Tuorein sisältö

Lue kaikki julkistuksesta: Googlen pelialusta on Stadia - pelata voi melkein millä vain

19.03.2019 klo 20.00 | Luettu: 2435 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen


Vaikka pieniä ajatuksia Googlen omasta pelikonsolista liikkuikin pelaajien mielessä, oli todennäköisempää, että tämän illan paljastus olisi pilvialusta pelien striimaamiseen - ja niinhän se olikin. Sen nimi on Stadia, enkä keksinyt tähän väliin tarpeeksi hyvää Helsinkiin viittaavaa puujalkaa uutisen otsikkoon.

Stadia toimii vaikkapa näin: peliä esittelevässä Youtube-videossa on [PLAY]-nappi, jota klikkaamalla peliä pääsee pelaamaan jopa viidessä sekunnissa - ja jopa AAA-luokan pelejä kuten Assassin's Creed Odysseyta. Googlella on palvelininfrastruktuuri kunnossa, joten pelien luvataan pyörivän 4K-resoluutiossa 60FPS ruudunpäivitysnopeudella (ja tulevaisuudessa tietenkin 8K:na). Jokaisen Stadian 'instanssin' kerrotaan olevan tehokkaampi kuin PS4 Pro ja Xbox One X yhteensä. Ja homma toimii niin läppärillä, tuhnulla PC:llä, kännykällä kuin tabletillakin (kunhan Chromea tai Chromecastia löytyy). Niiden välillä voi vaihtaa myös saumattomasti ja jatkaa peliä samasta kohdasta.


Stadia tottelee bluetooth- ja USB-ohjaimia, mutta Google julkisti myös Stadia-ohjaimen, jossa on muutama lisänappi: pelikuvan tallennukseen tai striimaukseen Youtubessa ja Google-ääniassistentin käyttämiseen. Stadia-ohjain tunnistaa käytettävät laitteet ja on yhteydessä Stadia-palvelimeen.

Crowd Play -ominaisuudella voi loikata mukaan tubettajan pelaamaan peliin, esimerkkinä oli NBA 2K. Lavalla käynyt tubettaja visioi tuhannen pelaajan battle royaleista Stadian avustamana.

Google-assistenttia voi käyttää esimerkiksi niin, että kesken pelaamisen kysyy siltä vinkkejä jonkun hankalan kohdan läpäisemiseen ja assistentti näyttää sitten Youtube-videon, jossa ongelma ratkaistaan. Google-tili (esim. Gmail) toimii myös Stadian kirjautumistunnuksina.

Stadia-kehitysrautaa on jo yli 100 pelistudiolla. Googlen oma pelistudio on nimeltään Stadia Games and Entertainment (SGaE), jota johtaa Jade Raymond. Yhteistyötä tehdään toki myös ulkopuolisten pelistudioiden kanssa.

Stadia julkaistaan vielä tämän vuoden aikana, ensin USA, Kanada, UK ja Eurooppa. Hinnoittelusta ei hihkuttu, mutta kesällä kerrotaan lisää.

Eurogamer on julkaissut pitkän artikkelin Stadian ominaisuuksista, sekä haastatteli Googlella siitä vastuussa olevia pomoja.
V2.fi | Manu Pärssinen
< Ysäriltä tuttu Taist... Konami-faneille luva... >

Keskustelut (4 viestiä)

giddbkwjfh

19.03.2019 klo 22.48 1 tykkää tästä

voi vitsit jos joka kerta kun junnuna itekseen kirosi et mita vittua tas pitaisi tehda niin peli olisikin heti tarjonnut ratkaisun. jannaksi muuttuu sitten kun esim odysseyksen yhteydessa vinkki ehdottaa etta ostas mikromaksuilla lisaa voimaa
lainaa
Refloni

Rekisteröitynyt 08.01.2017

19.03.2019 klo 23.04 4 tykkää tästä

giddbkwjfh kirjoitti:
jännäksi muuttuu sitten kun esim odysseyksen yhteydessa vinkki ehdottaa etta ostas mikromaksuilla lisää voimaa

Tuota näkee jo. Ja useampikin peli on ehdottanut hankalaa kohtaa hinkatessa, että mitäs jos vaihtaisit vaikeusasteen suosiolla pienemmäksi. Äärimmäisen loukkaavaa vihjailua minun mielestäni.
lainaa
LateHuominen

Rekisteröitynyt 18.01.2015

20.03.2019 klo 07.03

Refloni kirjoitti:

Tuota näkee jo. Ja useampikin peli on ehdottanut hankalaa kohtaa hinkatessa, että mitäs jos vaihtaisit vaikeusasteen suosiolla pienemmäksi. Äärimmäisen loukkaavaa vihjailua minun mielestäni.


AAA-peli, Aivan Avuttomien Avustaja, joka kyselee tuollaista.
lainaa
LateHuominen

Rekisteröitynyt 18.01.2015

20.03.2019 klo 07.05

Stadia kirjoitti:
Pelaamisen tulevaisuus ei ole laatikko


homma toimii niin läppärillä (laatikko), tuhnulla PC:llä (laatikko), kännykällä (laatikko) kuin tabletillakin (laatikko).
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova