Tuorein sisältö

Suomen pelimuseo Tampereella esittelee larppausharrastusta - fantasiaa, scifiä, vampyyreja

08.06.2020 klo 14.34 | Luettu: 993 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen


Vapriikissa sijaitseva Suomen pelimuseo esittelee vaihtuvien näyttelyiden Studio-tilassaan valikoiman Tuomas Puikkosen valokuvia. 9.6. aukeava näyttely on ensimmäinen laatuaan suomalaisessa museossa ja sen on kuratoinut valokuvataiteilija ja larp-suunnittelija Katri Lassila (TaM).

Valokuvaaja Tuomas Puikkonen aloitti larppien kuvaamisen vuonna 2010. Puikkonen koki, että monissa larp-teoksissa dokumentointipuoleen ei kiinnitetty tarpeeksi huomiota, ja päätti korjata asian. Vuosien kuluessa kokeilusta muodostui kokonainen ura. Puikkonen on valokuvannut kymmenen vuoden kuluessa 70 larppia. Hän on kuvannut fantasiaa ja scifiä, realismia, vampyyreja, vakavia poliittisia larppeja yhtä lailla kuin kepeitä ilotteluja ja taidelarppejakin. Pääosin kuvatut työt ovat olleet suomalaisten tekijöiden teoksia.

Larpit (eli liveroolipelit tai livepelit) kehittyivät nykyiseen muotoonsa Suomessa 1990-luvun kuluessa. Larppeja on verrattu improvisoituun näytelmään, jolla ei ole katsojia. Larppien tavallisimmat esikuvat löytyvät populaarikulttuurista, elokuvista ja kirjallisuudesta, mutta yhtä lailla larpit ovat vakituisessa käytössä armeijalla, lääketieteen piirissä kuin kouluissa ja museoissakin. Larpit ovat paitsi elämystä, myös taidetta ja opetustyökalu. Suomen Kulttuurirahasto otti pelitaiteen, mukaanlukien larpit, tuettavien kulttuurimuotojen piiriin vuonna 2018.

V2.fi | Manu Pärssinen
< SimCity-firman öljyn... Jotkut Activisionin ... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova