Tuorein sisältö

LittleBigPlanet

Arvioitu: Playstation 3
Genre: Tasohyppelypelit, Älypelit
Pelaajia: 1,2-4
Ikärajoitus: 7
Kehittäjä: Media Molecule
Julkaisija: Sony Computer Entertainment
Julkaisupäivä: 05.11.2008
Pelin kotisivut
Manu Pärssinen

22.10.2008 klo 22.55 | Luettu: 23707 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Meidän kotona on oma planeetta
Tee-se-itse-pelit ovat viimeisintä huutoa. Spore antoi rakennella otuksia ja hieman muutakin, mutta LittleBigPlanet lupaa pelaajalle vielä enemmän vapautta. Jo ennen virallista julkaisua, betatestiversion myötä, oli Youtube tulvillaan mitä mielikuvituksellisempia ja nerokkaampia luomuksia, joita LBP:n työkaluilla on saatu aikaiseksi. Joukossa on taskulaskinta, puzzlea ja autoajelua, mutta tietenkin eniten LBP:n ominta aluetta eli tasoloikkaa.

Tasoloikka - The Next Generation


LittleBigPlanetissa seurataan säkkikankaasta kudottujen Sack-olentojen seikkailuja, pääosassa on nopeasti PS3:n maskotiksi noussut nappisilmäinen, vetoketjuvatsainen söpöliini Sackboy. Myös koko maailma voi olla tehty kankaasta - tai pahvista, puupalikoista, lasinpalasista, styroksista, narusta ja ties mistä muusta. Periaatteessa LittleBigPlanetin grafiikat ovat yhdet realistisimmista koskaan nähdyistä, maisemat näyttävät siltä kuin Pikku Kakkonen olisi mennyt hurjien karnevaalien humussa naimisiin rinnakkaisulottuvuudesta kotoisin olevan Tiimarin kanssa.

Sackboy voi olla vaatetuksesta riippuen Sackgirlkin, tai yhtä aikaa useampi, mutta kaiken keskuksena toimii joka tapauksessa olentojen alus, jolla voi suunnata joko säätämään asetuksia, pomppimaan pelitilassa tai hiomaan omia kenttäluomuksiaan. Itse pelitila on käytännösä Marionsukuista tasoloikkaa, mutta aivan uudella kuorrutuksella.

Kentät kulkevat sivusuunnassa vasemmalle tai oikealle, mutta niitä on ryyditetty mm. sillä, että jokaisella osasella on massaa ja painovoimaa. Fysiikkamoottori Pienellä Isolla Planeetalla onkin kondiksessa, vaikka sitä kovin harvassa kentässä loppuun asti hyödynnetään. Köydestä toiseen pomppiminen, kiikkuvilla laudoilla tasapainottelu ja vauhdikkaat kaivosvaunuajelut ovat kuitenkin tasoloikkaviihdettä parhaimmillaan.

Tikusta asiaa


Pompinnan ohessa kerätään pisteitä sekä uusia osasia tai koristetarroja kenttäeditorin puolelle. Ensimmäistä kertaa PS3-pelissä Trophy-palkintoja saa myös tasaiseen tahtiin, kieltämättä voisi kuvitella saavansa X360-achievementeja. On vaikea löytää sopiva adjektiivi kuvaamaan sitä, kuinka paljon mielikuvitusta kenttäsuunnitteluun on ahdettu. Vaikka pulmat ja päämäärät ovat genren klassikoita, on niiden kulissit rakennettu selkeällä intohimolla ja rakkaudella omaa peliä kohtaan. Media Moleculen pieni tiimi on tikistänyt aivoistaan niin monennäköistä estettä, että leuat loksahtelevat.

Mutta valitettavasti myös peukalot poksahtelevat. Vaikka pelikentät ovat käytännössä kaksiulotteisia, on niissä kolme eri syvyystasoa. Tämä tuo tiettyihin esteisiin lisähaastetta ja monipuolisuutta, mutta erityisesti sitä haastetta tuo se, että syvyystasolta toiselle siirtyminen ja varsinkin tarvittaessa oikea-aikaisesti loikkaaminen onnistuu vain noin kolme kertaa kymmenestä. Muutenkin kontrolleissa olisi tiukentamisen varaa. Sackboylla on sen verran massaa, että tarkkuusloikinta on välillä turhauttavaa ja tuskastuttavaa. Kesken loikan pitää sopivasti nykäistä takasinpäin, jotta säkkihenkilö suostuu laskeutumaan sille pikkuriikkiselle kielekkeelle, jolle tarkoitus on. Tällaisia tilanteita vielä viljellään valmiskentissä aivan liikaa, Kiinakenttä käytännössä perustuu niille.

Kun pelaaja lähtee selvittämään savottaansa, on hahmolla neljä yritystä (elämää) ennen seuraavaa checkpointtia, ja sen jälkeen saa taas yrittää neljä kertaa ennen seuraavaa. Joissain vaikeammissa tilanteissa, kuten pomotaisteluissa, yrityksiä saattaa olla jopa kahdeksan. Jos pelaajia on useampia, yritykset jaetaan kaikkien kesken ja jos kaikki kuolevat, pitää aloittaa koko kenttä alusta.

LittleBigPlanet on yksi harvoista moninpeleistä, jossa kaverin tai kaverien ottaminen mukaan karkeloihin itse asiassa vaikeuttaa peliä. Kaveria ei nimittäin jätetä, vaan kaikkien olisi parasta päästä eteenpäin samassa tahdissa. Tämä voi olla (ja onkin) sekä hulvattoman hauskaa hupia, että uskomattoman hiuksiarevityttävää hermojen hallintaa. Naurunremahdusten ja hihkaisujen lomasta saattaakin yllättäen kuulua karjaisu "annas ny tänne se himpulan kapula niin mä näytän miten tästä mennään, kele!". Vaikka oma poikani on tasoloikkien travolta, aiheuttivat monet kentät ylitsepääsemättömiä vaikeuksia, juurikin ohjauksen hankaluuden vuoksi. Aivan perheen pienimmille tätä ei siksi voikaan suositella.

Tahdon saunan rakentaa


Vaikka söpö, mielikuvituksekas, haastava ja vinkeä tasoloikka onkin kelpo hupia, on LittleBigPlanetin suurin viehätys vallan muualla. Niinkuin totesin, pelikentistä voi kerätä lisäosasia ja koristeita ja niitä sitten hyödynnetään kenttäeditorissa. Lopulta ainoaksi motivaatioksi pelin mukana tulevien kenttien läpäisemiseksi onkin juuri lisätauhkan hankkiminen.

Media Moleculen perimmäinen idea koko pelissä oli tehdä jotain, jolla kaikki pystyvät luomaan jotain. LBP:n kenttäeditori onkin pienen harjoittelun jälkeen kohtuullisen helposti hanskassa ja sen jälkeen vain mielikuvitus on rajana, eikä tämä ole vain mainospuhetta. Harvoin, jos koskaan, näkee näin käyttäjäystävällistä ja monipuolista työkalua.

Käydessäni Sonyn tilaisuudessa tutustumassa peliin, sain esittelykentän hehkuvista hiilistä heti idean ikiomaan tasooni. Pelin kentät on teemoiteltu maiden tai maanosien mukaan, joten toki Suomenkin pitää saada omansa - minäpoikahan rakennan saunan!

Saunakenttäni alkoi itse rakennuksen pystyttämisestä, mikä syntyikin helposti, kun valitsin valikosta materiaaliksi puun ja muodoksi ympyrän, venytin sen syvyyssuunnassa tukin kokoiseksi ja aloin latoa näitä muotoja päällekkäin. Seuraavaksi oli vuorossa kiuas, joka oli käytännössä metallilaatikko, jonka päällä oli muutamia pyöreitä kiviä. Mutta nyt halusin sen esteeksi, hehkumaan tulisena Sackboyn kärventämiseksi.

Valikoita selailemalla ei tuliestettä kuitenkaan löytynyt, joten palasin pelitilaan toivoen, että se jostain kentästä ansaitaan. Vaikka tasot olivat täynnä hehkuvaa tuliainesta, inventaarioon sitä ei vain koskaan ilmestynyt. Lopulta tajusin, että käymällä läpi editoritilan opetusvideot ansaitsee huomattavasti enemmän rakennusmateriaalia. Suosittelen tätä kaikille muillekin liian innokkaasti rakentelemaan hamuaville.

Saunakenttääni tuli lisäksi lauteet, pari juomapulloa sekä kallio, josta saunoitteleva säkkiväki voi loikata järveen vilvoittelemaan. Taas luontiprosessini tökkäsi, sillä mistään ei löytynyt vanhaa kunnon hookaksoota, vettä. Hetkeen aikaa tuumittuani löin itseäni takaraivoon ja tajusin ajatella laatikon ulkopuolelle. Järvihän syntyi aallonmuotoisista sinisistä palasista, jotka sain aaltoilemaan niihin kytketyillä sähkömoottoreilla. Pohjalle vähän Sackboylle haitallista kaasua, niin mahtava, teemaan sopiva tasoloikkaeste oli valmis - minähän olen nero! Loppusilauksena rakentelin vielä oudosti Wallace & Gromit -henkisen hirven suomalaiseen koivumaisemaan (styroksista rakennettu) käyskentelemään.Runsauden sarvi


Kun on saanut yhden kentän juuri ja juuri valmiiksi, ei malta olla aloittamatta seuraavaa ja taas seuraavaa. Olo on kuin maailman suurimman Lego-laatikon ääressä. Totta puhuivat taas kehittäjäpojat kun mainostivat, että pelin läpipelaaminen on vasta alkua. LittleBigPlanetin pariin palaa joka päivä uudelleen katsomaan, että mitäs uutta joku on rakentanut ja voisiko siitä pölliä jonkun idean itselleen. Parhaat kentät nousevat cool-kategoriaan ja omia suosikkejaan voi merkitä sydämillä, koska tietenkin tuhansien puolivalmiiden räpellysten seasta voi olla hankala löytyää huikeita helmiä. Kun niitä löytyy, ei voi kuin ihmetellä. Jotkut jo nyt saatavilla olevista teoksista voisivat olla itsenäisiä pelejä, tai ainakin niiden prototyyppejä.

Ja sekin on vasta alkua. Jo nyt huhuillaan, että LBP:stä tulisi media-alusta muiden joukkoon. Voitte kuvitella, että aina kun Sonylta tulee uusi peli, pikku planeetalle julkaistaan siihen liittyvä uusi kenttä ja uusia rakennuspalikoita, tai kun Sony julkaisee jonkun elokuvan, ilmestyy sen ulkoasun mukainen pikkuseikkailu taas uusine osasineen. Tai kun joku Sonylle levyttävistä artisteista julkaisee uuden singlen, tai...

Eikä Sony ole ainoa. Säkki-ihmisistä ovat hurmantuneet jo mm. Konami, Disney ja monet muut. Sisällöstä, pelattavasta ja rakenneltavasta ei siis tule olemaan pulaa - sitä ovat luvanneet monenlaista jo pelin tekijät itsekin. LittleBigPlanet on matkalla yhdeksi pelimaailman suurimmista ilmiöistä.

Lisäjulkisuutta peli sai juuri julkaisun kynnyksellä tapahtuneen koraanikalapaliikin ansiosta. Yksi pelissä esiintyvistä kappaleista sisälsi Koraanin säkeitä, minkä vuoksi se vaihdettiin ja julkaisu siirtyi muutamalla viikolla. Kyseinen biisi on muuten aivan mainiota taustamusiikkia, niinkuin ovat kaikki muutkin pelin ääniraidalta löytyvät teokset. Suomenkielinen selostuskin on miellyttävä miesääni, joka ei yritä vääntää liikaa turhia vitsejä.

LittleBigPlanet on innovatiivinen, persoonallinen, hurmaava, koukuttava, haastava, hullunkurinen, innostava ja inspiroiva. Ja varmasti monia muitakin adjektiiveja, joita sormenpääni eivät tähän juuri latele. Se ei ole maailman paras tasoloikkapeli, mutta kaikki muu sen ympärillä nostaa kokemuksen toiseen potenssiin. Valmistautukaa luovuuden purkauksiin.

V2.fi | Manu Pärssinen

LittleBigPlanet (Playstation 3)

PS3:n kulmakiveksi noussut tasoloikka vie pelaajien tekemän sisällön uudelle tasolle, josta ei halua enää pois.
  • konsepti ja ideat
  • mielikuvituksekas ja toimiva toteutus
  • tekee mitä lupaa
  • loppumaton sisältö
  • kontrollit kaipaavat tiukkuutta
  • latausaikoja ei malta odottaa
< Euro Truck Simulator... Fable II... >

Keskustelut (27 viestiä)

Akaesora

Rekisteröitynyt 18.09.2008

23.10.2008 klo 00.22

Jospa vihdoinkin voisin ostaa sen PS3:n...
lainaa
Databa

Rekisteröitynyt 06.04.2007

23.10.2008 klo 07.26

Pikkuhiljaa joo vois. Hieno artikkeli!
lainaa
Jarkko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

23.10.2008 klo 10.35

Minä en voi sille mitään, mutta vihaan pelin kontrolleja. Varsinainen peli pelinä ei mielestäni ole aivan 95 pisteen arvoinen, mutta editori on kieltämättä niin simppelin nerokas, että sikäli pisteet ovat oikeutetut. Vaikeaa tätä on kuitenkaan verrata muihin tasoloikkiin, koska varsinainen tarinamoodi on reilusti alle puolet LBP:n potentiaalisesta sisällöstä.

Grafiikka on kyllä upeaa ja musiikkikin parasta mitä olen kuullut peleissä pitkään aikaan. Myös tuo saavutussysteemi on paremmin toteutettu, kuin missään muussa PS3-pelissä.

Yksi vuoden merkittävimmistä pelijulkaisuista tämä on, ei siitä mihinkään pääse.

lainaa
Slaya

Rekisteröitynyt 28.06.2008

23.10.2008 klo 10.45

Jooh, hienon artikkelin on jätkä (taas) saanu aikaseksi. ;) Itsekin voisin harkita tuon ostamista.

Yksi kymysys olisi tosin: Ei ole pelin sisäisistä editoreista muuta kokemusta kuin tämä mahtava Trackmanian rata-editori, ja sen olen jo Nations puolella oppinut tuntemaan kirjaimesta A kirjaimeen Ö. Onko tämän pelin editori mitenkään verrattavissa edellämainitun pelin monipuoliseen editoriin?
lainaa
Moolle

Rekisteröitynyt 02.09.2008

23.10.2008 klo 10.54

Harmi että peli myöhästyy mutta peli on varmasti todella hyvä

Ja aika hyvä arvostelu

Ainakaan sisältö ei lopu kesken kun käyttäjät tekevät sitä lisää kokoajan
lainaa
LBPFTWGG

23.10.2008 klo 11.12

Slaya kirjoitti:
Yksi kymysys olisi tosin: Ei ole pelin sisäisistä editoreista muuta kokemusta kuin tämä mahtava Trackmanian rata-editori, ja sen olen jo Nations puolella oppinut tuntemaan kirjaimesta A kirjaimeen Ö. Onko tämän pelin editori mitenkään verrattavissa edellämainitun pelin monipuoliseen editoriin?


LBP:n editori on ihan omaa luokkaansa. Valmiita palasia löytyy solkenaan ja omia tuotoksiaan voi rakentaa äärimmäisen helposti. Lisäksi paketista löytyy pientä nippeliä ja nappelia joilla palaset saa liitettyä yhteen, venymään, pyörimään ja moneen muuhun tarkoitukseen. Pääpointti on Manun mainitsema rakentamisen helppous. Työkalut on suunniteltu niin että pädillä voi loihtia mitä ihmeellisimpiä vempaimia. Jos pitää verrata niin Trackmania on helppo, mutta LBP helpompi ja monipuolisempi.

Tämän vuoden parhaimpia pelejä ja omassa kategoriassa vuoden peli.
lainaa
anakinskyluke

23.10.2008 klo 12.32

LBPFTWGG kirjoitti:
omassa kategoriassa vuoden peli.

Ainakin löytyy kovat haastajat.
lainaa
LBPFTWGG

23.10.2008 klo 13.53

anakinskyluke kirjoitti:
LBPFTWGG kirjoitti:
omassa kategoriassa vuoden peli.

Ainakin löytyy kovat haastajat.


Haastajia toki löytyy ja mainioita omassa sarjassaan, mutta mitään näin hauskaa, innoittavaa, monipuolista ja erikoista ei tänä vuonna ole tullut eikä todennäköisesti tule. Jos LBP ei innovatiivisuudellaan ja viimeistelyllään vie useimpia 'Vuoden peli' -äänestyksiä, niin maailma on kovin synkkä ja skriptattu paikka. Tahdon palkintoja sille joka sen ansaitsee ja tässä tapauksessa ansaitsija on jo löytynyt.
lainaa
Tott

23.10.2008 klo 14.07

Super Smash Bros. Brawl on vuoden peli. Sitten tulee varmaankin tämä LittleBigPlanet.
lainaa
kaktuz

Rekisteröitynyt 27.05.2007

23.10.2008 klo 14.30

anakinskyluke kirjoitti:
LBPFTWGG kirjoitti:
omassa kategoriassa vuoden peli.

Ainakin löytyy kovat haastajat.

garry's mod
lainaa
Czerwony

Rekisteröitynyt 11.04.2007

23.10.2008 klo 14.44

Aika nätti tuo saunakenttä :)
lainaa
sAINT

Rekisteröitynyt 23.10.2008

23.10.2008 klo 17.01

Ankea homma, jos tätä ei tosiaan muille alustoille ole tulossa.

Veikeän näköinen peli on kuitenkin kyseessä.
lainaa
gt8

23.10.2008 klo 18.01

vielä joku aika sitten ei tämä oikeen kiinnostanut koska peli on tasohyppely ja tota muuta juttua pelistä ei ollut oikein vielä tajunnut mutta nyt kun on alkanut valjeta mitä pelissä voi tehdä on kiinnostus noussut ja näinä päivinä on hienoa kun joku tekee jotain muutakin kuin räiskintöjä joten hankintaan menee.
lainaa
Moran

Rekisteröitynyt 23.10.2008

23.10.2008 klo 23.01 1 tykkää tästä

gt8 kirjoitti:
vielä joku aika sitten ei tämä oikeen kiinnostanut koska peli on tasohyppely ja tota muuta juttua pelistä ei ollut oikein vielä tajunnut mutta nyt kun on alkanut valjeta mitä pelissä voi tehdä on kiinnostus noussut ja näinä päivinä on hienoa kun joku tekee jotain muutakin kuin räiskintöjä joten hankintaanmenee

Sämä Täällä :D
lainaa
Villapuuro

Rekisteröitynyt 02.06.2007

24.10.2008 klo 00.10

Tää on tosiaan Sonyn peli, eli mahikset, että tulee muilla alustoille on, että Microsoft ostaa koko puljun..

Jos jotain hiluja pääsee tonne sukanvarteen keräytymään, niin hankintaan menee. Ei nyt prioriteetin huipulla kuiteskaan, mutta jos ylimäärästä sattuu jostain löytymään.
lainaa
foba

Rekisteröitynyt 11.04.2007

24.10.2008 klo 04.13

älä ny omalle pojalles kiroten huuva herra arvostelija >:
lainaa
Kungfutse

Moderaattori

Rekisteröitynyt 04.04.2007

24.10.2008 klo 11.37

Onko pelissä sitten mitään aineksia sellaiselle, joka ei ole pätkääkään kiinnostunut rakentelemaan omia kenttiään tai leikkimään/tuhlaamaan aikaansa minkään valtakunnan kenttäeditoreilla?

Kaikesta hypetyksestä päätellen, tämä voisi olla se peli jonka takia ostaa PS3, mutta enpä taida ihan osua kohderyhmään.
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

24.10.2008 klo 11.43

foba kirjoitti:
älä ny omalle pojalles kiroten huuva herra arvostelija >:


Heh, en tietenkään, tuli sama mieleen kun tuota itsekin nyt luin, että saakohan tuosta väärän kuvan. Huutelut tulivat vain arvostelijakollegoiden kanssa pelatessa :)

lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

24.10.2008 klo 11.44

Kungfutse kirjoitti:
Onko pelissä sitten mitään aineksia sellaiselle, joka ei ole pätkääkään kiinnostunut rakentelemaan omia kenttiään tai leikkimään/tuhlaamaan aikaansa minkään valtakunnan kenttäeditoreilla?


Jos tasoloikka kiinnostaa, niin teoriassa loppumaton määrä kekseliästä pelattavaa, kunhan oppii elämään kontrollien kanssa.
lainaa
AnXa

Rekisteröitynyt 09.06.2008

25.10.2008 klo 18.47

Vois harkita vaikka betan perusteella oli vähän kaksinaista touhua. Tämä on tasoloikkapelien Youtube sekä hyvässä, että pahassa, huonoja kenttiä on 2:3 kaikesta ja kunnon ranking systeemi puuttui betassa.
lainaa
lbpsack

25.10.2008 klo 23.01

Mutta youtubestakin löytyy melkeinpä rajattomasti myös sitä coolia matskua kaiken muun tauhkan seasta. Ja eikö tähän jonkin sortin rankingia tosin olla kehittämässä, että jyvät erottuvat akanoista?
lainaa
mehulasi

26.10.2008 klo 14.52

Onko suomesta saatavassa versiossa siis suomenkielinen selostus, eikä sitä aivan mahtavaa englanninkielistä selostajaa betasta?
lainaa
LBP-Fani

26.10.2008 klo 15.05

Selostajan voi itse määrätä pelissä. Luultavasti homma toimii niin että kun pistät oman ps3 konsolisi kieliasetuksen englanniksi, vaihtuu myös kertoja englannin kieliseksi. Toivon tosin että homma on toteutettu paljon järkevämmin.
lainaa
Jonttutan

Rekisteröitynyt 27.10.2008

28.10.2008 klo 16.57

Todella kiva arvostelu. Iskee kyllä kauheat himot päästä jo testaileen tätä!
lainaa
Ohikulkija

31.10.2008 klo 18.13

Hieno arvostelu, ja vielä upeampi sauna-kenttä!
Odotan peliä innolla, onneksi minullakin on PS3.
lainaa
Sipuli

28.11.2008 klo 12.28

Tosi kiva arvostelu! Itsellä PS3 löytyy onneksi. Pitää käydä tommonen hommaamassa, kun kerkeää. Tulee varmasti kivaa 4 kaverin kanssa pelata tota! :D
lainaa
foundNirvana

Rekisteröitynyt 21.05.2009

15.10.2009 klo 11.03

Pelkästään tämä peli riittää syyksi ostaa Playstatation 3.
lainaa

Kirjoita kommenttiwww.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova