Tuorein sisältö

Chappie

Ensi-ilta: 06.03.2015
Genre: Draama, Komedia, Sci-fi
Ikäraja: 16
Jari Tapani Peltonen

07.03.2015 klo 19.00 | Luettu: 13572 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Chappie on väkivaltainen, tyly ja pirtsakka hömppäleffa, tai: jotakin klassikoiden RoboCop ja E.T. the Extra-Terrestrial väliltä. Ohjaaja Neill Blomkampia on toisinaan moitittu pinnallisista vertauskuvista. Tällä kertaa minä en ainakaan tajunnut mitään.

Insinööri on naputellut kotona vallankumouksellisen tekoälyn. Kun hän pöllii työpaikalta vioittuneen robottikehon, huumeveikot kidnappaavat hänet. Ei siinä sitten mitään. Tiedemies uhataan tappaa, joten hän kytkee robotin päälle ja sanoo, että moi, tulen huomenna katsomaan miten pärjäilette. Tekoäly aloittaa puhtaalta pöydältä. Edes kieltä ei ole ohjelmoitu valmiiksi. Chappieksi nimetty kulmikas kone käyttäytyy eleitä myöten kuin (apinoiden kasvattama, pusikosta löytynyt) ihmislapsi, vaikkei sillä pitäisi olla esimerkiksi tuntoaistia. Animaatiokuori ei pelasta Sharlto Copleyn kasvoja: näin miehen edessäni näyttelemässä robottia kuin pelleä lastenkutsuilla. Kuori itsessään on fotorealistinen, mutta pallopukujen mestaria Andy Serkisiä tulee ikävä. Vakuuttavin erikoistehoste on aina näyttelijä (tai: animaattori), joka löytää erikoista inhimillisyyttä oudosta roolista.

Naispuolinen psykopaatti paljastuu herkäksi, hoivaavaksi menninkäiseksi. Hän on mukana suunnittelemassa rikoksia, joissa robottia tarvitaan, mutta ei se häntä haittaa, kun tiedemies kieltää Chappieta osallistumasta. Chappie ilmeisesti imee ilmasta lakikirjan sisällön. Roistot joutuvat valehtelemaan, että rikokset ovat leikkiä. Psykoiskä yrittää karaista ottopojan, mutta robotin hakkaaminen paskaksi ei muuta sitä terminaattoriksi - kuka olisi arvannut? Elokuva on uskomattoman tyhmä. Liioittelu ei ole tarpeen: yli puolet yksityiskohdista ovat juhlavan epäloogisia. Puolivälissä olin vakuuttunut, että tekijät ovat unohtaneet, että Copley korvataan robotilla jälkituotannossa.

Ennen sielupäivitystä Chappie oli robottikyttä. Sellaiset ovat ajaneet rikolliset ahtaalle lähitulevaisuuden Johannesburgissa. Huge Jacked Man näyttelee raivohullua insinööriä, jonka mielestä siistimpää olisi panostaa ihmisten ohjaamiin ED-209-mukaelmiin. Huge on hervoton. Odotin koko ajan, että hän repii paidan pois ja karjuu kattoa kohti, kun ketuttaa. Hänellä on meneillään ihan oma superkonnajuoni. Nerojen mystiikkaa pyritään yleensä korostamaan, mutta Huge ja Chappien luoja eivät saa edes omia huoneita, vaan he työskentelevät puhelinmyyntifirmalta näyttävällä toimistolla ahtaissa karsinoissa. Koin tällaiset pienetkin asiat huvittavina: vitsi olisi sama, jos kehonrakentaja ajelisi golfautolla polvet kiinni leuassa.

Yhden tähden tieteiselokuva ottaa itsensä kuolemanvakavasti toisinaan, mutta spedeilee tarkoituksella yhtä usein, joten tuomitsen sen absurdiksi komediaksi. Poliisejakin hymyilyttää, kun Huge yrittää myydä kaupunkikäyttöön lentävän panssarivaunun konekivääreillä ja rypälepommeilla. Chappien persoonallisuus poukkoilee, mutta varsinkin silloin kun robotti imitoi jou-män-gangstereita, leffa on hauska hallitusti. Leffa on kaunis katastrofi. Yritin mielelläni ymmärtää. Monet yksityiskohdat ovat tuttuja, mutta usein merkitykset kääntyvät nurinkurin muuten vaan. Tällä kertaa tappajarobottiarmeija on myönteinen asia. Peltikasa on taas kerran "ihmisiä inhimillisempi", joten sanoma on ilmeisesti se, että ihmiset pitäisi korvata koneilla, koska konetta ei voi tyystin pilata huonolla kasvatuksella. Blomkamp oksentaa hattuun, josta kliseitä vedellään ja jatkaa vetelyä.

Kuten Wachowskin sisarukset ja M. Night Shyamalan, Blomkamp on persoonallinen ja motivoitunut kertoja, joka osaa häikäistä komealla pinnalla. Chappien roistoperheen ns. näyttelijät ovat pahamaineisia räppäreitä, joilla on silmissä ehtaa hullunkiiltoa, jota Huge puolestaan simuloi. Tässä on liukastetta tarpeeksi, jotta elokuvan katsoo mielellään, mutta kun yksiulotteisten hahmojen ainoakin ulottuvuus on epälooginen, koin fantasiaan heittäytymisen hankalaksi. Tavallaan pidin nimihenkilöstä, mutta jos Chappie olisi muutakin kuin imitaattori, joka vaihtaa persoonallisuutta ja älykkyysosamäärää kuin paitaa, olisin saattanut olla mukana sydämellä ja puhuisin nyt riemastuttavasta kulttikalkkunasta.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< American Sniper... Dream Brother - Drea... >

Keskustelut (6 viestiä)

apex

Rekisteröitynyt 21.12.2010

07.03.2015 klo 23.55 3 tykkää tästä

En ole leffaa vielä nähnyt, mutta trailereiden yms. johdosta tästä leffasta on syntynyt jotenkin puolivillainen vaikutelma. Blomkamp tarvitsisi kumppanikseen taitavan käsikirjoittajan, sillä miehen leffat tuntuvat toistavan samaa kaavaa. Käsikirjoittaja vaaditaan varsinkin nyt kun häneltä alkavat vanhojen lyhytfilmiensä pohjalta tehdyt tarinat loppumaan (D9=Alive in Joburg ja Chappie=Tetra Vaal). Visuaalisuuden ja scifiteemojen puolesta hän on kuitenkin ehdoton suosikkiohjaajani.

edit: Nyt kun kävin leffan katsomassa, niin voi todeta että vahvuudet ovat tallella. Toiminta on edelleen nykyelokuvan parhaimmistoa. Juoni on aika huttua paikallaanpoljentaa, mutta paranee mielestäni lopussa.

Suosittelen katsomaan, vaikka vain siksi ettei tällaista iso(hko)n budjetin R-rated scifiä nykyään liikaa tehdä.
Muokannut: apex 08.03.2015 klo 22.36 lainaa
RandomSwinger

08.03.2015 klo 12.37 2 tykkää tästä

Blomkampin leffat on kaikki ollut tätä samaa valkoisen miehen synnintuskissa rypevää paskaa. Tätä iljetystä on vielä kuorruttamassa yksi modernin popmusiikin oksettavimmistä ilmiöistä- Die Antwoord. Täytyy vain toivoa, että seuraava Alien ei sijoitu Etelä-Afrikkaan.

Jotenkin vituttaa kohtuullisen ylettömästi tämä oman kotimaan markkinointi elokuvateollisuudessa. Big Gamekin aiheuttaa inhonväristyksiä jo hyvissä ajoin ennen ensi-iltaa. + Peltosen ajatuksenvirran näin sunnuntaidarrassa vituttaa sekin ihan saatanasti.
lainaa
wikus

08.03.2015 klo 13.24

Huge jacked man :D taitaa Peltonenki kahtoa honest trailereita? Mutta joo vähä samat fiilikset Peltosen kanssa leffasta. Eli todella sekavat ja herättää tunteita sinne sun tänne. Oletko muuten JP huomannut, että jenkeissä kriitikot lytänneet aika paljon elokuvaa mutta taas esim. Suomessa episodi antoi 5/5 ja monet muutkin suomi arvostelut olleet positiivisia.
lainaa
wikus

08.03.2015 klo 13.26 2 tykkää tästä

PS. itse mielelläni katson, kun elokuva tapahtuu välillä jossain muuallakin, kuin jenkeissä!
lainaa
viikuna

09.03.2015 klo 10.25 3 tykkää tästä

Jos Peltonen antoi Elysiymille 2 ja puol niin sitten tämä on varmaan helvetin hyvä (niin kuin odottaa sopii).
lainaa
huutista

16.03.2015 klo 17.17 1 tykkää tästä

RandomSwinger kirjoitti:
Blomkampin leffat on kaikki ollut tätä samaa valkoisen miehen synnintuskissa rypevää paskaa. Tätä iljetystä on vielä kuorruttamassa yksi modernin popmusiikin oksettavimmistä ilmiöistä- Die Antwoord. Täytyy vain toivoa, että seuraava Alien ei sijoitu Etelä-Afrikkaan.

Jotenkin vituttaa kohtuullisen ylettömästi tämä oman kotimaan markkinointi elokuvateollisuudessa. Big Gamekin aiheuttaa inhonväristyksiä jo hyvissä ajoin ennen ensi-iltaa. + Peltosen ajatuksenvirran näin sunnuntaidarrassa vituttaa sekin ihan saatanasti.


Voi voi kun mustat miehet pelotusvituttaa noin paljon. Seuraavaksi varmasti haluat valaista meitä kulttuurimarksismista?
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova