Tuorein sisältö

The Sims 3

Arvioitu: Tietokonepelit
Genre: Simulaatiot
Pelaajia: 1
Ikärajoitus: 12
Kehittäjä: Maxis
Julkaisija: Electronic Arts
Julkaisupäivä: 05.06.2009
Pelin kotisivut
Vieras

11.06.2009 klo 11.56 | Luettu: 18653 kertaa | Teksti: Vieras

Pikkuihmisten elämä jatkuu
Sims 3 on peli, johon ei voi suhtautua kevyesti. Maxiksen ja Electronic Artsin jättimenestys on poikinut lisäosia toisensa jälkeen, ja yhteistä niille on ollut PC-pelien myyntilistojen dominointi vielä vuosia julkaisun jälkeenkin. Kun pelin kolmososa kilahti postilaatikkoon, olimme vaativan paikan edessä - kukaan toimituksesta kun ei ole enää vuosiin ollut kärryillä siitä, missä Sims-maailma etenee, joten olisi ollut vaikeaa kertoa lukijoille olennaisesta, eli siitä miten peli on muuttunut edeliseen versioon nähden. Onneksi Sims-asiantuntija löytyi yllättävänkin läheltä.

Tein ensi kertaa tuttavuutta Simien kanssa kesällä 2000. Muistan yhä, miten kiehtovaa oli, kun luomani miekkonen tuli uuteen kotiinsa ja suuntasi jääkaapille. Sen kesän aikana pieni poikamiesboksi kasvoi valtavaksi lukaaliksi, jossa hanttihommista liikemieheksi edennyt mies eleli kolmen naisen ja alati kasvavan lapsilauman kanssa. Vaikka jossain vaiheessa pelaamisesta tuli saman toistoa, lisäosat toivat aina hetkeksi uutta intoa.

Sims 2 nosti monella tavalla Sims-maailman uudelle tasolle. Simeille oli mahdollista valita erilaisia tavoitteita elämässä, toteuttaa niin pieniä kuin suuriakin haaveita ja ohjata siminsä elämää vauvasta vaariin. Lisäosista pidin eniten Vuodenajat-osasta, koska ensimmäisen osan ikuinen kesä tuntui jo silloin hieman tylsältä.

Samaa, mutta lisää kaikkea


Kolmososassa simejään ohjastavalle pelaajalle tarjoillaan lisää ulkonäkövaihtoehtoja ja luonteenpiirteitä, mahdollisuus tutkia ympäristöä (poimia esim. hedelmiä) ja käydä vierailuilla muissa kodeissa. Pelin perusasiat ovat silti samat kuin ennenkin, joten pelaamisen aloittaminen on helppoa. Toisin kuin aiemmissa osissa, tässä osassa pelataan yhtä perhettä kerrallaan, ja jos valitsee uuden perheen pelinsä kohteeksi, vanha jatkaa elämäänsä itsenäisesti - ja jos perhettä palaa myöhemmin pelaamaan, se ei enää ole samanlainen kuin aiemmin. Tämä on hyvä asia Sims-maailman realistisuuden vuoksi, sillä kakkososassa esimerkiksi teinivuosiesi mielitietty pysyi teini-ikäisenä pelaamasi simin vanhetessa, jolloin ihanakin rakkaustarina lopahti.

Kuluneet vuodet ovat luonnollisesti ehostaneet myös Simsin ulkonäköä. Graafiset muutokset eivät ole samanlainen harppaus kuin ykkösosasta kakkoseen, mutta nykyaikaisten mikrojen näytönohjaimia kuormitetaan sentään hieman näyttävämmillä valo- ja varjotehosteilla. Testilaitteisto, joka pyöritti Sims 2:ta täysillä herkuilla mennen tullen, suoriutuu kolmososasta varsin mukavasti kaikki asetukset keskitasolla ja näytön ominaistarkkuudella (1440x900), osaa asetuksista voi nostaa korkeammaksikin.

Pelin mukana tulee myös mahdollisuus liittyä The Sims 3 -yhteisöön sekä ilmaista rahaa käytettäväksi pelin verkkokaupassa. Sieltä voi ladata itselleen ilmaisen kaupungin ja hankkia asuja tai huonekaluja. Sivuilla voi myös keskustella muiden käyttäjien kanssa ja jakaa omia Sims-leffapätkiään katsottavaksi. Verkkopalvelu kiukutteli Mac-versiossa välillä, että peli pitäisi päivittää, mutta suostui kuitenkin toimimaan, kun virheen ohitti. Mahdollisuus lisäesineiden helppoon hankkimiseen pidentää varmasti pelin ikää niillekin, jotka eivät jaksa latailla netistä satunnaisia käyttäjien tekemiä tavaroita.

Anikan elämää


Luon ensimmäiseksi simikseni pyöreäposkisen tytön, jonka nimeän Anikaksi. Valitsen hänen luonteenpiirteikseen kaikesta kiinnostuneen, onnekkaan ja ystävällisen ruokavirtuoosin, joka on perhekeskeinen. Luonnollisesti voisin myös tehdä hänestä pelkurin ja surkimuksen, mutta päädyn tällä kertaa myönteisempiin valintoihin. Hänen lempiruokaansa ovat letut, lempimusiikkiaan klassinen ja lempiväriksi valitsen pinkin. Useammasta elämänhaavevaihtoehdosta valitsen kävelevän keittokirjan, vaikka myös suurperheen äiti houkuttelee. Koska haluan päästä pian pelaamaan, en rakenna omaa taloa vaan valitsen yhden valmiista vaihtoehdoista kalustettuna. Koska Anika haaveilee kaikkien reseptien tuntemisesta, etsin lehdestä hänelle työpaikaksi ravintolan. Kun Anika lähtee työhönsä, voin valita, työskenteleekö hän ankarasti, keskittyykö työkavereiden kanssa seurusteluun tai mielisteleekö hän kenties pomoa. Tässäkään osassa ei kuitenkaan voi seurata tai ohjata simiä työssään ja työpäivä kuluukin piinallisen hitaasti. Peliä voi nopeuttaa, mutta ehkä osittain pelin raskaamman ytimen vuoksi nopeutus on nopeimmillaankin paljon hitaampi kuin edellisissä osissa. Työpäivät ja yöt kuluvat hitaasti.

Tuttuun tapaan ylennyksen saadakseen Anikan on kehitettävä ruuanlaittotaitoaan. Taitoja voi nyt opetella muuallakin kuin kotonaan, esimerkiksi lukemalla kirjastossa kokkausta käsitteleviä kirjoja tai osallistumalla maksullisille kursseille. Anikalle tarjotaan myös ruuanlaittoon liittyviä haastetehtäviä, kuten keksien leipomista koulun tilaisuuteen, joista hän voi tienata hieman lisää simoleoneja. Tärkeintä on kuitenkin pitää Anika hyvällä tuulella. Hyvän tai huonon mielialan syistä saa nyt tarkempaa tietoa ja täsmällisen tuntimäärän, kuinka kauan eri asioiden vaikutus mielialaan säilyy. Nopeasti käy selville, ettei Anika pidä hellastaan tai jääkaapistaan, mutta sen sijaan sohva on neidolle mieluinen. Oikein hyvällä tuulella ollessaan simini laulaa suihkussa tai heläyttää ilmoille pienen naurun.

Vapaapäivänä lähetän Anikan soittamaan naapurin ovikelloa. Naapuritaloja on mukava tutkia ja niissä voi tiettyyn pisteeseen olla kuin kotonaan. Kun pistän Anikan tekemään voimaharjoittelua naapurin olohuoneessa, talon isännän mielestä hän käyttäytyy asiattomasti ja simiäni uhkaa häätö. Keskusteluissa muiden simien kanssa tulee tuttuun tapaan plussaa ja miinusta. Nyt saa lisäksi myös sanallista palautetta siitä, mitä mieltä toinen sim omastani on. Kun Anika tutustuu paremmin naapurinsa kanssa, hän saa tietää, että tämä on rikas ja huumorintajuinen. Keskusteluvaihtoehtoja tulee lisää ja simini voi vitsailla juuri naapuria kiinnostavista aiheista.

Jos pidit, pidät edelleen


Sims-pelien suurin haaste on pitää pelaaminen mielenkiintoisena ja välttää kyllästyminen. Kakkososan muuttuvat haaveet ja onnellisuuspisteillä kerätyt palkintoesineet toivat pelaamiseen lisää tavoitteellisuutta, ja nämä ominaisuudet ovat samat kolmannessakin osassa. Lisäksi peli antaa nyt muitakin vinkkejä, kertoo esimerkiksi kirjakaupassa olevan menossa alennusmyynti tai vihjaa pian alkavasta teatteriesityksestä. Väistämättä aikaa kuluu kuitenkin paljon simin perustarpeiden tyydyttämisessä ja samojen toimintojen toistamisessa. Tosifania tämä ei kuitenkaan ainakaan aluksi juuri haittaa, koska tekemistähän riittää sisustamisesta treffeihin. Mutta jos Sims-kärpänen ei ole aiempien osien kohdalla purrut, tuskin tämäkään osa muuttaa asiaa.

Teksti:Anna Heinonen

Testikokoonpano: Apple Macbook Pro 15", Core 2 Duo 2,16 GHz, 2 Gt RAM, Radeon x1600, OS X Leopard. Samalla levyllä on Windows- ja Mac OS X -versiot.

V2.fi | Vieras

The Sims 3 (Tietokonepelit)

Sims uusiutuu hiljalleen eikä karkoita valtavaa fanipohjaansa, muttei tee juuri uusia aluevaltauksiakaan.
  • Sama tuttu Sims
  • Enemmän mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja
  • Helppo tavaroiden lisäys verkosta
  • Hitaasti etenevät toiminnot
< Free Realms... Ghostbusters: The Vi... >

Keskustelut (17 viestiä)

stammy

Rekisteröitynyt 30.07.2007

11.06.2009 klo 18.38

Jotenkin minulle tulee tuosta etusivun "sneak peek" -kuvasta mieleen, että siinä joku setämies istuksii ja nuori blondi pomppii hajareisin setämiehen sylissä.

Anyone?
lainaa
AnXa

Rekisteröitynyt 09.06.2008

11.06.2009 klo 20.48

Varmaan ensimmäinen arvostelu jonka näen jossa alustakin on oikein merkitty. Ja samalla ensimmäinen naisen kirjoittama peliarvostelu jonka olen lukenut. Tämä on hyvää tekstiä ja hyvä arvostelu. Sims 3:n arvosanaksi tosin nyt en ehkä ihan 90 pistettä antaisi joku vähän alle 90 kuulostaisi paremmalta. Etenkin kun kyseessä on "sama tuttu sims".
lainaa
Gamehero

Rekisteröitynyt 29.05.2008

11.06.2009 klo 21.53

Kokeilin tätä kaverilla ja en pitänyt, vaikka olen pelannut ensimmäisiä osia ihan mielelläni aina silloin tällöin.

+ vapaa ympäristö
+ laajemmat mahdollisuudet vaikuttaa simien persoonaan
+ kaikki uusi "pikkukiva"
- aluksi valikot monimutkaisia kun on tottunut Sims 2 valikkoihin
- voi pelata vain yhtä perhettä kerralla
- grafiikka en melkein samanlaista kuin toisessa osassa
- ei vaan koukuta

75p
lainaa
Tremos

Rekisteröitynyt 22.09.2007

12.06.2009 klo 02.55 1 tykkää tästä

Waht!? o.O
Oli naisen kirjottama teksti? Minua on huijattu! Ensi kerralla luen tekstin kirjoittajan nimen ensimmäisenä. Luulin jo että voin hyvillä mielillä pelata Simssiä sillä joku raavas mieskin on sitä kehunut. Ei kai auta muu kuin pitää suhdetta edelleen salassa.
lainaa
Villapuuro

Rekisteröitynyt 02.06.2007

12.06.2009 klo 04.51

Onks tää mikon sisko, äiti, vaimo, lapsi, veljen puoliso vai mikä? Eka aattelin, että varmaa joku yksinäinen ropettaja jostain wowin RP-realmeilta arvostelemassa, kun pelaa simsii noinkin syvällisesti jollain muijalla.
lainaa
Gaeryc

Rekisteröitynyt 17.04.2007

12.06.2009 klo 11.05

Itselleni tämä ei ollut sama vanha sims, vaan oikeasti suuri edistysaskel parempaan. Kakkososaa tuli kokeiltua tyttöystävän takia/ansiosta, mutta ei vaan iskenyt se että huolimatta siitä miten haluat pelata similläsi, samat asiat on tehtävä. Varsinkin ihmisten kanssa jutteleminen työssä etenemisen takia oli todella ärsyttävää. Muutenkin simit olivat hyvin samanlaisia ja tarpeiden tyydyttämiseen meni tuhottomasti aikaa.

Sitten tuli kolmas sims. Ensimmäinen, harjoittelu simini, oli yksinäinen susi, tykkäsi olla sisällä, tietokonefriikki, nero ja työnarkomaani. Simi sai jo pelkästään sisällä yksin olemisesta hyvät "buffit" mielialaan, jonka ansiosta tarpeet pystyivät laskemaan alemmas kuin aiemmin. Lisäksi simin haaveissa oli hakkerointia, tietokoneen ja muiden sähkölaitteiden kanssa rukkaamista ja sisällä olemista ja näistä sai vielä lisää pisteitä mielialaan.

Toinen simini oli sekopää, neuroottinen, paha, kleptomaani ja herkästi innostuva. Tällä simillä haaveissa oli jatkuvasti kaikenlaista siivoamista ja asioiden tarkastamista. Sen lisäksi jos mieliala laski pystyin juttelemaan itsekseni, menettämään hermoni tai vaikka tarkistamaan onko hella varmasti kiinni niin simini tuli heti paremmalle tuulelle. Tällä simillä sain nopeasti ostettua erilaisia palkintoja haaveiden täyttämisestä ja pian simini ei enään tarvinnut käydä niin usein esim. vessassa. Hygieniakin hoitua kun täytin simin haaveen "pese hampaat kolme kertaa"
Lisäksi tämä minulle hyvin rakas simi saattoi mennä urheiluvaatteissa nukkumaan, yövaatteissa töihin jne. ja välillä pelkästään ulos meneminen sai hänet innostumaan :D Lisäksi kädet pestään "pahanilkisellä saippualla" ja jopa nukkuminen ja suihkussa käyminen on saatu väännettyä pahaksi.

Tyttöystävä taasen tykkää ehkä pelillisiä uudistuksia enemmän siitä että kaikissa tavaroissa voi muutella kuvioita ja erikohtien värejä (myös kuvioiden värejä) juuri sellaiseksi kuin haluaa.
lainaa
Janezky

Rekisteröitynyt 10.04.2007

12.06.2009 klo 12.47

stammy kirjoitti:
Jotenkin minulle tulee tuosta etusivun "sneak peek" -kuvasta mieleen, että siinä joku setämies istuksii ja nuori blondi pomppii hajareisin setämiehen sylissä.


Jotain samantyylistä itsekin ajattelin. Tuo blondi muistuttaa kovasti jotakuta julkkista, ehkäpä Linda Lampeniusta.

AnXa kirjoitti:
Ja samalla ensimmäinen naisen kirjoittama peliarvostelu jonka olen lukenut.


Itsekään en muista lukeneeni ainuttakaan naisen tekemää peliarvostelua.

Arvostelu sinänsä on kyllä hyvä, sillä oleelliset asiat on selvästi käsitelty ja hienosti kerrottu miten arvostelija itse on lähtenyt peliä pelaamaan. Pisteet silti ovat ihan liian kovat tälle pelille, kuten arvostelijakin sen totesi, on kyseessä "sama tuttu Sims". Pelissä ei ole edelliseen osaan nähden oikeastaan mitään uutta, ainakaan mitään merkittävää, vaan paljon vanhoja asioita on vain lisätty ja päivitetty.

Ensimmäinen The Sims oli aikanaan merkittävä peliuutuus, jota itsekin jaksoin pelata aina vain uudelleen ja uudelleen. The Sims 2 onnistui vielä parantamaan tätä hienoa peli-ideaa, joka edelleen jaksaa kiinnostaa pelaajia vuosienkin jälkeen. The Sims 2 -lisäosat sen sijaan ovat kuin koristeita jo valmiissa kakussa, jotka eivät itsessään paranna kakun makua laisinkaan. The Sims 3 onkin mielestäni sama kakku mikä The Sims 2 oli, mutta uudella kuorutuksella. Mitään merkittävää uutta peli ei siis tarjoa.

Voi olla vaikea muuttaa jo loistavaa peliä, mutta silti olisin voitonut peliin jotain merkittävää uudistusta, joka lisäisi peli-intoa. Nykyisillä rahkeilla pelisessiot taitavat jäädä aika lyhyiksi. Lisäosilla voi tuoda peliin lisää eloa. Electronic Arts onkin huomannut millaisen kultakimpaleen Maxis on heille kehittänyt ja osaakin ottaa kaiken hyödyn siitä irti maksullisten lisäosien muodossa.
lainaa
Jonezi

Rekisteröitynyt 23.04.2007

12.06.2009 klo 17.07

Janezky kirjoitti:
stammy kirjoitti:
Jotenkin minulle tulee tuosta etusivun "sneak peek" -kuvasta mieleen, että siinä joku setämies istuksii ja nuori blondi pomppii hajareisin setämiehen sylissä.


Jotain samantyylistä itsekin ajattelin. Tuo blondi muistuttaa kovasti jotakuta julkkista, ehkäpä Linda Lampeniusta.

Ja mies muistuttaa Bill Murrayta.
lainaa
LolCop

12.06.2009 klo 17.29

stammy kirjoitti:
Jotenkin minulle tulee tuosta etusivun "sneak peek" -kuvasta mieleen, että siinä joku setämies istuksii ja nuori blondi pomppii hajareisin setämiehen sylissä.

Anyone?


http://www.youtube.com/watch?v=5409oWIu5Xk @0:44
lainaa
Marq

Moderaattori

Rekisteröitynyt 25.01.2008

12.06.2009 klo 18.29

Jonezi kirjoitti:
Janezky kirjoitti:
stammy kirjoitti:
Jotenkin minulle tulee tuosta etusivun "sneak peek" -kuvasta mieleen, että siinä joku setämies istuksii ja nuori blondi pomppii hajareisin setämiehen sylissä.


Jotain samantyylistä itsekin ajattelin. Tuo blondi muistuttaa kovasti jotakuta julkkista, ehkäpä Linda Lampeniusta.

Ja mies muistuttaa Bill Murrayta.


Elähtänyttä Larryä enemmänkin?
lainaa
heebo

13.06.2009 klo 14.36

itse en kyllä pitänyt, vaikka muita simssejä olen tykännytkin pelata! Oli aika moinen pettymys koko peli!

+ Tarkka ja monipuolinen siminluontitila
+ Tyylikäs grafiikka
+ Vapaa naapurusto...
- ...Jossa ei kyllä loppujen lopuksi ole paljoa tekemistä
- Kaikkiin yhteisötontteihin ei enää pääse sisälle
- Aika kuluu hitaasti (huomaa nukkuessa ja töissä ollessa)
- Vaikeakäyttöiset valikot (kun haluaa pelata perheellä)
- Ei voi tehdä itse naapurustoa, ja valmiita on vain 2
(toisen saa kun rekisteröityy, jos joku ei tiedä)

Arvosana: 73p
lainaa
MJR2312

Rekisteröitynyt 03.09.2007

13.06.2009 klo 22.15

Annetaanpas nyt arvostelijan tykätä pelistä, jos haluaa. En kyllä itsekään ole samaa mieltä (tai pikemminkin en olisi, jos olisin peliä pelannut...), mutta arvostelujen on tarkoituskin olla mielipiteitä - ja mielipiteitähän on aika monta erilaista.
lainaa
Unga_Bunga

14.06.2009 klo 16.40

Uga-uga, tänne meidän alfa-uroot tulee puunuijiensa ja sapelihammas-oravantaljojen kanssa raapimaan toistensa päitä. Mutta heti kun primitiiviset aivonsa ovat hoksanneet että kyseessähän on naisen arvostelema, massasta erottuva peli, kaamean mekkalan saattelemana he palaavat pelaamaan miehisiä putkiräiskintöjänsä. Kiehtovaa!
lainaa
Ville

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

17.06.2009 klo 13.20

Marq kirjoitti:
Jonezi kirjoitti:
Janezky kirjoitti:
stammy kirjoitti:
Jotenkin minulle tulee tuosta etusivun "sneak peek" -kuvasta mieleen, että siinä joku setämies istuksii ja nuori blondi pomppii hajareisin setämiehen sylissä.


Jotain samantyylistä itsekin ajattelin. Tuo blondi muistuttaa kovasti jotakuta julkkista, ehkäpä Linda Lampeniusta.

Ja mies muistuttaa Bill Murrayta.


Elähtänyttä Larryä enemmänkin?


Bill Murray ON elähtänyt Larry.
lainaa
Marq

Moderaattori

Rekisteröitynyt 25.01.2008

19.06.2009 klo 12.51

Ville kirjoitti:
Marq kirjoitti:
Jonezi kirjoitti:

Ja mies muistuttaa Bill Murrayta.


Elähtänyttä Larryä enemmänkin?


Bill Murray ON elähtänyt Larry.


Leisure Suit Billy in the Land of the Lost Translations.
lainaa
reqtj

06.07.2009 klo 15.35

typerä peli! en tykänny yhtään! kaikki simssit on hanurista vedetty.... :/
lainaa
Lizz

11.12.2009 klo 20.29

Aloitin vastikään pelaamaan Sims kolmosta ja tykkäsin siitä varsin paljon aluksi:
+ Vapaata ympäristöä on hauska tutkia
+ Monipuoliset työtehtävät
+ Mahdollisuus saada onnellisuuspisteistä tekemällä kaikenlaista pientä hauskaa
+ Hahmojen tekeminen on palkitsevaa näpertelyä

- Ajan kuluminen on hidasta (Moni muukin tämän asian mainitsi)
- Parin päivän pelaamisen jälkeen koukutus hiipui. Henkilökohtaisesti en pidä lainkaan siitä, että perheet elävät omaa elämäänsä samaan aikaan kun pelaan toisella perheellä. Esimerkkinä luomani naispuolinen sim, jonka halusin pitää työttömänä erakkona, joka ei taivu naapuruston normeihin. Parin päivän kuluttua halusin pelata tällä simillä uudestaan mutta kauhukseni huomasin että talossa oli vauva-sim, jota rakas erakkoni hoivasi mielissään.

Tämä ominaisuus varmasti lisää pelin realistisuutta, mutta olen tottunut Sims ykkösen malliin muuttumattomasta pelistä. Siinäpä eräs miete joka saattaa jakaa mielipiteitä...
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova