Tuorein sisältö

Leffalista #28: Oho mitä löytyi

Jari Tapani Peltonen

16.10.2012 klo 13.45 | Luettu: 17577 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Todella uskottavaa.
En minä tiedä, ovatko ihmiset tosissaan, vai onko kaikki internetissä performanssitaidetta, mutta ei siitä kauaa ole, kun joku puhui neljännestä Paranormal Activitystä ja totesi, että nämä elokuvathan muuten ovat aitoja. Että niinku dokumentteja. Tuo toteamus viihdytti minua, joten ei sillä ole väliä, onko joku oikeasti pässi.

Jos leffa on naamioitu dokumentiksi, jatko-osien tekemisen pitäisi teoriassa olla mahdotonta tai mahdottoman typerää. Perjantaina lähden kuitenkin innolla nelosen näytökseen. Joskus se todella toimii, kun jonkinmoinen, yleensä erittäin yksinkertainen tarina kerrotaan extra-rupuisesti. Kenties leffa näyttää siltä, kuin olisit kuvannut sen itse - mutta sitten jotakin oikeasti tapahtuu.

"Löydettyä kuvamateriaalia" toivottavasti hyödynnetään jatkossa muillakin tavoilla, kuin on tähän mennessä nähty:

Cannibal Holocaust


Lajityypin esi-isä kertoo moraalittomien dokumentaristien ja alkuasukkaiden kohtaamisesta. Tämäkö muka on aitoa, heh! Hymy hyytyi, kun yleinen syyttäjä alkoi epäillä, että elokuva on lavastettu mutta aito tappofilmi. Tilanteeseen voi samaistua. Olet katsoja. Valtion viranomaiset väittävät, että katsoit juuri snuff-elokuvan! Olet ohjaaja. Omistautuneena taiteilijana et välitä kuin lopputuloksesta, joten hupsista, nyt pääsi käymään niin, ettet voi todistaa, etteivät todisteet tekemästäsi murhasta ole aitoja. Hui. (Ohjaaja onnistui todistamaan olevansa syytön.)


Catfish


Paranormal Activity 3:n ja 4:n ohjaajat saivat työn Catfishin ansiosta. Väitetysti Catfish on aito dokumentti, mutta filkka tuntuu niin sanotusti kätevältä. Ohjaajien valokuvaajaystävällä on taiteellinen fani internetissä. Vähän ennen kuin suhde muuttui mielenkiintoiseksi, ohjaajat ryhtyivät seuraamaan sitä. Dokumenttina tämä on kiinnostava, mutta erityisesti tätä voi suositella fiktiivisten dokumenttien ystäville, koska meillä on mielikuvitusta nähdä enemmän kuin me näemme. On hilpeää katsoa Catfishiä pohtien, avaako Teksasin moottorisahamurhaaja kohta oven ripustaen jonkun lihakoukkuun, mutta tämä oli vain oma elämykseni.


Paranormal Entity


Asylum tekee halpoja kopioita hittifilmeistä. Miten tehdä halpa kopio Paranormal Activitystä, joka on 20 000 dollaria kustantanut amatöörifilmi? Helposti: huonosti. Jopa lajityypin vihaajat saattavat nähdä eron "mitäänsanomattoman roskan" ja "mitäänsanomattomuudessa" epäonnistuvan kuspaskan välillä. Tahattoman huumorin ystäville paremman version tunnistaminen tuottanee vaikeuksia.Project X


Monien nuorukaisten kestit ovat riistäytyneet käsistä, kun paikalle on saapunut uskomattoman paljon kuokkavieraita. Tämä on täydellinen aihe "löydetylle elokuvalle". Project X valitettavasti ei pysy tyylissä. Ammattitaitoinen kameramies yrittää leikkiä amatööriä ja hänelle on annettu muutama repliikki, mutta tämä ei peitä sitä, että leffa noudattaa orjallisesti leffamaisten leffojen kaavoja. Mukana on montaaseja ja tarina. Musiikki vaimenee keskustelujen aikana. Ei näin.


1 Night in Paris


Paris Hiltonin eroottinen kotivideo 1 Night in Paris on yli tunnin mittainen eli perinteisen ajattelun mukaan täyspitkä elokuva. Usko Hiltonin virallisia lausuntoja jos haluat, mutta tosiasia on se, että teos vuoti julkisuuteen juuri silloin kun Hilton tarvitsi julkisuutta tosi-tv-sarjalleen. Muutamille vähemmän tunnetuille pyrkyreille on käynyt samoin: voi raukkoja. Hiltonin leffan DVD-julkaisu on palkittu myyntimenestys. Mikä olikaan pornotähden määritelmä?


Cloverfield


Jos jättimegasisumonsteri saapuisi naapurustoon, en itsekään lakkaisi kuvaamasta kuin pakotettuna. Rakastin imuvoimaista Cloverfieldiä niin paljon istuttuani keskellä isoa salia, että kesti vuosia, ennen kuin uskalsin vaarantaa muistot katsomalla leffan kotona. Dokumenttimainen tyyli on tapa tuoda erikoisuus takaisin erikoistehosteisiin, joihin on nykyään helppo turtua kun ihmeitä näkee limumerkin mainoksissakin. Cloverfield on alakulttuurinsa kuningas ja suunnannäyttäjä.


The Devil Inside


The Devil Inside oli Yhdysvalloissa tämän vuoden ensimmäisiä ensi-iltoja. Aiheena on manaus. Leffa yrittää pitää kiinni uskottavuudesta ja niinpä siitä mm. puuttuu loppuratkaisu. Leffa on koprofilistinen ketjuorgasmi. Kriitikot absoluuttisesti vihaavat sitä. Yleisön reaktioita tutkivan Cinemascoren mukaan katsojat antoivat keskimäärin arvosanan F, mikä on minimi. Toisena viikonloppuna katsojamäärät romahtivat niin tyystin, että vain muutamalle kymmenelle elokuvalle tilastojen historiassa on käynyt köpelömmin. MUTTA. Elokuva tienasi maailmanlaajuisesti yli 100 miljoonaa dollaria. Sen tekeminen maksoi miljoonan. Elokuvia tulee löytymään jatkossa yhä enemmän.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Leffalista #27: Piir... Laadukkaampaa ääntä ... >

Keskustelut (12 viestiä)

Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

16.10.2012 klo 14.00 4 tykkää tästä

Odotin kyllä, että Blair Witch Project olisi ollut mukana. Se oli aika häiritsevä ekalla kertaa, kun ei ollut spoilannut itselleen netistä.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

16.10.2012 klo 14.30 3 tykkää tästä

Blair olisi ansainnut päästä listalle useammastakin syystä, kuten leffaa tukevien oheismateriaalien vuoksi, mutta tympäännyin aiheeseen aikanaan kun parodiaa ja muuta tungettiin joka aukkoon. Esimerkiksi tähän juttuun johtava pikkukuva ei ole Blair Witchistä vaan Scary Moviesta.
lainaa
Arcane

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

16.10.2012 klo 18.39

Blair Witch on valehtelematta huonoimpia koskaan näkemiäni elokuvia. Ja en edes ollut spoilaantunut etukäteen.
lainaa
hurgelburger

16.10.2012 klo 22.53 1 tykkää tästä

Mikäs se oli se norjalainen trollinmetsästysfilmi? Oli kyllä naamapalmussa pitelemistä kun just ennen muutenkin susipaskan leffan lopputekstejä ilmoitetaan että tämä oli sitten ihka aitoa matskua...
lainaa
Jepajee

16.10.2012 klo 23.33 1 tykkää tästä

Blair Witchi on klassikko...
Pienempänä joskus kun sen näin, ennen mitään sellaisia että olisi netistä lukenut kaiken tiedon tms, niin varmaan vuosi kaksikin elokuvan jälkeen, luulin sitä aidoksi, kotisivutkin olivat hienot ja asiantuntevat... Respectiä tekijöille!
lainaa
Temposaur

Rekisteröitynyt 16.01.2012

17.10.2012 klo 11.56 2 tykkää tästä

hurgelburger kirjoitti:
Mikäs se oli se norjalainen trollinmetsästysfilmi?

Vähän sama kuin kysyisi, että mikäs se Blairin noita projektista kertova filmi oli? ;)

Ja elokuva oli siis Troll Hunter (norj. Trolljegeren).
lainaa
OldHorny

Moderaattori

Rekisteröitynyt 11.10.2007

17.10.2012 klo 12.37

Guinea Pig-sarjan toinen osa, Flower of Flesh and Blood. Charlie Sheen teki kyseisestä elokuvasta rikosilmoituksen luultuaan pätkää aidoksi. Siinäkin tapauksessa tekijät joutuivat todistamaan elokuvan olevan vain sitä, elokuvaa, eikä mitään muuta. Ja Cannibal Holocaust, samoin kuin muut lajitoverinsa siihen aikaan, tulivat surullisen kuuluisaksi kohtauksista, joissa eläimet tapettiin aivan oikeasti. Jos mielipidettä kysytään, olisivat mieluummin teurastaneet oikeasti ne ihmiset.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

17.10.2012 klo 12.55 3 tykkää tästä

OldHorny kirjoitti:
Ja Cannibal Holocaust, samoin kuin muut lajitoverinsa siihen aikaan, tulivat surullisen kuuluisaksi kohtauksista, joissa eläimet tapettiin aivan oikeasti. Jos mielipidettä kysytään, olisivat mieluummin teurastaneet oikeasti ne ihmiset.


Tämä on kyllä kiinnostava aihe. Kun katsoin itse Cannibalin, katsoin seinää kun eläimelle oli vähällä käydä köpelösti. Toisaalta tiesin jo tuolloin, että tekijät söivät ainakin tappamansa apinan ja kilpikonnan, joten en provosoitunut sen pahemmin kuin Kummisedän aikana. Kummisedässä nähdään aito hevosen pää, mutta hevosta ei tapettu elokuvan vuoksi vaan koiranruuan. Kasvissyöjänä paheksun vahvemmin sitä, kun lihansyöjät eivät ole valmiita hyväksymään, että eläin ihan oikeasti teurastettiin sen aterian vuoksi. Siinä ei mielestäni ole mitään väärää, jos käyt ampumassa hirven tai onkimassa kalan koukun lävistämällä madolla, mutta eläintensuojelu McDonaldsin punaisesta lihapirtelöstä tehty hampurilainen kourassa on oudohkoa.
lainaa
MeRQuR

Rekisteröitynyt 19.04.2007

17.10.2012 klo 14.32

Hyvä ja mielenkiintoinen lista, kiitos siitä. Nämä dokumentti-, tai "löydetyt" elokuvat uppoavat meikäläiseen. Harmikseen niitä on vain ruvennut tulemaan ehkä liikaakiin. Laatu uppoutunut määrän alle, mutta niinhän se aina menee.

Blair Witch tuli aikoinaan katsottua ja kyllä se muutamat hyvät vibat antoi. Itseäni lähinnä tympäsi nuorten "suunnistus" metsässä.

Samaa genreä vielä edustaa tapaus nimeltä The Last Broadcast. Kyseessä paikallinen televisioyhtiö, joka lähtee tutkimaan kameraryhmän kanssa Jersey Devilsin legendaa ja ymmärtääkseni kyseessä ei ole siis tuo jääkiekkojoukkue. Onko katsomisen arvoinen?
lainaa
adadaksdopk

17.10.2012 klo 16.04

ei voisi vähempää kiinnostaa nämä mukadokumentit. pari olen jaksanut haukotellen katella ja loput on voinut ampua alas ensi vilkaisulla
lainaa
spaz

18.10.2012 klo 14.32

Tämän vuoden toistaiseksi paras "found footage" leffa on mielestäni V/H/S ( http://www.imdb.com/title/tt2105044/ )

Leffa muodostuu eri kauhuohjaajien tekemistä lyhytelokuvista jotka muodostavat kokonaisuuden.

Ei todellakaan mikään virheetön paketti, mutta suosittelen lämpimästi kauhuleffojen ystäville.
lainaa
asdas

18.10.2012 klo 22.15

REC oli kyllä ihan katsottava, ja tällä tarkoitan sitä alkuperäistä espanjankielistä enkä 'murica kopiota
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova