Tuorein sisältö

Lips

Arvioitu: Xbox 360
Genre: Musiikkipelit
Pelaajia: 1-2 (6)
Ikärajoitus: 12
Kehittäjä: iNiS
Julkaisija: Microsoft Games
Julkaisupäivä: 21.11.2008
Pelin kotisivut
Manu Pärssinen

08.12.2008 klo 11.37 | Luettu: 20835 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Huulet heilumaan
Mahtoivat olla iNiS-studioilla hetken aikaa puntit solmussa, kun Microsoftin kanssa syntyi sopimus Playstationin kulmakiven, Singstarin haastamisesta. Musiikkipelitaustaa firmalla toki oli, mutta Elite Beat Agents ja Guitaroo Man jäivät kuitenkin pienen yleisön peleiksi. Singstarin markkinarakoon on koitettu kammeta ennenkin, muun muassa Konamin Karaoke Stagen voimin, mutta varsinkin Euroopassa se jäi vahvasti yritykseksi. Nyt samoilla markkinoilla ovat jo molemmat "kitarapelitkin". Miten käy laulurintamalla, kun lavalle nousee toinen länsimainen haastaja?Tartu mikkiin ja liiku


Wiin julkaisusta lähtien on huhuttu jatkuvasti, että Microsoftillakin olisi jonkinlainen liikkeentunnistava ohjain työn alla. Uskokaa tai älkää, Lipsin paketissa sellainen sitten on - itse asiassa kaksi! Singstarin mukana tulevat mikrofonit ovat ihan laadukkaat ja niitä voi käyttää yleismikrofoneina muuhunkin tarkoitukseen, mutta Microsoft on pakannut palikoiden sisään vähän muutakin tekniikkaa.

Kunhan graafisen pikkuohjeen heittää nurkkaan ja lukee pelin manuaalista, miten mikrofonit sidotaan omaan konsoliin, huomaa heti ensimmäisen uutuuden: mikkien alaosa on täynnä pieniä valoja, jotka vilkkuvat eri väreissä. Muutenkin langattomat laululaitteet ovat tyylikkään näköiset ja tuntuvat kädessä sopivan painavilta.

Valojen lisäksi vehkeissä on myös sitä liikkeentunnistusta. Peliin se on ympätty Guitar Hero -tyylisen 'tähtivoiman' tyylisesti. Kun laulu sujuu, ilmestyy ruudulle kuva ihmisestä ja kun kuvan mukaisen liikkeen suorittaa mikrofonin kanssa, käynnistyy Star Stream, jonka aikana saa reilusti pisteitä. Lavaliikehdintä siis kannattaa ja on kiva lisä peliin.

Sen sijaan vähän turhalta tuntuu mikrofoniheiluttelun toinen tarkoitus. Vimpainta vetkuttelemalla saa nimittäin vaikkapa kitarasoolokohtiin rytmiteltyä lehmänkelloa (sitähän aina tarvitaan) tai marakassia. Muut sohvalla istujatkin voivat osallistua kakofoniaan omalla mikrofonillaan tai X360:n ohjaimilla, joiden joka napista lähtee eri soundi.

Äänihuulet äärimmilleen


Kahdelta eri testiryhmältä saadut kommentit.

ryhmä a) syntymäpäivien viettäjiä riehakkaissa tunnelmissa: "He*****sti vaikeempi kun Ssshingstarr!".

ryhmä b) Keskimääräistä parempi laulajaneitokainen: "Tää ottaa laulun huomioon paljon tarkemmin kuin Singstar, vibraatot ja kaikki."

Hyräilyllä ja hyminällä ei siis enää pärjää, mikäli ottaa meiningin vähänkin tosissaan ja pyrkii saamaan esityksestään pisteitä. Toisaalta taas sävelkorvattovimmatkin pääsevät soolonsa läpi - esitystä kun ei keskeytetä vaikka mikrofoni olisi heitetty alkutahtien jälkeen olohuoneen ikkunasta.

Laulella pitää siis oikeassa tahdissa, oikealta sävelkorkeudelta ja huomioon otetaan myös vibra ja sitä myöden hieman myös laulutekniikkaa. Itse huomasin saavani omaan kapeaan äänialaani soveltuvista, matalalta laulettavista kappaleista yllättävän hyviäkin pistesaldoja. Suihkulaulajienkaan ei tarvitse siis välttämättä hävetä, vaikka pelikaverit saavat suorituksensa jälkeen ilotulituksen ja heidän suoritustaan kutsutaan parastakin paremmaksi Universumiksi.

Räppibiiseissäkin pitää osua sanojen rytmityksen lisäksi oikeaan 'nuottiin', eli kyseisten kappaleiden pitää olla aika hyvin etukäteen hallussa. Harva hiphop-tähti hoitaa räpätyksensä monotonisesti yhdellä nuotilla (vaikka heitäkin on) ja pelistä löytyvä Young MC:n Bust a Move saa kyllä kielen solmuun muutenkin.

Biisejä bileisiin


Lips-levyllä saapuu 40 kappaletta ja tarkoituksena on selkeästi olla mahdollisimman myyvä. Ehkä kymmenkunta kappaletta enemmänkin olisi voinut mukaan tunkea, mutta takamarkkinointikikkana onkin sitten lisäviisujen ostaminen Xbox Live Marketplacelta. Kolmena perjantaina Lipsiin onkin tullut jo lisää latailtavaa, viimeisimpänä joululauluja.

Mukana on pintahittien (Alicia Keys, Rihanna, Sara Bareilles, Avril Lavigne, Coldplay, Dido, Duffy, Leona Lewis jne.) lisäksi myös mukavasti 'jokaiselle jotakin' -kamaa menneiltä vuosikymmeniltä ja nykyvuosiltakin. A-han Take on Me soi pelin tv-mainoksissakin, mutta meikäläisen perheessä lauleltiin mieluusti myös Cardigansia, Depeche Modea, Johnny Cashia ja Kylietä. Kaiser Chiefsin Rubyyn liittyi myös viisivuotias poikani. Erikoiskiitokset pitää vielä heittää Radioheadista ja Morcheebasta. Mukana on tietenkin kaikkien originaalivideot.

Mikrofonien ohella mainostetuin Lipsin ominaisuus on se, että siihen voi tuoda omia kappaleitaan eri muistivälineiltä. USB-kiintolevyn tökkääminen X360:een alkoikin lupaavasti, kun Lips tunnisti sieltä useamman tuhat kappaletta iPod-hakemistostani. Tiedostojen lataaminen ei sekään ollut ongelma. Tietenkään omiin biiseihin ei saa ruudulle näkymään lyriikoita (toivottavasti tähän keksitään jokin ratkaisu), mutta olisin toivonut edes automaattista nuotittamista. Nyt ruudulla ollut palkki vain kasvoi pisteiden myötä, mikäli lauleli vähän sinnepäin.

Lipsin kehuttiin myös osaavan hiljentää näistä omista kappaleista lauluosuudet pois. Katin kontit. Ainakaan testatuista The Darknessin, The Rasmuksen ja Teräsbetonin kappaleista sekä Tuijamarian Pac-man-Kuumeesta eivät vokaalit hävinneet minnekään. Tällä saralla Lipsillä on vielä hurjasti hiottavaa.

Pommeja ja suudelmia


Liiketunnistus ja minipelit ovat - kiitos Nintendon - kaksikko, jota ei voi erottaa toisistaan. Kun Lipsin mikrofoneissakin kyseinen ominaisuus on, täytyy siis pikkupelaamistakin löytyä. Kaksi minipeliä ovat nimeltään Time Bomb ja Kiss ja veikkaan, että mahdollisesti tulevissa jatko-osissa niitä on vieläkin enemmän.

Ensimmäisessä pelitilassa pommin sytytyslanka lyhenee kovaa vauhtia ja oikein laulamalla täytetään vesilasia, jonka sitten voi kaataa tulilangan päälle mikrofonia kallistamalla. Kiss taas tuo eteemme huvittavuuteen asti kliseisen elokuvakohtauksen, jossa rakastavaiset juoksevat hidastettuna toisiaan kohden kädet valmiina rakkauden tunnustukseen. Mitä paremmin laulaa, sitä lähemmäksi pariskunta liikkuu toisiaan ja oikeasa kohtaa mikkiä heilauttamalla nähdään syleilyä ja suudelmia.

Lips on hyvä ensiaskel uudelta yrittäjältä laulupelimarkkinoille. Se on selvästi parempi kuin muut Singstarin haastajat, mutta ei pysty kuitenkaan kampeamaan vielä valtiasta istuimeltaan. Vain Xboxin omistaville bilepelaajille Lips on erinomainen illanviettotapa.

V2.fi | Manu Pärssinen

Lips (Xbox 360)

Xbox 360:n laulupeli kelpaa mainiosti kotibileisiin, varsinkin mikrofoniensa ansiosta.
  • mikrofonit
  • pelitilat sopivia bileisiin
  • omien biisien tuonti
  • rytmi-instrumentit turhia
  • latausvalikoima vielä köyhä
< Mortal Kombat vs. DC... King's Bounty: The L... >

Keskustelut (14 viestiä)

Daliden

08.12.2008 klo 12.26

- Bileissä yleensä myös nautitaan hieman sihijuomaa, jolloin päästään toistamaan tätä "hei siis mut kun tää mikki on musta, laulanks mää tota sinistä vai punasta" -mantraa useampaankin kertaan. Vierailla kun yleensä ei peliä itsellään ole.
- Miten ihmeessä tässä pelissä voi arvioida sitä, kuinka hyvin on laulanut? Onko 300.000 pistettä hyvä laulusta X jos kaveri vetää laulusta Y yli 2 miljoonaa? Ja miksi hitossa pitää edes olla näin karmea pisteinflaatio?
- Eipä se laulu katkea SingStarissakaan vaikka et laulaisi ollenkaan.
- Melkein pelikelvoton SD-töllössä. Ruudun tilaa ei käytetä mitenkään järkevästi.
- Mahdollisesti SD-töllöstä johtuen tuntui olevan melko mahdotonta nähdä missä kohtaa oma laulu kulki, eli miten pitäisi lauluaan korjata.
- Missä vaikeustasot?
- Hyminä toimii edelleen ja voi hyvin. Vanhat keinot käyttöön eli julma dissaus hyräilijöille vaan käyttöön.
- Kappalevalikoima oudostutti. Todella vaikea oli löytää lauluja, joita voisi edes mitenkään järkevästi yrittää laulaa.
- Typerät starpower-kikat ja muut vatkaukset jättivät minut täysin kylmäksi; mielipiteet voivat toki vaihdella.
- Microsoftilla on vielä pirusti työnsarkaa saada tarpeeksi kiinnostavia lauluja online-storeensa. Ja jos yhdessä updatessa tulee 3 kappaletta, ei se tule ikinä saamaan Pleikkaria kiinni kappaleiden määrässä.
lainaa
VSE

08.12.2008 klo 13.02

Monta hyvää pointtia Dalidenilla. Tuohon oikean mikin löytymiseen ei taida olla muuta ratkaisua kun heiluttaa sitä mikkiä ja katsoa, että kumman pelaajan liikkeentunnistuksen se laukaisee.

Tuo pisteytys on omasta mielestäni suurin moka, ja syö peli-iloa eniten. Kaksinpelissä tämä ei suuremmin haittaa, koska voittaja löytyy kuitenkin aina (mitä nyt huonompi laulaja voi hyvinkin voittaa, mikäli tähtivoiman käyttö on paremmin hanskassa), mutta yksinpelissä kaikki on toisin. Highscore-listaa ei ole, joten biiseistä saadut pistemäärät pitäisi kirjata ylös, jotta voisi sitten fiilistellä, että "sainpas Yellowista nyt 1,794,433 pistettä kun edellisellä kerralla vedin vain 1,474,112 pistettä. Jepujee."

Vaikka peli on teknisesti moitteeton, niin ei voi kuin ihmetellä, miksi pelistä puuttuu niin paljon kaikkea, mikä tekee Singstarista hyvän pelin. Tavoitteena on ilmeisesti ollut tehdä pesäeroa ST:iin, mutta onkohan aika ja viitseliäisyys loppunut kesken, vai onko syynä se, että Singstar on itsessään sen verran hyvä paketti, että sen ylittäminen on liian vaikeaa eikä kopiota haluttu tehdä?
lainaa
Daliden

08.12.2008 klo 13.28

VSE: kyllähän se sitten aikanaan selvisi, että ne ledit siellä kouran alla vilkkuvat sinistä tai punaista sen mukaan kumpi on. Olen yrittänyt miettiä, että mitä lisäarvoa saa siitä, että mikit ovat musta ja valkoinen sinisen ja punaisen sijasta. En ole keksinyt.
lainaa
VSE

08.12.2008 klo 13.51

Kappas, jäänyt tuo itseltäkin huomaamatta. Ehkä syynä se, että kun sitä mikkiä pitää kädessä niin eipä niitä valoja tule vilkuiltua (tai sitten ne jäävät käden alle). Tuo väritys on ihan täys mysteeri minullekin, en keksi muuta kuin että näineen sopivat kivasti tavallisen tai elite-mallin boksin kanssa yhteen...
lainaa
Jarkko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

08.12.2008 klo 14.16

"Lipsin kehuttiin myös osaavan hiljentää näistä omista kappaleista lauluosuudet pois. Katin kontit."

Arvelisin, että tämä perustuu siihen, että ohjelma osaa hiljentää kappaleesta keskelle panoroidun äänen, eli useimmiten juuri laulun. Jos lauluun on miksattu alunperin vaikkapa kaikua tai muuta signaalia levittävää efektiä, on laulun hiljennys jokseenkin mahdoton jopi. Sama tietysti siinä tapauksessa, että laulu on miksattu syystä tai toisesta jotenkin toisin.

Tällaista toimintoa ei ole oikeastaan edes ammattitason vehkeissä, joten en antaisi vielä ihan kauheasti MS:lle sapiskaa :)
lainaa
zeroic

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

08.12.2008 klo 15.29

Lipsin biisivalikoima jättää kyllä allekirjoittaneen jääkalikkaa kylmemmäksi. Eipä ole tähän päivään mennessä tullut laulupeliä hankittua, eikä tarvi näköjään vieläkään vaivautua.
lainaa
ctrl-k

Moderaattori

Rekisteröitynyt 03.04.2007

08.12.2008 klo 16.49

Täytyy sanoa, että nuo vibraattobonukset ovat aivan älyttömiä. Hiljaa mutta ymmärtääkseni melko puhtaasti laulava avokkini vetää jotain 25-kertaisia lisäpisteitä. Yritä siinä sitten kilpailla, kun toinen saa yli kolme miljoonaa pistettä Erase and Rewindista.

Kappalevalikoima ei tosiaan ole kovin kummoinen, ja toinen ärsyttävä tekijä on tuo omien biisien tuomisen vajavaisuus: on aivan sama mitä ja milloin sinne mikkiin huutaa, pisteitä ropisee silti.
lainaa
tagman

Rekisteröitynyt 04.11.2007

08.12.2008 klo 22.46

Jarkko kirjoitti:

Tällaista toimintoa ei ole oikeastaan edes ammattitason vehkeissä, joten en antaisi vielä ihan kauheasti MS:lle sapiskaa :)

Siitä voi antaa sapiskaa, että ominaisuutta hehkutettiin ja annettiin tavallaan sellainen kuva, että laulu lähtee kokonaan pois.

Minä tosin jo tiesin entuudestaan, ettei tule toimimaan. Laulun poisto kokonaan on mahdotonta musiikkitiedostoista jälkikäteen.
lainaa
Dennis_Hopper

09.12.2008 klo 00.34

Mielenkiintoista rokottaa omien biisien tuonnista ja rytmi-instrumenteista - niitä kun ei ole kumpaakaan pakko käyttää jos ei halua ja ovat kuitenkin ominaisuuksia, joillaisia ei ole Singstareissa tai muissa laulupeleissä ikinä nähty.

Mielestäni on ehdottomasti plussaa, että on tehty jotain uutta ja tuotu ominaisuus oman musiikin laulamista varten, mutta miinus ettei siinä ole lyriikat mukana toki. Mikkien liikkeentunnistuksen ansiosta taas voi hypätä biisiin mukaan kesken kaiken ja ymmärtääkseni rytmi-instrumenttien tarkoituksena on olla synkassa toisen mikin ja ohjainten kanssa...

Mitä frendien kanssa jutellut, jokainen on välittömästi sanonut Lipsin olevan parempi kuin Singstar, joka tuo vain uusia 30 biisin rahastuslevyjä markkinoille puolivuosittain eikä ole yli kymmenenkään pelin jälkeen saanut edes langattomia mikkejä aikaiseksi...
lainaa
Jarkko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

09.12.2008 klo 10.49

Dennis_Hopper kirjoitti:

Mitä frendien kanssa jutellut, jokainen on välittömästi sanonut Lipsin olevan parempi kuin Singstar, joka tuo vain uusia 30 biisin rahastuslevyjä markkinoille puolivuosittain eikä ole yli kymmenenkään pelin jälkeen saanut edes langattomia mikkejä aikaiseksi...


Singstore on tällä hetkellä Singstarin valttikortti. Sieltä löytyy oikeasti hyvä valikoima biisejä joka lähtöön. Langattomat mikit olisi kieltämättä iso plussa.
lainaa
Petey

14.12.2008 klo 21.26

Nyt on tullu pelailtua Lipsiä sen verran paljon, että voi tehdä ikisuosikki Singstariin vertailua. Lips menee kaikessa muussa edelle paitsi lauluvalikoima on Singstarissa, kiitos Singstoren, huomattavasti parempi. Jos Liveen saadaan esim. suomalaisia biisejä ja omien biisien tuontiin saadaan parannusta esim. kar-files tuen merkeissä, niin eipä tarvi Singstariin enää koskea. Langattomat mikrofonit on tosiaankin suurin etu Singstariin verrattuna. Pisteytys toimii mielestäni ihan ok, tosin hc-listaa jäin kaipaamaan, mutta luulisin, että sitä ei ole vaikea lisätä päivityksellä. Liikkeentunnistus on ihan kiva lisä. Summasummarum pelin arvosanaksi antaisin 8,5/10.
lainaa
E-emppu

03.01.2009 klo 17.00

Hey!!
Onkos saatavilla Lips jossa on pelkästään Suomalais kappaleita? Pari voi olla kyllä Elglanniksi. :) Olisi mahtavaa jjos olisi ja myös todella hienoa, että jjoku vastaisi. ;)


:) kiitos
lainaa
Mca

18.01.2009 klo 23.58

Onkos muilla semmosia ongelmia ettei oma ääni kuulu laulettaessa tarpeeksi?? Oma laulu hukkuu musavideon laulajan ääneen.. kilpaa pitää yrittää laulaa sen esittäjän kans. Mikkien äänenvoimakkuus on jo säädetty täysille.

Uusia biisejä myös odotellaan, aika suppee valikoima on vielä. Suomalaisia lauluja odotellessa.
lainaa
saukki

12.07.2009 klo 18.58

Ostin Lipsin en vielä tiedä onko hyvä, mutta pää asia on laulu. Ja tuskin se ihan turhaostos on paitsi että xbox360 myydään kuukauden sisällä kuulin tästä kun olin tilannut melin meilli :S Mutta Näillä mennään
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova