Tuorein sisältö

Listasunnuntai #142

Mikko Heinonen

24.06.2012 klo 17.30 | Luettu: 16628 kertaa | Teksti: Mikko Heinonen

Digitaalinen littipeukku
Kesä 2012 on eurokriisin lisäksi täynnä myös urheilua. Ensimmäisenä käydään jalkapallon EM-kisoja, joiden viimeinen puolivälierä Englanti-Italia pelataan tänään illalla. Paitsi että pallo ja maalit on kohtuullisen helppo toteuttaa yksinkertaisellakin tekniikalla, jalkapallolla on ollut aina poikkeuksellisen hyvä edustus etenkin kotimikroilla, sillä monet niistä olivat kotoisin Isosta-Britanniasta. Siellä futis on suunnilleen sitä mitä jääkiekko useimmille suomalaisille, tai oikeastaan vieläkin vakavammin otettava asia.

International SoccerMonen suomalaisen ensimmäinen kosketus bittijalkapalloon oli tämä Commodoren C-64:lle julkaisema moduuli. Pelissä ei ollut juurikaan syvyyttä tai muutakaan mainittavaa, mutta se kuvasi kuitenkin jalkapalloa, käynnistyi saman tien kun pelin tuikkasi sisään ja sisälsi toimivan kaksinpelin, joten menestys oli taattu. Sivulta kuvattu grafiikka oli perustoimivaa, jos kohta pallo ei ollutkaan erityisen pyöreä...

Microprose SoccerKuten sanottu, kuusneloselle ja sen aikalaisille julkaistiin kasapäin erilaisia futispelejä eri määrällä kunnianhimoa. Useimmat niistä upposivat vain kovimpiin nappulakenkiin, mutta Sensible Softwaren (myöhemmin mm. Cannon Fodder ja Sensible Soccer) tuotos vetosi mukavalla huumorillaan laajemminkin. Kuvakulma oli valittu suoraan ylhäältä ja sateisella kentällä liukastelevat pelaajat vetivät suupielet ylöspäin, samalla kun itse jalkapallon toteutus oli edelleen asiallinen. Retrosedät ovat tehneet pelistä näihin päiviin asti "päivitysversioita" aina suurten jalkapallotapahtumien yhteydessä.

Kick OffToinen ylhäältä kuvattu, mutta pelityyppiä edistänyt peli oli Dino Dinin luoma Atari ST- ja Amiga-futis. Tärkeä muutos entiseen oli, että pallo ei ollut enää liimattuna pelaajan jalkoihin kuten aiemmin, vaan pelaajan oli opeteltava potkimaan sitä edellään. Samanlainen pelilogiikka oli ollut käytössä myös Nintendon Soccer-pelissä muutamaa vuotta aiemmin, mutta Kick Off hioi sitä entisestään ja hyödynsi 16-bittisten kotimikrojen ominaisuuksia. Myös peli oli noin ylipäätään tärkeä muutos julkaisijansa Ancon normaaleihin puolivillaisiin virityksiin nähden.

Nintendo World CupMonet konsoleilla peliuransa aloittaneet muistelevat varmasti lämmöllä tätä peliä, jota myytiin yhdessä NES-pelikonsolin ja nelinpeliadapterin kanssa vuoden 1990 MM-kisojen aikaan. Peli sinällään ei ollut Nintendon yksinoikeus, kuten olisi voinut olettaa, vaan Technosin Kunio-kun-sarjaa (samaa kuin mm. River City Ransom). Se käännettiin myöhemmin myös muille japanilaisille peli- ja tietokoneille.

Football ManagerHarvoin sitä voi sanoa synnyttäneensä kokonaan uuden genren, mutta kun Kevin Toms naputteli TRS-80-kopiollaan BASIC-pelin, jossa oltiin johtavinaan jalkkisjoukkuetta, hän tuskin arvasi millainen hittituote siitä vielä sukeutuu. Käännettynä Sinclairin ja Commodoren kotimikroille ja lisättynä yksinkertaisilla ottelugrafiikoilla (alkuperäisessä versiossa oli vain tekstiruutuja) FM upposi jalkapallohulluun kansaan kuin veitsi voihin, synnytti monta jatko-osaa ja myi yli miljoona kappaletta (nykyistä huomattavasti pienemmillä laitemäärillä). Tästä syntyikin sitten kokonainen alalaji urheilumanageripelejä. Huomattavaa on, että nykyisin ilmestyvä Football Manager ei ole samaa sukulinjaa, vaan Sports Interactive otti FM-nimeen käyttöön entiselle Championship Manager -pelilleen vasta tällä vuosituhannella riitaannuttuaan kustantajansa kanssa.

Pro Evolution SoccerPES oli pitkään HC-potkupalloilijoiden ehdoton ykköstykki haettaessa parasta pelikokemusta konsolilla, eikä sen fanikanta edelleenkään mihinkään kadonnut ole. Julkaisija Konami on tehnyt pitkän pohjatyön International Superstar Soccer -pelisarjallaan, josta ISS Pro Evolutionin kautta ollaan nyt päästy Pro Evolution Socceriin. Nykypainoksissa on jo mukana myös lisensoituja pelaajia aiempien täysin kuvitteellisten joukkueiden sijaan.

FIFAVoihan se olla, että EA rahastaa tekemällä uuden jalkapallo-, lätkä-, jenkkifutis- ja koripallopelin kerran vuodessa, mutta kun sykli toistuu parikinkymmentä kertaa, alkavat pienempienkin iteraatioiden tulokset näkyä. FIFA on nykymuodossaan jo laadukkaasti tehtyä bittiurheilua, jota ei tarvitse myydä (miljoonia ja taas miljoonia) pelkällä kansikuvalla ja tarkoilla joukkuedatoilla.

V2.fi | Mikko Heinonen
< Lauantai-illan Kevyi... Lauantai-illan Kevyi... >

Keskustelut (24 viestiä)

Flits

24.06.2012 klo 18.46 10 tykkää tästä

Nintendo world cup. Ei muita jalkapallo pelejä tarvii.
lainaa
Defaulted

Rekisteröitynyt 04.01.2011

24.06.2012 klo 19.04 4 tykkää tästä

Oliko tuo Nintendo World Cup se, jossa oli mm. hiekka- ja jääkenttä ja erikois potku, joka mikäli oikein muistan kiidätti tulisen jalkapallon maaliin?
lainaa
perato

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

24.06.2012 klo 19.04

Jotaki hyvin kick offin kaltasta oon pelannu penskana mikromikolta, eihä mulla tietenkää mitää hajua monenkaa pelin nimestä ole ollu ennenku ne näissä listasunnuntaissa on tullu esille. Ne oli sillon vaan "se banaanipeli" tai "futispeli" tai joskus sen kansion mukaan mistä ne piti dossista hakia. Mut eniveis, mikähän lie peli sit on ollu, jotenki tuo kick off näyttää vielä asteen kehittyneemmältä mitä se oli.

Toinen futiskokemus on ollut Fifa 2000, mut siihempä ne jää, en oo oikee urheilupelejä jaksanu pelata sen jälkee ku pelejä alko olemaan enemmän. Satunnaista isoveljeä vastaa pelattua änäri-04 ottelua lukuunottamatta.
lainaa
Nahkis

Rekisteröitynyt 03.04.2009

24.06.2012 klo 19.15

Parhaat futispelit puuttuvat :(

Actua Soccer ja siitä pykälää viritetympi versio Euro '96
http://www.mobygames.com/game/dos/uefa-euro-96-england/sc

Nimim. Satoja otteluita pelattuna :)
lainaa
jebus

24.06.2012 klo 19.42

Aah, muistoja tuovat nämä vanhat futispelit. Sensible Soccer olisi voinut olla omana mainintana eikä vain sivulaiseessa, sen verran legendaarinen peli kyseessä.
Korjauksena Winning Eleven -sarjassa (ISS Pro, Pro Evolution) on aina ollut ulkonäöltään ja taidoiltaan oikeita vastaavat pelaajat, vain nimet on olleet "vääriä" (esim Kluivert = Kluiberl jne). Ei siis täysin kuvitteellisia joukkueita.
lainaa
Milli

24.06.2012 klo 19.50

International superstar soccer ja sensivle soccer huusivat poissa olollaan
lainaa
VMV

24.06.2012 klo 20.21 2 tykkää tästä

Futispelit ovat ainoa genre jonka otan vakavasti ja jonka uusimmat julkaisut hommaan säännöllisesti julkaisupäivänä. Genren parhaat pelit omana aikanaan ovat seuraavat:

Microprose Soccer
Kick-Off
Goal
Sensible World of Soccer (ehkä kaikkien aikojen paras, ainakin julkaisuaikanaan kovempi juttu kuin myöhemmät omana aikanaan)
ISS Pro Evolution
PES
FIFA

Nämä siis ns normaaleilla kontrolleilla, ensimmäiset näppiksellä, sittemmin tikulla tai padilla. Ihan oma haaransa on Wiin PES-sarja 08:sta ylöspäin. Mikään padilla pelattava ei anna yhtä totaalista kontrollia pelitapahtumiin kuin Wiin Pessit. Toisaalta siinä on sitten omat ongelmansa ja kun kaverit ei ole lämmenneet sille ja ylivoimaisesti paras pelimuoto on kaksinpeli samalla koneella (nelinpelikin menettelee) niin ovat jääneet harmittavan vähälle ajalle. Pelikokemus on totaalisen erilainen kuin muilla järjestelmillä, mutta ei huonompi. Pleikkarin uusin Fifa on kuitenkin nykyään kukkulan kuningas jos ihan definitiivisestä parhaudesta puhutaan.
lainaa
Kekkone

24.06.2012 klo 20.23

All-Star Soccer (PS1)! Pelillisesti täyttä kuraa, mutta kommentaattorina Alistair McGowan ja hänen absurdit juttunsa, esim. Eric Cantona -imitaatiot toivat hymyn huulille.
lainaa
Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

24.06.2012 klo 21.43

FIFA 2001 PC:llä. :)

EDIT: Tälle tuli kyllä revettyä, kun ensikerran näin pelissä:
http://www.youtube.com/watch?v=GUhYXElWJH8
Muokannut: Execta 24.06.2012 klo 21.45 lainaa
urheilunystävä

24.06.2012 klo 23.50

Wiin PES:it ovat kyllä pahasti aliarvostettuja. Tämän konesukupolven parasta joukkuepelaamista, kunhan vain viitsii opetella kontrollien perusteet.
lainaa
Partisaani

Rekisteröitynyt 23.03.2012

25.06.2012 klo 01.54

Defaulted kirjoitti:
Oliko tuo Nintendo World Cup se, jossa oli mm. hiekka- ja jääkenttä ja erikois potku, joka mikäli oikein muistan kiidätti tulisen jalkapallon maaliin?


Oli joo. Pallon muoto vääristy reilusti, oli vähän vaikka minkä värinen ja meni maalivahdin, sekä verkon läpi joka onnistuneella potkulla.
lainaa
MeRQuR

Rekisteröitynyt 19.04.2007

25.06.2012 klo 06.39 2 tykkää tästä

Partisaani kirjoitti:
Defaulted kirjoitti:
Oliko tuo Nintendo World Cup se, jossa oli mm. hiekka- ja jääkenttä ja erikois potku, joka mikäli oikein muistan kiidätti tulisen jalkapallon maaliin?


Oli joo. Pallon muoto vääristy reilusti, oli vähän vaikka minkä värinen ja meni maalivahdin, sekä verkon läpi joka onnistuneella potkulla.


Sekä lennätti vastustajat ilmojen halki, silmät ulos pullistuneena. Ah, muistot tulee mieleen.
lainaa
K01

25.06.2012 klo 09.41

Hitto kun kun Nintendo World Cupia ei saa kun Japanin Virtual Consolesta. OStaisin sen heti, jos se tulisi näille leveysasteille. Paras futispeli kyllä. Minullekin tuli sen verran muistot mieleen, että päätin suunnata Wikipediaan hankkimaan lisää tietoa kyseisestä pelistä.
lainaa
fjksdj

25.06.2012 klo 09.53

Nepalla tuli pelattua paljon Superstar Socceria ja International Socceria (jostakin syystä meikäläiseltä jäi väliin Microprosen futis ja Kick-Off) ja sittemmin paria ensimmäistä FIFAa tuli tahkottua kaverin Megadrivellä myös aika paljon, mutta Sensible Soccer ja myöhemmin World of Soccer oli ylivoimaisesti ne rakkaimmat. Nykyään mennään FIFAn kelkassa taas.
lainaa
Slobber

Rekisteröitynyt 13.09.2007

25.06.2012 klo 11.39 1 tykkää tästä

Sensible World Of Soccer. Paras. Ikinä. Piste.
lainaa
Scontrino

25.06.2012 klo 11.58

urheilunystävä kirjoitti:
Wiin PES:it ovat kyllä pahasti aliarvostettuja. Tämän konesukupolven parasta joukkuepelaamista, kunhan vain viitsii opetella kontrollien perusteet.


Komppaan. RTS ja futispelin yhdistelmä toimii loistavasti. Wiin pessit saattavat iskeä jopa sellaiseen pelaajaan, joka ei normaalisti pidä futiksesta. 2010-versiosta eteenpäin kontrollit ovat hyvinkin hiottuja, kun aikaisemmissa tekijöillä oli vielä vähän hakemista.
lainaa
Flits

25.06.2012 klo 12.05

Partisaani kirjoitti:
Defaulted kirjoitti:
Oliko tuo Nintendo World Cup se, jossa oli mm. hiekka- ja jääkenttä ja erikois potku, joka mikäli oikein muistan kiidätti tulisen jalkapallon maaliin?


Oli joo. Pallon muoto vääristy reilusti, oli vähän vaikka minkä värinen ja meni maalivahdin, sekä verkon läpi joka onnistuneella potkulla.


Joka maalla oli omalainen erikoispotku mitkä useammin oli se 100% maali. Loppu vastustajat kuitenkin sen verta vaikeita, että jos teki sen liian selvästä paikkaa niin se maalivahti saattoi saada sen kiinni. Muistaakseni jollain oli vielä huonosti suuniteltu se, koska jos teki sen saksipotkulla (5 per peli), niin se meni yli.

Yksittäisissä peleissä tosiaan oli jäisiä ja kivisiä kenttiä. Pallo joutuu kiven päälle niin siinä sitten juoksee äijiä nurin.
lainaa
VMV

25.06.2012 klo 12.06

Wiin Pesseissä oli (ainakin ennen, paria uusinta en ole pelannut) isohko ongelma se että yksinpelinä se oli liian helppo. Kone ei anna juuri lainkaan vastusta ja aina ei saa kaveria houkuteltua kylään. Lisäksi valikot ja koko UI oli aika hanurista. Kentällä sitten kyllä paljon annettiin anteeksi.
lainaa
Talmunen

Rekisteröitynyt 20.12.2010

25.06.2012 klo 13.32

Luuletteko te saavanne rispektia, jos sanotte, että joku 30v vanha futis peli olisi parempi kuin nykyaikainen fifa?
lainaa
ssss

25.06.2012 klo 17.35

Talmunen kirjoitti:
Luuletteko te saavanne rispektia, jos sanotte, että joku 30v vanha futis peli olisi parempi kuin nykyaikainen fifa?

Itse miettinyt kanssa tätä nintendo ja SNES buumia - vaikka samoja konsoleita olen itsekkin lapsena pelannut.

eihän niitä voi edes verrata nykyisiin peleihin
lainaa
alumiini

25.06.2012 klo 19.30

Hassua ettei kommenteissa ole mainittu kahta erittäin hyvää jalkapallo peliä: Tecmo Cup Soccer (Nes) ja Futis (PC) !
lainaa
Mateba

Rekisteröitynyt 11.04.2007

25.06.2012 klo 23.16

Minä en juuri jalkapallosta välitä enkä senkään vertaa aihepiirin peleistä mutta Nintendo World Cup on jäänyt itsellenikin mieleen hauskana tekeleenä, ihan jo siksi että se oli pelkkänä pelinä hyvä eikä tarvinnut suuremmin jalkapallosta tykätä että tätä pelasi mielellään, etenkin kaksinpelinä.
Muokannut: Mateba 25.06.2012 klo 23.18 lainaa
Marq

Moderaattori

Rekisteröitynyt 25.01.2008

25.06.2012 klo 23.52

Näin jälkikäteen arvioituna Football Manager oli ihan äärettömän kuiva tekele, mutta tuli sitäkin joskus silloin hakattua. Ja enkuille voi myydä ihan mitä hyvänsä, kunhan siinä lukee "jalkapallo" - varma myyntimenestys :)
lainaa
hall0n

Rekisteröitynyt 16.08.2011

26.06.2012 klo 14.40

Talmunen kirjoitti:
Luuletteko te saavanne rispektia, jos sanotte, että joku 30v vanha futis peli olisi parempi kuin nykyaikainen fifa?


Vaikka kuuluisikin nuorempaan käyttäjäkuntaan, niin ei silti tarvitse heitellä typeriä kommentteja resp... niin minkä toivossa?


Listasta puuttuu Tecmo Soccer (Japaniassa myös Captain Tsubasa tms.). Jalkapallon ja RPG:n epäpyhää avioliittoa tuli aikoinaan hakattua ja löysin sen uudestaan myöhemmällä iällä. Rokkaa yhtä kovin edelleen, eikä FIFAan voi edes verrata.

Pro Evolution Soccereista vitososaa hakattiin älyttömän paljon ja kutosta myös jonkin verran. Voisikin laittaa pitkästä aikaa jommankumman koneeseen. Keksityt nimet oli kyllä välillä hauskoja Konamin potkupallopelisarjassa, esim. Ruud van Nistelrooy -> Ronald von Nestori tms. :D
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova