Tuorein sisältö

Darksiders

Arvioitu: Playstation 3
Genre: Toimintapelit
Pelaajia: 1
Ikärajoitus: 18
Kehittäjä: Vigil Games
Julkaisija: THQ
Julkaisupäivä: 07.01.2010
Pelin kotisivut
Manu Pärssinen

02.03.2010 klo 14.55 | Luettu: 11462 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Kaaosta kahden maailman välillä
THQ ei valinnut maailman parasta ajankohtaa toimintamätkeensä julkistukseen. Bayonetta ja Dante's Inferno ovat käyttäneet reilusti mainosdollareita ja jääneet varmasti ostavan kansanosan mieleen paremmin kuin supersankarisarjiksia kynäilleen miehen ideoima, uuden studion ensimmäinen peli. Kulman takana luimii peligenren kulmakivi, God of War -sarjan kolmas osa. Valitettavasti tämä koitunee tämän muuten varsin maittavan perusmäiskepelin kohtaloksi.

Waarin housuissa


Pelaaja on War, eli se sotaisin neljästä apokalypsin ratsumiehestä, kotimaisittain Ilmestyskirjan ratsastajasta. Tasapaino Taivaan ja Helvetin välilä on horjumassa ja syntipukiksi joutuu herra Sotaherra itse. Tehtävänä on tietenkin puhdistaa oma nimi ja palauttaa järjestys maailmankaikkeuteen, mutta touhua vaikeuttaa se, että syytöksien myötä sotamies Sodalta vietiin myös voimat. Warin ehdonalaisen valvojaksi määrätään The Watcher, jonka kanssa mielipiteet eivät osu aina yksiin. Onneksi sentään apuna on uskollinen miekka nimeltä ChaosEater (RAAAHHHH!).

Vaikka peruslähtökohdat juonesta saakin yhteen kappaleeseen, on Darksidersin tarinapuoli ihan mukavassa kunnossa. Pelaaja heitetään keskelle kahden osapuolen sotaa, jossa kaikki ovat hänen vihollisiaan ja jo alkumetreillä käy ilmi yksi Darksidersin vaikuttavimmista ominaisuuksista: jättimäiset pomot. Taistelu niitä vastaan sujuu hyvin pitkälti mm. God of Wareista tutuilla laduilla - kunhan oikea taktiikka löytyy, kaatuvat isotkin vastukset.

Ilman voimiaan Warin täytyy turvautua aseisiin, niiden päivittymiseen ja matkan varrella hankittaviin uusiin kykyihin. Ase päivittyy paremmaksi kunhan sitä käyttää tarpeeksi ja eräänlaisena kauppana päivityksille toimii olento nimeltä Vulgrim, jolle kerätään sieluja kauppatavaraa vastaan. Omituisesti niitä löytyy tapettujen vihulaisten lisäksi vaikkapa rakennusten sisällä olevista pöydistä sekä kadunvarsien hiiltyneistä puista. Valuuttana käytettävien sinisten sielujen lisäksi kerätään myös keltaisia, jotka kasvattavat erikoishyökkäysmittaria sekä vihreitä, joista saa lisämehua energiamittariin, eikä grindauksen fiilikseltä voi täysin välttyä. Lisääpä touhu peliin sentään hieman roolipelimäisen elementin.

Sodan saappaissa


Graafiseksi tyyliksi on valittu, sarjakuvapiirtäjän visioista kun on kyse, lievä cel-shading, mikä näyttääkin paikoitellen ihan komealta, varsinkin yksityiskohtaisten ja mielikuvituksellisien pelihahmojen osalta. Ympäristöissä yksityiskohtia olisi voinut olla enemmänkin, PS3-parhaimmistoon tällä yrityksellä ei kavuta. Myös pienet graafiset bugit häiritsevät elämystä.

Pelien ääninäyttely on ihan viimeisen vuoden aikana kokenut isoja harppauksia, yhä useammassa pelissä sitä on pitänyt kehua ja niin pitää nytkin. Arkham Asylum -roolistaan palkittu Mark Hamill varastaa jälleen showta päähenkilöltä The Watcherina ja muutkin paholaiset mörisevät varsin maireasti.

Kontrolleiden turha monimutkaisuus ei iske tajuntaan aivan pelin alkumetreillä, mutta muutaman tunnin pelaamisen jälkeen huomaa, että sormet menevät vähän turhankin ristiin. Sitten taas muutaman lisätunnin jälkeen touhuun on tottunut ja Warin seikkailut onnistuvat sujuvahkosti. Nappulaviidakkoa olisi saanut kyllä hieman vielä hioskella.

Perusasioiden äärellä


Itselläni on ollut aina selittämätön viehätys tällaisia jotakuinkin suoraviivaisia toimintapelejä kohtaan. Tunnistan helmet, mutta silti pätkin mielelläni tuntikausia myös tylsempiä variaatioita, kuten Too Humania. Darksiders on rutkasti parempi kuin Too Human. Se ei ala missään kohtaa ärsyttää, vaan on Peli isolla peellä, eikä yritäkään olla mitään muuta - ei elokuva, ei elämää suurempi taidekokemus.

Darksidersista voi aistia, että sen tekijöillä on ollut pää täynnä ideoita ja halua tehdä tavallista parempi hack'n'slash-peli. Siitä löytyy sieltä täältä hienovaraisia vihjeitä, ja fiilis siitä, että pinnan alla piilee jotain isompaa luo varsin nopeasti koukun, joka saa pelaamaan peliä yön myöhäisiin tunteihin. Valitettavasti yritys erottua massasta sekoittamalla perusmäiskettä ja jopa hieman zeldamaista toimintaseikkailua jää hieman riman alle, mutta toivotaan, että julkaisijalla ja tekijätiimillä riittää sen verran uskoa, että kakkososa tehdään, ja että siitä tehdään entistä parempi.

Pelistä voi ladata 90 minuutin demon konsoleiden latauspalveluista. Näin pitkän testailutuokion julkaiseminen on melkoinen riskinotto THQ:lta - kukapa enää haluaisi ostaa sen jälkeen varsinaista peliä? Veikkaisin, että aika moni toimintamätkeen ystävä. Ainakin joskus alelaarista. Toivottavasti.


V2.fi | Manu Pärssinen

Darksiders (Playstation 3)

Toimintaseikkailujen sankassa joukossa Darksiders saattaa jäädä jalkoihin, mutta tämä toimiva actionpläjäys kannattaa silti pitää mielessä.
  • komeat hahmot ääniä myöten
  • nautittavaa meininkiä
  • tekijöiden innon voi maistaa
  • ei herätä eeppisiä tunteita
  • ei aivan täytä housujaan
< BioShock 2... Dante's Inferno... >

Keskustelut (5 viestiä)

lolnoob

02.03.2010 klo 15.58

Demoa pelasin pari päivää sitten ja ei tämä tietenkään pärjää "ihan kulman tapana" olevalle GOW3:lle. Tuollainen lievä Cel-Shading grafiikka on paljon hienomman näköistä kuin Borderlandissa ja viime Prince of Persiassa oleva täysi CS.
Huomasin heti, että sen yhen jätkän ääni on Mark Hamillin, tai ensin ajattelin, että katos, Jokerin ääni. Teki se niin hyvää työtä siinä Batmanissa.
lainaa
Rekisteröitymätön

06.03.2010 klo 10.03

Jaa-a, itse latasin samalla kertaa GoWIII:n ja tämän demot, pelasin GoWin ensin ja aivan väärä valinta. Darksiders oli jotain niin laimeata GoW-kopiota (täsmälleen samoista kontrolleista alkaen - hyppy ja painike pohjaan niin saa siivet) etten ole vähään aikaan nähnyt. Ei huono, mutta mitäänsanomaton.
lainaa
Czerwony

Rekisteröitynyt 11.04.2007

07.03.2010 klo 16.27

Rekisteröitymätön kirjoitti:
Jaa-a, itse latasin samalla kertaa GoWIII:n ja tämän demot, pelasin GoWin ensin ja aivan väärä valinta. Darksiders oli jotain niin laimeata GoW-kopiota (täsmälleen samoista kontrolleista alkaen - hyppy ja painike pohjaan niin saa siivet) etten ole vähään aikaan nähnyt. Ei huono, mutta mitäänsanomaton.
Eikä edes ainoastaan GoWia kopioinut... Aika lailla samoilla linjoilla kuin siekin, ei huono, mutta tuskin koko peliä muistetaan enää parin vuoden päästä...
lainaa
Lolled

13.03.2010 klo 20.29

Aiheeseen liityvä kuva http://l.naurunappula.com/482745
lainaa
FAMAS

Rekisteröitynyt 10.04.2007

20.05.2010 klo 19.58

Demo vakuutti minut ja ostin hiljattain Darksidersin alennettuun hintaan. Viitisen tuntia ja kaksi dunkkua olen pelannut ja olen ainakin tähän mennessä pitänyt tästä Zelda-kloonista enemmän kuin God of War 3:sta.
lainaa

Kirjoita kommentti




V2.fi 15-v miitti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova