Tuorein sisältö

Tiger Woods PGA Tour 12: The Masters

Arvioitu: Xbox 360
Genre: Urheilupelit
Pelaajia: 1, moninpeli
Ikärajoitus: 3
Kehittäjä: Electronic Arts
Julkaisija: Electronic Arts
Julkaisupäivä: 01.04.2011
Pelin kotisivut
Vieras

19.04.2011 klo 21.57 | Luettu: 8722 kertaa | Teksti: Vieras

Tiikeri karjuu taustalla
V2.fi:n vierailevana peliarvostelijana toimi tällä kertaa lukijoiden joukosta löytynyt innokas golfin harrastaja, joka tarkasteli peliä sitä oikeasti pelaavan näkökulmasta. Näin tuumi Mika Turpeinen.

Odotukseni palkitaan ja hikisiin käsiini annetaan uusin Tiger Woods –peli. Ajatukseni katkeaa ja mieleni täyttääkin tyhmä hämmästys. Katson kantta uudelleen ja lausun ääneen: ”Kuningas on kuollut, eläköön uusi kuningas”.

Uusi Tiger Woods 2012 ei nimittäin ole enää se, mihin vuosien mittaan on totuttu. Kannessa ei Hangon keksimainoksen leveydeltä hymyile Tiikeri, vaan koristeellinen teksti MASTERS, ilmeisesti markkinavoimien ja Tigerin imagon vuoksi. Ja jatkoa seuraa: Tiikeri ei tuulettele trailerissakaan enää sillä elävyydellä kuin ennen, eikä tiikerin jäljillä kuljeta koettelemassa hänen huippulyöntejään.


Tiger Woods Masters on kuitenkin pelattavuudeltaan aivan sitä, mitä golfpelien kannattajat hakevat: pikkupelejä, turnauksia, kiertueita ja tietysti palkintoja. Pelin yleisilme on grafiikaltaan hieman parantunut ja erityisesti ratojen reunoilla olevat puut eivät enää näytä paperille piirretyiltä 2d-kuvilta vaan antavat syvyyden tuntua. Mukava yllätys on ollut sekin, että mitään suurempia nykäyksiä tai paikalleen jämähtämisiä kuvan vierityksessä ei tullut vastaan missään pelimuodossa, eikä edes reikien välillä olevissa pistekortin häivyttävissä tehosteissa. Kuten jo edellä mainitsin, perinteiset pelimuodot ovat kaikki edelleen paketissa, sillä muutoksella että mukana on Masters-tyyppisesti President Tour sekä Masters-challenge, joka on haaste kymmenestä historian parhaimmaksi luokitellusta lyönnistä eri väylillä alkaen vuodesta 1936 nykypäivään.

Kuka siirsi reikää?


Entäpä itse pelattavuus? Aloittelijoille ja ammattilaisille on edelleen vanhalla totutulla kaavalla valittavissa vaikeusasteet, ja hienosäätöjä lipun ja tii-paikan mukaan saa tehdä kuten tähänkin asti. Erikoisuutena on kuitenkin apumies eli ”Caddy”, joka kulkee mukana, kantaa selässään nimeäsi ja antaa ohjeita sekä mailasuosituksia. Tämä on ihan mukavaa aluksi, mutta ei Pro-tasolla kyllä tarvitsisi enää mailavalintoja tai linjoja valmiiksi tarjoilla. Linjoista päästäänkin sitten puttaukseen, joka on kyllä ihastuttavan vihastuttavan haastava. Miten ihmeessä voi putti mennä pikselin leveyden verran ohi reiän? Pelaajat, jotka ovat osanneet laskea kallistusten mukaan lyönnin tehoja, kokevat yllätyksiä ja puttauksen tempo sekä mailan kulkema rata ovatkin erityisen merkittäviä suhteessa oikean voiman saamiseen.


TW Masters on ottanut todellisesta maailmasta käyttöönsä ”voiman” sijasta ”swing speedin” eli lyönnin nopeuden, jota kasvattamalla lyöntien pituudet määräytyvät. Kun valitaan lyöntilinjaa, kone ehdottaa custom-lyöntipaikkaa ja olettaa että ollaan keskelle väylää, vaikka tuulisi kuinka. Ristikko-ohjaimella paikan säätö nykäisee sen herkästi ihan vasempaan tai oikeaan äärilaitaan, mikä on ärsyttävää.

Swing speediä, kuten kaikkia muitakin pelaamisen ominaisuuksia, säädellään ostamalla ja saavuttamalla pisteitä, joiden yksikkö on XP. Nämä karttuvat tasaisesti jokaisesta väyläosumasta, greeniosumasta sekä kierrosten kokonaistuloksista. Pisteitä pääsee myös tuhlaamaan tavaroihin, joita vapautuu pelin edetessä ja pelaajan saavuttaessa eri taitotasoja. Aloittelija on alussa tasolla 1, mutta suoritettuaan esim. muutaman haasteen hän nousee tasolle 2, ja niin edelleen.

Verkon vehreällä nurmella


Live-verkkopeli on totta kai pelin perustarjontaa. Pelitilojen selkeä perusrakenne on edelleen sama: vapaatyyliset, pituuslyönnit sekä puoli- ja täyskierrosten tallennus. EA on tainnut saada pelattavuudesta edelleen palautetta ja myös normaalikierroksilla ilman Liveä on nyt mahdollisuus tallentaa peli ja jatkaa myöhemmin. Mielipiteet tästä tallennusominaisuudesta jakautuvat yllättävän paljon kahtia, itse en oikeastaan kannata sitä. Kierros pitäisi pelata loppuun eikä käyttää ”tallennan vain parhaan tuloksen jälkeen” –kikkaa, jolloin tulokset vääristyvät ja Live-haastekierrokset ovat aivan soopaa, koska ne eivät pidä sisällään mokia, kuten todellisuudessakin tapahtuu. En voi uskoa, että jokaisella kentällä 100-150 -metriset lyönnit aina menevät väylä toisensa jälkeen kuppiin. Siinä ehkä on, köh köh, otettu reikää kerta tai 15 uusiksi, ennen kuin on jatkettu. Vaan itseäänpä huijaavat.


Vaikka peli kaiken kaikkiaan on varsin hyvä, en voi olla ajattelematta tämän pelin ensimmäisenä golfpelinä ostavaa henkilöä. Menut ovat toki selkeät ja kirjaimetkin mitoitettu niin, että ne näkyvät pienessäkin ruudussa, mutta miksi, oi miksi ei voitu käyttää vuoden 2010 Tiger Woodsin tyyliä, jossa valikon jokainen kohta näyttää myös, mitä sen alta löytyy, eikä kuten nyt että ”avataas tämä... oho ei ollut täällä ne minipelit, onkos tuolla… ei, ei täälläkään… grrrr!” Toki sitten kun peliä ja valikoita on tarpeeksi rassannut niin oppiihan ne mutta ei hätää, eiköhän ne ensi vuonna ole taas toisessa paikassa!

Voin lämpimästi suositella peliä, erityisesti seurapeliksi. Vannoutuneille Tiger Woods -faneille voin todeta, että pelin Masters-nimestä huolimatta Tiger Woods elää, haastaa ja puttaa sisään, kun sinä jäät ilman reikää ja tulosta.

Teksti: Mika Turpeinen

V2.fi | Vieras

Tiger Woods PGA Tour 12: The Masters (Xbox 360)

Uusimmassa EA-golfissa Tiikeri on taka-alalla mutta golf edelleen komeasti pääosassa.
  • puttaus ei ole liian helppoa
  • Augustan Masters-kenttä
  • lyönneissä enemmän osatekijöitä
  • teknisesti toimiva
  • kontrolleissa hieman hiomista
  • valikot hankalat
  • tallentelu mahdollistaa huijauksen
< SOCOM: Special Force... Test Drive Unlimited... >

Keskustelut (6 viestiä)

milonen

19.04.2011 klo 22.31

Onkos tämä sellanen urheilupeli jota ei tarvitse pelata otsa rutussa vaan rennosti? Kun en ole ennen golf pelejä pelannut. Ainakin pelin temmon luulisi olevan sopiva rennompaan pelaamiseen vrt. esim. NHL.
lainaa
Kyljys

Rekisteröitynyt 19.04.2011

19.04.2011 klo 22.52

Minulle Änärit ovat ainakin olleet juuri sellaista kevyttä pelaamista kaveriporukalla. Näistä Tiger Woodseista en tiedä, mutta luulisi olevan vähän aikaa vaativimpia.
lainaa
rautajalka

20.04.2011 klo 00.41

Viimeisessä kuvassa näkyy "(B) disable caddie". Onko tuo toiminto verrattavissa Mortal Kombatin "fatalityyn"?
lainaa
MikaT

20.04.2011 klo 14.51

milonen:
Tiikeriä ei kannata otsa rypyssä pelata. Toki jos esim. Livestä päättää jonkun toisen pelaajan "ihme-lyönnin" toistaa tai parantaa niin siinä saattaa sitten ryppyjä tulla.
Tempo pelissä on todellakin sitä että ei tarvii hätäsesti huitoa. Valikoista voi kyllä säätä "mietintäajan" naksuttamaan joka edistää pelin kulkua isolla porukalla. Livessä usein käyttävät.

Kyljys:
Porukalla kannattaa vaikka ottaa 1 reikä mitä pelaa, ja laittaa kaikille saman Ukon tai Rinnakkaan naispelaajan pelin omista hahmoista = kaikilla tasamahkut. Kun vähän siinä sitten oppii sitä kontrollia niin sitten ottaa customilla vaikka 2 väyllää....

rautajalka:
Se on että tuo pro ei näy siinä kuvassa ja latele juttujaan. Mailaopastukset kuitenkin tulevat.
Ihan kaikkia ominaisuuksia en ole ehtinyt takoa ja testata
lainaa
Kyklis

Rekisteröitynyt 03.07.2010

21.04.2011 klo 16.53

Onkos tietoa PS3:n versiosta ja miten Move sen kanssa pelittää? Lähinnä että toimiiko niin hyvin, jotta voisi "simulaattoriksi" kutsua. :)
lainaa
MikaT

21.04.2011 klo 23.40

Kyklis:
Olen ohimennen kaverilla pelannut PS3:llakin tuota Tiikeri 2012 (käyttäen sitä uutta "pingispallo-nuppista" ohjainta) ja se on ihan mukavaa. Varmaan joku repii nyt peliverkkarit jos sanon että eipä se nyt Wii:tä kauhean paljon parempi ole MUTTA ANTAA IHAN UUDEN ulottovuuden pelaamiseen jos ei ole moista ennen kokeillut.

PS3:n pelissä ei ole mitän vikaa vaan tämmöisellä iso-kätisellä ja pitkäsormisella Pleikan vakio-ohjain tuntuu hentoiselta. Boxin ohjain kun taas on hieman paksumpi niin istuu paremmin käteen. Edelleen siis pelihän on aivan yhtä hyvä.

Ei sitä ihan simuksi voi kutsua. Kun lyönti katsotaan kuitenkin vain ohjaimesta niin kierteet ovat vain suuntaa antavia vaikkakin oikein tulkittu = jos lyöt ulkoota sisälle tai kierrät lapaa auki niin slaissihan siitä tulee. Ja kiertämällä taas ohjainta toisinpäin (lapaa kiinni) niin hookiksi menee ja rajusti.
Samoin kuin mitä simulaattorissa ei voi tehdä että pelkällä ranteella saisi täyden tehon ja pallon ääripituuteen koska simulaattorit (Full Swing, Coatch ja jopa vanha Par T Eaglekin katsovat pallon nopeudesta voiman) ja jo mainitun kierteenkin kankaasta palaavasta lyönnistä (uusimmissa simulaattoreissa)
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova