Tuorein sisältö

Control

Ensi-ilta: 23.11.2007
Genre: Draama
Ikäraja: 13
Otto Suuronen

23.11.2007 klo 15.51 | Luettu: 13443 kertaa | Teksti: Otto Suuronen

Control on elämäkerrallinen elokuva Joy Division -yhtyeen keulahahmosta, nuorena kuolleesta pop-ikonista, Ian Curtisista. Control tulee olleeksi jo toinen elokuva tällä vuosikymmenellä, joka pyrkii kuvittamaan Joy Divisionin uraa ja vokalisti Curtisin elämää. Se edellinen, Michael Winterbottomin viiden vuoden takainen, perinteisestä fiktiokerronnasta piittaamaton metaelokuva 24-Hour Party People kertoi koko Manchesterin musiikkiskenen ja erityisesti Factory-levy-yhtiön tapahtumista vuosilta 1976-92. Sanottakoon kuitenkin, että Control ja 24-Hour Party People ovat täysin erilaiset elokuvat, kuin yö ja päivä.

Ian Curtisin elämä päättyi oman käden kautta yhtyeen läpimurron aattona, kun menestyksen kynnyksellä paineet kasvoivat hänen elämässään ylitsepääsemättömiksi. Paheneva epilepsia, julkisuuden vaatimukset sekä isyyden, umpikujaan ajautuneen avioliiton ja uuden rakastetun aiheuttamat ristiriidat ovat luettavissa puistattavalla tavalla Curtisin sanoituksissa, Joy Divisionin levyillä. Elokuva näyttää Ianin ja Deborah Curtisin avioelämän raadollisen realistisena. Mistään itsemurhaa glorifioivasta tai Ian Curtisin sankarimyyttiä luovasta teoksesta ei ole siis kyse.

Controlin ohjauksesta vastaa pitkän fiktioelokuvan parissa vihdoin debytoiva Anton Corbijn. Valokuvaajana ja musiikkivideoiden tekijänä maineensa ansainnut taiteilija muistetaan erityisesti Depeche Moden ja U2:n kokonaisvaltaisena stylistinä, jonka kädenjälki näkyi mm. musiikkivideoissa, promokuvissa sekä kiertueiden konseptisuunnittelussa. Controlin tunnistaa ohjaajansa elokuvaksi upeasta mustavalkokuvan käytöstä, joka on ollut ainoa oikea ratkaisu kuvatessa yhtyeen lyhyeksi jäänyttä taivalta ja 1970-luvun lopun Englantia. Joy Division/New Order -diggarille elokuva on kiinnostavien viitteiden ja yksityiskohtien aarreaitta.

Pääroolissa nähtävä Sam Riley tekee hämmentävän elinvoimaisen roolin. Tarkkaan opetellut ilmeet ja eleet ovat tärkeä osa elokuvan uskottavuutta ja verevän roolisuorituksensa kautta hän luo elokuvan sydämen ja sielun. Samantha Mortonin rooli nuorena vaimona, Debbienä on myös vahva ja voimakkaasti tunteisiin vetoava. Ilonpilkahduksia depressiiviseen elokuvaan tuovat yhtyeen managerina, Rob Grettonina nähtävä Toby Kebbell sekä alapäävetoista huumoriaan taajaan viljelevä basisti Peter ”Hooky” Hook. Sen lisäksi, että näyttelijät tulkitsevat alkuperäiskappaleet hienosti, on elokuvan muukin musiikki ensiluokkaista. The Killersin Shadowplay antaa uudet kasvot kulttiklassikolle ja David Bowien Warszawan vaaniessa taustalla kulkevat kylmät väreet pitkin selkäpiitä.

Peräti kaikkien aikojen rock-elämäkerraksi hehkutettu Control on mestarillinen elokuva, jossa Corbijnin tarkkakatseisen visuaalinen taiteellisuus ja viimeiseen piirtoon asti suunnitellut kuvakulmat luovat poikkeuksellisen hienon teoksen, jonka yksittäiset kohtaukset ovat kuin runollisia valokuvia.

V2.fi | Otto Suuronen
< Britney Spears - Bla... Beowulf... >

Keskustelut (1 viestiä)

Ville

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

24.11.2007 klo 00.41

No tämä on käytävä katsomassa.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova