Tuorein sisältö

FIFA 11

Arvioitu: Xbox 360
Genre: Urheilupelit
Pelaajia: 1, moninpeli, verkkopeli
Ikärajoitus: 3
Kehittäjä: EA Sports
Julkaisija: Electronic Arts
Julkaisupäivä: 01.10.2010
Pelin kotisivut
Vieras

23.10.2010 klo 16.00 | Luettu: 10518 kertaa | Teksti: Vieras

Syksy saapuu - ja uusi futispeli
Syksy tuo tullessaan viimaa, kylmyyttä ja eurojalkapalloa, kotoisan Veikkausliigan vedellessä vielä viimeisiään. Jokasyksyiseksi perinteeksi on myös muodostunut EA Sportsin ja Konamin jalkapallopelisarjojen uusien osien julkaiseminen. Tämänvuotisesta Pro Evolution Soccerista en osaa sanoa vielä mitään, mutta katsotaan, miten EA Sportsin Kanadan studio onnistuu FIFA 11:llä.

Ihan se on jalkapallon näköistä


Graafisesti FIFA 11 on häkellyttävän hieno: pelaajien animointi, stadionit ja sääolosuhteet luovat kokemuksen, joka on ulkoisesti hyvinkin lähellä televisio-ottelun katsomista. Uutuus on Personality+ -ominaisuus, joka pyrkii tekemään jokaisen pelaajan ohjastamisesta omanlaisensa tapauksen. Ohjastamiseen vaikuttaa useampi muuttuja pelaajan ruumiinrakenteesta taitotasoon ja erityistaitoihin. Personality+:n ja erittäin monipuolisen animoinnin ansiosta maailman huippujen, kuten Carlos Tévezin ja Didier Drogban, maneerit on onnistuttu tuomaan peliin erittäin uskottavasti.

Lisenssien osalta FIFA 11 on kerrassaan kattava: mukana on liigoja 25:stä eri maasta, minkä lisäksi niin sanottujen huippumaiden sarjatasoja on tarjolla useampia – Englannista peräti neljä. Maajoukkueetkin ovat luonnollisesti mukana, ja rosteripäivityksiä voi ladata verkosta. Uudessa nettiselaimen kautta hallinnoitavassa Creation Centressä on tyrkyllä muiden käyttäjien luomia joukkueita ja pelaajia – kaikki Veikkausliigajoukkueetkin ovat olleet tarjolla jo hyvän tovin.

Pelin englanninkielisestä selostuksesta vastaavat Sky Sportsin dynaaminen duo Martin Tyler ja Andy Gray. Vaikka Tylerin ja Grayn miellyttävät äänet ovat omiaan lisäämään immersiota oikean jalkapallopelin seuraamisesta, ei selostuksen toteutusta voi tällä kertaa kutsua kovinkaan kaksiseksi. Parhaimmillaan FIFA 11:n selostus jopa luo oikeutta erilaisille kenttätapahtumille, kun taas ehdottomasti suurimman osan ajasta asia on päinvastoin. Surkeimmillaan sinänsä lipevä selostajakaksikko saattaa iskeä samaa idiomia tai lyhyttä huudahdusta kaksi tai kolmekin kertaa lyhyen ajan sisään, mikä ei tunnu enää oikein selostamiselta. Tämän lisäksi selostamisen paikoin omituinen katkonaisuus ja tilanteiden väärintulkitseminen pahentaa asian laitaa entisestään.

Pelaajat pystyvät lisäämään FIFA 11:een myös omia ääniään, eli joukkueiden maalilaulut ja kannustushuudot saa laitettua uusiksi niin halutessaan.

Syötä tänne!


Pelisarjan viime osien aikaimurit eli Be A Pro: Seasons ja Manager mode löytyvät tänä vuonna yhteisen Career-valikon takaa. Mukava uutuus on mahdollisuus pelaaja-managerin uraan Harry Redknappin ja kumppaneiden tapaan.

Pelimuotona debytoi myös Be A Goalkeeper -moodi, jossa pelaaja luonnollisesti ohjastaa jalkapallojoukkueen maalivahtia. Kyseessä on kiintoisa, haastava ja huomattavan erilainen lähestymistapa jalkapalloiluun vähän Be A Pron tapaan. Monipuolistetut maalivahtikontrollit lisäävät pelinautintoa entisestään, ja nyt uramoodiakin pystyy vääntämään maalivahdilla. Verkkopelin saralla tarjolla on vakiopelimuotojen lisäksi muun muassa maksimissaan 32 kahden pelaajan liigoja.

FIFA 11 on mekaniikaltaan erittäin nautittavaa pelattavaa. Syöttösysteemi on laitettu täysin uusiksi: pelaajan täytyy nyt hahmottaa muuttuvat tilanteet ja vapautuvat tilat entistä paremmin, sillä syötöt on osattava ohjata toisinaan hyvinkin pikkutarkasti. Huippupelinrakentajat osaavat syöttää pallon mitä eriskummallisimmilla jengoilla, jolloin puolustaessa tulee olla entistä enemmän takajaloillaan.

Uusittu syöttelysysteemi vaikuttaa FIFA 11:n pelituntumaan huomattavasti: pelaajalta vaaditaan entistä enemmän harkintakykyä, eikä syöttöjä kannata ruveta roiskimaan etenkään tiukoissa tilanteissa vähän sinne päin. Tästä johtuen pelaaminen etenkin korkeammilla vaikeusasteilla vaatii taktista silmää ja visiota siitä, kuinka pallo tulisi toimittaa vastustajan uuniin. Koska pallon pystyy syöttämään käytännössä ihan mihin suuntaan tahansa, suodaan pelaajalle myös enemmän vapautta ja valinnanvaraa pelinrakenteluun.

Vihreän kentän juhlaa


FIFA 11:n tekoäly tarjoaa korkeammilla vaikeusasteilla erittäin tiukan vastuksen. Edelleenkin oman puolen pelaajien tekoälyssä olisi jonkin verran parantamisen varaa, sen verran uskomattomilta jotkin puolustusmokat ja maalivahdin käyttäytyminen tuntuvat.

Pelin fysiikkamoottoria ei voi liikaa ylistää. FIFA-pelisarjan pallofysiikka on vuosien saatossa lähestynyt tasaista tahtia kohti äärimmäistä realismia, ja nyt ollaan jo hyvin, hyvin lähellä sitä: pallo lentää, tippuu ja vyöryy juuri kuten pitää, ja erilaiset olosuhteet vaikuttavat oikeasti nahkakuulan käyttäytymiseen. Kyse ei missään nimessä ole inhorealismista, vaan pikemminkin realismin ja viihteellisemmän otteen mainiosta tasapainosta.

FIFA-pelisarja on parantunut 00-luvun etsikkovuosista tasaista tahtia. Tässä vaiheessa voin kuitenkin todeta, että FIFA 11 on pelattavuudeltaan kevyesti paras pelaamani jalkapallopeli. Ikinä. Kyseessä on paras FIFA pitkään, pitkään aikaan.

Teksti: Unto Vanhamäki

V2.fi | Vieras

FIFA 11 (Xbox 360)

Uusin FIFA lumoaa futisfanit monipuolisuudellaan ja on sarjan parhaita pelejä.
  • Pelattavuudeltaan loistava
  • Graafisesti näyttävä
  • Tarjonnaltaan hyvin monipuolinen ja vaihteleva
  • Pökkelö selostus
  • Tekoälyn pienet puutteet
< Civilization V... MySims SkyHeroes... >

Keskustelut (8 viestiä)

tyhmät_xbotit

23.10.2010 klo 18.19

Jeps, seuraavan fifan ostan 2012, siihen asti mennään 10:llä.
lainaa
hölmöt_pstrollit

23.10.2010 klo 19.01

Juu ostin juuri tämän uuden fifan ja kyllähän on melkoisen nättiä kateltavaa ja ennenkaikkea mukavaa pelattavaa. Voin suositella jokaiselle konsolipelaajalle. PC versiosta en tiedä onko se päivitetty tänä vuonna vai onko samaa sontaa kun 2010...?
lainaa
Eetu

23.10.2010 klo 23.33

Neitien urheilulajista tehty versio 1532. Täysin matkittu muista.

30 Pistettä. Täyttä shaibaa.

lainaa
kepe-5

Rekisteröitynyt 04.04.2007

24.10.2010 klo 05.07

hölmöt_pstrollit kirjoitti:
Juu ostin juuri tämän uuden fifan ja kyllähän on melkoisen nättiä kateltavaa ja ennenkaikkea mukavaa pelattavaa. Voin suositella jokaiselle konsolipelaajalle. PC versiosta en tiedä onko se päivitetty tänä vuonna vai onko samaa sontaa kun 2010...?


Tän vuoden PC-versiossa on kuulemma sama pelimoottori kuin konsoliversiossa, eli voipi olla jopa ihan tasokas.
lainaa
jeje

Rekisteröitynyt 17.08.2008

24.10.2010 klo 13.50

kepe-5 kirjoitti:
hölmöt_pstrollit kirjoitti:
Juu ostin juuri tämän uuden fifan ja kyllähän on melkoisen nättiä kateltavaa ja ennenkaikkea mukavaa pelattavaa. Voin suositella jokaiselle konsolipelaajalle. PC versiosta en tiedä onko se päivitetty tänä vuonna vai onko samaa sontaa kun 2010...?


Tän vuoden PC-versiossa on kuulemma sama pelimoottori kuin konsoliversiossa, eli voipi olla jopa ihan tasokas.


Pc-versiosta puuttuu personality+ ja pro passing- ominaisuudet. Pc-versio on siis lähinnä tweakattu versio fifa 10:stä ja world cupista paremmilla grafiikoilla . Mitä itse olen koittanut demoa niin todella hyvä peli se on pc:lläkin
lainaa
Jeikki

28.10.2010 klo 20.00

Jos kaksi ihmistä pelaa vastakkain on paras fudispeli PES2011. Jos pelaat yksin niin valinta on FIFA11
lainaa
angel_eyes

Rekisteröitynyt 18.03.2008

29.10.2010 klo 13.30

Jeikki olet väärässä. Fifa on parempi kaverin kanssa pelattuna. Vituttaa tossa Be a pro tilassa ku ei pääse vaihtoon vaikka kuinka ois väsyny. Oman puolen pelaajat ei ymmärrä tehä yhtään mitään. Kaikki pitää ite hoitaa.
lainaa
kepe-5

Rekisteröitynyt 04.04.2007

06.02.2011 klo 13.53

angel_eyes kirjoitti:
Vituttaa tossa Be a pro tilassa ku ei pääse vaihtoon vaikka kuinka ois väsyny. Oman puolen pelaajat ei ymmärrä tehä yhtään mitään. Kaikki pitää ite hoitaa.


Täytyy näinkin retrospektissä todeta, että tuo kyrpii erittäin paljon. Hienosäädettävää olisi ylipäätään jonkin verran Careerin puolella, esimerkiksi ne pelaajille annettavat arvosanat tuntuvat heittelevän välillä ihan miten sattuu. Kapteenina tai avainpelaajana ei tosiaan pysty vapaavalintaisesti skippailemaan juurikaan matseja, mikä syö pelitehoja entisestään etenkin hyökkääjällä pelatessa.

Tuskin antaisin kaikkien näiden pelituntien jälkeen noinkaan kovia pisteitä kuin menin antamaan, mutta kyllä FIFA 11 on pelimekaniikaltaan erittäin tasokasta kamaa.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova