Tuorein sisältö

Sound BlasterX AE-5

Mikko Heinonen

06.12.2017 klo 15.00 | Luettu: 7000 kertaa | Teksti: Mikko Heinonen

Erillinen äänikortti? Vuonna 2017?
Muistan yhä sen päivän, kun sain ensimmäisen Sound Blasterini. Seuraavana päivänä oli koulussa maantiedon koe, johon lukeminen häiriintyi pahasti (tosin ihan ok se koe meni silti muistaakseni). Olin toki aiemmin omistanut Amiga 500:n, jonka ääniominaisuuksien rinnalla Sound Blasterin yksinäinen halpa DAC kuulosti lähinnä jugurttipurkkipuhelimelta, mutta pelkästään Amigalla pelatessa ei tätä ollut oikein ymmärtänyt. MS-DOSin myötä kuvioon oli tullut myös demoja sun muuta, joissa äänikortti mahdollisti kaikenlaista uutta.


Yhtä kaikki Sound Blasterista tuli hiljalleen synonyymi PC-yhteensopivien äänentoistolle ja vakiovieras omissakin tietokoneissani lyhyttä Gravis Ultrasound -kautta lukuun ottamatta. Totuin yhdistämään merkin siihen, että sen asentamalla saisin koneeseen toimivat äänet, joille löytyisi yleisyyden vuoksi tukea myös marginaalikäyttöjärjestelmistä. Arvio olikin oikea, vaikka Audigy 2:n Linux-tuki vähän toivomisen varaa jättikin.

Noin viimeiseen 10 vuoteen en ole enää ostanut erillistä äänikorttia pöytäkoneeseen, koska emolevystä on saanut ulos digitaalista signaalia. Ulkoisen D/A-muuntimen ja vahvistimen käyttäminen on vihdoin eliminoinut äänikortista kuuluvat häiriöt, jotka vaivasivat etenkin kuulokeliitintä käytettäessä. Pahimmillaan luureihin kantautui jopa ikkunoiden siirtely näytöllä. Vähänkin paremmat kuulokkeet myös vaativat enemmän tehoa kuin normaali sisäinen äänikortti pystyy puskemaan.

On meillä metsässä audiofiili


Miten siis myydään äänikortti ihmiselle, joka ei enää halua ostaa sellaista? Normaalin “tämä tekee sinusta paremman Counter-Strikessä” -hypetyksen lisäksi Creative on sinällään fiksusti lähtenyt etsimään ongelmia myös muiden kuin pelaajien ongelmiin. Sen lisäksi, että Sound BlasterX AE-5 on varustettu huippuluokkaisella D/A-muuntimella, sen kehutaan sisältävän hifi-tason kuulokevahvistimen, joka ajaa 16–600 ohmin kuulokkeita ilman mitään ylimääräisiä kohinoita.

Itselleni pääasiallinen syy erillisen kortin asentamiseen oli juuri tämä. Käytän tietokonetta paljon iltaisin, jolloin kuulokkeet ovat välttämättömät muun perheen häiriöiden minimoimiseksi. On vähän harmillista pitää isoa vahvistinta päällä lämpiämässä, kun käyttää vain sen kuulokeastetta. Omistan myös peruspelikuulokkeiden lisäksi varsin epäherkät vanhat hifikuulokkeet (Sony MDR-F1), joita normaali äänikortti ei jaksa soittaa. AE-5 on mahdollista asentaa siten, että koneen etupaneelin ääniliittimet saa käyttöön, koska kortissa on liitäntä kotelon omalle audioheaderille. Siksipä raotin koppaa ja tökkäisin kortin Asus X99-A-emon kaveriksi, kytkien emolevyn sisäänrakennetut äänet pois päältä.

Soitto soi


En ole kultakorvana verrattavissa esim. meille toisinaan kirjoittavaan Jarkko Lehteen, jolla on aivan hämmentävä kyky poimia toistosta yksityiskohtia. Minullakin on kuitenkin takanani vankka jakso hifiharrastusta ja etenkin tietyt testikappaleet ovat jo kovin tuttuja nyanssitasolle asti.


Siksi uskallan sanoa, että AE-5:n kuulokeaste kuulostaa mainiolta. Halvoille vahvistimille tyypillistä puuroutumista ei esiintynyt, vaan myös bassovoittoinen musiikki pysyi hyvin kasassa. Läpi ei kuulunut pienintäkään häiriötä koneen muista komponenteista. Myös äänenvoimakkuutta riitti enemmän kuin tarpeeksi, omille korville sopiva volyymitaso oli musiikista riippuen 12–20/100. Itse asiassa testaus muuttui enemmänkin fiilistelyksi, kun juutuin kuuntelemaan vanhoja suosikkikappaleitani yhä uudelleen.

Turhuuden roviolla


Mutta koska AE-5 on tarkoitettu pelaajille, mukaan on ympätty myös kaikenlaista musiikin kuuntelun kannalta vähemmän tarpeellista. Creativen ääntä muokkaava ohjelmisto on vakiokauraa, mutta tämän lisäksi AE-5 sisältää myös Aurora-valo-ohjaimen ja mukana toimitetaan LED-nauha koteloon asennettavaksi.

Keskipisteenä toimii Sound Blaster Connect -ohjelmisto, jonka tulin asentaneeksi koneeseeni jo Vanguard K08 -näppäimistön myötä. Sinällään ohjelmalla saa tehtyä kaiken tarpeellisen (eli kytkettyä äänenpilaukset pois päältä ja valittua kuulokkeiden impedanssin), mutta minua häiritsi jo näppäimistön kanssa sen tahmaisuus ja sekavuus. Kaikki klikkaukset menevät ikään kuin viiveellä perille ja toimintoja on vaikea löytää pelaajablingin takaa.

LED-tehosteita varten pitää virtalähteestä kytkeä lisäkaapeli paikoilleen kortin kylkeen. Sen jälkeen ohjelmistosta voi sitten valita, millaiseksi joulukuuseksi koneensa haluaa muuttaa.

Tiukka ostopäätös


Creativen edustaja myönsi TechBrief-tapahtumassa itsekin, että erillisen äänikortin myyminen pöytäkoneen käyttäjille on haastava tehtävä. Hinnaltaan noin 165 euron laite on tyyris siihen nähden, mitä suoranaista lisäarvoa se tuo, jos et himoitse valoefektejä. Muualla arvosteluissa on moitittu myös mm. Dolby Digital Liven puutetta.

Silti voin itse sanoa, että AE-5:n asentaminen koneeseen paransi merkittävästi elämänlaatuani. En enää tarvitse ulkoista vahvistinta enkä koko työtilan halki kulkevaa kaapelia, kun haluan käyttää kuulokkeita ilman ylimääräisiä surinoita. Jos kamppailet samanlaisten ongelmien kanssa ja nautit musiikin kuuntelusta, AE-5 voi olla yllättävän kovakin valinta. Tosin ulkoinen USB-äänikortti hoitanee saman asian, vaikkei aivan yhtä elegantin näköisesti.

Sound BlasterX AE-5

Hintaluokka: 165 €
Lisätietoa: CreativeHyvää: Helppo asentaa, myös kotelon liitännät saa käyttöön, mainio kuulokevahvistin
Huonoa: Korkea hinta, jos LED-efektit eivät kiinnosta, kehno ohjelmistoV2.fi | Mikko Heinonen
< V2.fi testasi: Netge... Haastattelussa Aidan... >

Keskustelut (2 viestiä)

HArtsa

Rekisteröitynyt 10.06.2017

19.12.2017 klo 04.41

Pöyristyttävä hinta.
lainaa
JoonasW

03.01.2018 klo 08.44

Tilasin juuri ennen vuoden vaihdetta, tällä viikolla pitäisi tulla postista. Oli hyvässä alennuksessa komplett.fi:ssä, 89e postikuluineen. Sellainen alennus oli että oli tartuttava siihen. Noh pian nähdään kuinka äänimaailma muuttuu. Kuulokkeina beyerdynamic dt 770 pro, 80ohm.
lainaa

Kirjoita kommentti
Joulukisat 2022
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova