Tuorein sisältö

Sarjishylly

Vieras

26.02.2008 klo 13.10 | Luettu: 22028 kertaa | Teksti: Vieras

V2.fi ja kuvitetut kertomukset


Sarjishylly on V2.fi Viihteen uusi aluevaltaus, jossa arvioidaan Suomessa ilmestyviä sarjakuva-albumeita. Allekirjoittaneet ovat pitkän linjan sarjakuvakerääjiä ja -lukijoita, joiden kotoa artikkelisarjan otsikon mukaista huonekalua löytyy useita kymmeniä metrejä.

Jae-Hwan Kim
War Angels 1
Egmont Kustannus

War Angels 1 on korealaisen Jae-Hwan Kimin mangatyylinen sooloalbumi: Kim on sekä käsikirjoittaja että piirtäjä. Sarjan toisen osan on ilmoitettu ilmestyvän maailmalla tämän vuoden heinäkuussa, joten kotimainenkin lukija on hyvin ajan tasalla. Kimin aiempia lännessä
julkaistuja töitä ovat King of Hell sekä tietokonepeliin perustuva WarCraft-trilogia.

Ykkösosa marssittaa esiin kolmen apostolienkelin joukon. Luostarissa opiskelleen porukan tarkoituksena on etsiä pyhä äiti, joka synnyttää odotetun vapahtajan, joka puolestaan pelastaa ihmiskunnan. Eletään tuomiopäivän jälkeistä aikaa ja ihmiset ovat joutuneet petolaisiksi kutsuttujen voimakkaiden olentojen vallan alle. Kristilliset viittaukset eivät ole sattumanvaraisia, vaan kertomus nojaa vahvasti uskonnollisiin teemoihin. Aiheen itämainen tulkinta on ulkopuolisuudessaan paikoitellen hämmentävää luettavaa.

Mitään pyhimyksiä nämä apostolienkelit eivät suinkaan ole, pikemminkin päin vastoin: enkelimme ovat ahneita, väkivaltaisia ja juonikkaita diivoja. Juonta kehitellään hiljakseen, mutta pääpaino on lopulta kuitenkin perinteisessä sankarimäiskeessä. Nyrkein, miekoin ja tuliasein pistetään komeasti päihin niin hyviä kuin pahojakin. Kynänjälki nousee näissä toimintakohtauksissa massan yläpuolelle, mutta on muuten tavanomaista.

Sarjan ensimmäisen albumin ongelmana on, että siinä täytyy esitellä lukijalle sekä oleellisin henkilökaarti että mutkikas maailmantilanne ja vielä ohessa tarjota mätkintäviihdettäkin. Enkelien kuvaus jää lopulta pinnalliseksi eikä muihinkaan hahmoihin saada aikaiseksi syvyyttä. Kiintoisimmaksi hahmoksi nousee enkelien arkkivihollinen, voimakas petolainen Tyron. Myöhempien albumien myötä tilanne korjaantunee, mutta tässä muodossaan War Angels 1 on lähinnä eeppisen tarinan traileri eikä kanna pitkälle itsenäisenä teoksena.

2.5/5
Arvostelija: Markku Reunanen

R.Goscinny, A.Uderzo
Asterix Olympialaisissa
Egmont Kustannus

Ensinnäkin pitää nostaa peukalo ylös Egmontille, että uusille sukupolvillekin tarjoillaan näitä klassikko-Asterixeja. Goscinnyn kuoleman jälkeen tehdyt teokset kun ovat, no, eivät niin lennokkaita kuin mestarin itsensä kirjoittamat. Asterix Olympialaisissa -albumi on toki nyt muutenkin tapetilla, kun on olympiavuosi ja samanniminen elokuva valloittaa isoja kankaita. On myös hienoa huomata, kuinka ajankohtainen 60-luvulla kynäilty tarina on tänäkin päivänä, kun dopingin käyttö tuntuu vain yleistyvän entisestään.

Rooman toivo tulevissa Olympialaisissa on Claudius Autobus, joka metsässä treenatessaan törmää Asterixiin ja Obelixiin vain jäädäkseen näiden jalkoihin. Kuullessaan, mistä on kyse, Gallian kyläläiset päättävät osallistua urheilukisoihin, tietenkin taikajuoman avustuksella. Viittaukset kiellettyjen aineiden käyttöön urheilussa ovat ilmeiset, mutta miten käy, kun juoman käyttö kielletään?

Huoleni siitä, kuinka 20 vuotta sitten viimeksi lukemani sarjakuva iskisi nyky-meikäläiseen, oli liioteltua. Tänä päivänä sarjakuva otetaan välillä liiankin vakavasti, tai sen huumori on kieroutunutta ja pientä kohderyhmää koskettavaa. Asterix on sarjakuvaa perinteisimmillään, niin teksti- ja visuaalisilta vitseiltään kuin piirrosjäljeltäänkin. Hyväntuulinen huumori hymyilytti lähes läpi koko albumin, saattoipa muutama hörähdyskin kuulua.

Asterix pieninä annoksina kerrallaan toimii yhä. Asterix Olympialaisissa on sarjan paremmasta päästä ja aihepiirinsä takia toimii tänä päivänä vieläkin paremmin. Mikään taiteenlajin merkkiteos se ei ole, mutta vakaa tukijalka vanhan koulun katalogista.

3/5
Arvostelija: Manu Pärssinen

Mike Carey, Glenn Fabry
Neil Gaimanin Neverwhere
Egmont Kustannus

Neil Gaimanin käsikirjoittama Neverwhere sai alkunsa pikkubudjetin BBC-tv-sarjana, jonka muistavat enää lie vain Gaiman-fanit. Suuremman suosion teos ansaitsikin kirjamuotoon muokattuna. Carey, Fabry ja Gaiman ovat kaikki Vertigo-kustantamon luottomiehiä ja melko turvallista on näinä Stardust-elokuvan menestyksen jälkeisinä aikoina Suomessakin julkaista kirja, jonka kannessa jälkimmäisimmän nimi komeilee. Alun perin Vertigo otti kyllä pienen riskin, sillä Gaiman ei ole itse kirjaansa sarjakuvaksi muotoillut, vaan Mike Carey.

Tarina kertoo harmaasta toimistotyöläisestä Richard Mayhewista, joka pysähtyy auttamaan kadulla verissään makaavaa tyttöä. Kyseinen Lady Door on kotoisin maanalaisesta unohdetusta Lontoon varjokaupungista ja Richardin avunanto muuttuu pian fantasiaa ja Lontoon paikannimiä viliseväksi seikkailuksi, josta ei ole paluuta normaalielämään, ennenkuin mysteerit on selvitetty.

Sarjakuvaksi matkatessaan Neverwhere on kokenut joitakin muutoksia. Yli 200:aan sivuunkaan ei mahdu kuin murto-osa yhdestä alkuperäisteoksen vahvuudesta, eli dialogista. Lisäksi Richard on nostettu kertojan rooliin, mikä toimii tässä ympäristössä varsin hyvin. Alkupuheessa Carey puhuu adaptaatioista 'alkuperäistä muuntelevina jazzriffeinä', mikä osuu naulan kantaan. Liikaa ei ole alettu (tai uskallettu) improvisoida.

Aina kun kirjaa muutetaan visuaaliseen muotoon, törmätään siihen ongelmaan, että kaikki ovat kuvitelleet hahmot päässään erinäköisiksi. Kuvittaja Glenn Fabry on ottanut hieman vapauksia, jotka aluksi häiritsivät, mutta kirjan puolivälissä ne on jo hyväksynyt. Piirrostyyliltään Neverwhere on laadukasta supersankarilehtitasoa, mutta ei mitenkään omaperäistä. Fabry pääsee revittelemään lähinnä yksityiskohdissa ja muutamissa erikoisemmin varjostetuissa kohtauksissa.

Lopputulos on se, että tällaisenakin Neverwhere toimii. Vaikka tarina ei olekaan Gaimanin vahvin, se on riittävän fantasiamainen vetääkseen mukaansa Lontoon syövereihin näinkin sovitettuna versiona.

4/5
Arvostelija: Manu Pärssinen

V2.fi | Vieras
< GP2X-F200 -käsikonso... Kungen-yleiskaukosää... >

Keskustelut (14 viestiä)

Frozenball

26.02.2008 klo 14.23

Onko mahdollista saada mangaakin esille? Harvoja on kyllä suomennettu, mutta englanninkielisenä niitä kyllä laillisena saa.
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

26.02.2008 klo 14.28

Frozenball kirjoitti:
Onko mahdollista saada mangaakin esille? Harvoja on kyllä suomennettu, mutta englanninkielisenä niitä kyllä laillisena saa.


Toimituksesta ei löydy juuri Akiraa enempää mangaa lukeneita ja niihin vaaditaan kuitenkin jonkin verran tietämystä, joten ei ainakaan toistaiseksi.
lainaa
OldHorny

Moderaattori

Rekisteröitynyt 11.10.2007

26.02.2008 klo 14.50

Tuo Neverwhere olisi pakko saada. Diggasin itse kirjasta todella paljon ja ei se tv-sarjakaan huono ole.
lainaa
joonas

26.02.2008 klo 17.32

Lisää vaan tuon kuvallisenkin puolen arviointia mun puolesta. Muuten oikein positiivinen aluevaltaus!
Vähän ketuttaa täällä päin tuo eurooppalaisen sarjakuvan pieneen "elitistipiiriin" (jos niin voi sanoa tässä tapauksessa) rajoittuminen. Sarjiksille ei oikein osata antaa arvoa, vaikka niistä löytyy mahtavia klassikoita. Ei toisaalta jenkkien tilanne kaupallisen supersankarivyörytyksen kanssakaan houkuta. Mutta on niitä muitakin sarjiksia kuin aku ankat ja viivi & wagner.
lainaa
lokki

Rekisteröitynyt 10.04.2007

26.02.2008 klo 17.39

Hyvä ettei manga käsittänyt koko sarjakuva-arvostelua (niinkuin nykyään joka paikassa tekee), toivottavasti ei tulevaisuudessakaan käsitä.
Omissa toivomuksissani olisi jotain nettisarjakuvankin arvostelua, esim. Sosiaalisesti rajoittuneet kannattaa tsekata: http://www.sosiaalisestirajoittuneet.biz/
lainaa
Frozenball

26.02.2008 klo 18.28

Nettisarjakuvakatsaus olisi ihan jees kyllä. Onhan kyseessä kuitenkin "verkkolehti"
lainaa
Solid

Rekisteröitynyt 19.04.2007

26.02.2008 klo 18.41

Tämä oli juttu, lisää tälläisiä!
lainaa
Marq

Moderaattori

Rekisteröitynyt 25.01.2008

26.02.2008 klo 18.58

Nettisarjis- ynnä muita spesiaaleja on suunnitteilla, pysykää kuulolla :)
lainaa
trent67

Rekisteröitynyt 12.04.2007

26.02.2008 klo 20.26

Jos jotain kiinnostaa mitä albumeja on suomeksi ilmestynyt, niin tuolta löytyy varsin kattava sivusto. Naavaparroille varsinaista nostalgiaherkkua.

http://www.helsinki.fi/~lakoma/comics/index.html
lainaa
Teukku

26.02.2008 klo 20.52

manu kirjoitti:
Toimituksesta ei löydy juuri Akiraa enempää mangaa lukeneita ja niihin vaaditaan kuitenkin jonkin verran tietämystä, joten ei ainakaan toistaiseksi.

Mangan lukemiseen mitään tietämystä tarvita. Jos pidät siitä, se on hyvä. Jos tekee mieli tunkea kirja KELA:n luukusta sisään niin kirja on huono. Minkä ihmeen takia kirja-arvostelut ovat aina jotain filosofista roskaa!?
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

26.02.2008 klo 21.04

Teukku kirjoitti:

Mangan lukemiseen mitään tietämystä tarvita. Jos pidät siitä, se on hyvä. Jos tekee mieli tunkea kirja KELA:n luukusta sisään niin kirja on huono. Minkä ihmeen takia kirja-arvostelut ovat aina jotain filosofista roskaa!?


Sarjakuvat ovat taidetta, ja on väärin niiden tekijöitä kohtaan, jos alaa lainkaan tuntematon/liian vähän tunteva arvostelee.
lainaa
joonas

27.02.2008 klo 18.12

Web-sarjiksistakin olisi tietty mukavaa saada arvostelua/esittelyä, mutta valinta voisi osua johonkin vähän vähemmän tunnettuun kuin sosiaalisesti rajoittuneet tai muut vastaavat koko maan tiedossa olevat. Itse suosittelisin seuraavia webbisiarjiksia:
http://www.pbfcomics.com/?cid=PBF216-Tournament.jpg#204
Vaikka The Perry Bible Fellowship onkin jo vähän tunnetumpi, se ansaitsee aina mainninan ;)
http://www.whiteninjacomics.com/comics.shtml
White Ninja on ihan pähkähullua! :o
http://drmcninja.com/index.html
Hullunkurinen ja kerronnallisesti hieno Adventures of Dr. Mcninja ansaitsee lisää lukijoita! Kapteeni käskee!
http://theflowfieldunity.com/
Ehkä hienoin on kuitenkin The Flowfield Unity, joka ei ehkä mene aina sarjakuvan määritelmään ihan siinä kuin muut näistä. Mutta aivan mieletön!
lainaa
Jaffakeksi93

Rekisteröitynyt 14.04.2007

28.02.2008 klo 14.22

Voisin tuon Asterix Olympialaisissa-sarjiksen hommata, jos kirjastosta ei löydy. ;F

Hyvä idea arvostella sarjiksiakin. --b
lainaa
SoulH4x0r

Rekisteröitynyt 20.01.2008

28.02.2008 klo 21.44

Näitä lisää! Pidin paljon koska sarjakuvat lähellä sydäntä. Alkoi ainakin tuo Neverwhere kiinnostamaan. Jatkoa ootellessa ^_____^
lainaa

Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova