Tuorein sisältö

Faster

Ensi-ilta: 13.07.2011
Genre: Toiminta, Trilleri
Ikäraja: 15
Jari Tapani Peltonen

18.07.2011 klo 19.00 | Luettu: 18017 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Chuck Norris ja DWAYNE JOHNSON tappelivat. Otettuaan lyöntejä kasvoihin puoli tuntia huvin vuoksi, Johnson voitti taistelun nostamalla kulmakarvaa. Yhdeksän kuukautta myöhemmin Norris tuoksui yhä Johnsonin hieltä synnyttäessään terveet kolmoistytöt. Hän vaihtoi nimensä Nancyksi.

Faster on toimintatrilleri, jonka tilasimme, kun Johnson myi takapuolta sellaisille ihanille kimallusleffoille kuin Hammaskeiju ja Kilpajuoksu taikavuorelle. Johnson tulkitsee pysäyttämätöntä voimaa, "ajomiestä", joka vankilasta päästyään lähtee petturijahtiin. Kaksi miestä asettuu tielle hidasteiksi. Billy Bob Thornton on narkomaani kyttä, joka yllättäen on jäämässä eläkkeelle. Oliver Jackson-Cohen on palkkamurhaaja, joka ei kestä ajatusta itseään tehokkaammasta tappajasta. Koska Johnson ei ole aikoihin toiminut miehen töissä, Fasterin budjetti on sama, kuin karismaattisen toimintatähden pelkän palkkion pitäisi olla. Räjähdyksien puutetta paikkaavat hahmot, joista useilla on jopa kaksi ulottuvuutta. Ohjaaja George Tillman, Jr. ei ole Tarantino eikä Coenin veljes, mutta ehkä hän tahtoisi olla.

Ajomies on koston enkeli puolivirallisesti. Hän ajautui rikoksen polulle hyvää hyvyyttään. Hänet petettiin, mutta hän selviytyi mahdottomasta. Nyt hän on kone, joka päättää elämiä ilottomasti. Toimintakohtaukset ovat lyhyitä, mutta tehokkaita, eivätkä vähiten siksi, että kuolemiseen panostetaan. Monet tyypit ehtivät ymmärtää viikatteen heilahtavan. Mitä paha mies sanoo kuolemanenkelin nähdessään? Se riippuu siitä, onko hän psykopaatti, sosiopaatti vai harhautunut. Ollakseen yksinkertainen kostojännäri, jossa macho tekee vahinkoa lyhyellä mutta paksulla tykillä, Faster on melko henkevä pläjäys. Kristinusko on esillä yhtä usein kuin kanuuna.

Poliisissa ja palkkamurhaajassa on enemmän ituja kuin aluksi vaikuttaa. Aina epäilyttävä Thornton tekee thorntonit epäkelpona kyttänä, joka on kenties ollut sellainen liian kauan, sillä hänestä löytyy rehtiä nöyryyttäkin. Hän ihan oikeasti tahtoisi olla taas osa poikansa ja ex-vaimonsa elämää. Murhaaja on hahmoista sarjakuvamaisin. Hän on älykäs ja narsistinen joogaava nättipoika. Hän ei ole tyytyväinen, ellei hän ole paras, mutta hän turhautuu, jos hän on. Hänelläkin on parisuhde huollettavana.

Monet klassikot ovat vastaavista palikoista kasattuja - tai ihan samoista palikoista. Faster on lainaa, kierrätystä. Hyvät, pahat ja rumat palautuu mieleen useammasta syystä jo ennen, kuin maineikasta tunnaria käytetään kännykän soittoäänenä. Kunnianhimolla Fasteria ei ole pilattu, mustavalkoista perusmöykkäämistä vain hieman väritetään. Sitä pysyy varpaillaan, kun tarkoituksella huvittavat piirroshahmot öykkäröivät, ja kuitenkin joku tunteilee asiallisen elokuvamaisesti, jopa liikuttavasti. Asioita on meneillään, joten loppuratkaisu on käytännössä se, että osa kaikesta oli vain hämäystä - mutta entäs sitten. Jos et tahdo, että hahmoista jokainen räjähtää komeasti, tuomitse toimintaleffa onnistumiseksi.

Ehyt ilme, kiihkeät sekunnit, tavallista reippahasti rapeampi ääniraita, puolimykän suorituksen tekevän Johnsonin pallit ja silmät, ja se, ettei kostoa klorifioida, tekevät Fasterista kelpo viihdettä. Toimintatähden uralla Johnson on mies parhaassa iässä: vaikka hän aloittaisi vasta huomenna, hän ehtii tehdä legendaarisen uran, mikäli hän löytää oman rockynsa ja terminaattorinsa. En tiedä, mitä Johnson tahtoo tehdä, mutta agentilleen hänen pitäisi antaa potkut. Tulevat teokset kuten Journey 2: The Mysterious Island ja G.I. Joe: Cobra Strikes huomioiden Johnson on esiintynyt pian kymmenessä jatko-osassa sarjoissa, joiden ensimmäisissä osissa häntä ei nähty. Sonnien sonni tarvitsee oman laitumen.
V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Exam... Chthonic - Takasago ... >

Keskustelut (8 viestiä)

Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

18.07.2011 klo 19.14

Keskustelen tässä valmiiksi itse itseni kanssa.

Miten niin "Johnson ei ole aikoihin toiminut miehen töissä"?

Siten niin, että Faster valmistui ennen elokuvaa Fast & Furious 5.

Saan orkkuja arvosanoista! Fast & Furious 5 sai neljä tähteä?! Faster sai 3,5 tähteä?! What doees this miin?!

Fast & Furious 5 maksoi 125 miljoonaa ja käytti isoa budjettia asiallisesti. Faster maksoi 24 miljoonaa ja käytti pientä budjettia asiallisesti. Yeah asiallisille asioille.
lainaa
MeRQuR

Rekisteröitynyt 19.04.2007

19.07.2011 klo 00.39

Todella mukava nähdä Dwayne pitkästä aikaa toimintapläjäyksessä. Elokuvaa Hammaskeiju en ole nähnyt, enkä tule katsomaan.

Dwayne "The Rock" Johnson on ollut jonkinäköinen sankari siitä asti, kun ensimmäistä kertaa näin hänet pikkuhousut jalassa, muka lyömässä muita trikoosankareita pataan. Itse jouduin palaamaan showpainin pariin juurikin sen takia, että The Rock teki saman, vaikkei comebackin jälkeen kehässä ole juuri viihtynyt.

Kaikki tarvittava äijältä löytyy ollakseen seuraava iso Arska. Elokuvassa The Rundown oli mukava nähdä Arska ja Rock samassa ruudussa. Taisi iso-A heittää lainin "Have fun", jota pyörittelin mielessäni siihen tapaan, että valta on vaihtunut.
lainaa
peraheraponi

19.07.2011 klo 00.44

Hieno elokuva, Johnson on hieno mies. Fo real, omia suosikkeja tällä hetkellä. Nyt johonkin isoon elokuvaan, isoon rooliin. Fast Five oli jo hyvä alku.
lainaa
Dix-Tracys

Rekisteröitynyt 22.04.2007

19.07.2011 klo 14.27

Positiivinen 70-luku fiilis oli tässä. Tykkäsin tällaisesta vähän minimalistisemmasta toimintajännäristä. Nyt vielä kunnon Balls to the Walls pläjäys, niin olisin hyvin tyytyväinen. Bongot melko lailla nappiin, itseäni nättipoika-"pahis" ärsytti melko lailla.
lainaa
Falafel

Rekisteröitynyt 04.01.2011

19.07.2011 klo 23.02

Dix-Tracys kirjoitti:
itseäni nättipoika-"pahis" ärsytti melko lailla.

Minusta oli hienoa että elokuvassa oli niin erilaisia rooleja, vaikkakin oli melko kliseinen.
lainaa
JayeizH

Rekisteröitynyt 06.08.2007

20.07.2011 klo 08.18

Juuri tuli katsottua ja miehen karisma ja olemus on kyllä omaa luokkaansa. Leffassa oli hyvä kohta, kun Johnson kävi hakemassa tappolistan ja listan myyjä usutti gorillansa pelottelemaan Johnsonia. Pelkästään Johnsonin katse sanoi kuinka nyrkkitappelussa kävisi.

Muutenkin tässä oli "Arskamaista" puhumattomuuden tehokkuutta. Hyvällä tavalla, kuten esim. T2.

Johnson voisi todellakin olla tulevien vuosien SE tähti, Vin Dieselin ohella, mutta tuntuu että molempien pitäisi antaa agenteilleen potkut. Nyt pari viime leffavalintaa on mennyt ihan jees, mutta viimeiset 4-5 vuotta on ollut aika naurettavaa katsottavaa. Vaikka onhan Dieselin leffoissa sentään vähän yritystä.
lainaa
asdasdg

21.07.2011 klo 08.48

Dwayne on ihan lame ass bitch. Karisma hipoo nollaa.
lainaa
JuhaJ

05.07.2019 klo 21.59

asdasdg kirjoitti:
Dwayne on ihan lame ass bitch. Karisma hipoo nollaa.


Ei saatana. Olen täysin eri mieltä. Hän suorastaan dominoi showpainia huumorilla ja karismalla. No olihan silloin toki Stone Cold Steve Austin ja muutama muukin.

Terveisiä muuten tulevaisuudesta. Vuosi on 2019 ja elokuva tulee telkkarista juuri nyt ja tsekkasin arvostelut. Ei ole Dwayne vielä sitä superroolia saanut.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova