Tuorein sisältö

Psykologit tyrmistyivät WHO:n aikomuksesta lisätä pelaaminen sairaudeksi: ''Kuin suklaa tai seksi''

30.12.2017 klo 17.00 | Luettu: 6238 kertaa | Teksti: Markus Mesiä


Pelaaminen voi vastaisuudessa olla myös sairaus – ainakin mikäli Maailman terveysjärjestön (WHO) suunnitelmia on uskominen. Järjestö on kaavaillut peliongelmaisuuteen liittyviä merkintöjä ensi vuoden listalle, kertoo Kotaku.

Pelialan kulmakarvoja on nostattanut kohta 6D11, jota myös ”pelihäiriöksi” kutsutaan. Vaivaa kuvataan ”addiktiiviseksi käyttäytymiseksi”, jossa ”ihminen menettää otteen pelaamisestaan”. Murhe on aina vain pahempi, mikäli pelit ovat syrjäyttäneet perustarpeet, muut kiinnostukset sekä päivittäiset puuhat. Kriittisimmillään tilanne on kuvauksen mukaan silloin, kun ”pelaaminen jatkuu tai alkaa siitäkin huolimatta, että sillä on kielteisiä seuraamuksia”.

Kyseessä on vasta vedos WHO:n listasta, mutta asia on herättänyt keskustelua jo valmiiksi. Peleihin keskittynyt psykologi Chris Ferguson esimerkiksi nostaa esille kysymyksen siitä, mihin pelejä pitäisi verrata.

”On olemassa monia myyttejä esimerkiksi siitä, että pelit lisäävät dopamiinia ja aivojen toimintaa päihdyttävien aineiden tavoin. Väitteissä on hiukan totuutta, mutta todellisuudessa vaikutus näkyy ainoastaan nautinnollisessa mielessä. Pelit vaikuttavat niihin samalla tavalla kuin suklaa, seksi, hyvän arvosanan saaminen ja niin edelleen. Ei samalla tavalla kuin heroiini tai kokaiini.”

Oxfordin yliopistossa työskentelevä psykologi Andrew Przybylski puolestaan pelkää ehdotuksen leimaavan pelaajia. Przybylski kuvailee suurinta osaa alan tutkimuksista heikkolaatuisiksi.

”Pelaamisen lisääminen sairaslistalle voi leimata miljoonia pelaajia ja saattaa jakaa rajattuja mielenterveysresursseja masennuksen ja innostuneisuuden kaltaisista taustatekijöistä.”

Molemmat asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että painopistettä pitäisi siirtää vähäisestä pelaamisesta jatkuvaan ”ylipelaamiseen”. Aiemmat tutkimukset antavat ymmärtää, että yleensä liikapelaaminen on seurausta masennuksesta tai huomion puutteesta. Pelaamista itsessään ei ole niinkään osoitettu omaksi sairaudekseen, vaan ainoastaan tunnettujen ilmiöiden kopioimiseen.

Keskustelu asian tiimoilta kuitenkin jatkunee tulevaisuudessa.

V2.fi | Markus Mesiä
< Sateenvarjo roiskii ... Peliriita johti trag... >

Keskustelut (5 viestiä)

kensldfioe

30.12.2017 klo 18.30 10 tykkää tästä

Kunnon roskaotsikko siinä. "Pelaamista" ei ole edes ehdotettu tautinimikkeeksi ja pasteankin tässä kohdan sisällöstä mikä kumoaa otsikon väitteen: Pelialan kulmakarvoja on nostattanut kohta 6D11, jota myös ”pelihäiriöksi” kutsutaan. Vaivaa kuvataan ”addiktiiviseksi käyttäytymiseksi”.
lainaa
LEKAlla

Rekisteröitynyt 19.10.2016

30.12.2017 klo 19.20 9 tykkää tästä

Eikö WHO tiedä vielä mitä on addiktio eli riippuvuus? Jotkut juo kokista pullotolkulla päivässä eli seuraavana listaan "kokishäiriö"
lainaa
tagman

Rekisteröitynyt 04.11.2007

30.12.2017 klo 23.13 11 tykkää tästä

Pääsisiköhän sairaseläkkeelle pelaamisen vuoksi:D
lainaa
enwfeoinhv

31.12.2017 klo 20.15

tagman kirjoitti:
Pääsisiköhän sairaseläkkeelle pelaamisen vuoksi:D


käytännössähän monen työkyvyttömyyseläke tarkoittaa sitä että kun on pelattu ja pelattu niin työpaikka mennyt eikä uutta ole edes haluttu ja lopulta lääkäri todennut että ei tästä kaverista edes olisi enää töihin. näistä vässyköistähän kaikki kukkahatut ovat puhuneet jo vuosikausia, mutta nyt ilmeisesti kotona pelailu sallitaan vielä vahvemmin

tai sitten tulee kunnan hoitajat viemään hullujenhuoneelle vieroitusterapiaan jos pelaat yli 3 tuntia viikossa
lainaa
Kepulikeke

03.01.2018 klo 10.18 1 tykkää tästä

50 vuoden päästä pelaaminen on jo rikos. Sitten perustellaan salapelaamoja kieltolain hengessä!

Vankiloissa myöskin linnakundit kehuskelevat: "pelasin tetristä monta viikkoa ennenkun virkavalta sai kiinni".
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova