Tuorein sisältö

A New Beginning – Final Cut

Arvioitu: Tietokonepelit
Genre: Seikkailupelit
Pelaajia: 1
Ikärajoitus: 1
Kehittäjä: Daedalic Entertainment
Julkaisija: Daedalic Entertainment
Julkaisupäivä: 11.12.2012
Pelin kotisivut
Veera Rouvinen

31.12.2012 klo 14.43 | Luettu: 4507 kertaa | Teksti: Veera Rouvinen

Rohkea sukellus lähes koskemattomaan aiheeseen
Saksalaisen Daedalic Entertainmentin A New Beginning -seikkailupeli tarttuu erittäin ajankohtaiseen ja mielenkiintoiseen aiheeseen, jonka ei ensimmäisenä uskoisi sopivan jännittävään ja mukaansa tempaavaan seikkailupeliin. Pöydälle nostetaan nimittäin suuremman luokan keskustelun avaus – ilmastonmuutos. Tässä vaiheessa kyyniset, moraalisaarnoihin kyllästyneet lukijat todennäköisesti jättävät arvostelun lukemisen kesken ja ajattelevat tämän olevan joku viherpiiperohippien peli. Arvostelijan täytyy itsekin kuulua kyseiseen kastiin, kun on pelistä noin paljon pitänyt! Minä kehotan teitä kuitenkin lukemaan loppuun, sillä teemasta huolimattaan A New Beginning – Final Cut on A-luokan seikkailupeli, jossa juonta kuljettavat trillerimäiset käänteet, sekä vahvat ja uskottavat hahmot.

Aikamatkustusta, sinilevää ja poliittista juonitteluaA New Beginning -niminen peli julkaistiin oikeastaan ensimmäisen kerran jo kesällä 2010, mutta pelin Steam-versio A New Beginning – Final Cut ilmaantui markkinoille vasta 11.12.2012. Final Cut -versio on käännetty seitsemälle eri kielelle ja siihen on lisätty saavutukset sekä Mac OS X -tuki. A New Beginning on muiden Daedalic Entertainmentin kehittämien pelien tapaan point-and-click -peli, mutta aivan perinteisellä linjalla se ei kulje. Siinä, missä monissa saman tyylisissä peleissä on hyvin niukasti erilaisia paikkoja, on A New Beginningissä yli 100 erilaista taustakuvaa, joita tutkia. Myös hahmojen kohdalla on rimaa nostettu ja kaikkiaan pelissä on 52 ääninäyteltyä hahmoa. Pelattavaakin riittää ainakin 20 tunnin edestä.

Pelin ideana on, että maailma vuonna 2500 on täysin tuhoutunut ilmastonmuutoksen seurauksena. Jäljellä on enää kourallinen ihmisiä, jotka koettavat selviytyä kuolleen maailman raunioissa. Selviytyjillä on kuitenkin mahdollisuus pelastaa maailma tuholta. Historian rippeitä tutkineet ihmiset lähettävät menneisyyteen ryhmän, joiden tarkoitus on pysäyttää ilmastonmuutos ennen kuin se ei enää ole hallittavissa.


2000-luvun alussa elävän, vaihtoehtoiseen energiaan erikoistuneen tutkijan Bent Svenssonin hiljaiselo rikkoutuu, kun tulevaisuudesta tupsahtaa Fay-niminen nainen, joka vaatii apua ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Eläköitynyt työnarkomaani Svensson on kuitenkin jättänyt tukimuksensa sinilevän parissa kesken, eikä hän lisäksi usko sanaakaan naisen tarinasta. Fayn tehtävä on vakuuttaa skeptinen Svensson takaisin maailmanpelastuspuuhiin, sillä mies on ainoa, joka voi todella auttaa. Juonittelua, aikamatkustusta, politiikkaa ja tiukkoja käänteitä sisältävä seikkailu voi alkaa.

Hei, tämä pelihän etenee!


Peli ei yllättäen ala toiminnan keskeltä tai tuhoutuneesta tulevaisuudesta, vaan Bent Svenssonin mökiltä Norjasta. Aluksi korjaillaan Svenssonin savuvekotin ja tutustutaan, jälleen kerran, point-and-click -pelien pelimekaniikkaan. Varsinaista tutoriaalia tai kädestä pitäen etenevää opastusta alussa ei kuitenkaan ole. Vaikka liikutaan vasta todella arkisissa maisemissa, näyttää peli hienolta. Maisemien ja taustojen piirrostyyli on maalauksellinen ja kaunis. Silmä lepää syvyydessä, väreissä ja yksityiskohdissa, kun ajassa ja paikassa päästään seikkailemaan oikein toden teolla. Lisäksi pelin aikana nähdään yhteensä yli 40 minuuttia kevyesti animoitujen sarjakuvien tapaan eteneviä välikohtauksia, jotka kuljettavat juonta eteenpäin. Nämä toimivat hyvin, sillä ruutu kerrallaan etenevä keskustelu tai tilanne saa hyvien sarjakuvien tapaan kihelmöimään jännityksestä. Kuvissa on onnistuttu painottamaan juuri olennaisia ja kiinnostavia yksityiskohtia.


Itse pelaaminen on koukuttavaa. Monissa point-and-click -peleissä turhauttavinta on se, kun ei vain yksinkertaisesti voi tietää, mitä seuraavaksi täytyy tehdä. A New Beginningissä sellaista ongelmaa ei juurikaan tule vastaan. Totta kai tehtävien ratkaiseminen vaatii hieman aivonystyröiden hieromista, eivätkä vastaukset tipu syliin ensimmäisen ihmettelyn kohdalla, mutta pelaaminen ei kuitenkaan aiheuta pohjatonta turhautumista. Tehtävät ja niiden ratkaisut ovat loogisia. Annan esimerkin: hahmon on päästävä tulvivan kaupungin toiselle laidalle pelastamaan pinteeseen joutuneet ystävänsä. Mistä löytyisi jotain, joka muistuttaa venettä? Kappas, siinähän sellainen, hienoa! Nyt tarvitsen enää melan. Kas, voin yhdistää aikaisemmin löytämäni rikkalapion ja metalliputken köydellä, jonka katkaisin talteen. Ja eikun pelastushommiin.

Ihan näin helppoja eivät kaikkia ongelmat tietenkään ole. Pelaaminen tuntuu kuitenkin mielekkäältä, kun ainakin välillä pääsee etenemään suhteellisen nopeasti ja vaivattomasti. Pelin juoni on niin hallitseva ja kiinnostava, että olisi järjetöntä, jos jokainen tehtävä vaatisi tuntien säätämisen ja hampaiden kiristelyn, eikä tarina pääsisi etenemään lainkaan. Pelaaja tuntee olonsa fiksuksi ja peli vie paljon helpommin mukanaan, kun pienellä vaivalla saa palkkioksi seuraavan juonenkäänteen tai pääsee liikkumaan uuteen paikkaan. Tällaisten porkkanoiden avulla vaikeampia ongelmiakin jaksaa pähkiä pidempään. Plussaa peli saa myös vaihtuvuudesta. Kuten jo alussa mainitsin, erilaisia paikkoja pelissä on yli 100, joten mistään yhden saaren loputtomasta hinkkaamisesta ei todellakaan ole kyse. Pelissä matkustetaankin ympäri maailman, Oslon keskustasta tulvivaan San Franciscoon ja aina sademetsien syvyyksiin asti. Peliä pelataan myös vuorotellen sekä Bentillä että Faylla, mikä piristää pelaamista entisestään.

Loppusilaus unohtui, mutta annetaan anteeksiJottei arvostelu menisi pelkäksi hehkuttamiseksi, on pelistä muutama miinuskin mainittava. Pelasin englanniksi ääninäyteltyä ja tekstitettyä versiota, jonka toteutuksesta jäi hieman hutaistu ja keskeneräinen maku suuhun. En osaa sanoa mitään alkuperäisestä saksankielisestä versiosta, mutta ainakin englanniksi sekä äänet että tekstit aiheuttivat välillä harmitusta. Ensinnäkin ääninäyttelyn taso jää monien hahmojen kohdalla erittäin keskinkertaiseksi, ellei jopa huonoksi. Joukossa on ainakin yksi erittäin surkea ääni, joka aiheutti lähinnä Digimonin tai Spidermanin suomidubbausten kaltaista myötähäpeää.

Harmittaa, ettei näin jännään ja mukaansatempaavaan juoneen ole onnistuttu hankkimaan tarpeeksi laadukkaita ääninäyttelijöitä. Suurin osa näyttelijöistä suoriutuu kyllä tehtävästään siinä mielessä kunnialla, ettei heidän suoritukseensa kiinnitä sen kummemmin huomiota, mutta harva repliikki onnistuu herättämään oikeasti suuria tunteita. Hahmot itsessään ovat moniulotteisia ja kiinnostavia, mutta ääninäyttely onnistuu latistamaan monen kohtauksen. Onneksi Bent sentään on uskottavasti elämään kyllästynyt, kyyninen ja latistunut vanha mies. Fay sen sijaan kuulostaa aina samalta, oli hän sitten surullinen, järkyttynyt tai innoissaan. Myös teksteissä oli hieman ongelmia. Joskus esineiden nimet olivat espanjaksi, joskus ne näkyivät kyrillisillä kirjaimilla. Tarkkasilmäinen onnistuu varmasti poimimaan myös muutaman käännöskukkasen hahmojen repliikeistä.


Kuitenkaan nämä ongelmat eivät ole tarpeeksi painavia pilaamaan pelikokemusta. Raikas ja omaperäinen juoni tempaa mukanaan, eikä pelaamista malta lopettaa. Mukavaa, että pitkästä aikaa vastaan tulee peli, jota pelatessa ei huomaa ajan kulumista eikä tunne nälkää tai janoa. Käsikirjoitus on asia, jota peleissä pitäisi arvostaa entistäkin enemmän ja A New Beginning näyttää, mitä hyvällä käsikirjoituksella voidaan saada aikaan. Vaikka kyseessä onkin enemmän seikkailu ja trilleri, on ilmastonmuutosteema kuitenkin jatkuvasti taustalla. Moraalisaarna peli ei ole, mutta ehkä se saa myös hyvällä tuurilla jonkun ajattelemaan asioita. Se on mielestäni hieno saavutus näin viihdyttävältä ja toimivalta peliltä.

V2.fi | Veera Rouvinen

A New Beginning – Final Cut (Tietokonepelit)

Ilmastonmuutosaiheeseen rohkeasti tarttuva point-and-click jännäri, joka koukuttaa tarinallaan ja kauniilla ulkoasullaan.
  • Erinomainen tarina
  • Helppojen ja vaikeiden tehtävien vaihtelu
  • Juonenkäänteet ja sujuva eteneminen
  • Ulkoasu
  • Englanninkielinen ääninäyttely osittain kehnoa
  • Huolellisuuden puute tekstityksissä
< Lego The Lord of the... Seduce Me... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova