Tuorein sisältö

Roskisprinssi

Ensi-ilta: 29.07.2011
Genre: Draama, Komedia
Ikäraja: 7
Jari Tapani Peltonen

25.07.2011 klo 20.00 | Luettu: 31531 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Ei puhuta aina kliseistä. Puhutaan lokalisoinnista ja lisensseistä. Isot markkinat saavat joskus oman High School Musicalin tai Paranormal Activityn. Suomenkielisen junttipissistuotteen on kannattavinta perustua ilmaiseen tarinaan. Roskisprinssi mukailee tarinaa porhosta, joka lähtee maalle opiskellakseen elämää rahvaan keskuudessa, vaikka hänen pitäisi täyttää velvollisuutensa ja hienostella kaulassaan jorma tai kivekset. Älä kysy, miksi leffa perustuu romaaniin. Romaani oltaisiin voitu louhia tyhjäksi ilman lisenssiä, eri otsikolla, sillä mitä kirjailija voi tehdä? Itkeä tuomarille, että "noi pölli polkupyörän, jonka löysin naapurin pihasta"?

Otsikko on niin vaivaannuttavakin. Jed on ison talon hikupelle, joka päätyy roskakuskiksi. "Prinssi" hän ei ole. Toki Jed henkii varomatonta ylimielisyyttä hetkellisesti, kun hän on ensin ystävystynyt pummien kanssa, mutta eiköhän hienohelmoja haukuta prinsessoiksi. "Prinssi" on kiintöhahmo, joka vie pienen kylän tytön satulinnaan. Jed on ennemminkin robotti. Jon-Jon Geitel on jäykkä näyttelijä, mikä on vähällä kääntyä eduksi, sillä onhan se sympaattista, kun kone ymmärtää olevansa puutteellinen. Geitel pärjäilisi sellaisessa elokuvassa kuin Robotin elämää ilman maskeerausta.

Roskisprinssi on tasaisesti sinivalkoista laatua. Hereillä on helppo pysyä hampaiden narskeesta ja sykkivästä suonesta johtuen, järjissään ei niinkään. Leffassa on koira, joka ei tee muuta, kuin ilmestyy paikalle, jolloin joku aina innostuu, että hertsileijaa, tuossa on koira. En ollut vihainen, kun kaksi nuorta tanssi kömpelösti kahden sekunnin ajan, mutten ollut iloinen, kun kaikki innostuivat, että siinäpä oli hienointa tanssia ikinä. Mitä sitten, kun Jed saa aivotärähdyksen? Sitä vain, että liike-energiaa ei kankaalla nähdä, eikä Geitel viitsi näytellä sattumuksen jälkiseuraamuksiakaan. Leffa lässähtää varmasti kuin leivonnaiseni, kun se yrittää mitä tahansa, minkä vuoksi elokuvia katsotaan: vitsejä, draamaa, kamera-ajoja.

Lasketaanko letut leivonnaisiksi? Leffasta löytyy viehättävän rumia käpyjä. He auttavat Jediä muuttumaan oikeaksi pojaksi, tai sanotaanko, että mölkkypelin pölkystä sorvataan Pinokkio. Ennakkoluulottomasti Jed ystävystyy Kristiina Elstelän tulkitseman kassialman kanssa. Mummolla on kavereina Oiva Lohtander, Risto Salmi ja Jon Eikemo. Heikki Silvennoinen inisee roskakuskina. Antti Virmavirta on leppoisa pappi. Hahmoissa ja tilanteissa ei ole mitään... Mitäkö? Ei mitään. Ei paljoa. Silti näyttelijät tuovat historiaa ja henkeä irrallisiin hetkiin. Hetkillä ei ole Jedille muuta merkitystä, kuin että hänkin tykkää.

Yksi lokalisoitu hahmo on "Maaninen Keijukaismainen Unelma Tyttö". Lulu on papin kapinoiva tytär. Pihla Maalismaa on roolissa usein ärsyttävä, mutta tämä johtuu materiaalista, ja MKUT saakin kiehauttaa verta kevyesti. Maalismaa kykenee käyttäytymään huonosti ja olemaan epärealistisen täydellinen, mikä on hahmon juju. Jäykkä pinokkio totta kai haaveilee juoposta lutkasta, joka on katu-uskottava, rento, hassu ja neitsyt.

Teoriassa tarinan kertomiseen tarvitaan sielu, mutta lokalisoinnista suoriutuvat pian tietokoneetkin. Loppuunkalutun tarinan muokkaamisessa on se vaara, että pois saattaa hioutua koko tarina. Roskisprinssi kertoo siitä, kuinka muukalainen saapuu kylään, mutta mikä on tarina? Sekö, että Jed tahtoo elää omillaan, ja niinpä hän myös elää, kunnes hän lopulta myhäilee, koska hän onnistui kaikessa tasan niin kuin hän olettikin? Tämä ei ole tarina. Tarinoissa on jännitteitä ja ristiriitoja ja käänteitä. Se on tarina, jos muukalainen tuulettaa ummehtuneen yhteisön tapoja. Jed ei tuuleta. Se on tarina, kun isi ja poika saavat suhteensa kuntoon. Hups, tämäkin hioutui pois tästä nimenomaisesta versiosta. Roskisprinssi mukailee pinnallisesti ja kömpelösti draaman kaaria ja sketsejä, joista jokaisen jokainen on nähnyt aiemminkin.

Kehittäkää se tietokoneohjelma, niin sekin kertoo, että olisi kutkuttavampaa, jos suomalaisille lokalisoitu prinssi olisi vaikkapa huonoa suomea puhuva kartanonherra Ahvenanmaalta.


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Julian silmät... Super 8... >

Keskustelut (15 viestiä)

Videopelaaja

Rekisteröitynyt 18.12.2010

25.07.2011 klo 21.45

Huh, hyvin huvittavaa että tyypillisen Suomi elokuvan nimeksi on valittu "Roskisprinssi". Nimi kertoo varmasti paljon.
lainaa
Tekohammas

26.07.2011 klo 09.47

Oletko Peltonen mahdollisesti pian pääsemässä tekemään arvostelua Captain America -elokuvasta?

Haluaisin tietää miten kämäisestä tuotoksesta on kyse. Ei sitä ihan kaikkea mahdollista sarjakuva filmatisointia viitsi mennä elokuvateatteriin katsomaan, ellei kyseessä ole oikeasti kunnon elämys.
lainaa
perato

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

26.07.2011 klo 11.05

Suomi-elokuvan suurin ongelma on se että se on aika pitkälti paskaa. Näyttelypuolella tuntuu olevan vähä sellanen käsitys et jokainen kaduntallaaja osaa näytellä ja sit kaikkii isoihi rooleihin otetaa ne tutut naamat siltä varalta et siinä jonku pitäs osata jotaki. Trailerin perusteella en oo jääny taaskaa paljosta paitti ku en oo suomi filmiä kattonu pitkää aikaa sotaleffoja lukuuottamatta. Edellinen pökäle tais olla Matti ja sen aikana nukahin neljästi.
lainaa
Hengeyokai

Rekisteröitynyt 29.07.2008

26.07.2011 klo 16.00 1 tykkää tästä

Kotimaiset leffat nyt ovat lähes poikkeuksetta näkemättä paskaa -kamaa.
lainaa
Aatu

26.07.2011 klo 16.20

Kerros nyt ees miten tämä pärjää vertailussa uusiin saman genren elokuviin kuten ELokuu ja Sisko tahtoisin jäädä? Molemmat menivät ihan hyvästä viiteestä, mutta ei niitä miksikään elämäksi suuremmaksi kokemukseksi voi sanoa.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

26.07.2011 klo 18.10

Aatu kirjoitti:
Kerros nyt ees miten tämä pärjää vertailussa uusiin saman genren elokuviin kuten ELokuu ja Sisko tahtoisin jäädä? Molemmat menivät ihan hyvästä viiteestä, mutta ei niitä miksikään elämäksi suuremmaksi kokemukseksi voi sanoa.


Sisko tahtoisin jäädä on muodollisesti pätevä elokuva. Viihdettä, sovitaan niin. Siitä löytyy arvostelu. Elokuulta olen säästynyt.
lainaa
Slobber

Rekisteröitynyt 13.09.2007

27.07.2011 klo 01.57

Kymmen(i)en Peltosen arvostelujen jälkeen, en edelleenkään ymmärrä sanaakaan... Oliko esmes tämä leffa hyvä, huono, paska, vauvan nussimista vai jostain sieltä väliltä ?
lainaa
Kyllästynyt

27.07.2011 klo 12.37

Miks en ole taas yhtään yllättynyt. Romanttinen komedia.

Jumalauta. Miksi suomessa ei tehdä mitään muuta kuin romanttisia komedioita tai jotain ihmissuhdesekoiludraamoja? Joo vares on, mutta paskaa. Ja oli tämä rare exports. Mutta siinä se.

Missä on suomen ensimmäinen jokin vaikka kouluun liittyvä komedia? Suomen ensimmäinen supersankari? Suomen Tokio Drift?
lainaa
V_Amma

27.07.2011 klo 12.58

Kyllästynyt kirjoitti:

Missä on suomen ensimmäinen jokin vaikka kouluun liittyvä komedia?

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tarkkis
Lainaus:

Suomen ensimmäinen supersankari?

Vääpeli Körmy on Suomen Kapteeni Amerikka
Lainaus:

Suomen Tokio Drift?

http://fi.wikipedia.org/wiki/Ralliraita

On näitä Suomessakin tehty, vaikka sovitukset aikamoista vammailua ovatkin (tarkkis-sarja tosin tuntui kakarana ihan hyvältä. Nyt en uskaltaisi enää katsoa millaista jöötiä se oikeasti on).
lainaa
perato

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

27.07.2011 klo 17.22

"Roskisprinssi on tasaisesti sinivalkoista laatua. Hereillä on helppo pysyä hampaiden narskeesta ja sykkivästä suonesta johtuen, järjissään ei niinkään. " Tässähän se artikkelin tärkein osa oli.
lainaa
Wonderer

27.07.2011 klo 19.06

Jani onko sulla muuten vieläkin toi letti? Kuvahan on sama mikä aikoinaan Peliplaneetassa.
lainaa
Boutrosspärdäri

28.07.2011 klo 00.29

Tirsk. Leffahan pohjautuu samannimiseen nuortenkirjaan mitä ei yllättävän moni näytä tietävän.
lainaa
elokuvat

30.07.2011 klo 17.56

Yleensä suomi-leffojen idea on melankolisuus, suru, synkkyys, isä tappoi äidin jne jne. Roskisprinssi on KOMEDIA, huumoria, se on sitä mikä naurattaa.. Ja sen elokuva tekeekin, se naurattaa niissä kohdissa kuin pitääkin. Siitä jää hyvä mieli. Hieno työ!!!!!!!!!
lainaa
simo_muukkkonen

29.11.2011 klo 13.33

Kävin kattoo tän koulunkaa ja oli tosi hyvä. mielestäni kohta 1tunti 20minuuttia oli todelloa järkyttävä. en voi tajuta miten elokuva on k3 kun päitä irtoaa. en suosittele kenelekkään.
lainaa
Jonjonne

21.12.2017 klo 22.52

Ala-arvoisesti näytelty ja ohjattu.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova