Tuorein sisältö

The Cabin in the Woods

Ensi-ilta: 20.04.2012
Genre: Kauhu, Komedia
Ikäraja: 16
Jari Tapani Peltonen

20.04.2012 klo 17.30 | Luettu: 15465 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Tyttö lutkahtaa blondattuaan hiuksensa. Fiksu poikaystävä innostuu pallon heittelystä. Kunhan naispuolinen kaveri pistää housut jalkaan kuin kunnon hikipinko, kuviot alkavat näyttää selviltä. He ja rento huumeveikko lähtevät viikonlopuksi mökille. Bensa-aseman ukon horinoita nuoret eivät kuuntele. Niinpä jokin yrittää tappaa heidät. Jos arvostelussa olisi Cabin Fever tai Tucker & Dale vs. Evil, olisi sallittua vihjata miten kliseisiä kauhufilmejä pilkataan. The Cabin in the Woods on pieruisempaa kamaa. Kenties ideat syntyivät saunaillan aikana. Sitten naurettiin: rö hö höö! Tuskin tekijätkään uskoivat, että joku lähtee tällaista rahoittamaan. Leffa kuvattiin jo 2009, mikä kertoo jotakin studion epävarmuudesta.

Kieli poskessa on väitetty, että tämä on "kauhuelokuva, joka tuhoaa lajityypin". Väitteessä saattaa olla perää, jos katsot Cabinin ennen lukuisia elokuvia joihin se viittaa, mutta jos lajityyppi on tuttu, Cabin on rakkauskirje. Kun kliseisten nuorten matkaa kohti kliseistä kohtaloa pilkataan, sekin on nykyään kliseistä, mutta Cabinilla on mainio huumorintaju ja jaksoin huvittua kuluneistakin vitseistä. Esimerkiksi tämä pakollinen huumeveikko on melkeinpä piirroshahmo: hän näyttää Scooby Doon kaverilta Shaggylta. Elokuvalla on keinoja kommentoida kliseisyyttä. Ja yhä vain hullummaksi menee. Leffa on kreisi kuin vaikkapa Evil Dead 2, muttei suinkaan samalla tavalla.

Jännittävä Cabin ei valitettavasti ole, vaikka se voisi olla sitäkin. Kun hahmot alkavat tiedostaa kliseet, tämä voisi olla käytännössä merkittävin käänne, vaikkei moni tätä käänteenä edes pidä. Scream hoiti homman oivemmin. Kun muistelen päähenkilöä Sidneytä, mieleen palautuu heti se haikea musiikki, jolla korostettiin Neve Campbellin herkkyyttä. Sidneyllä oli historia ja luonne. Vaikka Scream oli parodia, kliseinen "viimeinen tyttö" oli onnistuneempi kuin pilkan kohteissa keskimäärin. Erään teorian mukaan katsoja kannustaa luonnonvoimaan vertautuvaa murhaajaa, kunnes hän kiintyy hahmoon joka uhmaa kohtaloa. Cabinissa näkökulma on turhan hajautettu ja silmää isketään liian ahkerasti, jotta juttu kolahtaisi tunnetasolla. Tässä on yksi syy, miksei elokuva saa viittä tähteä, vaikka se herättää hetkittäin sellaisia ajatuksia kuin "paras elokuva ikinä".

Toinen syy on ns. virkamiesmäinen toteutus. Käsikirjoitus pursuilee poikamaista, ainekirjoitusmaista intoa. Ideoita piisaa ja ne muodostavat selkeän kokonaisuuden, joten se on pientä, ettei ideoissa ole järkeä. Tekninen toteutus on tasapaksumpaa. Homma toimii. Ikäraja on korkea. Iho- ja luuydinorgasmeja voi saada silkan siisteyden johdosta. Esikoistaan ohjaava Drew Goddard tuskin kuitenkaan on seuraava Sam Raimi (Evil Dead) tai Peter Jackson (Braindead): hän ei vaikuta kajahtaneelta. Cabin toki tavoittelee kuivaa ivaa, mutta puhun nyt niistä kohtauksista, joissa perusperinteisesti yritetään ottaa joku hengiltä jännitysmusiikin tahtiin. Ne voisivat olla kajahtaneempia.

Juliste lupaa, että yllätyt. Synopsis lupaa, että yllätyt. Kriitikot kitisivät ennen lehdistönäytöstä, ettei tuollaisia kannata lupailla, koska odottava ei piruuttaankaan ylläty. Olin samaa mieltä, mutta tavallaan yllätyin jo ensimmäisten minuuttien aikana. The Cabin in the Woods on erittäin itsevarma elokuva, joka ei rakennu töksähtävien yllätyskäänteiden varaan: niin sanotut yllätykset ovat osa tarinaa tasaisesti kuin kuunatsit Iron Skytä. Mitään ei tarvitse odottaa. Tarina kehittyy hykerryttävästi, kutkuttavasti. Trailereita, IMDb-sivua tai muuta ei silti kannata vilkaista.

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Poikani Kevin... Koti eläintarhassa... >

Keskustelut (7 viestiä)

TheAvenger

Rekisteröitynyt 14.10.2008

20.04.2012 klo 17.52

Vähän kyllä harmittaa kun monet arviot tuntuvat paljastavan tästä vähän liikaa ennakkoon. Itse en siis ole elokuvaa nähnyt, mutta silti tuli sellainen olo esim. HS:n arviota lukiessa.

lainaa
jussikartio

20.04.2012 klo 18.11 1 tykkää tästä

Oli kyllä hauska ja erityisen viihdyttävä elokuva. Trailerin olin olosuhteiden pakosta nähnyt, mutta sekään ei pystynyt valmistamaan täysin niihin käänteisiin jota tämä sisältää.
Kauhuelokuvien tosiystäville iskee varmasti todella kovaa, ja varmaan ihan yleisestikin elokuvien ystäville, sen verran pikkunäppärää vihjailua ja kieli poskessa meininkiä tulitetaan. En sitten tiedä mitä pitää ihmiset, jotka menevät katsomaan oikeasti odottaen "perus"kauhuleffaa.

Mutta kuitenkin, itse pidin runsaasti. Melkein siitä jo tietää tuleeko elokuvasta pitämään kun sen nimi pamahtaa ruutuun. Itseltä tuli melko spontaanit huutonaurot hämmennyksen vallassa tuossa vaiheessa ja aivoissa heräsi heti "nyt on kyllä jotain erikoista luvassa".
lainaa
Lichi

Rekisteröitynyt 04.09.2011

20.04.2012 klo 20.05

On kyllä täysin selkeästi annettu pisteet genrelle, eikä elokuvalle. Onhan se siistiä antaa 4 elokuvaa tälläiselle katselukelvottomalle roskalle, jota ei edes suurin ponnistuksin voi katsoa loppuun asti. Tämä elokuva on malliesimerkki, miten kaiken voi tehdä väärin. ½ tähteä.
lainaa
HeDuXe

Rekisteröitynyt 12.01.2011

21.04.2012 klo 11.45 1 tykkää tästä

Lichi kirjoitti:
On kyllä täysin selkeästi annettu pisteet genrelle, eikä elokuvalle. Onhan se siistiä antaa 4 elokuvaa tälläiselle katselukelvottomalle roskalle, jota ei edes suurin ponnistuksin voi katsoa loppuun asti. Tämä elokuva on malliesimerkki, miten kaiken voi tehdä väärin. ½ tähteä.
Tarkoitatko nelja tahtea vai olenko vain unessa?
lainaa
Falafel

Rekisteröitynyt 04.01.2011

22.04.2012 klo 00.21 1 tykkää tästä

Jari kirjoitti:

Iho- ja luuydinorgasmeja


Kiitos tästä, nyt tiedän millä nimellä kutsua niitä.
lainaa
tapsa

25.04.2012 klo 08.49

miksi kaikki paha asuu metsässä
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

25.04.2012 klo 12.26 1 tykkää tästä

tapsa kirjoitti:
miksi kaikki paha asuu metsässä


Koska pöllöt eivät ole sitä, miltä ne näyttävät.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova