Tuorein sisältö

Ganes

Ensi-ilta: 28.09.2007
Genre: Draama
Ikäraja: 11
Otto Suuronen

24.09.2007 klo 14.35 | Luettu: 15774 kertaa | Teksti: Otto Suuronen

JP Siilin ohjaama Ganes kertoo Henry "Remu" Aaltosen tarinan köyhästä, laitapuolen koululaispojasta suosion huipulle. Teinipoikana hän on jättänyt koulunsa kesken ja on ammatiltaan rikollinen. Kohdatessaan rock-musiikin Remu kuitenkin innostuu, erityisesti tajutessaan että Amerikassa mustatkin ovat menestyneet rockilla. Remu opettelee soittamaan rumpuja ja tunkee itsensä erilaisiin bändeihin. Ensimmäinen vankilareissu katkaisee kuitenkin soittouran. Vankilasta palattuaan Remu perustaa oman bändin, jonka nimeksi tulee Hurriganes. Rehellisen alkukantaista rockia soittava yhtye mullistaa suomalaisen populaarimusiikin kentän, ja lukuisat yhtyeen kappaleet periytyvät kansallisena kulttuuriperintönä sukupolvilta toiselle.

Raadollisilla Hymypoika (2003) ja Nollatoleranssi (tv-sarja, 2004) -teoksillaan esille tullut Siili on halunnut luoda elokuvallaan kunnioitusta aikansa ilmiötä kohtaan, ja siinä hän kyllä onnistuu. Tarinankerronta on sulavaa, ja mikä parasta, kuvauksessa ei sorruta kuitenkaan kiiltokuvamaisuuteen tai patsasteluun. Antero Arjatsalon peräti viisi vuotta muokkaama käsikirjoitus painottuu 1970-luvun alkuun ja tulee kuvanneeksi kolmea juonikaarta. Ensimmäisessä kuvataan Remun kasvukertomusta Hurriganesiin tähdäten, toinen miehen räiskyviä, seksintäyteisiä naissuhteita ja kolmannessa, kaikista latteimmaksi jäävässä sivujuonteessa seurataan Remun ja poliisien suhdetta.

Pääroolissa Remuna nähdään verbaalisesti rooliinsa erinomaisesti sopiva Eero Milonoff ja kitaristinero Albert Järvisenä vähäeleinen Jussi Nikkilä. Paremmin muusikkona tunnettava Olavi Uusivirta heittäytyy Cisse Häkkiseksi ja nuori Timo Tikka söpöilee Ile Kalliona. Kiistatta uhkarohkea ja haasteellinen ratkaisu on ollut se, että elokuvassa näyttelijät soittavat ja laulavat itse kaikki elokuvassa kuultavat kappaleet. Tämä aiheuttanee ryppyotsaisille Hurriganes-diggareille ihottumaa. Remun äidiksi valittu, vain seitsemän vuotta Milonoffia vanhempi, Minttu Mustakallio ajautuu epäuskottavan roolinsa uhriksi yritteliäisyydestä huolimatta.

Edellisillä teoksillaan verrattain aggressiivista kuvakieltä esitellyt Siili on rauhoittanut kerrontaansa, ja siinä samalla kenties menettänyt hitusen persoonallisesta otteestaan. Eräs erityisen toimiva kerrontaratkaisu elokuvaan on kuitenkin päätynyt. Tapa, jolla Remun vaellus yhtyeistä toiseen kuvataan, on todella kekseliäs ja raikas kaikessa poikkeavuudessaan. Ongelmakohdaksi osoittautuukin elokuvan mauton piilomainonta ja loputon tuotesijoittelu, joka näkyy paikoin räikeästi. Omituisen yksityiskohtaiset zoomaukset esimerkiksi Camping-grillimakkarapakettiin tuskin edustavat taiteellista luovuutta kukkeimmillaan.

Vaikka kokonaisuudesta jääkin palasia uupumaan, on Ganes parhaimmillaan aikalaiskuvauksena. Jukka Uusitalon vakuuttava lavastus ja Helena Paavilainen-Takalan upea puvustus tuo elokuvaan aidon 1970-lukulaisen tunnelman, josta syntyy elokuvan kannattelevin voima. Elokuva loppuu kohtaukseen, jossa moni saman tyylilajin edustaja olisi vasta puolivälin tienoilla. Se on sekä Ganesin hyöty että haitta. Ratkaisu jättää viileäksi.

V2.fi | Otto Suuronen
< Paksuna... Sani - Pedon Kynnet... >

Keskustelut (4 viestiä)

tellervo

27.09.2007 klo 17.56

odotan innolla tätä elokuvaa
lainaa
lokki

Rekisteröitynyt 10.04.2007

28.09.2007 klo 14.14

Muistan kun tuota kuvattiin viime syksynä tässä kotitaloni edessä, niin oli hankalaa, kun ei päässyt kotiin etuovesta, vaan piti kulkea porttikongin kautta ;/
lainaa
deux

28.09.2007 klo 22.52

Tiistaina tuli katsottua ennakkonäytöksessä ja hyvä oli imo
lainaa
Veko

29.09.2007 klo 12.41

Hienosti ja hauskasti kuvattu tarina Remun elämästä. Tuli mieleen Matti-leffa. Mutta totta on että elokuva ei nimestään huolimatta kerro Hurriganesista vaan Remusta, elokuvan Ganes-nimi onkin ytimekkäämpi, joka on tosi hyvä. Mielestäni elokuvien nimi pitäisi olla vain yksi sana. Suurin ja lähes ainoa miinus oli että Cissen ja Albertin räväkkääseen elämään ei menty eikä heitä esitelty kunnolla. Ne jotka menee tän leffan kattomaan niin olisi hyvä tietää etukäteen Hurriganesista. Puvustus oli loistavaa ja toi hyvää mieltä. Olin tossa leffassa avustajana mut ei paljoa näy.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova