Tuorein sisältö

The Detail: Episode 2 - From Ashes

Arvioitu: Tietokonepelit
Genre: Seikkailupelit
Pelaajia: 1
Ikärajoitus: 1
Kehittäjä: Rival Games Ltd.
Julkaisija: Rival Games Ltd.
Julkaisupäivä: 28.05.2015
Pelin kotisivut
Matias Puro

03.07.2015 klo 17.42 | Luettu: 2804 kertaa | Teksti: Matias Puro

Tuhkaa ja tupakansavua
Tutustuin marraskuussa ensi kertaa suomalaisen Rival Gamesin työstämään The Detailiin. Episodeittain julkaistavan etsivätarinan toinen osa, From Ashes, on ilmestynyt pelattavaksi, ja on aika vilkaista mihin suuntaan tarina kehittyy.

Punaisen langan perässäAlkuun mainittakoon, että 2. episodin arvosteleminen ei ole mahdollista ilman ensimmäisen osan juonesta puhumista, joten ensimmäisen osan spoilereita pelkäävien kannattaa suosiolla sulkea arvostelu tässä vaiheessa.

Ensimmäisen osan lopussa luotisateeksi muuttunut hotellitapaaminen saa suoraa jatkoa, ja tarinan suunta alkaa hiljalleen muotoutua. Toisessa osassa Etsivä Moore kokoaa yhteen erikoisyksikkönsä, vasikkana toimiva Joe astuu syvemmälle suden pesään ja pelaaja saa parempaa ymmärrystä rikollisorganisaatioiden toiminnasta. Palikat siirtyvät pelilaudalla sopivaa tahtia, eikä Katelyn Hayesia lukuunottamatta mikään hahmo tunnu tarpeettomalta osalta kokonaisuutta. Moore ja Joe ovat edelleen pääosassa, mutta muutkin etsivät alkavat saada lihaa luidensa ympärille.


On miellyttävää huomata, että ensimmäisen episodin hieman liiallisesti sirpaloitunut kerronta onnistuu tällä kertaa tasapainottelemaan kertojiaan paremmin. Näkökulmien vaihtelu palvelee myös tarinaa aiempaa paremmin, tarjoten pelaajalle todellista sisäpiirin ymmärrystä tapahtumiin. Tarinassa on nähtävillä tyylillistä eroa edeltäjäänsä; siinä missä ensimmäinen osa muistutti minua eniten David Fincherin rikosdraamoista, toisen episodin päätyttyä on selvää, että David Simonin erinomainen Langalla -sarja on ollut vahvana vaikuttajana tarinan taustalla. Erikoisyksikön perustaminen, useat näkökulmat rikollisuuteen ja siihen vaikuttaviin tekijöihin ovat molempien tarinoiden perusosasia. Estetiikaltaan The Detail on silti ehtaa noiria, esitellen kuvastoa, missä synkät ja vahvat varjot hallitsevat tilaa.


Ensimmäisen osan epätasainen dialogi tekee ikävä kyllä paluun. Mooren ja kollegan maanläheistä, ammattimaista dialogia saattaa hyvinkin seurata esimerkiksi teatraalinen monologi ihmisyyden arvosta. Tyylisuunnan heitellessä melodraamasta Michael Manniin pelaajan on mahdotonta tietää, millaisella vaihteella tarinaa kuljetetaan, ja miten tapahtumiin tulisi asennoitua. Dialogi ei missään vaiheessa muutu myötähävettäväksi, mutta dialogin epätasaisuus sekä epäjohdonmukaisuus häiritsee immersiota. Heikompien hetkien vastapainoksi From Ashes esittelee myös entistä koskettavampia, inhimillisiä puolia hahmoistaan.

Takaisin yöhönPelimekaniikat pysyvät pitkälti samoina, eikä episodissa esitellä uusia työkaluja etsivätyöhön. Lyhytkestoisempi 2. episodi on selvästi pyrkinyt korvaamaan tapahtumien määrän laadulla. Ympäriinsä juoksentelun ja erilaisten mekaniikkojen, kuten quick time eventien määrää on karsittu rankalla kädellä, ja suurin osa ajasta kuluukin dialogiruudussa sekä rikospaikkoja tutkiessa. Vihjeiden keräileminen ei edelleenkään aiheuta päänvaivaa - klikkailtavat paikat kun voi korostaa näkyville, mutta peli jättää pelaajan itsensä kontolle yhdistellä johtolangoista ymmärrettävän kokonaisuuden. Täydellinen eteneminenkään ei ole täysin kiveen hakattua, väärin hoidettu kuulustelu tai rikospaikan tutkinta saattaa aiheuttaa ennennäkemättömiä ongelmia myöhemmässä pelissä.

The Detail pysyttelee pitkälti ensimmäisen osan tasolla. Dialogi sisältää kevyestä tasonoususta huolimatta ajoittaisia, immersiota rikkovia lapsuksia, mutta tarinan kokonaiskuva alkaa ottaa mielenkiintoista suuntaa, mitä ensimmäisen osan lopussa jo vihjailtiin. Ensimmäisen episodin suositus pitää yhä paikkansa: jos sateiset kadut ja synkkämieliset etsivät kuulostavat houkuttelevilta, The Detail on vilkaisemisen arvoista tavaraa kotikonnuilta.

V2.fi | Matias Puro

The Detail: Episode 2 - From Ashes (Tietokonepelit)

The Detail tarjoaa perushyvää tarinapelaamista noir-hengessä. Vilkaisemisen arvoinen kovaksikeitettyjen dekkareiden faneilel.
  • Juoni alkaa muotoutua hyvää tahtia
  • Pelattavien hahmojen vaihtelu toimii entistä paremmin
  • Laatu korvannut määrän
  • Dialogin heittelevä taso
< Yoshi's Woolly World... Slice Zombies for Ki... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova