Tuorein sisältö

80-luvun upeaa pelitaidetta ja -historiaa kovissa kansissa

04.08.2017 klo 17.11 | Luettu: 3580 kertaa | Teksti: Jukka O. Kauppinen


Jos olet lukenut brittiläisiä pelilehtiä 80- ja 90-luvulla, olet todennäköisesti altistunut Oliver Freyn pelitaiteelle. Herra näet oli yksi aikansa suurimmista pelialavaikuttajista, jonka luomat huikeat kansikuvat muun muassa ZZAP! 64- ja CRASH-pelilehdille loivat osaltaan kivijalkaa peleihin liitetyille mielikuville. Nyt nämä luomukset ovat ihailtavissa myös pelitaidekirjan muodossa.
Tämä niin hyvässä kuin pahassakin. Freyn maalaukset olivat usein uskomattoman upeita, visuaalisia ja ennen kaikkea toiminnallisia, pyrittiinhän niillä myymään lehtiä. Siinä samalla teoksissa pidettiin vahvasti mielessä kuka olikaan kohdeyleisö: pelilehtien lukijat kun olivat etenkin alkuvaiheessa valtaosin 13-20-vuotiaita poikia ja nuoria miehiä. Näille ei tekotaiteellinen kukkaismetsähömppä kelvannut, niin kuvissa piti olla rajua menoa.

Ja niitä Oliver Frey tarjosi. Herran taiteellinen anti pelilehdille oli upeaa ja pursuavaa. Tapa kuinka hän maalasi lehtien kansia pursottaen pelillisten ja lehden sisällöllisten maisemien sekaan omaa mielikuvitustaan on yhä häikäisevää. Moni kansihan pohjautuu kyseisen lehden pääarvosteluun tai hypeimpään juttuun, ja niissä on joskus uskomattoman toiminnallista räiskintämenoa tai turpiinmättöä, joskus taas hyvinkin tyylikkäästi ja yksinkertaisesti luotuja tulkintoja pelien päähahmoista.

Vanhemman polven pelaaja todennäköisesti muistaa monta Oliver Freyn taideteosten esittämää peliä, mahdollisesti muistaa jopa itse taidettakin.
Freyn teoksista on koottu nyt tuhti 248 sivun paksuinen pelitaidekirja, joka sisältää valikoitujen teosten lisäksi myös kattavasti historiaa ja muistumia niiden tekemisestä, Freystä itsestäänkin sekä ylipäätään menneiden vuosikymmenten peleistä ja pelialasta.
Pelitaiteen lomassa Frey työskenteli ja työskentelee elokuvien ja sarjakuvien parissa, ja hän on ollut mukana muun muassa Dan Dare -sarjiksen ja Superman-elokuvien tuotannossa.
Kirjan voi tilata hintaan 29,99 euroa + postikulut brittiläisestä Funstock Retro -verkkokaupasta. Samalla kannattaa harkita ostoskoriin myös vaikkapa näitä teoksia: NES/Famicom: A Visual Compendium Book, Artcade - The Book of Classic Arcade Game Artwork, Generation 64 tai Push Start: The Art of Video Games Book.

Lisätietoja: http://www.funstockretro.co.uk/fantasy-art-of-oliver-frey-extended-editionV2.fi | Jukka O. Kauppinen
< Tältä näyttää, kun e... Kehuttu RiMe saadaan... >

Keskustelut (3 viestiä)

LateHuominen

Rekisteröitynyt 18.01.2015

04.08.2017 klo 19.16

Näyttää hyvältä. Juuri olinkin tilaamassa jotain funstockista niin tuo voisi tulla mukana. Ongelma vain on sellainen, ettei sieltä taida enää löytyä atari-joystickeille usb-adapteria, sellaista viipeetöntä.
Muokannut: LateHuominen 04.08.2017 klo 19.16 lainaa
enema

04.08.2017 klo 22.54

Tuosta http://www.retronicdesign.com/en/
lainaa
LateHuominen

Rekisteröitynyt 18.01.2015

05.08.2017 klo 07.45

enema kirjoitti:
Tuosta http://www.retronicdesign.com/en/


Kiitti, tuota katselinkin aikaisemmin, harmillisen isot postikulut Kanadasta tullessa. Etsiskelin laitetta, joka on joskus tunnettu nimellä “Atari Controller to PC USB Adapter – Dual Port”.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova