Tuorein sisältö

Shardlake 1/4: someniska ratkoo murhia 1500-luvulla

Jari Tapani Peltonen

01.05.2024 klo 22.30 | Luettu: 841 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Minisarja - Jakso 1/4


Äijältä irtosi pää. Tarinan otsikko on kytän sukunimi. Jättäisin väliin, ellei tämä olisi entisaikaan sijoittuva tarina "Notre Damen kellonsoittajasta", jonka esimies on hovijuonitteleva Sean Bean.

Arthur Hughesin näyttelemä Matthew Shardlake on fiktiivinen juristi, joka työskentelee Beanin näyttelemälle historialliselle hahmolle Thomas Cromwellille. Taustatarinana toimii Englannin vahvasti poliittinen uskonpuhdistus 1500-luvulla. Tänään huomio on päässä, joka putosi luostarissa, tai: oma huomioni oli puhtaasti herra Shardlakessa.

Shardlakella on kyttyrä ja epämuodostunut käsi. On välittömästi ilmeistä, että hän on tehnyt töitä vakiinnuttaakseen asemansa upseerina ja herrasmiehenä. Oppinut ja varakas Shardlake antaa ymmärtää sen olevan itsestäänselvää, että hän on älykkäin ja johdonmukaisin henkilö huoneessa: hän vaikuttaa taktisesti tympääntyneeltä muttei aggressiiviselta opastaessaan vanhempiakin ukkoja käytöstavoissa, eivätkä tilanteet aina liity häneen itseensä. Näyttelijä on vasta 30.

Hovitason esimiehet tuovat suojaa, mutta tilanteessa on vivahteita, jotka jakso sitten alleviivaakin hieman ehkä rahvaanomaisesti tai ennenaikaisesti takaumalla ja Shardlaken yksinpuhelulla. Shardlake on Jumalan virheeksi luokiteltu piruparka, jonka tehtävä ratkaista murha luostarissa, pääepäillyn ollessa hysteerikkojen mukaan kai Saatana. Hänen henkinen suoraselkäisyytensä ja kiltteytensä on jossain määrin ylikompensoimista, minkä hän siinä monologissa tiedostaa, kun häntä panettaisikin.

Oletettavasti minisarja kertoo yhden tarinan, joka voisi olla leffa. Romaanisarjassa on seitsemän osaa. Jos näin lupaava hahmo kehittyy, köpöisetkin keissit saattavat mennä läpi. On aikaista sanoa mitään ensimmäisestä, mutta pääpiirteet ovat "klassisia", joten ansiot ovat päähenkilön reaktioissa.


Jakso 2/4 >

Katsottu: Disney+

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< V2.fi testasi: Arlo ... V2.fi testasi: JBL Q... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
Liittyviä artikkeleita

V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova