Tuorein sisältö

Apulanta : Sielun kaltainen tuote

Jesse Kärkkäinen

03.12.2022 klo 23.04 | Luettu: 5332 kertaa | Teksti: Jesse Kärkkäinen

Apulanta julkaisi muutama vuosi takaperin "Make Nu Metal Great Again" -lyhytsoiton. Pikkukiekko vaati nimensä mukaisesti kunnianpalautusta metallimusiikin kiistellyimmälle lajityypille sekä toi yhtyeen ilmaisuun annoksen uusmetallin särmää. Meininki olikin parhaimmillaan kuin Linkin Parkia konsanaan, jota ei ainakaan tässä yhteydessä voinut pitää huonona asiana lainkaan. Yhdistelmä oli siinä määrin toimiva, että Apulanta katsoo parhaaksi jatkaa samoilla linjoilla myös tuoreimman täyspitkänsä kanssa.

Myönnetään alkuun, että Apulannan uutuusalbumin lähestymisessä oli omat haasteensa. Itselleni bändin albumikokonaisuudet ovat jääneet tuntemattomiksi ja kuten epäilemättä monelle muullekin, niin tutustuminen yhtyeen tuotantoon on tapahtunut lähinnä radioaalloilla tinkaan soineiden menestysbiisien muodossa. Pelkäsin hieman ennakkoon, että tällainen hittikappaleiden kautta tapahtunut tutustuminen olisi tuonut asetelmaan omat ongelmansa. Onhan se fakta, että jos on tottunut timanttiin, niin albumimittaan mahtuvat mahdolliset välilaukaukset maistuvat sitäkin kitkerimmiltä.

Moinen pelko osoittautuu kuitenkin nopeasti turhaksi, sillä yhdeksän kappaletta sisältävä "Sielun kaltainen tuote" on toimiva julkaisu. Nu metal -henkeen sopien tekemisessä on reilusti raskaampaa särmää, pomppuhevin tarttuvuutta ja metallista rätinää. Meininki on synkähköä ja matalavireistä niin musiikillisesti kuin sanoituksiltaan, eikä Apulanta pyri selittelemään huonoa hyväksi vaan laukoo mielipiteensä kuulijan kasvoille pippurisen asenteen ryydittämänä. Sanoitukset ovatkin aina olleet iso osa Apulannan musiikkia ja tälläkin kertaa tämä osa-alue toimii pääosin mainiosti, vaikka muutamassa kohtaa ajetaan reippaasti radalta ulos. Löysää sanailua tai lähes naurettavia itsestäänselvyyksiä viljellään siellä täällä: räikeimpinä esimerkkeinä toimivat nimikkobiisin parit ensimmäiset lauseet tai kappaleen 60 uutta ongelmaa puhkikuluneet “vaihdetaan tunteet lääkkeisiin” -tyyliset latteudet. Suurempaa ongelmaa tästä ei pääse siltikään syntymään, sillä pääsääntöisesti tekstipuoli on ansiokasta kamaa. Tähän kylkeen kun vielä pultataan monesti hienosti toimivat sävellykset ja raskaammalla kädellä ruoskiva ilmaisu, ei valittamiselle ole sijaa. Kokonaisuus pelaa hienosti yhteen.

Ei Sielun kaltainen tuote mitenkään maailmaa mullista, mutta vakuuttavaa jälkeä Apulanta on saanut aikaiseksi. Useampikin kappale tekee syvän vaikutuksen, tulevaisuuden settilistoilla on helppoa nähdä sellaiset vedot kuin Kämmenen kuva poskeen, 3D-kriisit ja 9 väärää kättä, jotka tarjoiltiin ennakkomaistiaisina jo ennen varsinaista albumia. Albumin yleinen tyyli on muutenkin taiten toteutettu, sillä levyn ilmaisusta pystyy nauttimaan niin raskaampaa musiikkia arvostava metallipää kuin aavistuksen kevyempään rokkailuun mieltynyt - yhtyeen faneista nyt puhumattakaan. Sielun kaltainen tuote on oiva osoitus siitä, että Apulannalla on homma edelleen hallussa.

V2.fi | Jesse Kärkkäinen
< Brahmastra: Part One... Peikko... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova