Tuorein sisältö

Leffalista #19: Tätä tekee Schwarzenegger

Jari Tapani Peltonen

07.08.2012 klo 13.00 | Luettu: 14021 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Schwarzenegger.
Viime viikon pääuutinen V2.fi:n viihdepuolella oli "Tältä näyttää Arnold Schwarzenegger". Uutisessa oli kuva Schwarzeneggerista.

Uutinen kiinnosti kansaa kolme kertaa enemmän kuin toiseksi suosituin uutinen viimeisen kuukauden ajalta. Näin parhaaksi selvittää kuka tämä Schwarzenegger on.

Pumping Iron


Schwarzenegger on kehonrakentajien Matti Nykänen. Dokumenttiklassikko Pumping Iron porautuu hänen mieleensä kiehtovasti. Maineikkaimmassa kohtauksessa Schwarzenegger vertaa rankkaa treeniä jatkuvaan laukeamiseen. Siltä hymypojan elämä vaikuttaa muunkin aikaa: yhdeltä kirjaimelliselta kesto-orgasmilta. Schwarzenegger kylpee yleisön, peilien, kameroiden ja solidaaristen salikavereiden suomassa suosiossa. Kun hän vertaa kehonrakennusta kuvanveistämiseen, lausuntoa on mahdotonta kyseenalaistaa. Hän on taiteilija tyylilajissa itsetyydytys.Hercules in New York


Schwarzenegger on komedian kuningas. Hänellä on taito ottaa rooli tarkoituksella idioottimaisesta komediasta (joka kertoo antiikkisen jumalolennon sekoiluista nykypäivänä) ja tehdä elokuvasta tahattoman koominen. Jo ensimmäisessä pääroolissaan Schwarzenegger vangitsee katseen jokaisella hetkellä, eikä vain härnätessään mummoja lentelemällä ja painiessaan Puuha-Nallen kanssa.Loputon treeni (Stay Hungry)


Herculeksen alkuperäisessä versiossa Schwarzenegger on dubattu. Kun hän oppi puhumaan, hänet palkittiin heti Golden Globella vuoden lupaavimpana uutena näyttelijänä. Ensimmäisessä todellisessa draamaroolissaan Schwarzenegger tulkitsee uskottavasti ja kiehtovasti kehonrakentajaa, joka vaikuttaa jollain tapaa jopa nauttivan punttien nostelusta. Moni ei samaan pysty.


Kaktus-Jack (The Villain)


Kaktus-Jack ennakoi Schwarzeneggerin sankarillisia rooleja. Hänen hahmonsa yrittää toimia oikein - mutta harmillisesti muori ei tahtonut ylittää tietä ja niin edelleen. Enimmän aikaa Schwarzenegger möllöttää vankkureissa hehkeän heitukan vieressä samalla, kun roistoa näyttelevä Kirk Douglas sekoilee täsmälleen kuten Kelju K. Kojootti. Douglas saa jättiläismäisen lohkareen päähänsä. Hän maalaa seinään tunnelin, joka toimii. Tapa se on tämäkin totuttaa yleisö keskieurooppalaiseen he-maniin, joka näyttää suhteellisen normaalilta näissä kuvioissa jopa gay-pride-cowboyn näköisenä.


Raaka keikka (Raw Deal)


Myöhemmin Schwarzenegger löysi kutsumuksensa kivikasvoisena suorittajana. Hän on hyvä poliisi, paha robotti tai jotakin sinnepäin, joka käyttää paljon aikaa aseiden ja panosvöiden hipelöintiin alustaakseen väkivaltakohtausta. Elämänmyönteisyyden vuoksi Schwarzeneggerin osaa tällaisissakin elokuvissa harjoittaa inhimillisyyttä. "Hääri, dount DAii, its nat ouver", saattaa hän kannustaa kaatunutta liittolaista.

Todisteena Schwarzeneggerin muuntautumiskyvystä toimii kohtaus, jossa hän näyttelee miestä, jonka elämä ei ole jatkuvaa orgasmia:Punainen vaara (Red Heat)


Kun parikymppisenä englannin opettelun aloittanut itävaltalainen marsipaanimies näyttelee venäläistä kyttää, kaikki eivät pohdi kuulostaako hän enemmän vai vähemmän uskottavalta kuin aiemmin. Venäjänkielen tuntijat saavat rikkaimman elämyksen, mikä voi herättää kateutta: kun toveri Schwarzenegger riehuu yhteissaunassa ilman housuja, et tahdo ymmärtää, että teos voisi olla hauskempikin. Elokuva jossa Schwarzenegger puhuisi suomea tai suomalaisella aksentilla englantia olisi kulttimaineessa Suomessa.


Sivulliset uhrit (Collateral Damage)


Viimeisen kymmenen vuoden aikana Schwarzenegger ei ole tuhonnut kuin Kalifornian talouden ja avioliittonsa. Ensi vuoden The Last Stand katkaisee synkän kauden, ellei miehen sivurooli The Expendables 2:ssa ole odotettua merkittävämpi. Miksi Schwarzenegger äänestettiin kuvernööriksi, se on erikoista, olivathan monet kyllästyneitä hänen elokuviinsakin 2000-luvun alussa. Vain harvat hankkivat jopa vakavan ja kaavamaisen terroristijännärin Sivulliset uhrit julkaisupäivänä. Kaikki eivät arvosta tähtiä, jollaiset tekevät mistä tahansa saastasta elämyksen läsnäolollaan.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Leffalista #18: Laje... Leffalista #20: The ... >

Keskustelut (8 viestiä)

Arcane

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

07.08.2012 klo 14.36 1 tykkää tästä

Collateral Damage on ehkä yksi turhimmista arska leffoista. Niin geneerinen action, ettei edes arska tehnyt siitä yhtään parempaa.

Arskan pätkistä pitäisi vielä katsoa Hercules in New york, Pumping Iron, Conan the Destroyer, Cactus Jack, Twins ja Red Sonja, sitten taitaa olla kaikki nähty. Eli vielä on katsottavaa.

Arskalla on kyllä oikeasti loistavia pätkiä, jotka sopivat kevyeen illanviettoon. Erityisesti Commando, Total Recall, Terminator 2, True Lies ja Erases ovat hienoja pätkiä. Predator, Red Heat ja Running Man myös katsottavia. The 6th Daysta en muista oikein mitään.
lainaa
paskaa

07.08.2012 klo 15.02 2 tykkää tästä

se lastentarhaleffa ja devito+arska ovat parasta arskaa
lainaa
Mirr5

Rekisteröitynyt 17.03.2009

07.08.2012 klo 15.41 2 tykkää tästä

Muistakseni Collateral Damage ei ollut mitenkään epäkatsottava leffa. Ei siitä mitään mieleen jäänyt, mutta kyllä sen loppuun katsoi toisin kuin paska-festit End of Days ja Kuudes Päivä.
Commando on imho yliarvostettu pätkä, mutta Total Recall, Predator, True Lies, Terminator ja Conan... Kaikki parhaimpia omassa lajissaan.
lainaa
OldHorny

Moderaattori

Rekisteröitynyt 11.10.2007

07.08.2012 klo 16.33

On tullut nähtyä kaikki Arskan leffat, suurin osa on ollut ihan viihdyttävää settiä. Ehkä ainoat, mistä en ole välittänyt, ovat olleet Isäni on turbomies sekä Junior. Kaikki muut ovat iskeneet. Suosikkini ovat Commando, Total Recall, Terminator 1 & 2 ja tietysti Predator. Odotan innolla kuitenkin Iso-Arskan paluuta valkokankaille. Saa nähdä kuinka patu jaksaa paahtaa.
Muokannut: OldHorny 07.08.2012 klo 16.34 lainaa
MrFreeze

07.08.2012 klo 17.37 2 tykkää tästä

Leffalistalta puuttuu Batman & Robin!
lainaa
HeDuXe

Rekisteröitynyt 12.01.2011

07.08.2012 klo 20.50 4 tykkää tästä

Tässä listassa on enemmän tissejä kuin itse tissilistassa, ja kaiken lisäksi vielä törkeästi Arskaa.

Voittajalista on löytynyt.
lainaa
Lichi

Rekisteröitynyt 04.09.2011

09.08.2012 klo 00.11

Mirr5 kirjoitti:

Commando on imho yliarvostettu pätkä, mutta Total Recall, Predator, True Lies, Terminator ja Conan... Kaikki parhaimpia omassa lajissaan.


Commando on ennemmin aliarvostettu.Esim. seiskan arvostelussa vain 3 tähteä, vaikka kyseessä on yksi koko elokuvanhistorian merkkipaaluista. Pieksee mm. kaikki Rambot 6-0. Laittaisin Arskan leffat järjestykseen: 1.Commando, 2.Terminator, 3. Connan Barbarian 4. The Running Man, 5. Terminator 2: Judgment Day.
Muokannut: Lichi 09.08.2012 klo 00.15 lainaa
jausaa

14.08.2012 klo 20.05

Artikkelin kirjoittaja ei ole saanut tuheroa aikoihin tai koskaan, ja sen vuoksi on tullut känkkäränkkä.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova