Tuorein sisältö

Fantastinen floppi - N-Gage-tekijän synnintunnustus - Suomen pelimuseo

29.05.2024 klo 09.00 | Luettu: 841 kertaa | Teksti: Jukka O. Kauppinen


Suomen pelimuseossa järjestetty tapahtuma - Fantastinen floppi –tapahtumapäivä – luentoja Vapriikin auditoriossa teemalla N-Gage ja Nokian perintö. Tapahtuman avaa Timo Suhonen N-Gage-projektissa mukana Timo Suhonen on edistänyt merkittävästi Nokian N-Gagen tarinan tallentamista museon kokoeliin ja näyttelyyn. Avauspuheessaan Suhonen tunnustaa omia vanhoja Nokia-syntejään.

V2 SPESIIFIT

Suora linkki: https://youtu.be/xcX2n9fr_iY

Saa kanavan tilatakin
Lisää Suomen Pelimuseo -videoita
Ps. Tilaa hyvä lehti, jos et ole jo? http://retrorewind.fi/tilaa

Pelikopteri esittää
(C) 2024 Mediapalvelut
Yhteistyössä: V2.fi

Toimittaja: Jukka O. Kauppinen
Grafiikka: Niklas Isberg
Intro/outro: Saku Tiainen, Antti Miettinen, Kraku

Päivän koko ohjelma

Klo 16–16.15 Tapahtuman avaa Timo Suhonen Timo Suhonen on edistänyt merkittävästi Nokian N-Gagen tarinan tallentamista museon kokoelmiin ja näyttelyyn.
Klo 16.15–16.45 Heikki Jungman, Nokian salaiset peliprojektit Millaista pelinkehitystä Nokialla tehtiin kulissien takana? Tutkija Heikki Jungman esittelee Nokian rahoittamia pelinkehitysprojekteja Doomista Larryyn, jotka eivät koskaan sellaisenaan päätyneet kuluttajien luureihin.
Klo 17-17.45 Petri Lankoski: The Songs of the North/Pohjoisen laulut: varhaisen 2000-luvun Pokemon Go Nokia N-Gage -konsolilla. Petri Lankoski luennoi Tampereen yliopiston Hypermedialaboratorion kehittämästä Pohjoisen laulut/The Songs of the North -pelistä. N-Gagella pelattava Pohjoisen laulut-peli muutti Tampereen myyttiseksi henkimaailmaksi ja kaupungilla kävelleiden pelaajien puhelimet noitarummuiksi. Pohjoisen lauluissa kokeiltiin jo tuolloin 2003 lisätyn todellisuuden ja paikkatietoisuuden elementtejä. Taiteen tohtori Petri Lankoski toimii Södertörnin yliopiston dosenttina.
Klo 18–19.15 Paneeli: Mitä jos N-Gage olisikin onnistunut — minkälainen suomalainen peliteollisuus olisi nyt? Paneelin vetää toimittaja Jukka O. Kauppinen ja panelisteina ovat Olli Sotamaa, professori, pelikulttuurien tutkimus, Tampereen yliopisto, Suvi Latva, Neogames Finland ry, Jussi-Petteri Kemppainen, principal VFX artist, Remedy ja Annakaisa Kultima, yliopistonlehtori, Aalto-yliopisto

Tietoja näyttelystä - Fantastinen floppi

Vapriikin Galleriassa on näyttely suomalaisesta N-Gage -pelikonsolista. Näyttely tarjoaa nostalgisen mutta ajatuksia herättävän kurkistuksen suomalaisen peli- ja teknologiateollisuuden murrosaikaan.

Vuonna 2003 Nokia oli maailman suurin puhelinvalmistaja. Voimainsa tunnossa ollut yhtiö halusi siivun tuottoisasta pelibisneksestä ja lähti haastamaan pelijätti Nintendoa omalla pelikonsolia ja puhelinta yhdistävällä laitteellaan. Nokian pelikone kehitettiin lähes kokonaan Tampereella ja se sai nimekseen N-Gage.

Vaikka Nokia panosti N-Gageen satoja miljoonia euroja, ei se onnistunut valloittamaan pelaajien sydämiä, vaan sai heiltä täystyrmäyksen. N-Gagesta tuli kansainvälinen naurunaihe ja yksi Nokian suurimpia epäonnistumisia. Flopissa kylvettiin kuitenkin seuraavan onnistumisen siemenet, sillä N-Gage rakensi pohjaa suomalaisten pelien myöhemmälle menestykselle. Nokian panostuksen myötä Suomeen syntyi vahvaa mobiilipeliosaamista. Se auttoi luomaan Rovion Angry Birdsin ja Supecellin Clash of Clansin kaltaisia hittipelejä pian sen jälkeen, kun N-Gage oli haudattu.

Fantastinen floppi -näyttely tarkastelee N-Gagen epäonnistumisia ja onnistumisia niin pelintekijöiden, pelaajien kuin laitteen kehittäneiden insinöörien näkökulmasta. Esillä on harvinaista ja ennen näkemätöntä aineistoa pelikonsolin kehityksestä, sen peleistä, markkinoinnista ja vastaanotosta. Myös pelaamaan pääsee – alkuperäisillä N-Gage-konsoleilla tietenkin.

Suomen pelimuseo
Alaverstaanraitti 5
33100 Tampere

Lisää Suomen Pelimuseo -videoita

V2.fi | Jukka O. Kauppinen
< V2.fi:n laiteuutiset... Stellar Bladen uusin... >

Keskustelut (2 viestiä)

Petteri

29.05.2024 klo 13.32 4 tykkää tästä

Vieläkin jaksatte puhua N-Gagesta?
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

29.05.2024 klo 13.44 3 tykkää tästä

Hesarikin jaksaa: https://www.hs.fi/taide/art-2000010383002.html
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova