Tuorein sisältö

Lastenpsykologi varoittaa "Call of Duty -peleistä, joissa veri valuu pelikoneesta"

18.11.2013 klo 13.52 | Luettu: 26538 kertaa | Teksti: Mikko Heinonen

Nurmijärven uutiset kirjoittaa Klaukkalassa järjestetystä vanhempainillasta, jossa on ollut puhetta pelien ja viihteen ikärajoista sekä lasten pelaamisen rajoista.

Vanhemmille on jaettu tietoa mm. siitä, että pelien K18-ikäraja on lain vaatimus, ei pelkkä suositus. Samoin on ollut puhetta TV:n lastenohjelmissa esiintyvästä väkivallasta. Tältä osin tilaisuus on ollut normaali vanhempainilta.

Seuraavat suorat lainaukset tilaisuudessa puhuneelta psykologi Riitta Martsolalta ovat kuitenkin saaneet etenkin pelialan ihmiset kovin hämmentyneiksi sosiaalisessa mediassa.

Pelimaailmasta Riitta Martsola nosti esille K-18 pelit, joissa voidaan tehdä avustettu itsemurha. Monissa lasten peleissä taas 60 prosenttia ratkaisuista edellyttää väkivaltaa.

Pelit, joissa lapsi ja nuori osallistuvat itse väkivallan tekemiseen esimerkiksi katsomalla tähtäimen läpi maailmaa tai osallistumalla raiskauksiin, ovat mielenterveyden kannalta erityisen vaarallisia. Oma lukunsa ovat Counter Strike -pelit, jotka sisältävät olemassa olevien koulujen ja muiden julkisten tilojen pohjapiirroksia sekä ehdotelmia siitä, mitä esimerkiksi vahtimestarille tehdään.

Myös niin kutsutut Call of Duty -pelit, jotka on tehty niin taitavasti, että veri näyttää valuvan pelikoneesta pöydälle, ovat vahingollisia.

– Pieni lapsi, joka on ollut tekemisissä tällaisen pelin kanssa, ei edes uskalla kertoa siitä vanhemmilleen. Hän on usein vanhempien koneella ja pelkää koneen menneen veritulvan vuoksi rikki.


Pystyykö joku V2.fi:n lukija kertomaan, mihin peleihin tässä viitataan? Toimituksen omat muistikuvat Counter-Strikestä tai Call of Dutysta ovat kovin erilaisia. Avustetulla itsemurhalla viitataan varmaankin First Person Seppuku -indie-peliin:


V2.fi | Mikko Heinonen
< Pelikuvaa Warhammer ... 10 minuuttia DayZ:tä... >

Keskustelut (38 viestiä)

lololol

18.11.2013 klo 14.08 48 tykkää tästä

V2:sen toimituksen on aika katsoa peiliin ja todeta, että pelit ovat haitallista ihmismielelle, kuten mikä tahansa muukin viihde. Viihde täytyisi kieltää lailla ja viihteen tilalle keskitysleirit, jossa kaikilla olisi hauskaa. ;)
crom

Rekisteröitynyt 11.10.2007

18.11.2013 klo 14.10 23 tykkää tästä

Hahaha! Ei kyllä hajuakaan mistä pelistä puhuvat, mutta ei kuulosta lastenpeleille. :D
Killrok

18.11.2013 klo 14.12 20 tykkää tästä

Eniten ihmetyttää nuo miten "pieni lapsi" pääsee käsiksi tälläisiin peliin. Itse miellän pienen lapsen alle 10 vuotiaaksi, eli onko se nyt alle 3-luokkalaisiin.

Siinä vaiheessa ku lapsella on ikää jo 12 alkaa se viimeistään käsittämään jo että kaikki mitä pelissä tapahtuu ei ole totta. Ja jos ei, niin voisin syyttää yksinomaan sen yhden lapsen kehitystä.

Ja kyllä, mielestäni yli 12 vuotiaat pystyvät pelaamaan räiskintäpelejä ja muita k.15 - k.18 pelejä. Eivät he ajattele pelissä tapahtuvaa tappoa samalla tavalla kuin oikeassa elämässä. Se on vain peliä ja näin siinä mennään. Ei kai kukaan teistä tunne itseänne tappajaksi kun ammutte jotain pelissä, ja jos tunnette, olette aivan liian immersioituneita peliin.

Nämä ovat vain minun mielipitetiä, pahoittelen jos jonku päivä meni näistä pilalle.
Zathor

Rekisteröitynyt 23.08.2010

18.11.2013 klo 14.20 47 tykkää tästä

Nää on jotain lestadiolaisia, ei niiden juttuja kannata tosissaan ottaa. Niillä tuntuu muutenkin olevan vähän yliampuvia sääntöjä.
SiisWut

18.11.2013 klo 14.21 13 tykkää tästä

Tainnut tuo kukkahattutäti nauttia hieman avaruusleivoksia ja enkelipölyä ennen noita lausahduksiaan :_D

Miten onkin tälläisiä laukovat aina niin Huumaantuneen ja rautakanki rektumissaan kasvaneen Amishjäykkiksen sekoituksia.
YksIsi

18.11.2013 klo 14.22 3 tykkää tästä

killrok & muut: jospas maailmassa onkin lapsia jotka ovat vielä lapsia tuossa iässä. Eikä ketään tarte syytellä vaan estää tapahtumasta jotain lapsille. Ja jos jonkun päivä menee pilalle et kun lakia noudatetaan niin eikös se ole vain rikollisen päivä :-)
h0r0p33l0

18.11.2013 klo 14.28 29 tykkää tästä

Vastuu on yksiselitteisesti vanhemmilla, eihän lasta nyt viedä K-18 leffaankaan tai välitetä viinaa/tupakkaa.
pelaaja

18.11.2013 klo 14.37 11 tykkää tästä

"Pieni lapsi, joka on ollut tekemisissä tällaisen pelin kanssa, ei edes uskalla kertoa siitä vanhemmilleen."
Ettei vaan johtuisi siitä, että vanhemmat ovat itse aiheuttaneet lapselleen vakavia psyykkisiä tuskia kielteisellä asenteella, kun lapsi on ehkä joskus yrittänyt näistä kertoa heille. :)
leikas

18.11.2013 klo 14.44 25 tykkää tästä

IGN:ssä juuri julkaistu artikkeli kertoo kuinka Briteissä on tehty vuosikymmenen pituinen tutkimus videopelien haitallisuudesta lasten henkiselle kehitykselle ja tuloksena oli että mitään vaikutusta ei ollut. Tutkimukseen osallistui 11000 lasta ja ainakin nuorimmat oli viisivuotiaita kun tutkimus aloitettiin. Mitään eroja ei löydetty esimerkiksi tyttöjen ja poikien välillä. Ehkä Riitta Martsalolle pitäisi lähettää vähän iltalukemista, niin ei tarvitsisi ihan pelkkää "shaibaa" ulostaa suustaan. Aiemminkin on tehty tutkimusta esimerkiksi pelien positiivisesta vaikutuksesta aivotoimintaan, mihin kyseinen neiti/rouva voisi myös tutustua. Tietysti hyvä muistaa kohtuu pelaamisessa ja se tosi asia että henkisesti sairaalle yksilölle pelaaminen voi olla haitallista, mutta silloinhan ei mielestäni syy ole peleissä.
Rootx

18.11.2013 klo 14.50 8 tykkää tästä

Veritulvan? Onkohan tullut puhuttua "vähän" epämääräisiä. Pelin hahmojen ampuminen on veritulva?

Pelien ammuskeluissa ei juurikaan näytetä sotimisen realistista lopputulosta (silpoutuneita ruumiita). Pelien grafiikkakin on kaukana photorealismista.

Mieluummin opettaisin pennuille mahdollisimman aikaisin, että maailma on kova paikka ja pistäisin katsomaan vaikka Talvisodan. Sehän kuvaa Suomen historiassa tapahtunutta todellista väkivaltaa/tappamista.
Mail9

18.11.2013 klo 14.58 2 tykkää tästä

On se jännä, että samaa asiaa on hoettu vähän pidemmänkin aikaa. Pitänee käydä ostamassa kunnon tykit, että voi sitten puolustautua psykopaatti/sarjamurhaaja armeijalta joka on näillä näkymin heräämässä prinsessa unestaan.

Kiitos psykologi kun säväytit minuun tajua.
Mirr5000

18.11.2013 klo 15.00 5 tykkää tästä

Olen aika vahvasti sitä mieltä, ettei idioottimaisimpia "realistisuudella" itseään markkinoivia väkivaltapätkiä pitäisi ihan lasten ulottuville antaa. Tekstiä lukiessä tosin herää ainoastaan kysymys, että
mitä vittua minä oikein luen?
unregistered

18.11.2013 klo 15.01 2 tykkää tästä

Hmm, shaibaa. Mutta onhan sellaisia pelejä, joissa verta lentää näyttöön ja valuu sitten 'lasia' pitkin alas. En kyllä muista, että missä tuollaista efektiä käytettiin. Ei tainnut olla lasten peli.
Teukku

Rekisteröitynyt 04.04.2008

18.11.2013 klo 15.11 5 tykkää tästä

Ymmärrän kyllä vanhempien huolen näissä asioissa, mutta kuten kaverinikin hyvin sanoi "ei lasta voi kasvattaa missään pumpulimaassa". Väistämättä lapsi joutuu kohtaamaan väkivaltaa elämässään. Lastenohjelmissa ja melkeimpä lähes kaikissa lapsille suunnatuissa peleissäkin on väkivaltaa kuten Mariossa. Olen silti sitä mieltä, että CoD ei todellakaan ole mikään lastenpeli vaan vanhempien pitäisi paremmin olla selvillä siitä mitä lasten on sopiva pelata ja valvoa pelaamista. Kukaan peleistä tietävä ei pysty lukemaan tuota artikkelia ilman edes pientä naurun hyrähdystä ja se vie pohjan asialliselta keskustelulta.

Historiassa kun mennään taaksepäin niin huomataan, että uusi media on AINA vaatinut siirtymäkauden. Sama on tapahtunut aina kirjallisuuden syntymisestä lähtien. Elokuvat ja jopa musiikki on yhdistetty ties mihin satanistiseen toimintaan ja varmasti tulevaisuudessakin tullaan yhdistämään. Kun uuden median kuluttajat kasvavat aikuisiksi ja saavat omaa jälkikasvua niin ongelma varmasti vähenee, mutta tuskin poistuu. Tietämättömyys tulee aina olemaan ongelma ja sitä suuremmalla syyllä pitäisi lapsille ja nuorille opettaa vastuullisuutta. Vanhemmat voisivat näyttää esimerkkiä, sillä pelikaupasta löytyy varmasti järkevämpiä ja parempia pelejä kuin uusin CoD ja BF.
hkhkhjbh

18.11.2013 klo 15.16 2 tykkää tästä

Tv;stä tulee sarjamurhaaja viihdettä ja joissakin peleissä huvitellaan tappamalla vain huvikseen. Minua ihmetyttää, että te puolustelette täällä pelien vaikutuksia. Tosin tv-ohjelmat ovat yhtälailla syyllisiä siihen mitä edessä on tulossa.
-w4-

18.11.2013 klo 15.17 4 tykkää tästä

Luulen että tuo veren valuminen konsolista on ollut vain mielikuva. Mutta eikös CoD:ssakin pysty tekemään itsemurhan, kun makaa henkitoreissaan (ainakin moninpelissä).

Hyvä se on että vanhempia valistetaan noista pelien ikärajoista. Useita vanhempia edelleen tuntuu hämäävän se, ettei pelit ole enään pelkästään lapsia varten. Ajoittain säälin omia poikiani, koska itse pelaan, joten heillä ei ole pääsyä samoihin peleihin kuin kavereilla on...

Kyllä sitä virtuaali sotaa kerkeää isompanakin, olkoon nyt lapsia vielä muutaman vuoden.

Protec

Rekisteröitynyt 26.09.2007

18.11.2013 klo 15.30 4 tykkää tästä

Myönnän että en ehkä ole maailman normaalein tapaus, mutta olenpahan pysynyt pois pahoilta teiltä ja aloitin pelaamisen 4-vuotiaana. Katsoin robocopin K-18 versiotakin jo 6 vanhana ja minusta tuli täysin normaali. I'd buy that for a dollar.
sickness

18.11.2013 klo 15.36 2 tykkää tästä

Jo pelkästään se että väkivaltaa pidetään viihteenä on sairasta. Väkivalta"viihdettä" kaikissa muodoissaan tulisikin valvoa ja rajoittaa paljon nykyistä tiukemmin. Ikäraja reilusti vaan 21 vuoteen ja julmimmat raakuudet pitäisi sensuroida jo ennakkotarkastuksessa.
siisOikeesti

18.11.2013 klo 15.37 13 tykkää tästä

Missä pelissä voi osallistua raiskauksiin?
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

18.11.2013 klo 15.53 4 tykkää tästä

Tänään toisaalla uutisoidaan taas seuraavaa:

Study Shows No Harmful Impact From Gaming On Children

http://www.rockpapershotgun.com/2013/11/18/study-shows-no
Mirr5000

18.11.2013 klo 15.57 1 tykkää tästä

sickness kirjoitti:
Jo pelkästään se että väkivaltaa pidetään viihteenä on sairasta. Väkivalta"viihdettä" kaikissa muodoissaan tulisikin valvoa ja rajoittaa paljon nykyistä tiukemmin. Ikäraja reilusti vaan 21 vuoteen ja julmimmat raakuudet pitäisi sensuroida jo ennakkotarkastuksessa.

Enemmänkin se, että käytettäisiin pikkasen järkevämpiä arviointikeinoja ikärajoja arvioitaessa. Esmes voitaisiin kerrankin miettiä väkivallan kontekstia ja seuraamuksia, eikä robottimaisesti tuijoteta sitä, kuinka monta prosenttia kuvaruudusta veri peittää keskimääräisesti, ja kuinka monta gibbiä ruudulle saadaan minuutissa.
Tekstin pointti lienee herättää kohua. Pienen lapsen mielikuvitus toki saattaa mennä ylikieroksille oikeanlaisella stimuloinnilla, mutta jos vanhemmat sen ikäiselle taaperolle sallii Gears of Warit ja GTAvitoset, niin ongelmia varmasti löytyy muualtakin kuin Petterin pelikirjastosta.
lolled

Rekisteröitynyt 13.02.2011

18.11.2013 klo 16.01 9 tykkää tästä

siisOikeesti kirjoitti:
Missä pelissä voi osallistua raiskauksiin?

Veikkaan, että tässä vaiheessa katseet kääntyvät Japaniin..
Muokannut: lolled 18.11.2013 klo 21.19
Hohhoijaa

18.11.2013 klo 16.31 10 tykkää tästä

Ai että mua sitten vituttaa kun joku kukkahattutäti joka ei selvästikään ole ikinä koskenutkaan videopeleihin selittää jotain tollasta hevonpaskaa verien valumisista pöydille, ja nämä vanhemmat tietämättöminä luultavasti nyökyttelevät mukana kuin sopulilauma.
LikainenAnimeHomo

18.11.2013 klo 16.58

siisOikeesti kirjoitti:
Missä pelissä voi osallistua raiskauksiin?


RapeLay
tulvaa

18.11.2013 klo 18.23 3 tykkää tästä

Mulla on housussa spermatulva tän jutun seurauksena! :)
eieteneei

18.11.2013 klo 19.43 2 tykkää tästä

Teukku kirjoitti:
Historiassa kun mennään taaksepäin niin huomataan, että uusi media on AINA vaatinut siirtymäkauden. Sama on tapahtunut aina kirjallisuuden syntymisestä lähtien. Elokuvat ja jopa musiikki on yhdistetty ties mihin satanistiseen toimintaan ja varmasti tulevaisuudessakin tullaan yhdistämään. Kun uuden median kuluttajat kasvavat aikuisiksi ja saavat omaa jälkikasvua niin ongelma varmasti vähenee, mutta tuskin poistuu. Tietämättömyys tulee aina olemaan ongelma ja sitä suuremmalla syyllä pitäisi lapsille ja nuorille opettaa vastuullisuutta. Vanhemmat voisivat näyttää esimerkkiä, sillä pelikaupasta löytyy varmasti järkevämpiä ja parempia pelejä kuin uusin CoD ja BF.


Taidat tuntea itsesi kovin älykkääksi, kun toistat viestiä, joka on kuultu jo miljoonaan kertaan.
jippii

18.11.2013 klo 20.01 10 tykkää tästä

Ei ketään tapettu ennen videopelejä. Yhteys on selvä.
oohaahihanaa

18.11.2013 klo 20.06

jippii kirjoitti:
Ei ketään tapettu ennen videopelejä. Yhteys on selvä.


tätäkään järkiargumenttia ei ole kuultu koskaan ennen.
moogle

18.11.2013 klo 20.31 4 tykkää tästä

Hän vielä myönsi että call of dutyt on tehty taitavasti :D
durrr

18.11.2013 klo 21.00 5 tykkää tästä

Hienoa, taas yksi todellisuudesta irtaantunut psykologi.
Xyrkol

18.11.2013 klo 21.06 6 tykkää tästä

Eikös tässä mene taas puurot ja vellit kaikilta sekaisin. Eli haittaako videopelien pelaaminen yleensä lapsia vai haittaako juuri lukemaan oppineen Ossin 9 vuotta GTA V:n tai CoDin pelaaminen Ossin maailmankuvaan ja kehityykseen negatiivisesti. ja tämähän on jokaisen helppo testata ihan itsekin. Ota naapurin Jonne tai serkunpoika Tero jotain 10v ja pelauta niillä viikko joka ilta tunti Soulcaliburia tai jotain Tekken mäiskettä. Johan rupee jätkät loppuviikosta tekemään niin hienoja kierrepotkuja, että kukkaruukut lentää ja vähintään kerran saat itsekkin sukan päin naamaa. Eli pelaamin vaikuttaa johonkin jotain. Ja eikös se ole täysin vanhempien vastuulla, jos tenavat pelaa aikuisten pelejä. Tässä sitten rouvat kokoontuu pohtimaan, että miksi ja mitä asialle voisi tehdä. Eli annetaanko Jonnelle ja Terolle joukolla turpiin siksi, että ne pelaavat aikuisten pelejä vai annetaanko Jonnen ja Teron kavereiden antaa niille turpiin siksi, että eivät uskalla niitä pelata. Yleensä tässä vaiheessa Pirkko 62v päättelee täysin turhaan, että mitäs jos otetaan peli pois ja kukaa ei saa turpiinsa. Mitä nyt Jonne ja Tero saavat turpiinsa sitten ihan muista syistä muutenkin. Itsen naureskelin juuri kun telkkarista tuli jonkun Call of Duty Ghostin mainos jossa oli niin helvetin hienoa ja hauskaa sotia. Jätkät vetää peräsuoli pitkäällään muna pystyssä hurraten kuinka vitun hienoa on ampua ja taistella. Näiltä plösöiltä tulee sitten itku kun äiti vie viikoksi pleikan pois ja tai menee ihan yöunet kun netti on pari päivää alhaalla. No sitten kun kasvattelette omia kakaroitanne, niin saatte ihan itse pohti näitä juttuja tai tehdä niin kuin suuri osa vanhemmista nytkin. Ette välitä paskaakaan.
Tervejärkinenpelaaja

18.11.2013 klo 21.08 3 tykkää tästä

Taitaa itse Riitalla olla mielenterveydellisiä ongelmia jos jotain tuollaista väittää.
asdasdasd

18.11.2013 klo 21.14

Hohhoijaa kirjoitti:
Ai että mua sitten vituttaa kun joku kukkahattutäti joka ei selvästikään ole ikinä koskenutkaan videopeleihin selittää jotain tollasta hevonpaskaa verien valumisista pöydille, ja nämä vanhemmat tietämättöminä luultavasti nyökyttelevät mukana kuin sopulilauma.

Aivan pienet lapset kyllä pystyy kuvitteleen kaikennäköistä paskaa, mutta kuten sanottu, jos tuon ikäiset pelaa teineille suunnattua testosteroni-humppaa, niin ongelmia on varmasti vähän muuallakin.
tuntematon

19.11.2013 klo 11.57

Ei pelit tee ihmisestä väkivaltaista niitä on helppo syytä En itse ole koskaan käytäyny agresiviesti Vanhempien vastuulla kun osta K18 pelin Olen pelannu 30 vuotta
sairaat

19.11.2013 klo 14.28

Täytyy olla sairas mieleltään, jos nauttii väkivallasta ja raakuuksista. Kieltoon vaan väkivalta kaikissa muodoissaan.
Taasyksiesimerkki

19.11.2013 klo 16.46 1 tykkää tästä

tuntematon kirjoitti:
Ei pelit tee ihmisestä väkivaltaista niitä on helppo syytä En itse ole koskaan käytäyny agresiviesti Vanhempien vastuulla kun osta K18 pelin Olen pelannu 30 vuotta


Ainakin oikeinkirjoitustaitosi on kärsinyt pahasti pelaamisesta johtuen.
BlaidKill

19.11.2013 klo 18.40

tuntematon kirjoitti:
Ei pelit tee ihmisestä väkivaltaista niitä on helppo syytä En itse ole koskaan käytäyny agresiviesti Vanhempien vastuulla kun osta K18 pelin Olen pelannu 30 vuotta


kiriootus vihreistä päätelen oot xbottti! Kyl mie tiädän.
Ritva Mummo

07.04.2014 klo 21.20 1 tykkää tästä

http://ritvamummo.blogspot.fi/2014/01/vasta-isku-ja-velvo Call of Duty pelit kiellettävä VÄLITTÖMÄSTI!

Kirjoita kommenttiwww.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova