Tuorein sisältö

Ice Age 3: Dinosaurusten aika 3D

Ensi-ilta: 01.07.2009
Genre: Animaatio, Komedia, Lasten, Seikkailu
Ikäraja: 7
Jari Tapani Peltonen

30.06.2009 klo 14.20 | Luettu: 24865 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Teattereihin saapuu 4 versiota elokuvasta: alkuperäinen, alkuperäinen 3D, suomenkielinen ja suomenkielinen 3D. Arvostelussa on suomenkielinen 3D-versio.

Ensimmäinen Ice Age syntyi jonkun ymmärrettyä, ettei monesta aiheesta ole halvempaa tuottaa animaatiota tietokoneella, kuin jääkaudesta kaikessa yhden värin loistossaan. Leffalla on spesiaali paikka sydämessäni: harvoja elokuvia raivohulluvihaan yhtä pyhästi kuin niitä tietokoneanimaatioita, joita jopa katu-uskottavat kovanaamat kehuivat käyneensä katsomassa teatterissa vuosina 2001-2003, kun amerikkalainen piirroselokuva kuoli pois. Pyhä viha on ehtyvä luonnonvara. Jatko-osiin olen suhtautunut myönteisemmin ja varsinkin kolmosen 3D-version nätti traileri vietteli verkkokalvoni. Blue Sky Studios todisti jo Hortonilla oppineensa silmäkarkin salat. Ice Age 3 on kuin onkin huima vuoristorata, mutta jotenkin toivon, että olisin nähnyt vaikkapa espanjankielisen version, sillä tarinan, dialogin ja vitsien ymmärtäminen on yhä yhtä kidutusta.

Ice Aget ovat eteenpäinkävelyelokuvia tyylipuhtaimmillaan. Kolmas kierros alkaa tilanteesta, jossa erikoisen elukkalauman kookkaimmat jäsenet, mammutit Manny & Ellie ovat saamassa jälkikasvua. Sapelihammastiikeri Diego potee huvikseen alemmuuskompleksia ja on lähtemässä kävelemään yksikseen. Laiskiainen Sid tahtoo omia kakaroita. Sid löytää dinosauruksen munia, hoopoilee tovin miespuolisena mutsina ja joutuu äitidinosauruksen kaappaamaksi. Sankarit lähtevät kävelemään eteenpäin, saapuvat jään alla sijaitsevaan kadonneeseen dinosauruslaaksoon, tapaavat uuden sivuhahmon ja kävelevät kunnes elokuva loppuu. Kuten olen mielipiteeni ilmaissut, surkeampaa tarina-aihiota ei ole olemassa. Jos Ice Age 3 olisi Scrat-oravan suosituista ja kieltämättä hauskoista tammenterhojahdeista koostuva episodielokuva ilman tarinaa, tarina olisi parempi.

Ice Agen versio kadonneesta maailmasta on kokoelma "kadonnut maailma" -kliseitä, mutta toteutettuna nättiin satumaiseen tyyliin, jolla Hortoninkin maisemia maalailtiin. Karkkivärejä ei säästellä ja kuitenkin olennainen tuntemattoman uhka on läsnä. Pakolliset lihansyöjäkasvit ja jättiläishyönteiset saavat omat kohtauksensa, laavaa ja pohjattomia kuiluja löytyy. Dinosaurusten läsnäolo jää jokseenkin latteaksi. Onko hyppysellinen luovuutta liikaa pyydetty? Blue Sky Studiosin pojat ja tytöt ovat opiskelleet urakalla Jurassic Park -trilogiaa, jonka aikanaan kiintoisia, nykyään kuluneita konsepteja toistetaan surutta. Aikansa elänyttä Tyrannosaurus Rexiä rajumpi loppuvastus on otettu copy-pastella Jurassic Park III:sta, mikä on jo säälittävää. Wikipediakin on keksitty - kirjastosta puhumattakaan!

Vitseille ei voi kuin pudistella päätään. Todellako - vitsi urokseksi paljastuvan lehmän lypsämisestä? Mille pennut nauravat aikuisina, kun jo lasten tarjonta on tätä? Kuka on ylipäätänsä kehdannut esitellä tarinapalaverissa kymmeniä kertoja käytetyn käteenvetovitsin? Penisvitsejä on useampiakin ja kohderyhmälle paremmin soveltuvia räkä- ja limavitsejä muutama liikaa. Hahmojen tylsyydessä on jotain huvittavaa. Sid on alkuperäisen sankarikolmikon ainoa jäsen, joka kykenee ajautumaan elokuvan arvoisiin tilanteisiin; Mannyn ja Diegon katoaminen koko sarjasta tuskin johtaisi protesteihin. Seikkailun vetovastuu on tyrkätty uuden sekopäisen näätähahmon harteille, kun komediapuolen johdossa taas ovat kakkososassa esitellyt opossumiveljekset. Irralliset Scrat-osiot ovat paitsi elokuvan parasta antia, ehkäpä myös Scratia parhaimmillaan. Uusi tyttöorava on varsin viehkeä femme fatale.

Leffa panostaa toimintaan, jonka viihdearvon luontevasti käytetty 3D-tekniikka kärjistää huippuunsa. Kun hahmot eivät juokse jättiläisliskoa pakoon tai ratsasta lentoliskoilla, törmäilevät ne toisiinsa silkkaa typeryyttään, mikä lienee toimintaa sekin. En minä edes tiedä, pidinkö tästä vai en. Aina kun elokuva pysähtyi, olin menettää hermoni. Viisitoista vuotta sitten Leijonakuninkaassa todettiin, että luonnon kiertokulku on kaunis asia - ja nyt meillä sitten on tämmöinen leffa, joka käytännöllisesti katsoen selittää sitä samaa mitä typerimmät pässit, joihin olen ikinä törmännyt: "metsästys on ihan sairasta, mutta valmiiksi pakatun lihan syönti normaalia". Onnekasta siis, ettei elokuva useinkaan pysähdy. Mitä tähtiin tulee, annan ylimääräisiä sakaroita kolmiulotteisuudesta, kuten olen antanut aiemmillekin tämmöisille. Tähän mennessä vain Coraline on onnistunut olemaan oikeakin elokuva.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Winterborn - Farewel... Pako Huang Shista... >

Keskustelut (12 viestiä)

Noutaja

Rekisteröitynyt 26.06.2007

30.06.2009 klo 17.33

Meneekö kukaan edes katsomaan näitä Ice Ageja jonkin muun kuin Scratin takia? :D
lainaa
lave95

30.06.2009 klo 23.17

Harmi, että tämä nyt on tämmöinen. Alkuperäinen Ice Age oli meinaa todella hyvä leffa! Jälleen värikästä ja elävää tekstiä kuitenkin Peltoselta.
lainaa
Jarsson

01.07.2009 klo 08.50

Olisiko Peltosen aika alkaa käydä katsomassa nämä animaatiot original kielellä, eikä suomituuballa.

Monesti hahmojen kommunikointi, keljuilu jne, on aivan loistavaa englanniksi eikä sitä ole osattu toteuttaa suomeksi (puhumalla eikä tekstitettynä).

Ja jos sieltä kotikonnuilta on matkaa lähimpään original versioteatteriin ni lainaa kaverilta se "rippinä" ja laita arvosteluun erillinen pikatuomio.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

01.07.2009 klo 14.16

Jarsson kirjoitti:
Olisiko Peltosen aika alkaa käydä katsomassa nämä animaatiot original kielellä, eikä suomituuballa.


Peltonen katsoo mitä lehdistönäytöksessä tarjotaan. Peltonen myös yrittää ottaa sen huomioon, mitä dubbaus elokuvalle tekee. Peltonen ei tässä tapauksessa ole erityisen ihastunut aiempien osien englanninkieliseen näyttelyyn, toisaalta hän piti Extreme Duudsonien työstä suomenkielisessä versiossa ja hänen lopullinen valintansa on Espanja, kuten sanottua.
lainaa
Lob

01.07.2009 klo 19.11

Leikkaa tukkas niin ei pipo kiristä niin paljon.
lainaa
Nimi

02.07.2009 klo 15.29

Menossa katsomaan k.o. rainaa myöhemmin tänään joten luin arvosteluja. Jos sen kirjoittaja katsoo Extreme Duudsoneja, en voi pitää hänen laatimaansa tilitystä "elokuvan" laadusta mitenkään uskottavana.
Joten olen päättänyt pajauttaa olan takaa ja nauttia 3D-halluista.

Eikä sinun hiuksia kannata leikata kuten 'Lob' ehdottaa, käärit vain muutaman yrtti savukkeen ennen seuraavana arvostelun alla olevan leffan katsomista, saataisiin ehkä hieman positiivisempaa palautetta.
lainaa
lave95

02.07.2009 klo 22.10

Itse en Ice Age 2:sta pitänyt, joten tuskin tätäkään koskaan tulen (ainakaan vapaaehtoisesti) katsomaan. Arvostelu vahvistaa asian.
Pakko vielä ihmetellä Synecdoche, New Yorkin vähäistä suosiota Suomessa. Ainakaan IRC:ssä kukaan ei ole liittynyt yhteisööni :`(
Peltonen, sano joskus "ikuna", koska sulla on tiikeri käyttäjäkuvana.
lainaa
Duster

Rekisteröitynyt 03.01.2008

03.07.2009 klo 23.22

Monien hehkutuksesta huolimatta jo eka Ice Age oli mielestäni harvinaisen tylsä leffa. En vai kyennyt ymmärtämään mitä hyvää siinä elokuvassa oli. Sen jälkeen ei kyllä ole tullut mieleenkään mennä jatko-osia katsomaan.
lainaa
Leffailija

05.07.2009 klo 23.15

JTP iski taas. Miten voi maailmassa olla näin pökkelöitä arvostelijoita. Hommasta tekee vielä jopa vähän tampiomman, että jotkut täällä tuntuvat vieläpä uskovan herran horinoita. Käsittämätöntä. Eka Ice Age oli ok, toka suolesta, kun taas tämä kolmonen, enkkudubilla ja 3D:nä vallan vastustamaton kokemus. Ei voi kuin suositella kaikille, jotka tykkäävät hyvistä elokuvista.
lainaa
Semu

Rekisteröitynyt 03.09.2008

15.07.2009 klo 21.30

On kyllä onneton tuo suomidubi, pakko myöntää. Voisivat kokonaan lopettaa dubbaamisen, kun en usko alle lukuikäisten kuitenkaan loppujen lopuksi olevan kovin suuri kohdeyleisö.
lainaa
Noutaja

Rekisteröitynyt 26.06.2007

22.07.2009 klo 00.25

Oli kyllä hyvä leffa, en vähään aikaan ole nauranut vedet silmissä. Imo paras näistä kolmesta. Ilman 3D:tä ja suomidubbauksia katselin ja olin tyytyväinen etten käynyt katsomassa dubattua versiota.
lainaa
Lothar

Rekisteröitynyt 23.09.2007

27.12.2009 klo 05.55

Tuli katsottua tämä leffa vasta nyt näin joulun aikaan.

Monet Peltosen mainiot tekstit on kyllä tullut luettua, mutta enpä voi kyllä henkilökohtaisesti olla mitenkään samaa mieltä ainakaan tämän leffan kohdalla.

No, tietty Peltonen on Peltonen ja minä olen minä, mutta kyllähän tämä mielestäni ainakin sen neljän tähden arvoinen on vaikken mikään elokuva-arvostelija olekaan.

Näin leffan Suomidubbauksella ja edes sekään ei juurikaan latistanut katselukokemusta. Olen kai vissiin sitten joitakin sietokykyisempi tässä asiassa.:)
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova