Tuorein sisältö

Sherlock Holmes

Ensi-ilta: 22.01.2010
Genre: Komedia, Toiminta, Trilleri
Ikäraja: 13
Jari Tapani Peltonen

21.01.2010 klo 21.30 | Luettu: 38400 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Vaikka moni aloitteleva snobi saattaa erehtyä, tosiasiassa kertomukset Sherlock Holmesista ovat aina olleet viihteellistä roskaa rahvaalle. Sen näki jo trailereista, että ohjaaja Guy Ritchie on onnistuneesti tuomassa hahmoa tälle vuosituhannelle: uusi Sherlock Holmes tavoittelee sitä laajinta poppoota, joka myös Bondien ja Indiana Jonesien vakioyleisönä tunnetaan. Tarvitaan vain huumoria, toimintaa ja karismaa, ja sitä on kokoon saatu. Hollywoodin uudeksi kultapojuksi syystä nostettu Robert Downey Jr. tekee sopivasti tuoreen suorituksen ollen kuitenkin Robert Downey Jr. kuten tilattua.

Holmesista on olemassa niin monta tulkintaa, että vain Arthur Conan Doylen tarinoita eilen lukeneet muistavat, kuka on aito Holmes ja mikä on lisättyä legendaa. Tässä versiossa Holmes ei käytä huumeita ainakaan avoimesti, mutta miehen nerous hipoo hulluutta. Superetsivä on kuin Teräsmies: hänellä on ninjan liikkeet, superaistit, videokameramuisti, langaton aivoyhteys Googleen, ylikellotettu logiikkaprosessori ja ehkä kyky nähdä mitä leffan käsikirjoituksessa lukee, mutta toisaalta ei taitoa elää normaalia elämää. Tämä tekee Holmesista mielenkiintoisen. Pakollinen femme fatale (Rachel McAdams) on jo pitkään ollut Holmesin salainen heikkous. Ehkä sekin kertoo paljon Holmesista, että tyttöystävän korvike on kiero tavoittamattomissa oleva kaunotar.

Olemme kuitenkin moderneja ja tätä päivää, emmekä vitsaile homoeroottisista piilomerkityksistä (kuten Downey itse tv-haastattelussa), vaan puhumme bromanssista, veljesrakkaudesta. Holmesin uskottu, tohtori Watson, on usein kuvattu hömerönä plösönä. Nyt tohtori on Jude Lawin vahvuuksilla siunattu luotettava jos hieman äkkipikainen herrasmies, joka turvaa Holmesin selustan ja pitää kaverin järjissään myös keikkojen välissä. On eksoottista, että kahden juuri tämäntyylisen, vahvasti karismaattisen, erilaista roolia vetävän pääosamiehen välillä on veljellisiä kemioita. Yleensähän Hollywood turvautuu niinkin räikeään vastakkainasetteluun, kuin että Jackie Chan potkii ja Chris Tucker pillittää.

Holmes elää työlleen. Kun pojat saavat saatananpalvoja lordi Blackwoodin (Mark Strong) hirteen ja Watson on jättämässä hommat, Holmes alkaa lähinnä seota. Blackwood onneksi nousee haudasta organisoimaan maailmaa uhkaavaa salaliittoa. Mustaa magiaa harrastava, luita ja ytimiä myöten paha Blackmood, anteeksi Blackwood on äärimmäisen lapsellinen konna, mutta viihdyttävä sellainen. Strong on suorastaan pelottava. Taikatemppujen ja yleisen vehkeilyn edessä Holmesin logiikka joutuu odotetulle koetukselle. Downey tekee parhaansa saadakseen tarinan tuntumaan näppärältä, ja pari kertaa se siltä tuntuukin.

Yllättävä tai erikoinen tarina ei ole. Kuten Holmes sanoo, tärkeimpiä ovat yksityiskohdat: klassisissa salapoliisijännäreissä yleisö on mukana arvailemassa, mitkä yksityiskohdat ovat merkityksellisiä. Tämäkin elementti toimintajännäristä valitettavasti puuttuu. Katsoja ei voi ratkoa tapausta Holmesin tahdissa, koska Holmes panttaa monimutkaisia ajatusketjujaan ja lopulta sylkee faktaa ulos sellaista tahtia, etten niinkään vakuuttunut miehen neroudesta, kuin käsikirjoittajien kyvyttömyydestä rakentaa tyydyttävä mysteeri. Downey on tiettävästi hauska jo improvisoidessaan, joten vitsien sijaan hän tarvitsisi iskevän tarinan ollakseen todella bueno Holmes.

Kokonaisuus enemmän tai vähemmän lässähtää. Silti päällimmäinen ajatukseni on se, että näiden koijareiden seikkailuja kelpaa seurata jatkossakin. Katsoja pudotetaan keskelle tapahtumia ikään kuin jo tämä olisi jatko-osa, jossa esittelyjen sijaan keskitytään olennaiseen. Holmes ja Watson etsivät johtolankoja ja mätkivät pahiksia kuin kaksi naamioitua pyjamapelleä 60-luvun tv-sarjassa, paitsi että Ritchien ohjauksessa on energiaa ja yritystä ilman ylilyöntejä. Ritchien 1800-luvun Lontoo näyttää omalla tavallaan kauniilta ja kiintoisalta kaikessa likaisuudessaan ja karuudessaan. Elokuvalla ei ole varaa tarjota kuin pari vähän isompaa toimintakohtausta, mutta tyydyttävimpiä hetkiä ovatkin ne, jotka alleviivaavat Holmesin erikoisuutta luontevasti.

Yhtä moni asia toimii ja yhtä moni asia ei toimi kuin X-Menissä ja Batman Beginsissä, joten toivoa voi, että tekijät tässäkin tapauksessa oppivat virheistään. Huhujen mukaan jatko-osan pahista tulkitsee Brad Pitt.


Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Jos Rakastat - Sound... Funny People... >

Keskustelut (22 viestiä)

rambokala

Rekisteröitynyt 04.10.2008

21.01.2010 klo 21.52

Taasen eri mieltä. Antaisin ehkä 2½ tähteä, oli aika huono. 2 tähteä tulee Robert Downey Jr.:sta, puolikas hyvästä yrityksestä.

Olen tosin kohtalaisen varma että tykkään seuraavasta osasta paljon enemmän. Koko musta magia höpönpöppö vei tästä osasta makua.
lainaa
TroopinenThunderi

21.01.2010 klo 22.08

Taasen eri mieltä. Antaisin noin viisi tähteä, kolme Downeylle ja kaksi Lawille.

Tykkäsin ja tykkään varmaan seuraavastakin jos sellainen tulee.
lainaa
Hauis

Rekisteröitynyt 04.04.2008

21.01.2010 klo 23.57

Agreed /w Tropical Thunder here! Itse silti jäisin 4-4,5*, vaan koska nimenomaan sellainen täydellisyys jäi uupumaan. @rambokala: naurahdin. sulle viis tähteä sarkasmista! eikun.. Hei kamoon ei saa arvostella elokuvaa omien kiinnostuksien pohjalta! Ja sitä paitsi oisit ollu hereillä elokuvassa niin oisit ymmärtänyt oman höpönlöpösi typeryyden ennen postaamista.

Vielä TT:lle siitähän on jo höpötetty mediassakin että jatkoo on tulossa.
lainaa
rambokala

Rekisteröitynyt 04.10.2008

22.01.2010 klo 08.24

Aijoo, anteeksi. OLet oikeassa. Sinun mielipiteesi on minunkin mielipiteeni.
lainaa
Latetsy

Rekisteröitynyt 05.10.2009

22.01.2010 klo 10.06

Hauis kirjoitti:
Hei kamoon ei saa arvostella elokuvaa omien kiinnostuksien pohjalta! Ja sitä paitsi oisit ollu hereillä elokuvassa niin oisit ymmärtänyt oman höpönlöpösi typeryyden ennen postaamista.


MITÄ?!?! Tottakai arvosteluun vaikuttaa omat kiinnostukset ymym.
Jos itse kävisit vähän opiskelemassa mitä mielipide tarkoittaa, ettei tarvitse tänne tulla höpölöpöilemään.
lainaa
Luokkavihollinen

22.01.2010 klo 10.29

Miten irrottaa oma persoona arviosta? Elokuvaa katsoo ja arvioi omien kokemusten kautta. Jos ei pidä jostain leffasta, se on usein henkilökohtainen mielipide - ei sitä, että leffa on surkea.
lainaa
jepjepjepajep

22.01.2010 klo 11.52

Itse olisin halunnut seesteisen, värittömän, karun, huonohampaisen, savuisen, kolkon, harmaan, dickensmäisen, todentuntuisemman Sherlock Holmes -elokuvan, missä huono-onnisilla ei ole mitään ja hyväonnisista vain harvalla on moraalia. En mitään veijarimeininkiä. Joten taitaa jäädä katsomatta tai sitten omaksua elokuvaa katsellessa, että kyseessä on eri ulottuvuuden Sherlock Holmes -tarina
lainaa
Bruntti

Rekisteröitynyt 05.11.2009

22.01.2010 klo 18.38

Hauskaa minkälainen on Sherlock Holmes Hollywood elokuva, räjähdyksiä ja huumoria samalla kun tapellaan tyyppejä vastaan.

En olisi odottanut,että saa näin hyvän arvostelun. Ehdottomasti käyn katsomassa tämän
lainaa
Finski

Rekisteröitynyt 09.12.2009

22.01.2010 klo 19.34

Esittääköhän se huhuttu Brad Pitt sitten Moriarty:a... En oikeen tiiä sopisko se siihen. Mutta onhan tämä uudenlainen versio Sherlock Holmesista, niin miksei sitten toimisi erilainen Moriarty:kin.
lainaa
Bronson

Rekisteröitynyt 29.12.2009

22.01.2010 klo 20.12

Täytyy taas myöntää, että olen Jarin kanssa samaa mieltä. Kokonaisuus hieman lässähtää, vaikka elokuva suoriutuu silti suht hyvin. Suurimmaksi osaksi toki Robert Downey Jr:n vuoksi. Eikä Law'kaan hassumpi ollut.
lainaa
ihme_porukkaa

22.01.2010 klo 21.03

TroopinenThunderi kirjoitti:
Taasen eri mieltä. Antaisin noin viisi tähteä, kolme Downeylle ja kaksi Lawille.


Jaa, antaisit siis viisi tähteä "leffalle" jossa nuo kaksi istuisivat ja tuijottaisivat kameraan kaksi tuntia?
lainaa
Burbeting

Rekisteröitynyt 07.12.2007

22.01.2010 klo 21.42

Trailerien perusteella holmesista on yritetty vääntää Toimintasankaria, mitä hän ei ainakaan kirjoissa ole. Voin olla väärässäkin, mutta juuri nyt elokuva vaikuttaa hahmon väärinkäytöltä.
lainaa
Pego

Rekisteröitynyt 12.09.2007

23.01.2010 klo 00.50

Aika samoilla linjoilla ollaan. Robert Downey Jr loistaa roolissaan, ja muutkin näyttelijäsuoritukset ovat kelvollisia. Ei ehkä kaikista ehein elokuva, mutta oli sopivan leppoisaa katseltavaa. Hyvä elokuva, jolle voidaan tehdä parempi jatko-osa.
lainaa
tjsalo

23.01.2010 klo 01.01

Sherlock Holmes taipuu moneen, miksei myös toimintasankariksi. Historiallinen miljöö tuo huomattavasti lisäarvoa.
lainaa
Tapza

23.01.2010 klo 16.17

Elokuva oli itse asiassa yllättävän uskollinen alkuperäisille Conan Doylen kertomuksille, vaikka toimintaa toki oli mukana hieman tukevammin. Ko. salapoliisi on vain niin kuuluisa hahmo, ettei moni enää muista millainen hän oli kirjoissa; monesti sanottiin, että veitsenterävän älynsä lisäksi Holmes oli harrastanut nyrkkeilyä ja muita taistelulajeja, ja oli fyysisesti erittäin pätevä mies. Monia leffassa häirinnyt päähenkilön "outous" oli myös aika hyvin jäljitelty kirjoista; Holmes oli toki herrasmies, mutta myös hyvin eksentrinen, jopa omituinen tuttavuus, josta kaikki eivät todellakaan pitäneet.

Ei leffa täydellinen ollut, mutta silti todella viihdyttävä ja hauska pätkä, jonka katsomisesta jäi hyvä mieli. Kolme ja puoli tähteä lätkäisisin itsekin, tosin pidin elokuvasta vielä enemmän kuin arvostelija tekstinsä perusteella.
lainaa
Flits

23.01.2010 klo 19.55

Todella katsottava leffa. Hahmot olivat toimivia ja juoni ihan mielenkiintoinen. Lievää "Housemaisuutta" oli havaittavissa mutta tuntui toimivan ihan hyvin. Kyllä tämän ainakin leffa screeniltä katsoi ihan mielellään varsinkin kun äänet kuulostavat hyviltä. 4 tähteä.
lainaa
memoi

26.01.2010 klo 17.01

Puuduttava äksönipläjäys. Sherlocki tasapainoilee hullun ja neron välimaastossa mauttomalla tavalla. Liian täyteenahdettu kokonaisuus jossa vaan pusketaan jatkuvasti ruudulle suuren budjetin vaatimaa toimintaa jossa tarina laahustaa laiskasti perässä. Mystisyysteen pyrkivä tarina jää niin toissijaiseksi seikaksi ettei sen avautuminen enää jaksa katsojaa loppupeleissä kiinnostaa.
lainaa
Ville

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

01.02.2010 klo 09.08

Juoni ja yleinen kerronta oli aika tarpeetonta tauhkaa. Downey suoritti osionsa virkistävällä tavalla ja ylipäänsä tietty raikkaus aihetta kohtaan tuli välillä esiin, mutta oma arvioni heiluisi jossakin kahden ja kolmen tähden välillä.
lainaa
jepjepjepajep

11.02.2010 klo 14.12

Mielestäni käsikirjoittajat ovat kohtuu hyvin hoitaneet homman, koska Conan Doylen Holmes myöskin vetää aika usein hatusta ratkaisunsa. Kuitenkin leffan nopea tempo ei anna katsojalle aikaa pysähtyä miettimään - toisin kuin lukiessa. Onkohan käsikirjoitus tehty ennen ohjaajan valintaa ja ongelma johtuu ohjaajasta. Guy Ritchiestä on muutenkin ollut nähtävissä jo jonkin aikaa, että hänellä "swindle" -läpät noussut päähän
lainaa
SeppoN

12.02.2010 klo 12.06

Kävin juuri katsomassa ja ei voi kehua. Vihaan tällaisia aku ankka -sähellysleffoja. Ei sentään karkkiautomaatti kaatunut ja rosmot karkkeihin kompastelleet, mutta aika lähelle päästiin. Yksi tähti.
lainaa
mäyrä

12.03.2010 klo 22.48

SeppoN kirjoitti:
Kävin juuri katsomassa ja ei voi kehua. Vihaan tällaisia aku ankka -sähellysleffoja. Ei sentään karkkiautomaatti kaatunut ja rosmot karkkeihin kompastelleet, mutta aika lähelle päästiin. Yksi tähti.


Katsoitko leffan puoliunessa tai jotain? Poor troll is very poor.
lainaa
Deshawn

12.04.2012 klo 12.28

Beautiful jewelry women new oyster perpetual DATEJUST has a diameter of 36mm 18ct rose gold case, black color surface decorated with modern style decoration, studded with 262 diamonds, creating a light and shadow contrasts watch fantastic; outer ring inlaid with 60 square diamond, the side with 120 diamonds.Rolex to cast 18ct rose gold, added in a few rare metal of the most distinguished platinum, the release of the unique luster.
Rose Gold oyster perpetual DAY-DATE
Finally, a series of elegant styles with jewelry surface further highlights the diamonds and gemstone Charm: 36mm 18ct Hermes Watches http://www.sale-swiss.com/Hermes-replica-watches-82-1.htm rose gold oyster perpetual DAY-DATE, with triangular grooves on the surface of the outer ring, chocolate, 6 and nine o'clock marker with a rectangular ruby.
41mm 18ct Gold oyster Movado Watches http://www.sale-swiss.com/Movado-replica-watches-89-1.htm perpetual DAY-DATE II with champagne surface and covered with long square diamond ring; while in some mosaic craft women's styles are also used in ruby, such as Porsche Design Watches http://www.sale-swiss.com/Porsche-Design-replica-watches- 26mm 18ct Gold oyster perpetual LADY-DATEJUST, with triangular corrugated outer ring, champagne on the surface of the large VI with 11 hour markers ruby.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova