Tuorein sisältö

No Man's Skyn julkaisua varjostaa mahdollinen patenttikiista pelin käyttämästä "superkaavasta"

21.07.2016 klo 20.30 | Luettu: 6774 kertaa | Teksti: Erkki Mervaala

Kauan odotetun No Man's Skyn käyttämä, rajattoman ja vaiheittain generoidun galaksin luova matemaattinen "superkaava" ei saata olla pelin kehittäjän Hello Gamesin luomus.

Alankomaalainen tutkimusyhtiö Genicap on tällä viikolla ilmaissut halunsa keskustella Hello Gamesin kanssa No Man's Skyn käyttämästä kaavasta. Genicapin pelin käyttämä kaava on tosiasiassa yhtiön perustajan, belgialaisen kasvigeneetikon Johan Gielisin vuonna 2003 julkaisema superkaavaksi nimetty yhtälö, joka kuvailee valtaista määrää luonnossa esiintyviä muotoja hämähäkinverkoista lumihiutaleisiin.

Alta löytyvällä videolla kuvaillaan superkaavan toimintaa:Yhtiön mukaan patentoitu kaava olisi siis lisensoitava, jotta sitä voitaisiin käyttää kaupallisessa tuotteessa. Genicap ei halua kuitenkaan estää pelin julkaisua, mutta mikäli kaavaa on käytetty, yhtiö haluaa oman osansa pelin tuotoista.

Väitteet kaavan alkuperästä eivät ole tyhjästä temmattuja. Hello Gamesin johtaja Sean Murray kertoi The New Yorkerille
vuoden 2015 toukokuussa löytäneensä kaavan ja kuvailleensa sen toimintaa hyvin samankaltaiseksi kuin professori John Gielisin superkaava.

Kaava on patentoitu "tietokonegrafiikkajärjestelmien ja -metodien" alle, joten käyttö videopelissä vaatisi lisensointia tai lupaa patentin omistajalta.

Toistaiseksi Hello Games ei ole kommentoinut kaavapatenttia eikä pelin julkaisu 9. elokuuta näyttäisi siirtyvän minnekään. Genicapin lausuntojen mukaan Gielisin voi tulkita olevan jopa ylpeä kaavansa käytöstä. Myöskään Hello Gamesin oikeuteen vieminen ei näytä todennäköiseltä tällä hetkellä.

Silti pelin Reddit-keskustelusivulla on viime päivinä kasvanut huoli siitä, miten No Man's Skyn julkaisun käy mahdollisen patenttikiistan kasvaessa.

V2.fi | Erkki Mervaala
< Square Enixin seuraa... Nintendo tykittää ka... >

Keskustelut (4 viestiä)

LateHuominen

Rekisteröitynyt 18.01.2015

21.07.2016 klo 20.54 9 tykkää tästä

Superkaava, jota osa ihmisistä sanoo matematiikaksi.
lainaa
MJR2312

Rekisteröitynyt 03.09.2007

22.07.2016 klo 03.40 6 tykkää tästä

Vähintäänkin kyseenalaista, että matemaattinen yhtälö ylipäänsä on patentoitavissa.
lainaa
Liimaletti

22.07.2016 klo 12.11

Matemaattista kaavaa itsessään ei olekaan patentoitu, vaan se että kaavaa käytetään nimenomaan tietokoneella muotojen generoimiseen. Onhan tämä koko juttu taas vähän tälläistä klikkikalastelua ja ilmeisesti Eurogamerin alullepanema, mutta kaitpa se Gieliskin haluaa panteistaan rahaa saada, ja päästä HG:n kanssa sopimukseen lisenssistä. Mutta jos nyt tämä "kiista" päätyisi joskus oikeuteen, niin olisi kyllä kiva nähdä onko pantentti lainvoimainen lopulta.
lainaa
pghieogih

22.07.2016 klo 20.13 1 tykkää tästä

kenelläköhän on pythagoran oikeudet? mahdolliset perikunnat vois alkaa kaivelemaan

mutta joo jos tieteilijöiltä yms vietäisiin nämä tienaamismahdollisuudet niin sitten meillä ei olis kuin mainosmiehiä ja pörssihaita ja elämä menis ihan vituiks
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova