahat voi myös palauttaa, jos kauppoja ei synny, mutta tästäkin veloitetaan pieni käsittelykulu.


Valitsin kokeiluun pienehkön tuotteen, jota olen etsinyt jo jonkin aikaa: Roland MT-32 -MIDI-äänikortin. Tätä oli tarjolla länsimaissakin (hirveään hintaan) 80- ja 90-luvuilla, ja mm. moni vanha PC-peli sisältää tuen sille. Koska laite on ulkoinen ja kytkeytyy MIDI:n kautta, sitä tuetaan nykyisissäkin koneissa esim. DOSboxin ja ScummVM:n kautta.

eBayssakin näitä oli tarjolla muutamia, hintataso oli postikuluineen 180-300 dollaria. Pidin tätä aika korkeana; satkuun voisin toimivasta laitteesta venyä. Joten kurkistamaan, mitä Japanin Yahoo! tarjoaa.

MT-32:ia löytyikin heti useita, joten talletin rahaa ja tein muutaman tarjouksen. Osassa hinta karkasi (jolloin raha palautuu tilille), mutta parissa päivässä onnistuin löytämään toimintatestatun moduulin 1980 jenin hintaan (18 €). Olin asettanut tarjouksen katoksi 3000 jeniä, joten tililleni palautui 1020 jeniä.

Luottokoira ulvoo


Tästä alkoivat sitten varsinaiset kustannukset. Jauce.comin perimä palkkio huutokaupan hoitamisesta, ns. auction fee, oli 959 jeniä eli 8 €. Postikulut laitteen toimittamisesta Jaucen toimipisteeseen olivat 950 jeniä, pankkikulut tilisiirtona maksamisesta 300 jeniä. Nämä jo kaksinkertaistivat hinnan, mutta tämä oli etukäteen tiedossa, koska itse kohde oli todella halpa.

Jauce ilmoitti parin päivän kuluttua, että kohteeni on saapunut heille, ja se olisi nyt lähetettävissä. Tässä tarjottiinkin sitten runsaasti vaihtoehtoja. Jos halusin, että he vain lähettävät myyjän pakkaaman paketin edelleen, se ei maksaisi mitään. Jos taas halusin uuden pakkauksen, joka olisi varmempi valinta pitkälle matkalle, hintaa tulisi 1200 jeniä. Päätin kokeilla miten tuote pakataan maksusta, joten valitsin pakkaamisen.

Rahdin valinta oli sitten seuraava suuri kysymys. Jos tuote on painava, lentorahti on järkyttävän kallista, jolloin kannattaa valita maaposti - vaikka se kestää kuukausikaupalla. Rolandin tapauksessa kalleinkin postivaihtoehto, EMS-pikalähetys, oli alle 50 euroa (halvin maaposti parisen kymppiä). Tämä on tietenkin kohtuuton hinta huomioiden tuotteen alkuperäisen hinnan, mutta laskin että se mahtuu alkuperäiseen budjettiini.

Pikalähetyksestä oli se ilo, että se oli... pikalähetys. Paketti lähti Japanista 26.3. aamulla ja oli täällä kahden päivän kuluttua. Vähäisen arvon vuoksi tulliselvitystä ei tarvinnut tehdä, mitä auttoivat Jaucen paketin päälle liittämät asialliset ja oikeelliset dokumentit paketin sisällöstä. Pakkaamisesta maksetulle lisähinnalle sai todella vastinetta, sillä pahvilaatikko oli erittäin tukeva ja täynnä ilmapussipehmusteita, joiden keskellä Roland oli uinunut kuin prinsessa.


Lopulliset kustannukset olivat siis:


  • 1980 tuotteesta

  • 959 Auction fee

  • 950 Postitus myyjältä Jaucelle

  • 300 Pankkikulut maksusta

  • 1200 Pakkauskulut (vapaaehtoinen)

  • 5400 Postitus SuomeenYhteishinta: 10 789 JPY eli 98 euroa. Jos olisin ollut ostamassa pelkkää Rolandia itselleni, ilman tarkoitusta kirjoittaa juttua, olisin jättänyt pois paketoinnin 1200 jeniä sekä valinnut edullisemman postituksen. Tällöin olisi päästy 8000 jenin eli 70 euron tienoille, mikä on jo melkein edullinen hinta tästä laitteesta. Ja kun siirrytään todelliseen obscure-kamaan (Sharp X68000, Fujitsu FM Towns ym.), ovat pyynnit eBayssa helposti kymmen- eikä viisinkertaisia Japaniin nähden, jolloin kulujen suhteellinen osuus pienenee. Jauce tarjoaa myös mahdollisuutta koota useita ostoksia yhteen lähetykseen, jolloin yhden tuotteen osuus kuluista jää huomattavasti pienemmäksi. Tällöin tosin lähetyksen arvo nousee niin, että tulli ja ALV tulevat myös maksettavaksi - tässä esimerkissähän suuri osa hinnasta oli palvelun ostamista Japanista, josta ALV:tä ei tarvitse maksaa, se koskee vain tuotteen hintaa ja kuljetuskuluja Suomeen.


Summa summarum, Jauce.com kilpailijoineen ei ole hyväntekeväisyyssivusto, muttei rosvoakaan. Palvelu toimi luotettavasti ja nopeasti, missään vaiheessa ei tullut tunnetta siitä että ketään vedätetään, ja kaupan kohteesta oli pidetty erinomaista huolta. Jos haluat erikoista tavaraa suoraan Japanista, hyväksyt tosiasian siitä että ostohinta on vain osa loppuhinnasta, omistat Paypal-tilin etkä pelkää ajatusta rahojen siirtämisestä toiselle "jemmaan", huutokauppavälityspalvelu toimii. Palvelun avulla voi siis ostaa mitä tahansa Yahoo!-huutokaupassa myytävää - ei vain pelejä.

P.S. Miksi se Roland on niin kiva? Puhukoon ääni puolestaan:


V2.fi | Mikko Heinonen
< Loikkaa nyt merirosv... Lauantai-illan Kevyi... >

Keskustelut (11 viestiä)

Marq

Moderaattori

Rekisteröitynyt 25.01.2008

28.03.2012 klo 20.53

Hyvä tietää. Kokeilin hakea jotain tuolta saitilta ja löytyikin, mutta tuotteen kuvauksesta ei sitten enää ymmärtänyt hevon humppaa :)
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

28.03.2012 klo 20.56

Marq kirjoitti:
Hyvä tietää. Kokeilin hakea jotain tuolta saitilta ja löytyikin, mutta tuotteen kuvauksesta ei sitten enää ymmärtänyt hevon humppaa :)


Google Translate ja->en toimii niin että siitä ymmärtääkin jotain. Suomeksi menee ihan käsittämättömäksi. Kannattaa hakea suoraan sivun http://auctions.yahoo.co.jp kautta Translate päällä, ja kun löytyy haluttu, niin sitten liittää pelkän huutokaupan URL-osoitteen Jaucen hakukenttään, jolloin sivu löytyy heti ja voi tehdä tarjouksen.
lainaa
Vieras

28.03.2012 klo 23.05

Sen verran tullut levyjä ja pelejä tilailtua Nipponlandiasta, että olen nuo välityspalvelut oppinut kiertämään kaukaa. Huutokauppoihin (no, lähinnä Amazoniin) ne ovat ainoita vaihtoehtoja, mutta tavallisistakin nettikaupoista löytyy välillä mielettömiä löytöjä.

Yleensä palautetta pistämällä saa (tai ainakin minä olen saanut) myös ulkomaantoimituksen, joskin tiettyjä kommunikointivaikeuksia saattaa tulla, silloinkin, jos Japania ainakin teoriassa osaa.

Näihin varsinaisiin teknovempaimiin en ota tässä suhteessa kantaa, itse en ole niitä ostellut.
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

28.03.2012 klo 23.48

Vieras kirjoitti:

Yleensä palautetta pistämällä saa (tai ainakin minä olen saanut) myös ulkomaantoimituksen, joskin tiettyjä kommunikointivaikeuksia saattaa tulla, silloinkin, jos Japania ainakin teoriassa osaa.

Näihin varsinaisiin teknovempaimiin en ota tässä suhteessa kantaa, itse en ole niitä ostellut.


Yksittäisten pelien jne. hintoihin tällainen systeemi tekee aikamoisen korotuksen, ja niitä saa helpohkosti montaakin eri kautta - myös importtereilta eBaysta. Sitten kun mennään hardwaren puolelle, kuivahtavat kanavat aika nopeasti. Esim. FM Towns Martysta huutaa eBay-skalpperi 1000 dollaria eli karkeasti 100 000 JPY, kun ne Yahoossa päättyvät pikemminkin 10 000 jeniin ja jopa Akihabaran pelikaupoissa maksavat vain tuplat. Tässä on sen verran leveä marginaali, että välityspalvelu tekee järkeä.

Jos tiedossasi on hyviä nettikauppoja joista kohtuukuluilla tavara liikkuu, kerro ihmeessä.
lainaa
yzi

29.03.2012 klo 00.27

Roland MT-32! Aaaaah! Peruskoulun yläaste ja Kokemäen kaupungin nuorisotoimen tietokonemusiikkikerho! Käsittämätön flashback tuli nyt justiinsa.

Oikeastaan aika kauhea vimpain, mutta se oli minun mielestäni jopa edullinen kykyihinsä ja aikakauteen nähden, jos sitä ajattelee musiikki-instrumenttina eikä pelitietokoneen lisälaitteena. MT-32:n jälkeen tuli SCC-1 -äänikortti, "GS" ja GeneralMIDI... Ja siitä vielä vähän eteenpäin, niin tuli Gravis Ultrasound, johon lukiolainen jostain syystä katsoi järkeväksi sijoittaa säästönsä.

Jotenkin käsittämätöntä, miten laajaa lisälaitteiden valikoimaa tuon ajan PC-pelit tukivat ääniä varten, ja jopa todella kalliita laitteita, joita varmaan Amerikassakaan ei monella ollut ainakaan pelkkää pelaamista varten. Eihän se MT-32:kaan sinänsä toiminut vaan vaati vielä erillisen MIDI-kortin. Siihen vaikka oikein Rolandin MPU-401, niin huh huh sen pelimusiikin hintaa.
lainaa
ouJee

29.03.2012 klo 00.54

Kaapin perukoilla on edelleen tallella MT-32 -yhteensopiva Roland CM-32L. Sillä kelpasi pelata Leisure Suit Larryjä, Hoylea ja muita MT-32 -yhteensopivia DOS-pelejä sekä vääntää MIDI-musiikkia.
lainaa
TheStar

Moderaattori

Rekisteröitynyt 13.04.2007

29.03.2012 klo 01.13

Juuri kun olisi rahaa tulossa niin löytyy tämmöinen vinkki. Aivan karmea fiilis kun kädet syyhyäisi nyt jo tekemään tarjouksia jos löytyisi jotakin. Kun jotakin täällä tulee vastaan niin taidan pelätä sortuvani ostoksiin.

Uskomattoman hyvä vinkki, tämmöisestäkään sivusta ei olisi varmaan saanut koskaan kuulla ilman tätä artikkelia. En vain keksi enempää sanottavaa, Monkey Islandi kuulosti erittäin hyvältä Rolandilla, nyt kuitenkin selaamaan josko löytyisi jotain makiaa!
lainaa
Dekonega

Rekisteröitynyt 28.07.2009

01.04.2012 klo 13.21

Muuten kiva artikkeli, mutta...

Mt-32 ei ole äänikortti vaan MIDI-syntetisaattori... Se tarvitsee toimiakseen MIDI-interface:n siihen päälle (joka pitä olla MPU-401-yhteensopiva), joka on hyvällä todennäköisyydellä rakennettu äänikorttiin jota käytetään MT-32:n kanssa. Se puskee MIDI-signaalin MT-32:lle, joka taikoo siitä sitten ääntä Intelin-suorittimen voimin. Ulos tuleva ääni voidaan ulottaa sitten mikserille, ja sieltä eteenpäin kaiuttimille.
Muokannut: Dekonega 01.04.2012 klo 13.32 lainaa
iNdo

Rekisteröitynyt 30.01.2012

01.04.2012 klo 15.00

Mielenkiintoinen artikkeli, kiitti siitä! :)
Päteekö tonne se sama reilun 40€n tulliraja kuin esim. Jerseyhin?
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

02.04.2012 klo 12.43

Dekonega kirjoitti:
Muuten kiva artikkeli, mutta...

Mt-32 ei ole äänikortti vaan MIDI-syntetisaattori... Se tarvitsee toimiakseen MIDI-interface:n siihen päälle (joka pitä olla MPU-401-yhteensopiva), joka on hyvällä todennäköisyydellä rakennettu äänikorttiin jota käytetään MT-32:n kanssa. Se puskee MIDI-signaalin MT-32:lle, joka taikoo siitä sitten ääntä Intelin-suorittimen voimin. Ulos tuleva ääni voidaan ulottaa sitten mikserille, ja sieltä eteenpäin kaiuttimille.


http://www.jaunted.com/files/5957/david_hasselhoff_gary_c

Tsekkasin oletko hereillä.

Nykyisin äänikorteissa ei juuri ole MIDI-liitäntöjä, joten tarvitaan erillinen USB-sovitin, esimerkiksi.

Roland MT-32 ei taio ääntä, koska taikuutta ei ole olemassa, höpsö. Se on vain harhauttamalla luotua illuusiota.
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

02.04.2012 klo 12.44

iNdo kirjoitti:
Mielenkiintoinen artikkeli, kiitti siitä! :)
Päteekö tonne se sama reilun 40€n tulliraja kuin esim. Jerseyhin?


Kyllä.
lainaa

Kirjoita kommentti


673


www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova