Tuorein sisältö

Suomessa kova pula pelintekijöistä

25.04.2008 klo 11.00 | Luettu: 8185 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen


DigiToday kertoo että Suomen pelibisneksellä menee kovaa ja tekijöitä kaivataan kovalla tahdilla lisää. Työvoimapula on akuutti ongelma ja töitä olisi vaikka heti kahdellesadalle osaajalle.

Erityisesti kaivataan ohjelmoijia, mutta myös muiden pelialan ammattilaisten kysyntä on kasvussa. Ammatillisesti päteviä ei kouluteta tarpeeksi ja Suomessa hyvänä ponnistuslautana toiminut demoskenekin alkaa ehtyä työvoiman lähteenä.V2.fi | Manu Pärssinen
< Metroidin tekijät lä... Bungien seuraava Hal... >

Keskustelut (15 viestiä)

äiti

25.04.2008 klo 11.07

Poikani opiskelee datanomiksi ja on hakenut useampaankin IT-alan yritykseen töihintutustumispaikkaa kesällä. Näistä muutama on ollut myös pelejä tekeviä yrityksiä. Jos nuoren työpaikkatiedusteluun ei edes vaivauduta vastaamaan, niin on varmaan turha odottaa kiinnostuksen syttyvän sitten kun koulutus on hankittu ja oikeaa työpaikaa etsitään.
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

25.04.2008 klo 11.30

Näin IT-alan yrityksen toimitusjohtajana on pakko sanoa, että tiedusteluita tulee kyllä niin tuhottoman paljon, että kaikkiin ei ehdi edes vastata. Meillä kylläkin säilytetään kaikki hakemukset ja joskus jopa otetaan myöhemmin yhteyttä, jos tarvetta tulee.
Coledash

Rekisteröitynyt 20.08.2007

25.04.2008 klo 11.55

Yritetään kuitenkin taas muistaa, että jokainen IT-alalla oleva yritys ei luo pelejä tai välttämättä edes liity peleihin mitenkään.

Itsekin työskentelen ko. alalla, mutta enpä usko että täältä tiskin takaa kukaan tulee kädestä hakemaan töihin pelialalle.

Pelejä tekevät yhtiöt ovat kyllä sellaisessa pimennon ja myyttisyyden verhossa, että aika harvalla on mitään käsitystä heidän toiminnastaan. Enemmän tiedotuksia ja esittelyitä, niin kyllähän niitä hakijoita ilmaantuu.

Monesti kyllä huvittaa kun selailee avoimia työpaikkoja, niin lähestulkoon aina vaaditaan vuosien pituinen kokemus alalta ja ohjelmoinnista. Mistä ihmeestä sitä kokemusta saa, jos töihin ei pääse ilman sitä?
Ergolius

25.04.2008 klo 11.58

Joo se on kyllä ikävä, että suomessa ei panosteta peleihin, vaan pidetään niitä lähinnä "lastenleluina" vieläkin eikä ymmärretä oikeasti vieläkään sitä rahaa mikä pelibisneksessä liikkuu.

Missäpä koulussa opetellaan 3-d mallinnusta tai 3-d ohjelmointia directx rajapintaa vastaan? Kyllä suomi on tässä pudonnut kelkasta, ja pahasti! Ei tästä tietenkään voi syyttää kouluja pelkästään, sillä kukaan ei suomessa oikein uskalla lähteä tälle saralla yrittämään, ja vaikka lähtisi, tuskinpa paljon kannustusta tulisi...

Itse väännän päivästä toiseen Symbian-koodia kännyköihin, mutta paljon mielummin tekisin pelejä (pois lukien verkko ja kännykkäpelit), ku itsekin PC:llä päivittäin jotain peliä naputan. Mutta toisaalta, kukapa sitä arvostaisi...?
ctrl-k

Moderaattori

Rekisteröitynyt 03.04.2007

25.04.2008 klo 12.28

Ne pari peliteollisuudessa työskentelevää, jotka tunnen, ovat olleet aikamoisia demoskeneguruja. Papereilla, varsinkaan toisen asteen, noihin paikkoihin on luultavasti aika turha hakea. Pitäisi olla ihan oikeita näyttöjä.
mdtrx

Rekisteröitynyt 10.04.2007

25.04.2008 klo 12.51

http://www.jyu.fi/erillis/agoracenter/tutkimus/agl

onhan noita muitakin... Aloituspaikoista en tosin tiedä. Ja joo, harvoin näen pelistudion hakemuksia. En siis pidä näitä kännykkä/java/flash-pelien kehittäjiä minään pelistudioina vaan sampoina.
ctrl-k

Moderaattori

Rekisteröitynyt 03.04.2007

25.04.2008 klo 13.56

Toisaalta jännä piirre on se, että vaikka peliala vaatii huippukoodareita, käsikirjoitukset ja sen sellaisen voi teettää jollain naapurin Pasilla.
Ergolius

25.04.2008 klo 14.33

ctrl-k:lla oli hyvä huomio tuosta käsikirjoituksesta (yms.). Se kertoo kuinka lapsen kengissä pelikehitys on suomessa. Ja suuremmaksi osakseen "pelikehitys" on tosiaan sampoja mistä mdtrx mainitsi, mihin en itse halua sotkeutua millään tavalla koskaan. Phyi!

Jos pc/xbox/ps3/... peliä haluaisi kunnolla alkaa kehittämään, niin se vaatisi ison nipun kavereita ja vielä isomman nipun euroja, ja voisi mennä vuosia ennen kuin sijoituksen hedelmää pääsisi keräämään... Mutta kyllä euroopasta tulee hienoja pelejä, esim saksalaisilta napsahtelee pelejä vähän väliä, vaikka laatu (varsinkin Jowoodin julkaisuissa) onkin hiomatonta.
---

25.04.2008 klo 15.46

Tästähän tuli yks päivä TV:ssäkin, että vuodessa Suomessa valmistuu noin pari kymmentä työntekijää pelialalle kun esim. Kanadassa vuodessa valmistui n. 1 500. Syynä lähinnä on koulutuksen puute.
Note

Moderaattori

Rekisteröitynyt 18.05.2007

25.04.2008 klo 16.16

ctrl-k kirjoitti:
Ne pari peliteollisuudessa työskentelevää, jotka tunnen, ovat olleet aikamoisia demoskeneguruja. Papereilla, varsinkaan toisen asteen, noihin paikkoihin on luultavasti aika turha hakea. Pitäisi olla ihan oikeita näyttöjä.

Jotain vastaavaa piti rustailla itsekin. Jos Kanadassa valmistuu 1500 johonkin pelialan tehtävään, niin se tuskin kulkee nimikkeellä lahjakas ohjelmoija. Minullakin on sellainen tuntuma demoskenen pohjalta, että sieltä päätyivät pelifirmoihin vain aivan parhaista parhaat, ei edes hyvät. Toisaalta tämä näkyykin mielestäni aika hyvin siinä, että teknisen toteutuksen taso esim. Remedyn ja Bugbearin tuotoksissa on aivan maailman kärkiluokkaa.
Protec

Rekisteröitynyt 26.09.2007

25.04.2008 klo 16.32

Suomessa on todellakin koulutuksen puute, kyllä itsekin haluaisin pelejä tekemään, mutta aikoinaan ei sellaista mahdollisuutta ollut ja eikä ollut tarpeeksi mielenkiintoa alkaa opettelemaan jotain ohjelmointikieliä...Tosin, en osaa piirtää piirun vertaa, eikä matiikkapäässäkään ole kehumista. Niitä taitoja tarvitaan pelialalla.
Mopez

Rekisteröitynyt 10.04.2007

26.04.2008 klo 14.11

No eipä itse remedyllä ole (heidän mukaan) mitään moditaustaiselle tai aloittelevalle henkilölle tarjolla, joten voi voi.
ProfoundGamerOtaku

26.04.2008 klo 23.48

Alkaako pikku Suomikin ihan miettiä näitä?
"Suomen pelibisneksellä menee kovaa", tulipa mieleen että miten niin? Ainoat pelit mitkä keksin on Max Paynet, Flatoutit ja tuleva Alan Wake. Vai lasketaanko kännykkäpelitkin mukaan? Eihän ne ole kunnon pelejä, pelkkää pientä roskaa joka ei saa koskaan kunnon huomiota.

Mutta Suomen tietämykset ovat tosissaan surkeat peliasioissa. Englannin pelilehdessäkin oli sivu että tulkaa opiskelemaan kunnon pelintekoa kun Suomessa se on alkeismömmöä.
Minäkin hakeuduin Insinööri koulutukseen jossa oli jossain kohtaa pieni lause että voi suuntautua pelintekoon. Mutta enpä pääse valintakoetta pidemmälle kun siinä kysytään kaikkea roskaa mitä en tiedä eikä kiinnosta. Sen jälkeen olisi vielä typerä Insinööri koulutus mikä sekään ei kiinnosta pätkääkään. Sen jälkeen voi vasta suuntautua pelientekoon.
Kun englannissa on suoraan pelintekokurssille meno vain.

Eli eipä muuta voi kuin istua ja odottaa että jotain tapahtuisi.
Ezmundorf

27.04.2008 klo 09.20

Olisi kiinnostusta kouluttautua pelialalle, mutta ainoa koulu joka siihen tuntui panostavan kunnolla oli outokummussa (www.pelitalo.org). Innostuin asiasta, harjoittelin 3d-mallinnuksen perusteita kotona ja kävin pääsykokeissakin junalla. Aamulla paikanpäällä kun jututti muita kokeeseen tulevia alkoi motivaatio jo vähän hiipua:
Mukana oli suomen suurimman 3d-mallinnus sivuston ylläpitäjää, porukkaa joka oli työskennellyt 3d-mallinnuksen parissa 3 vuotta jne.

Lopulta kun paikan päällä oli se 80 ihmistä odottamassa pääsykokeita, joista 20 ihmistä valitaan opiskelemaan, olo olikin jo aika toivoton.

Koulusta kannustettiin sillä että suoraan peruskoulusta hakeville on ammattikouluissa varattu tietty määrä paikkoja. Paikalla oli tietääkseni 2 henkilöä lisäkseni jotka eivät olleet täysi-ikäisiä, kukaan meistä ei päässyt sisään ja itse olin suurinpiirtein varasijalla 25.

Noh, datanomi koulutuksessa on erittäin kivaa opetella liiketaloutta ja office-ohjelmia.
On se kumma ettei pelialalle ole työntekijöitä :P
Bladekill

Rekisteröitynyt 07.08.2007

28.04.2008 klo 09.41

Itse olen mahdollisesti johonkin tuollaiseen ryhtymässä, mutta kuten todettu niin suoranaista koulutusta pelialalle saa hakea hiki hatussa. Oulun yliopisto tarjoaa jonkin asteista koulutusta ja ilmeisesti myös Kajaanin AMK, mutta aika hiljaista.
Tosin nyt itsekkin olen pohtimassa talousalalle menoa joten saattaa peliala jäädä ilman työntekijäänsä. :/

Kirjoita kommenttiwww.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova